Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Κατάλυση ΤΩΡΑ!

Εφημεριακό καθεστώς: Κατάλυση ΤΩΡΑ!

Του

Στάθη Τερζή

Προέδρου της Ενωσης Γιατρών Αχαΐας

Κατάλυση ΤΩΡΑ!

Γιατί το εφημεριακό είναι ένα καθεστώς δουλοκτητικό, έκνομο και φαύλο. Ένα καθεστώς που χρόνια αλέθει στις μυλόπετρές του την εκμετάλλευση των γιατρών.

Γιατί είναι ένα άθλιο καθεστώς εργασιακής σύνθλιψης και ομηρίας, στο οποίο καμιά κατηγορία εργαζομένων δε θα είχε δείξει τόση ανοχή ανάλογη μ΄ εκείνη που χρόνια τώρα δείχνουμε εμείς και που με το βλακώδη συντηρητισμό μας διαιωνίζουμε.

Γιατί αποτελεί μιαν άθλια εργασιακή συνθήκη, στην οποία μας έσυραν και μας εγκατέστησαν και για την οποία πεισθήκαμε τόσο, ώστε να ξεχάσουμε το «φυσιολογικώς και ανθρωπίνως ζην».

Γιατί είναι ένα καθεστώς-σύστημα που οικοδομήθηκε με τη συμπαιγνία –χρόνια τώρα- της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Υγείας, ερήμην των γιατρών.

Γιατί τέλος, είναι ένα καθεστώς που τρίζει και επαπειλείται με κατάρρευση κάτω από την πίεση της ανομίας και της αναποτελεσματικότητάς του σ΄ ότι αφορά στο σεβασμό της δικής μας αξιοπρέπειας και την εξυπηρέτηση του ασθενούς.

²

Σ

το αίτημα του εξανθρωπισμού των ωραρίων και ημερονυχτίων εφημέρευσης –χρόνια τώρα- κανείς δεν απαντούσε. Το Υπουργείο, συνεπικουρούμενο από την Ομοσπονδία, εκώφευε, παραπλανούσε, υπέκφευγε. Στις κραυγές αγωνίας των γιατρών- κυρίως της περιφέρειας – που δεν εύρισκαν το παραμικρό έλεος στις εξοντωτικές συνθήκες εφημέρευσης, το Υπουργείο συνεπικουρούμενο από την ηγεσία της Ομοσπονδίας (το επαναλαμβάνω), άπλωνε ένα δίχτυ απειλών, εκβιασμών, ένα πέπλο παραπλάνησης.

Διττή η αποστολή των πρωτεργατών αυτής της εργασιακής δουλείας των γιατρών: να συντηρείται ένα σύστημα εφημέρευσης με μηδαμινό κόστος για το κράτος και παράλληλα αυτό το φτηνό σύστημα εφημέρευσης ν΄ αποτελεί το σταθερό υπόστρωμα πλουτισμού και πελατειακής διακίνησης για μια μερίδα υψηλόβαθμων γιατρών και Διευθυντών. Μια μερίδα μειοψηφική μεν, σημαντικότατη δε, η οποία έχει κάθε συμφέρον να μείνουν τα πράγματα ως έχουν στο εφημεριακό, διότι τυχόν αναταράξεις και ανατροπές θέτουν σε κίνδυνο τις εισπράξεις και την εξουσία που διαθέτουν πάνω στους χαμηλόβαθμους συναδέλφους τους.

Τώρα, με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Υπουργείο και ηγεσία της Ομοσπονδίας διατελούν σε αμηχανία, ως μωραί παρθέναι..

Τώρα που έχουν συσσωρευτεί χρόνων πίκρα και αδικία στις ψυχές μας για ότι μας εξανάγκαζαν..

Τώρα που τέλειωσαν τα ψέματα του Υπουργείου και αποκαλύπτεται η δόλια τακτική του…

Τώρα που επαπειλείται με κατάρρευση το εφημεριακό…

ΤΩΡΑ είναι η στιγμή: είτε θα επιλυθούν τάχιστα όλα τα μεγάλα μας προβλήματα «πακέτο» (εφημεριακό, μισθολόγιο, προσλήψεις) είτε θα συγκατανεύσουμε στο θέαμα της κατάρρευσης. Μιας κατάρρευσης που θα συντελέσει και στα αποκαλυπτήρια των υπαιτίων, παραδίδοντας τους στην πολιτική και κοινωνική χλεύη.

Σύλλογος Νοσοκομειακών Ρόδου

Μας έστειλε την ιστοσελίδα του διαβάστε εδώ. Η Ναυαρχίδα θεωρεί χρήσιμο να μαθαίνουμε τι γίνεται και πιο έξω από μας και να βοηθήσει στη συγκέντρωση όλων των ιστοχώρων που είναι σχετικοί με τα νοσοκομεία.