Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΖΗΤΑΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Έγκυρες αλλά μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες της Ναυαρχίδας , στατιστική ανάλυση ζητάει για τη δραστηριότητα του τμήματος της στο το χώρο των ΤΕΠ του Αττικού γνωστή διευθύντρια για τα …διαγγέλματα της. Στους παρεπιδημούντες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Αττικού νοσοκομείου είναι γνωστό ότι ο χώρος ο οποίος εποπτεύεται από το τμήμα της εν λόγω προαναφερόμενης , στα ΤΕΠ , δεν διαθέτει γιατρό που να υποδέχεται τα περιστατικά που το αφορούν και υποστηρίζεται από μια ...ταμπέλα και σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί το σύστημα «βοήθεια ένα γιατρό» ή το blue line (αν και οι άλλες ειδικότητες χρειάζονται για το blue line βρίσκονται ήδη στα επείγοντα). Δηλαδή τα περισσότερα περιστατικά στο χώρο αυτό αντιμετωπίζονται πρωταρχικά από όποια ειδικότητα βρεθεί διαθέσιμη πλην των υπευθύνων.
Το ερώτημα είναι γιατί ζητάει στατιστική από το βιβλίο ασθενών στο χώρο των επειγόντων περιστικών πού ουτως ή άλλως δεν είναι πραγματική ; Μήπως για να δικαιολογήσει μεγάλο αριθμό εφημερευόντων εν όψει μείωσης και περικοπών στις εφημερίες;
Αυτό δίνει εξήγηση σε άλλα γεγονότα που περιγράφονται σε προηγούμενη ανάρτηση; Ελπίζουμε να κάνουμε λάθος! (το κακό είναι ότι συνήθως δεν κάνουμε)
Ελπίζουμε επίσης ότι μια τέτοια στατιστική να μη γίνει δεκτή από κανένα εκλεγμένο μέλος των συνδικαλιστικών οργάνων σε οποιαδήποτε ...επιτροπή που θα εξετασθούν οι πραγματικές εφημεριακές ανάγκες του Αττικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Ποινική δίωξη σε 13 στελέχη του νοσοκομείου Ηρακλείου

Ποινική δίωξη σε 12 πανεπιστημιακούς γιατρούς για ηθική αυτουργία και σε έναν διοικητικό υπάλληλο για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας για παρατυπίες που είχαν καταγγελθεί στο σύστημα λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου Ηρακλείου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες ασθενών ότι τα ραντεβού με τους γιατρούς κλείνονταν όχι μέσω της γραμματείας αλλά μέσω των γραμματέων των καθηγητών. Με αυτό τον τρόπο, οι γιατροί εισέπρατταν όλη την αμοιβή της επίσκεψης του ασθενή χωρίς να αποδίδουν το αναλογούν ποσό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

(Κάνετε ...ήρεμα κλκ στο τίτλο για το δημοσίευμα για τη ...Κρήτη πρόκειται , προς το παρόν)

Τι συμβαίνει με την ΑΡΣΙ του Αττικού νοσοκομείου;



Η κάθοδος της ΑΡΣΙ στο Αττικό νοσοκομείο με ένα τεράστιο ψηφοδέλτιο και είχε πραγματικά μια μεγάλη επιτυχία.
Πολλά μέλη της ΑΡΣΙ «πρώιμα» και …όψιμα μπήκαν και στο ΔΣ του Αττικού νοσοκομείου με ένα κοινό ψηφοδέλτιο της ΑΝΑΣΑ και δίκαια.
Στη γενική συνέλευση των γιατρών της Παρασκευής κι ενώ είχε αρχίσει η συλλογή και κατάθεση υπογραφών για επίσχεση εργασίας ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ μέλος της ΑΡΣΙ άρχισε να μιλάει για επίσχεση εργασίας μόνο στο πρωινό ωράριο και δημιουργία επιτροπών στο …μέλλον για κλείσιμο της εφημερίας κι ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μ’ αυτούς πού δεν υπογράφουν για επίσχεση ενώ άλλο μέλος της ΑΡΣΙ Αττικού ήταν υπέρ της επίσχεσης και στις εφημερίες κι όπου υπάρχουν κλινικές όπου ικανός αριθμός γιατρών δεν έχει υπογράψει επίσχεση να τροποποιηθεί το πρόγραμμα εφημεριών και να αναλάβουν εφημερία αυτοί που εργάζονται και δεν τους ενδιαφέρει η περικοπή των εφημεριών τους όλο το 2009. (πράγμα λογικό).
Ήταν τόση η επιμονή τους στελέχους της ΑΡΣΙ να μην γίνει επίσχεση και στις εφημερίες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση και να αποχωρήσουν οι περισσότεροι γιατροί από τη συνέλευση μέχρι να ληφθεί τελικά απόφαση ότι περιλαμβάνονται και οι εφημερίες στην απόφαση. Υπάρχουν 2 γραμμές στην ΑΡΣΙ ή κάποιο μέλος αυτονομείται;
Άλλο μέλος της 5μελους και υποψήφιος της ΑΡΣΙ για την ΕΙΝΑΠ παραιτήθηκε ξαφνικά από τη 5μελή επιτροπή χωρίς εμφανή λόγο.
Τελικά τι συμβαίνει; Μήπως κάποια ή κάποιο μέλος της ΑΡΣΙ άρχισαν (άρχισε) να γίνονται (γίνεται) … «παράγοντες» στο νοσοκομείο και αποφάσισαν να κρατούν …ισορροπίες που δεν στέκουν ;
Επειδή η αριστερά που αυτοεντάσσεται η ΑΡΣΙ(και δεν έχω λόγο να το αμφισβητώ) λέει ότι η αλήθεια είναι επαναστατική πως δεν είναι δυνατόν να μην αγγίξουμε το θέμα των εφημεριών των γιατρών όταν έγινε τόση φασαρία για τις «μαϊμού» αμοιβές του υπόλοιπου προσωπικού.
Μήπως στις συνελεύσεις πρέπει να βρισκόμαστε μόνο οι λίγοι γραφικοί που έχασαν πραγματικά δεδουλευμένα ;
Ευπειθώς αναφέρω τα παραπάνω σαν ένα απλό ερωτηματικό.
Απόστολος Πέτρου

Μέλος της ...Τετραμελούς επιτροπής.
ΥΓ. Αυτό για πρώτη δόση κι εξ’ απαλών ονύχων και δεν μιλάω για σένα Κατερίνα !

ΤΑ ΝΕΑ : Κόλλησαν» κρίση τα ιδιωτικά θεραπευτήρια


«Αναδουλειές» τους τελευταίους μήνες στα ιδιωτικά μαιευτήρια την ώρα που στα δημόσια οι τοκετοί έχουν αυξηθεί κατά 20%, ενώ ύφεση παρατηρείται και στις ιδιωτικές ορθοπεδικές κλινικές
Ουρές άρχισαν να σχηματίζουν οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 20 Μαρτίου 2010


Στροφή ολοταχώς προς τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν οι Έλληνες. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει ήδη το... αποτύπωμά της και στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, καθώς στα ιδιωτικά μαιευτήρια παρουσιάζεται «αναδουλειά» τους τελευταίους μήνες και ιδιώτες ορθοπεδικοί βλέπουν τα χειρουργεία τους να έχουν μειωθεί έως και κατά 50%, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία σχηματίζονται ουρές.

Ενδεικτική είναι η μαρτυρία ιδιώτη οδοντιάτρου, ο οποίος αναφέρει πως κάποιοι πελάτες του που υποφέρουν από τον πόνο αναζητούν ανακούφιση σε βαριά παυσίπονα και αντιβιώσεις, αφού όπως παραδέχονται δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το σφράγισμα ή τη γέφυρα.

Περικοπές όμως κάνουν οι Έλληνες και στον οφθαλμίατρο σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έξοδα. Έτσι, αντί να πληρώσουν 50 ευρώ για μία εξέταση, κλείνουν ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο. «Οι ασθενείς που απευθύνονται στην κλινική μας έχουν αυξηθεί κατά 25%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έρχονται για τακτική εξέταση ολοένα και περισσότεροι νέοι γλαυκωματικοί ασθενείς, οι οποίο είναι βέβαιο πως κατά το παρελθόν έκλειναν ραντεβού με ιδιώτη οφθαλμίατρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής.

Στο Οφθαλμιατρείο. Μεγάλη ζήτηση έχουν και οι... δημόσιες επεμβάσεις για καταρράκτη, αφού οι ασθενείς πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη- 1.500- 2.000 ευρώ- εάν επιλέξουν ιδιώτη γιατρό. Αντίθετα, στο δημόσιο νοσοκομείο δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ δωρεάν είναι και οι επανεξετάσεις.

Ύφεση παρατηρείται και στις ιδιωτικές ορθοπεδικές κλινικές. Όπως υπογραμμίζει ο χειρουργός- ειδικός αθλητικών κακώσεων κ. Γιώργος Κατσιφαράκης, ο αριθμός των χειρουργείων έχει μειωθεί κατά 50%, καθώς «τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν το 100% του κόστους της νοσηλείας ενώ παράλληλα οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν την αμοιβή του γιατρού και του αναισθησιολόγου. Και παρ΄ όλο που προσφέρουμε την επιλογή των δόσεων, η πτώση των τελευταίων μηνών είναι αξιοσημείωτη».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννη Κυριόπουλου, η μείωση μισθού και το αίσθημα ανασφάλειας έχει «κόψει» τις δουλειές των ιδιωτικών κλινικών κατά 15%, καθώς οι πολίτες κάνουν ολοένα και περισσότερη χρήση των ασφαλιστικών παροχών τους- πληρώνοντας δηλαδή μέσω του Ταμείου τους.

Απολύσεις. Είναι ενδεικτικό πως ιδιωτική κλινική της Αθήνας που απασχολεί 160 γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, έχει προβεί σε 20 απολύσεις, ενώ άλλη κλινική κάνει περικοπές στις εφημερίες των νοσηλευτών, τους οποίους καλεί μόνον σε περίπτωση έκτακτων χειρουργείων. Παράλληλα, στα ιατρεία του ΙΚΑ οι ειδικοί κάνουν λόγο για διπλάσια προσέλευση ασθενών σε σχέση με πέρσι. Νέες μητέρες που συνήθιζαν να εμβολιάζουν τα παιδιά τους στον ιδιώτη παιδίατρο, τώρα στήνονται στις ουρές επειδή μόνον σε αυτήν την περίπτωση το Ταμείο τους καλύπτει τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη, ενώ ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε καρδιολογική επέμβαση κλείνουν ραντεβού στο ΙΚΑ για επανεξέταση κι ας περιμένουν έως και τρεις μήνες.

Μείωση στην προσέλευση παρατηρείται όμως και στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την ώρα που στα δημόσια οι τοκετοί έχουν αυξηθεί κατά 20%. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΣΤ΄ κλινικής του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» κ. Γιώργος Φαρμακίδης, «διαγράφεται αύξηση και στις γυναικολογικές εξετάσεις, όπως είναι για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ, κυρίως για λόγους οικονομίας».

Όπως μάλιστα τονίζει, αρκετοί είναι οι νέοι γονείς που του εκμυστηρεύονται πως θα καθυστερήσουν να κάνουν δεύτερο παιδί, αν και το επιθυμούν, καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.

Οι εξωσωματικές. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα 250.000-

300.000 υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνονται με το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αγγίζει τα 4.000

ευρώ. Έτσι εξηγείται το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξωσωματική του φυσικού κύκλου, «όπου η γυναίκα δεν λαμβάνει φάρμακα, αντίθετα παρακολουθείται από τους ειδικούς και μόλις ωριμάσει το ωάριο το αναρροφούν με τη βοήθεια των υπερήχων, το γονιμοποιούν και το εμφυτεύουν στη μήτρα», λέει ο δρ Μηνάς Μαστρομηνάς, χειρουργός- γυναικολόγος.

Το κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου πέφτει στα 1.000 ευρώ, παράλληλα όμως μειώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας (δεν ξεπερνούν το 15%- 20%, ενώ στην εξωσωματική κατά την οποία οι γυναίκες υποβάλλονται και σε φαρμακευτική αγωγή οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50%).

Αυτό που ωστόσο διαγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο την οικονομική ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, είναι το γεγονός πως νεαρά ζευγάρια έχουν ζητήσει να καταστραφούν το γονιμοποιημένα ωάρια που είχαν αρχικά ζητήσει να καταψυχθούν στην περίπτωση που επιθυμούσαν να κάνουν και δεύτερο παιδί.


Αρκετοί είναι οι νέοι γονείς που δηλώνουν πως θα καθυστερήσουν να κάνουν δεύτερο παιδί καθώς φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά


Οι πλαστικές μπορούν να περιμένουν

Εκπτώσεις κάνουν οι Έλληνες και στην ομορφιά τους: ολοένα και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες μεταθέτουν στο μέλλον τις πλαστικές επεμβάσεις, επιλέγοντας πιο οικονομικές λύσεις που δεν απαιτούν νυστέρι.

«Στα χειρουργικά περιστατικά σημειώνεται μείωση κατά 15%, παρ΄ όλο που η οικονομική κρίση δεν έχει φανεί ακόμη. Αυτό που κάνει τους ασθενείς διστακτικούς είναι ο φόβος για το μέλλον. Γι΄ αυτό και καταφεύγουν σε μεθόδους όπως είναι για παράδειγμα το μπότοξ ή άλλες ενέσιμες θεραπείες, που έχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν είναι τόσο δαπανηρές», λέει στα «ΝΕΑ» ο πλαστικός χειρουργός κ. Γιώργος Ανδρεανίδης.

Αρκετές είναι όμως και εκείνες οι κυρίες που κάνουν έξτρα περικοπές:

για παράδειγμα, δεν ακολουθούν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα ομορφιάς για να κόψουν χρήματα από τη θεραπεία που ακολουθούν- παραδείγματος χάριν, κάνουν τακτικά μπότοξ αλλά λένε «όχι» στις μεσοθεραπείες που κάνουν το δέρμα να δείχνει πιο σφιχτό, λαμπερό και νεανικό.
Κάνετε κλικ στο τιτλο για το πληρες δημοισευμα