Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Στο «κόκκινο» οι δείκτες κοινωνικής πολιτικής

09/05/2009 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

O ΟΟΣΑ εντοπίζει διαφθορά, εισοδηματική ανισότητα και έλλειμμα σε δαπάνες για την Yγεία

Σωτηρης Nικας

Ο εκτροχιασμός του ελλείμματος του προϋπολογισμού, δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που αναδεικνύει τα προβλήματα της Ελλάδας. Μια σειρά από κοινωνικούς δείκτες, τους οποίους ανακοίνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνουν το σοβαρό κοινωνικό έλλειμμα του ελληνικού κράτους, αλλά και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να το αντιμετωπίσουν ουσιαστικά.

Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στη χειρότερη θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών - μελών του ΟΟΣΑ, όμως σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες που εξετάζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, η χώρα μας παρουσιάζει χειρότερα ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο. Φτώχεια, δαπάνες για την υγεία, εισοδηματική ανισότητα, παιδική φτώχεια, κατά κεφαλήν εισόδημα, δαπάνες για την φροντίδα των παιδιών και φόβοι για εγκληματικότητα, είναι κάποιοι από τους δείκτες της μελέτης, οι οποίοι χτυπάνε «κόκκινο» για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2005, στην Ελλάδα το «φάντασμα» της φτώχειας έπληξε περισσότερο τους πολίτες της από ό,τι σε 20 άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, από το σύνολο των 30 ανεπτυγμένων χώρων του Οργανισμού, που εξετάστηκαν στη μελέτη. Μάλιστα, στη σχετική κατάταξη η Ελλάδα βρέθηκε να απειλείται περισσότερο από τη φτώχεια έναντι της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, ενώ αντιθέτως μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Τουρκία και το Μεξικό.

Από τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που αφορούσαν το 2006, το 20,3% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν φτωχό. Δηλαδή, 2.190.933 άτομα ζούσαν με λιγότερα από 6.120 ευρώ τον χρόνο, ενώ τα νοικοκυριά που βρίσκονταν στο κατώφλι της φτώχειας ήταν 838.910.

Επίσης, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν όσο θα έπρεπε στον περιορισμό του φαινομένου της φτώχειας. Και αυτό γιατί τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό της φτώχειας μόλις κατά 3,5%. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι άνεργοι, τα μέλη των νοικοκυριών με χαμηλή εκπαίδευση, οι νέοι και όσοι ζουν στην επαρχία. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το εισόδημα του πλουσιότερου μέρους του πληθυσμού είναι 6 φορές μεγαλύτερο -κατά μέσο όρο- σε σχέση με το εισόδημα του φτωχού πληθυσμού, δηλαδή είναι πάνω από 36.000 ευρώ.

Παράλληλα, στην έρευνά της η ΕΣΥΕ επισήμανε ότι το όριο της φτώχειας για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα μέλη διαμορφώθηκε το 2006 στα 12.852 ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα έφτασε στα 12.130,28 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ανήλθε στις 21.140,37 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την παιδική φτώχεια, αυτή αυξήθηκε στη δεκαετία του 2000, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αντί να μειωθεί όπως συνέβη για παράδειγμα στην Ουγγαρία, την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αγγλία και την Αμερική. Παράλληλα, οι δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών το 2005, ήταν πολύ χαμηλές. Οταν κατά μέσο όρο οι 30 εξεταζόμενες χώρες του ΟΟΣΑ δαπανούσαν το 0,3% του μέσου εισοδήματος, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 0,15% του εθνικού εισοδήματος.

Ενας από τους παράγοντες που αυξάνουν και το ποσοστό της φτώχειας, είναι ο χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Στην Ελλάδα, το 2006, το 9,1% του ΑΕΠ κατευθύνθηκε σε δαπάνες για την υγεία. Από το ποσοστό αυτό το 5,6% ήταν οι δημόσιες δαπάνες, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 30 χωρών του ΟΟΣΑ (6,5%), ενώ το υπόλοιπο 3,5% αφορούσε σε ιδιωτικές δαπάνες.

Οι Ελληνες, μαζί με τους Μεξικανούς, τους Ελβετούς και τους Αμερικανούς, ξοδεύουν τα περισσότερα -συγκριτικά πάντα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας - για να εξασφαλίσουν την υγεία τους. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει ότι οι Ελληνες δεν εμπιστεύονται το δημόσιο σύστημα υγείας και αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξασφαλίσουν στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη.

Το 2006, το κατά κεφαλήν εισόδημα διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στα 23.798 δολάρια, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν στα 26.500 δολάρια. Η Ελλάδα κατέλαβε την 21η θέση μεταξύ των 30 χωρών του ΟΟΣΑ που συμπεριέλαβε στην έκθεσή του, ενώ ο Οργανισμός κατέγραψε και σημαντικές εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ των τάξεων της ελληνικής κοινωνίας. Στην πρώτη θέση βρέθηκε το Λουξεμβούργο, με κατά κεφαλήν εισόδημα 55.653 δολάρια, ακολούθησε η Νορβηγία με 45.552 δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 38.874 δολάρια. Ετήσιο εισόδημα από 30.000 δολάρια έως 35.000 δολάρια κατά μέσο όρο διέθεταν -μεταξύ άλλων- οι Ελβετοί, οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί, οι Ιρλανδοί και οι Αγγλοι, ενώ στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα βρέθηκαν οι Τούρκοι, με κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 10.805 δολαρίων.

ΑΠΟ PRESS-GR : ΑΥΓΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΕΚΛΕΙΣΕ ΝΥΧΤΑ Η ΒΟΥΛΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Η εξουδετέρωση των σωματείων

Παρατηρώντας τα γεγονότα του Ευαγγελισμού και τη πλήρη απενεργοποίηση του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό γίνεται σαφές ότι θα γίνει προσπάθεια το φαινόμενο να γενικευτεί ώστε να γίνει δυνατή η εφαρμογή των «μέτρων» αντιμετώπισης της κρίσης με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις. Ένα από τους τρόπους ελέγχου είναι ο περιορισμός του εκλογικού σώματος σε μικρότερο αριθμό εργαζομένων ώστε αναλογικά ,τα κομματόσκυλα , να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο σε ενδεχόμενες εκλογές.

Στο Αττικό νοσοκομείο έχει κατοχυρωθεί η συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλες τις διαδικασίες του σωματείου εργαζομένων και ελπίζουμε να μη γίνει προσπάθεια ανάλογη με του Ευαγγελισμού αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις μ’ αυτούς που έχουμε να κάνουμε γιατί έχουν κάνει και έχουν προσπαθήσει χειρότερα.

Καθήκον όλων είναι η εγγραφή στο σωματείο εργαζομένων , όσων δεν γίνονται , χωρίς σοβαρή αιτιολόγηση αυτοδίκαια μέλη και σε σύντομο χρονικό διάστημα η ανατροπή του σημερινού ΔΣ του σωματείου εργαζομένων με τη διενέργεια εκλογών.

Αν γίνει προσπάθεια να γίνει αλλοίωση του εκλογικού σώματος τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις.

Απόστολος Πέτρου

Γιατρός

Υψηλά επίπεδα στρες στα ελληνικά νοσοκομεία.

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Υψηλά επίπεδα στρες που σχετίζεται με την εργασία τους αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία. Το 72,5% όλων των εργαζομένων αναφέρει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες (83% του τεχνικού προσωπικού, 80,4% του νοσηλευτικού και 52,4% του βοηθητικού προσωπικού). Σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 345 εργαζόμενοι από 6 ελληνικά νοσοκομεία, το 43,9% αναφέρει ότι αισθάνεται ψυχολογική καταπόνηση, το 37,2% ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το 34,2% ότι παρουσιάζει σωματική κόπωση.

Από τους εργασιακούς παράγοντες, αρνητική επίδραση ασκούν ο κακός εξαερισμός, η ακαταστασία του χώρου, οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και ο εξοπλισμός, καθώς και ο περιορισμένος εργασιακός χώρος, ο θόρυβος και ακατάλληλη θερμοκρασία. Επίσης, όλες οι διαστάσεις της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία, επηρεάζονται αρνητικά από την παρουσία εργασιακού στρες και ιδιαίτερα η ζωτικότητα, ο σωματικός πόνος, αλλά και η συναισθηματική διάσταση και η ψυχική υγεία.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 6-8 Μαΐου 2009, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Creta Maris στην Χερσόνησο της Κρήτης. Το συνέδριο, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 600 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο, οργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, της οποίας πρόεδρος είναι ο Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κος Γιάννης Τούντας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάζεται στο συνέδριο και η οποία έγινε σε 155 νοσηλευτές του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου, η πλειονότητα των νοσηλευτών (73%) εκτίθεται σε κάποια μορφή βίαιης συμπεριφοράς, συνήθως λεκτικής. Συνέπεια του γεγονότος αυτού αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα εργασιακού στρες (στο 70,1% των εργαζομένων) και η μείωση της επαγγελματικής ικανοποίησης (στο 34,2% των νοσηλευτών). Ως κύριες παράγοντες πρόκλησης βίαιων περιστατικών αναφέρονται από το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων (99%) η έλλειψη προσωπικού και ο φόρτος εργασίας.

Σε έρευνα 100 εργαζομένων ελληνικού νοσοκομείου, που δουλεύουν μπροστά σε οθόνες, βρέθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει οφθαλμολογικά προβλήματα. Το 25% παρουσίαζε ίλιγγο και επιπεφυκίτιδα, το 58% οφθαλμική κόπωση, το 41% βλεφαρίτιδα, ενώ οι μισοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι υποφέρουν από πονοκεφάλους, μυοσκελετικά προβλήματα και κόπωση.

Αγαπητέ Δημήτρη Βαρνάβα,

Αγαπητέ Δημήτρη Βαρνάβα,

Το γράμμα που δημοσίευσες είναι το ερέθισμα να σου απαντήσω.

Είμαι νέος διευθυντής (μόλις 8 μηνών) του χειρουργικού τμήματος του Ν.Θ.Π «Η Παμμακάριστος». Το τμήμα που διευθύνω δίνει πλήρη ειδικότητα στη χειρουργική και έχει 8 ειδικευόμενους. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι η εφαρμογή των ρεπό έχει όντως δημιουργήσει πρόβλημα στην εκπαίδευση των νέων συναδέλφων, γεγονός που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Δεν είναι ανυπέρβλητο, είναι, όμως, υπαρκτό και σίγουρα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχαμε καθιερώσει με τους ειδικευόμενους λειτουργεί πια με εκπτώσεις.

Πιστεύω ότι οι γενικεύσεις είναι λάθος και συσκοτίζουν το πρόβλημα που εμφανίζεται διαφορετικά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από τμήμα σε τμήμα και από ειδικότητα σε ειδικότητα. Δεν είναι τυχαίο που από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, το μόνο κομμάτι που έτυχε άμεσης εφαρμογής είναι το ρεπό (δεν κοστίζει και είναι «πιασιάρισκο») πριν γίνουν οι επιπλέον προσλήψεις κλπ.

Σε ότι με αφορά δίνω υποχρεωτικά τα ρεπό σε όλους τους ειδικευόμενους όπως προβλέπει ο νόμος. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν ημέρες που το τμήμα καλύπτει τις ανάγκες του (χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, κλινική) με τρεις ειδικευόμενους (υπάρχουν και οι άδειες, ασθένειες, κλπ).

Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν διευθυντές που χρησιμοποιούν το θέμα της εκπαίδευσης ως πρόσχημα για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επίκληση της εφαρμογής των ρεπό στις χώρες της ΕΕ δεν λέει τίποτε δεδομένου ότι τα συστήματα εκεί λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε όλους τους τομείς.

Αναγνωρίζω τη δυσκολία να προβλέπονται από το νόμο οι ιδιαιτερότητες του κάθε νοσοκομείου και τμήματος, αλλά χρειάζεται και κάποια «ελεγχόμενη» ευελιξία αν και ομολογώ ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στο πολύπαθο ΕΣΥ δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

Με πολύ συμπάθεια και εκτίμηση,

Μικές Θ. Γλυνάτσης,

Aκυρώθηκαν οι εκλογές

ακυρώθηκαν οι εκλογές . Ήτανε σαφής στόχευση και σχέδιο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ , για τους παρακάτω λόγους . Από συστάσεως σωματείου (1989) οι εργαζόμενοι εγγράφονταν αυτόματα στο σωματείο με την ταυτόχρονη ανάληψη υπηρεσίας μετά τον διορισμό τους κ΄ αυτόματα γινότανε και παρακράτηση της συνδρομής τους στο σωματείο από το γραφείο μισθοδοσίας. Αυτό το "εθιμικό δίκαιο" τηρούνταν ως τώρα ,με την αμοιβαία συναίνεση όλων .
Τα τελευταία 3 χρόνια, με απόφαση του διοικητικού διευθυντή το γραφείο μισθοδοσίας σταμάτησε να παρακρατά συνδρομές για το σωματείο (με πρόφαση - αφορμή αιτήσεις διαγραφής από το σωματείο μερικών εργαζομένων ). ¨Ετσι φτάσαμε εκατοντάδες ειδικευόμενοι - νεοδιόριστοι μόνιμοι - επικουρικοί που ήρθαν τα τελευταία 3 χρόνια, να μήν θεωρούνται μέλη του σωματείου (χωρις αιτήσεις εγγραφής και χωρίς συνδρομές ).
Καθώς η ΕΣΑΚ κυρίως κ η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (ΣΥΝΑΣΠΣΜ) , αλλά και εμείς (ΑΡΣΥ) σε έναν βαθμό έχουμε απήχηση σε ειδιεκυόμενους - επικουρικούς κλπ , οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ με αφορμή αυτήν την "παρατυπία" των εγγραφών - συνδρομών (που συναινούσαν όλοι στο παρελθόν) πήραν την απόφαση να μπλοκάρουνε τις εκλογές. Στη συνέχεια θα πάνε , αν δεν έχουνε πάει ήδη απ το πρωί , στο Πρωτοδικείο ώστε να ορισθεί Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που ΑΥΤΗ ΘΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΝΕΟ ΜΗΤΡΩΟ ΜΕΛΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ με όσους είναι ταμειακά εντάξει (μερικοίειδιεκυόμενοι γιατροί) ώστε να πάνε σε ένα βάθος χρόνου σε ελεγχόμενες εκλογές, με ένα ελεγχόμενο σώμα.
Εμείς πρέπει να βγούμε στο κίνημα, στους εργαζόμενους ,να δώσουνε λύση.
Καλέσαμε από χθες ήδη , ΕΣΑΚ και ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (ΣΥΝ) , σαν απερχόμενα μέλη του δσ (5 και 2 έδρες αντίστοιχα) να καλέσουν νέα εκλογο - απολογιστική συνέλευση που θα αποφασίσει για ημερ/νια εκλογών , εφορευτική επιτροπή , και επίσης εκεί να τεθούνε τα ζητήματα -ποιοί ψηφίζουνε, επικουρικοί ή μή - κλπ.
Άδικος κόπος.
Η ΕΣΑΚ καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στα Επείγοντα , 1μμ , για να ενημερώσει και να καταγγείλει απλά. Καμία διάθεση για συνεννόηση - κοινή ανακοίνωση με ΣΥΝ και εμάς. Όπως και την ίδια στάση κρατάει κι ο ΣΥΝ. Αυτά για την ώρα.
Πάντως είναι ξεκάθαρο, η εργατο-αριστοκρατία της ΠΟΕΔΗΝ κινεί αυτό το σχέδιο, με εγκληματικές ευθύνες. Μπορούμε να φανταστούμε σε μερικά χρόνια, την κατάσταση στο ΕΣΥ , όπου μέλη σωματείων θα είναι μόνο οι μόνιμοι,κι ανάμεσά μας εκατοντάδες επικουρικοί , συμβασιούχοι , χωρίς συνδικαλιστική κάλυψη.

τελευταία ενημέρωση από Ευαγγελισμό , 8/5

Στη χθεσινή συγκέντρωση που καλούσε η ΕΣΑΚ στα Επείγοντα παρενέβημεν λέγοντας ότι πρέπει να απευθυνθούμε στο κίνημα, στους εργαζόμενους , και αυτοί να λάβουνε την κατάσταση στα χέρια τους. Συγκεκριμένα: κάναμε πρόταση (όπως κάναμε και στον ΣΥΝ) για συλλογή υπογραφών και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης για το πώς θα διενεργηθούνε εκλογές, με ποιό εκλογικό σώμα αλλά συναντήσαμε , πέρα για πέρα , εχθρική στάση ,τοίχος μπετόν - αρμέ
Μας είπαν ότι "συγκροτήσανε ήδη επιτροπή αγώνα " , "έχουν τον σχεδιασμό τους" και "είμαστε προβοκάτορες" (μόνο ξύλο δεν παίξαμε) . Απλά θα κάνουνε παράσταση στη διοίκηση την Τρίτη για τα προβλήματα του νοσοκομείου, και για την Πέμπτη καλούνε στην απεργία , με το ΠΑΜΕ. Στο μεταξύ , οι της ΔΑΚΕ έχουνε τρέξει από χθές στο Πρωτοδικείο με αίτηση για ορισμό Διοικούσας Επιτροπής.
Ο ΣΥΝ δήλωσε πως θα συμμετέχει στη συλλογή υπογραφών , αλλά όχι με τόσο ενθουσιασμό και διάθεση , και όχι στο σύνολο τους από ό,τι φαίνεται σαν παράταξη . (Κάποιοι μέσα εκεί , έχουν το ένα μάτι στραμμένο και στα παζάρια με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)

Κι επίσης , η ΠΑΣΚΕ διένειμε κείμενο όπου επιμένει στους όρους που θέτει , και καταπώς φαίνεται είναι "ζορισμένη" με την εξέλιξη του Πρωτοδικείου γιατί δε θέλει να χρεωθεί πολιτικά το όνειδος, και θα καλέσει από βδομάδα σε σύσκεψη τις παρατάξεις ξανά.