Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Αγωνιστικού Ιατρικού Μετώπου Κατάληψης του Υπουργείου Υγείας



                     Αγαπητέ πολίτη

Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται και γράφονται σχετικά με τις κινητοποιήσεις των γιατρών και τα μέτρα της κυβέρνησης:

  • Οι γιατροί όλων των κλάδων (νοσοκομειακοί, αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες, μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ΙΚΑ, ειδικευόμενοι, φοιτητές) κινητοποιούνται αρνούμενοι τον «εξορθολογισμό»=σύμπτυξη και υποβάθμιση της υγείας στη χώρα μας.
  • Γνωρίζεις ήδη ότι τώρα πια δεν μπορείς να απευθύνεσαι σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς χρήματα στην τσέπη σου. Έχοντας επανειλημμένα καταγγείλει την διαφθορά και το φακελάκι και έχοντας διαχωριστεί από αυτούς που ασκούν τα σπόρ, και οι οποίοι όχι μόνον δεν αγωνίζονται μαζί μας, αλλά στηρίζουν τις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης, οι αγωνιζόμενοι γιατροί σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας ενάντια και στο κρατικό φακελάκι (εισιτήριο στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, άμεση πληρωμή από τους ασφαλισμένους οποιουδήποτε τύπου, ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων).
  • Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, υποτακτική των ΕΕ, ΔΝΤ (ντόπιου και ξένου κεφαλαίου) αποσκοπούν στην μείωση του ποσού που δίνει το κράτος για την υγεία σε κάτω από 6% (επίπεδα τριτοκοσμικής χώρας). Ήδη η χώρα μας έχει τα παγκόσμια πρωτεία όσον αφορά τα χρήματα που δίνει ο πολίτης από την τσέπη του για την υγεία.
  • Τα λεφτά του κράτους δεν είναι δικά τους, είναι προϊόν της εργασίας των κατοίκων της χώρας. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα δίνουν στις τράπεζες και στις πολυεθνικές – έχουν υποχρέωση να τα επενδύουν σε υγεία- παιδεία – συγκοινωνία και άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση και επιβίωση των πολιτών.

Η κυβέρνηση, με το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο Λοβέρδου εκχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων. Παράλληλα, έχει ήδη απολύσει 1300 γιατρούς από το ΙΚΑ και δρομολογεί και άλλες απολύσεις, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις αυτών που μένουν, συγχωνεύει νοσοκομεία με κύριο στόχο τη μείωση κλινών και δαπανών. Εφαρμόζοντας και στο χώρο της υγείας το περίφημο 5:1 (5 φεύγουν, 1 προσλαμβάνεται) στοχεύει στην πλήρη αποψίλωση των δημόσιων δομών υγείας, βάζοντας κυριολεκτικά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

  • Με τα κυβερνητικά μέτρα δεν θίγεται μόνον η εργασιακή υπόσταση των υγειονομικών και το μέλλον των νεώτερων εξ αυτών, αλλά, βαθιά στην ουσία της, η ίδια η επιστημονική μας και ανθρώπινη υπόσταση. Και αυτό γιατί η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας θα είναι στο μέλλον απαγορευμένη σε μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Επίσης υποβαθμίζεται σοβαρά η ποιότητα των υπηρεσιών (ξαναφέρνουν όλους μας στην δεκαετία του 50).

Σας καλούμε να αγωνιστείτε μαζί μας για υψηλού επιπέδου δημόσιο σύστημα περίθαλψης με αξιοπρέπεια των εργαζόμενων σε αυτό. Η αξιοπρέπεια των υγειονομικών μπορεί να υπάρχει μόνον όταν υπάρχει αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους τους κατοίκους της χώρας.

ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΤΡΟΠΟ

Ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος της συντονισμένης αντίστασης όλων μας . Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους κλάδους και όλους τους αγωνιζόμενους κατοίκους της χώρας να εντάξουν τα θέματα υγείας στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ, ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ Τους ΠΟΛΙΤΕΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ


Όσοι έχετε κουράγιο διαβάστε το. Το θέμα είναι ότι ακόμη και τώρα το πάρτι συνεχίζεται και κανείς δεν έχει διάθεση να κάνει το παραμικρό. Μόνο τους μισθούς μας θέλουν να κόψουν, τα ΛΕΦΤΑ από τις προμήθειες δε συγκινούν κανέναν


Αν και έχουν περάσει δύο εικοσιτετράωρα από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις γύρω από τις προμήθειες στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Κρήτη, προκαλεί κατάπληξη η ακινησία των αντιδράσεων σε επίπεδο υπουργείου, θεσμικών φορέων της υγείας αλλά και πολιτικών.

Με εξαίρεση τις απαντήσεις του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, που και αυτές όμως δημιούργησαν νέο σοβαρότερο κύκλο ερωτημάτων, αλλά και τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. και βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Κεφαλογιάννη, ουδείς άλλος φαίνεται να συγκινείται. Πολύ περισσότερο που τα όσα αποκαλύπτονται προέρχονται μέσα από δηλώσεις, επιστολές και έγγραφα των ίδιων των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.
Υπενθυμίζουμε πως, ενώ η επιτροπή διαπραγμάτευσης που είχε ορίσει ο κ. Φραγκιαδουλάκης για τα ορθοπεδικά υλικά των νοσοκομείων της Κρήτης πέτυχε με μία εταιρεία εκπτώσεις έως και 20%, ο πρόεδρος της επιτροπής και οι περισσότερες εταιρείες αποχώρησαν από τη διαδικασία (!), λειτουργώντας με εναρμονισμένη τακτική τιμών (καρτέλ), με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 3%, και μάλιστα με τον ίδιο τον πρόεδρο της επιτροπής να ζητάει οροφή 3% στην έκπτωση σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό(!).
Τα άλλα μέλη της επιτροπής, θεωρώντας πρωτοφανή τον εκβιασμό, προχώρησαν με την καθοδήγηση του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Γιώργου Δελημπαλταδάκη στην κύρωση του διαγωνισμού στη μειοδότρια και ενώ ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, παρότι έδειχνε να συντάσσεται με τις απόψεις του προέδρου της επιτροπής, υπέγραψε τελικά την εντολή εκτέλεσής της από τα νοσοκομεία. Τελικά όμως την ανακάλεσε με νέα απόφασή του, η οποία, όπως αποκάλυψε τουλάχιστον με δηλώσεις του, υπαγορεύτηκε από προφορικές εντολές της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (του αντιπροέδρου) κατόπιν, όπως είπε, προσωπικού ενδιαφέροντος του ίδιου του υπουργού να ακυρωθεί η εντολή.
Κοινώς, καταλήξαμε στο να εμφανίζεται το ίδιο το υπουργείο να μην ενδιαφέρεται για εκπτώσεις θεαματικές στις τιμές των υλικών προμηθειών, αλλά για εξυπηρέτηση των εταιρειών που λειτουργούν ως καρτέλ, αν πιστέψουμε την εκδοχή του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης φυσικά.
Η δήλωση του βουλευτή Μανόλη Κεφαλογιάννη ήταν ενδεικτική: «Χωρίς να αμφισβητώ το ήθος του Μάνου Φραγκιαδουλάκη, θα του συνιστούσα να έχει και γραπτώς τις εντολές για ακύρωση ενός συμφέροντος διαγωνισμού για τα νοσοκομεία της Κρήτης, ιδίως όταν αυτές οι εντολές προέρχονται από την Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, με το διαχρονικά αμαρτωλό παρελθόν της, γιατί φοβάμαι πως στο τέλος ο Μάνος θα βρει τον μπελά του, με ένα αμαρτωλό τρίγωνο υπουργείου Υγείας, Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και εταιρειών…». 
Υπουργείο
Εμπλοκή
Με άλλα λόγια, ο κ. Φραγκιαδουλάκης, θέλοντας να αιτιολογήσει την ανάκληση της απόφασής του για μειοδότη μέχρι 20%, πολιτικά πλέον ενέπλεξε μέχρι και τον υπουργό. Αν μάλιστα ο υπουργός τον διαψεύσει, οι επιλογές που θα έχει θα είναι δραματικά ελάχιστες. Ομοίως, το γεγονός ότι στις προχθεσινές του δηλώσεις ο κ. Φραγκιαδουλάκης εμφανίζει την πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, την κ. Καστανιώτη, να του λέει «προχώρα», μετά την αποχώρηση άλλων εταιρειών και του κ. Κατώνη ως προέδρου της επιτροπής διαπραγμάτευσης που πρότεινε οροφή 3% σε έκπτωση ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού (!!!) με τη μειοδότρια εταιρεία του 20%, δημιουργεί θέμα και για την ΕΠΥ. Διότι αμέσως μετά, πάλι ο κ. Φραγκιαδουλάκης εμφανίζει τον αντιπρόεδρο της ΕΠΥ κ. Μίγκα να του λέει το ακριβώς αντίθετο – «ο ίδιος ο υπουργός ενδιαφέρεται. Να ανακαλέσεις την απόφασή σου άμεσα για το μειοδότη του 20%…». Άρα η πρόεδρος της ΕΠΥ θα πρέπει να παραιτηθεί ή να παραιτήσει τον αντιπρόεδρό της, αν έδρασε παρά τις δικές της εντολές και αυτόβουλα.
Η “Ν.Κ.” προχωρά σήμερα στην παρουσίαση και νέων στοιχείων, που δίνουν ακόμη ευρύτερες διαστάσεις στην υπόθεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η περίφημη διαπραγμάτευση δεν έγινε για μία ημέρα, αλλά δύο. Κατά την πρώτη μέρα η συνεδρίασή της στα γραφεία της ΥΠΕ Κρήτης κράτησε περίπου 9 ώρες. Εκεί λοιπόν, με το που εμφανίστηκε η μετέπειτα μειοδότρια εταιρεία – και ενώ μιλούσαν για υλικά των 300 ευρώ – να δίνει εκπτώσεις πάνω από 3%, όλες οι άλλες άρχισαν να μπαίνουν στο παιχνίδι με εκπτώσεις επίσης πάνω από 3% σε έναν ανταγωνισμό που έφτανε μέχρι το 15%. Το βράδυ όμως η συνεδρίαση διακόπηκε για την επομένη, όπου θα ήταν και τα πιο ακριβά υλικά των 3-5 χιλιάδων ευρώ.
Εκεί φαίνεται ότι έγινε και η μεγάλη συνεννόηση των εταιρειών, που την επομένη εμφανίστηκαν με εναρμονισμένη πρακτική τιμών και όχι με πάνω από 3% έκπτωση οι περισσότερες. Εκεί είναι που και ο πρόεδρος της επιτροπής διαπραγμάτευσης προχώρησε στο πρωτοφανές για μειοδοτικό διαγωνισμό, όπως ανέφερε και η γνωστή πλέον επιστολή Φωκά, «να προτείνει οροφή 3% στις εκπτώσεις…» και τελικά οι περισσότερες εταιρείες να αποχωρήσουν, μαζί τους και ο πρόεδρος της επιτροπής ο κ. Κατώνης, μένοντας τελικά η μειοδότρια με εκπτώσεις έως 20% και μερικές ακόμη εταιρείες.
Από εκεί και μετά φαίνεται να εμφανίζεται το εντυπωσιακό φαινόμενο ο αποχωρήσας πρόεδρος της επιτροπής, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ αλλά και οι άλλες εταιρείες να ψάχνουν φόρμουλα ή παραθυράκια του νόμου για να επιστρέψουμε σε τιμές όχι πάνω από 3% έκπτωση και πάντως πολύ ακριβότερα από τις τιμές της μειοδότριας εταιρείας. Μένει να πληροφορηθούμε αν αυτό έγινε με προτροπή του υπουργείου, όπως λέει ο κ. Φραγκιαδουλάκης, οπότε το θέμα παίρνει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, ή αν κάποιοι εδώ και στην Αθήνα ενέδωσαν σε πιέσεις εταιρειών για να μη “σπάσουν” οι τιμές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εταιρείες δύο μήνες πίσω, με αυτή την εναρμονισμένη πρακτική τους, οδήγησαν σε “ναυάγιο” αντίστοιχη διαπραγμάτευση ορθοπεδικών στο ΠΑΓΝΗ, αφού ποτέ δεν έμπαιναν στην επίσημη συζήτηση, περιμένοντας στους προθαλάμους πλαφόν στην έκπτωση!
Κόλαφος με τα νευροχειρουργικά
Θα είχαν πέσει οι τιμές…
Σήμερα όμως σας αποκαλύπτουμε και μια νέα εξέλιξη που, σε πείσμα της επιστολής Κατώνη και των ενεργειών Φραγκιαδουλάκη, αποδεικνύει πως, αν επέμεναν στην απόφαση της επιτροπής διαπραγμάτευσης που “έσπαγε” τις τιμές στα ορθοπεδικά, αντί να οδηγήσουν σε ανάκλησή της, σήμερα θα μιλούσαμε για μια νέα πραγματικότητα, με πτώση των τιμών προς όφελος του δημόσιου χρήματος και του ελληνικού λαού.
Τέσσερις μέρες μετά, σε αντίστοιχη επιτροπή διαπραγμάτευσης για τα νευροχειρουργικά υλικά, πάλι σε μειοδοτικό διαγωνισμό, μετέχουν – και εδώ είναι το εντυπωσιακό – και εταιρείες από αυτές που είχαν αποχωρήσει κατά τη διαπραγμάτευση των ορθοπεδικών, όπου επιτυγχάνονται εκπτώσεις από 5% έως 60%, και μάλιστα χωρίς καμία εταιρεία να διαμαρτυρηθεί για τους μειοδότες ή να αποχωρήσει. Προφανώς το μήνυμα ότι κάτι αλλάζει είχε περάσει. Δυστυχώς όμως το μήνυμα αυτό, με την πρόσφατη ανάκληση της απόφασης του κ. Φραγκιαδουλάκη να υπογράψουν τα νοσοκομεία συμβάσεις με τη μειοδότρια εταιρεία στα ορθοπεδικά, θόλωσε. Έτσι, από εκεί που εταιρείες ήταν έτοιμες να ρίξουν και πιο πολύ τις τιμές τους από τη συγκεκριμένη μειοδότρια, ξαναγύρισαν σε τιμές υψηλές, που επικρατούσαν πολύ πίσω πριν τη διαπραγμάτευση.
Της υγείας τα παράλογα…
Ακυρώθηκαν κι άλλες εκπτώσεις
Η “Ν.Κ.” αποκαλύπτει επίσης και μια ακόμη σημαντική παράμετρο της όλης υπόθεσης. Ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με την ανάκληση της απόφασής του για τα ορθοπεδικά, δεν ακύρωσε μόνο το συγκεκριμένο μειοδότη, που έφτασε μέχρι και σε εκπτώσεις 20% στα υλικά, αλλά και άλλες δύο τουλάχιστον εταιρείες, που στον ίδιο μειοδοτικό διαγωνισμό έδωσαν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις άλλες εταιρείες για υλικά τα οποία δε διέθετε και γι’ αυτό δεν μπήκε σε διαπραγμάτευση επί αυτών ο μειοδότης.
Στην απόφαση με αριθμό 369 στις 31-12-2010 που ο κ. Φραγκιαδουλάκης ανάρτησε στο διαδίκτυο, και την οποία μόλις ανακάλεσε την απέσυρε, και που αφορά στα ορθοπεδικά, εντοπίσαμε ότι υπήρχαν και δύο εταιρείες που έδωσαν την καλύτερη προσφορά για εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης.
Η “Νέα Κρητη” έχει στα χέρια της τους σχετικούς πίνακες. Έτσι ακυρώθηκαν μαζί με τη μειοδότρια και τιμές υλικών αυτών των εταιρειών που ήταν για παράδειγμα στη μία περίπτωση 850 ευρώ της μίας εταιρείας έναντι 5.700 ευρώ όλων των άλλων, για σετ συστήματος οπίσθιας ινιοαυχενικής στερέωσης. Στην άλλη 5.900 ευρώ έναντι των 9.200 ευρώ όλων των άλλων, για σετ στερέωσης οσφυϊκής μοίρας για σκολίωση και κύφωση.
Είναι προφανές ότι οι τρεις εταιρείες, αντί για προμήθεια των υλικών τους φθηνότερα στα νοσοκομεία, τώρα με την ακύρωση της απόφασης να υπογράψουν τις συμβάσεις με τα νοσοκομεία της Κρήτης, αν προσφύγουν δικαστικά, χωρίς να διαθέσουν ούτε μία βίδα, στο τέλος μπορεί και να αποζημιωθούν στην κυριολεξία χωρίς κόπο και για μη εκτέλεση του αποτελέσματος ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού.
ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Οι παραπάνω αναφορές του κ. Φραγκιαδουλάκη όχι μόνο είναι αστήριχτες, αλλά προφανώς δημιουργούν και περαιτέρω θέμα για το αν έχει αντιληφθεί αφενός μεν πως “άδειασε” την επιτροπή διαπραγμάτευσης, που σε αντίθεσή της με τον πρόεδρό της συνέχισε τη διαδικασία, αλλά και τον υποδιοικητή του κ. Γιώργο Δελημπαλταδάκη, που υποτίθεται ότι ο ίδιος όρισε να συντονίσει τη διαπραγμάτευση αυτή, έχοντάς του εμπιστοσύνη, που τελικά αποδεικνύεται, πως μόνη βάση έδωσε στα λόγια του αποχωρήσαντος προέδρου της επιτροπής κ. Κατώνη.
Αντίθετα, για τον τελευταίο δεν μπήκε καν στον κόπο να ελέγξει τα όσα αναφέρει στην επιστολή του το μέλος της επιτροπής ο κ. Φωκάς, ότι σε μειοδοτικό διαγωνισμό πρότεινε οροφή 3% στην έκπτωση και όταν τα άλλα μέλη της επιτροπής το απέρριψαν, αποχώρησαν μαζί με τις εταιρείες που έδιναν τέτοιες εκπτώσεις.
Όφειλε λοιπόν να γνωρίζει ότι και η συγκεκριμένη εταιρεία λειτουργεί από το 1991 στο χώρο με καρδιολογικά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα, έχοντας όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και έγγραφα ποιότητας με την ένδειξη CE για τα υλικά που χρησιμοποιεί. Άλλωστε, διαφορετικά δε θα μπορούσε να μετέχει στο διαγωνισμό. Επιπλέον, για να λειτουργεί, θα πρέπει πρώτιστα να έχει άδεια από τον ΕΟΦ, ο οποίος ακριβώς την ποιότητα και επάρκεια των υλικών της ελέγχει κατά μείζονα λόγο, όπως κάθε εταιρείας. Ομοίως, θα μπορούσε να ελέγξει τον κατατεθειμένο φάκελο της εταιρείας στην επιτροπή διαπραγμάτευσης ή να ρωτήσει τον υποδιοικητή του, που είχε ορίσει συντονιστή.
Στο ερώτημά του «μου εξασφαλίζει εμένα αυτή η εταιρεία, που δεν έχει βάλει βίδα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ότι τα υλικά της είναι καλά;», η απάντηση είναι απλή: Αν ήταν έτσι, καμία άλλη εταιρεία ποτέ δε θα λάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς πέραν των υφιστάμενων! Αυτό ακριβώς όμως είναι που δημιουργεί τα καρτέλ με πρακτικές μονοπωλίου. Η νομοθεσία προβλέπει κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο διαγωνισμό να δίνει δείγματα των ειδών που διαθέτει. Κάλλιστα λοιπόν μπορεί να γίνει από τους χρήστες αξιολόγηση επί των δειγμάτων. Επίσης, κάθε προμηθευτής του Δημοσίου είναι με βάση τη νομοθεσία υποχρεωμένος να παρέχει προϊόντα που να είναι ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ από επίσημο φορέα, και να έχουν την απαραιτήτως CE mark.
Τέλος, υπάρχουν προδιαγραφές που προφανώς πρέπει να καλύπτει το υλικό με βάση το διαγωνισμό. Αν το υλικό μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού δεν είναι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που κατετέθησαν, το νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα επιστροφής, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή και ο προμηθευτής μπορεί έπειτα από διαδικασία που κινεί το νοσοκομείο να εξαιρεθεί από ΚΑΘΕ άλλη δυνατότητα προμήθειας του ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ενώ προφανώς δεν τίθεται θέμα ζημιάς του Δημοσίου αφού ΠΟΤΕ δε θα γίνει πληρωμή!!!
Όσο για το ερώτημα του κ. Φραγκιαδουλάκη: «Μου εξασφαλίζει αυτή η εταιρεία ότι έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει τις ποσότητες που χρειαζόμαστε;», ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ όφειλε να γνωρίζει πως ο προμηθευτής δεσμεύεται με βάση τη σύμβαση που υπογράφει – αν επιλεγεί – να καλύψει τη ζητούμενη ποσότητα σε βάθος ενός έτους. Αν δεν μπορεί να καλύψει την ποσότητα, με βάση τη νομοθεσία το νοσοκομείο προχωρεί στον επόμενο του διαγωνισμού, αφού έχει πρώτα εξαντλήσει τη διατεθείσα ποσότητα από τον πρώτο μειοδότη!!!
Συνεπώς, ποιο το πρόβλημα; Απλά, αν πάνε εξαρχής στον επόμενο μειοδότη (που λογικά είναι ακριβότερος) προκαλείται ΖΗΜΙΑ στο Δημόσιο!!! Επίσης, αν ψάξουν τη νομοθεσία λίγο περισσότερο, προβλέπεται όχι μόνο να γίνει η προμήθεια από το δεύτερο μειοδότη, αλλά τη διαφορά τιμής να την καταλογίσουν στον πρώτο – εφόσον ο πρώτος έχει υπογράψει ότι θα προμηθεύσει ολόκληρη την ποσότητα – και η μη προμήθεια δεν οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας. Ενώ επισήμως η τακτική μέχρι στιγμής και από πλευράς υπουργείου Υγείας αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκομένων είναι η απόλυτη σιωπή, ίσως γιατί έτσι κάποιοι θεωρούν ότι το θέμα θα υποβαθμιστεί, η συζήτηση ανεπίσημα που άνοιξε για το πώς λειτουργούν ως καρτέλ διάφορες εταιρείες στις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων φέρνει στο φως και άλλα ντοκουμέντα γύρω από το “χορό” και τους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιοι μάλιστα για να αποφύγουν τις καίριες ερωτήσεις επιχειρούν να δώσουν προσωπικά χαρακτηριστικά στην υπόθεση, ως προϊόν ατομικών αντιθέσεων, πίσω από τις οποίες ευελπιστούν ότι θα κρυφτεί το κύκλωμα και οι λειτουργίες του.
Όπως αποδείχτηκε μέσα από ντοκουμέντα που παρέθεσε η “Ν.Κ.”, διαπραγμάτευση με την επιτροπή που συνέστησε η ΔΥΠΕ Κρήτης έπρεπε να εκληφθεί ως ευκαιρία να “σπάσουν” οι τιμές στα ορθοπεδικά υλικά. Όταν μάλιστα εμφανίζεται μια εταιρεία να σπάει το καρτέλ, εφόσον υπήρχε αποφασιστικότητα, τότε και οι υπόλοιπες, βλέποντας το “παιχνίδι” να χάνεται, θα έμπαιναν αναγκαστικά με άλλους όρους. Όμως με τέτοια πισωγυρίσματα, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Το πιο περίεργο όμως που ακούστηκε από τα χείλη του διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ήταν η διατύπωση με την οποία επιχείρησε να αιτιολογήσει ότι η αποχώρηση των περισσότερων εταιρειών από τη διαπραγμάτευση και η παραμονή μόνο μίας με εκπτώσεις έως 20%, την ώρα που οι άλλες δεν περνούσαν το 3%, δημιουργούσε μονοπώλιο (!). Ο κ. Φραγκιαδουλάκης, αντί να σταθεί πρώτιστα στην εναρμονισμένη πρακτική στις τιμές των άλλων εταιρειών ως καρτέλ, έψαχνε να βρει αν η αποχώρησή τους δημιουργεί μονοπώλιο για την εταιρεία που έμενε στις διαπραγματεύσεις σπάζοντας τις ακριβές τιμές τους (!). Προχώρησε μάλιστα σε μια καινοφανή διατύπωση για τους ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, που προηγούμενό της δεν υπάρχει, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Συνέβη όμως ένα πράγμα που προκάλεσε μια εμπλοκή. Αποχώρησαν όλες οι άλλες εταιρείες, οι οποίες συνήθως σε διαγωνισμούς (!!!) παίρνουν ένα κομμάτι, δηλαδή ο μειοδότης παίρνει το περισσότερο(!!!) και κάποια άλλα τα μοιράζονται άλλες εταιρείες».
Για πρώτη φορά ακούγεται από επίσημο πρόσωπο με πολιτικό βάρος, όπως αυτό ενός διοικητή ΥΠΕ, ότι σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό ο μειοδότης δεν κερδίζει όλο το διαγωνισμό δίνοντας τη μεγαλύτερη έκπτωση, αλλά ότι παίρνει το μεγαλύτερο τμήμα αυτής και οι άλλοι με μικρότερες εκπτώσεις παίρνουν κάποια κομμάτια του διαγωνισμού αυτού. Για πρώτη φορά σε δημόσιο λογιστικό ακούγεται κάτι τέτοιο και θα είχε ενδιαφέρον να εξηγηθεί πώς γίνεται αυτό. Να δίνει κάποιος τη χαμηλότερη τιμή σε υλικά και εντούτοις κάποια από αυτά να τα παίρνουν άλλες εταιρείες με ακριβότερη τιμή, σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό!
Ο κ. Φραγκιαδουλάκης μάλιστα στις καινοφανείς του αυτές δηλώσεις προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι «οι εταιρείες αυτές αποχώρησαν, με το να αποχωρήσουν υπάρχει ένας μειοδότης, όχι υπάρχει μειοδότης που λέει η “Ν.Κ.”. Δεν είναι κακό το να έχεις μειοδότη, το “ένας μειοδότης” μου δημιουργεί τη σκέψη για το ενδεχόμενο μονοπωλιακού ενδιαφέροντος. Επειδή πήρα και το έγγραφο του κ. Κατώνη, που λέει τα ίδια, προβληματίστηκα για πολλά πράγματα και έγραψα μια επιστολή στην κεντρική Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, όπου ρωτούσα αν η εταιρεία, που είναι άγνωστη – δεν έχει βάλει σε όλη την Ελλάδα ούτε μία βίδα – μου παρέχει εμένα εγγύηση ότι τα υλικά της είναι σοβαρά.
Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ρωτούσα αν η εταιρεία, που μου είναι άγνωστη, μπορεί να καλύψει τις παρακαταθήκες για όλα τα νοσοκομεία του νησιού αν παραστεί ανάγκη και αποχωρήσουν οι άλλες εταιρίες. Τα υλικά, αφού δε γνωρίζω τίποτα γι’ αυτή, μπορεί η κεντρική Επιτροπή Υγείας να μου πιστοποιήσει ότι πράγματι είναι αξιόπιστα; H απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, αφού περίμενα 20 μέρες, εγγράφως δε μου ήρθε ποτέ. Πήρα τότε τηλέφωνο την πρόεδρο της ΕΠΥ στην Αθήνα την κ. Καστανιώτη, και της είπα: “Έχω μια ανησυχία. Καθυστερώ να υπογράψω γιατί, αν υπάρχει το παραμικρό, εγώ δε θα είμαι το εξιλαστήριο θύμα μιας ιστορίας”. Μου απάντησε η κ. Καστανιώτη ως πρόεδρος της ΕΠΥ ότι, εφόσον η μειοδότρια εταιρεία έχει στα έγγραφά της το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγγραφα με πιστοποίηση και εγγύηση ποιότητας των υλικών, να προχωρήσω».
Από ygeianet

Αλλού τα κακαρίσματα... αλλού γεννούν οι κότες


ΑΘΗΝΑ 1/2/2011
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 2123


ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

                Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

                Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. στη συνεδρίαση της 31-1-2011, αφού έλαβε υπόψιν της την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της Υγείας – Πρόνοιας, την απόφαση του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ για τετράωρη στάση εργασίας στις 10 Φλεβάρη καθώς και την απόφαση ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για 24ωρη Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία στις 23 Φλεβάρη αποφάσισε:
1.       Ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Φλεβάρη από 8πμ έως 11 πμ στα εξωτερικά Ιατρεία ή τα ΤΕΠ των Νοσοκομείων με κλείσιμο των ταμείων είσπραξης του 5ευρου και Δωρεάν εξυπηρέτησης των πολιτών, ασθενών.
2.       4ωρη Στάση Εργασίας την ίδια μέρα 10 Φλεβάρη από 11πμ – 3 μμ με τα αιτήματα του απεργιακού πλαισίου και για τις 23 Φλεβάρη.
3.       24ωρη Πανελλαδική Απεργία στις 23 Φλεβάρη ημέρα Τετάρτη με συμμετοχή στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Καλούνται τα Σωματεία μέλη μας να λάβουν μέρος σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τις πορείες των Νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ. Για την ΑΘΗΝΑ συμμετοχή στο Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. (23 ΦΛΕΒΑΡΗ)
Προσυγκέντρωση 10.30 πμ κάτω από τα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·         ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
·         ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ
·         ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
·         ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
·         ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις σωματείων :
·         την ΔΕΥΤΕΡΑ 7/2 στην Θεσσαλονίκη για τα Δ.Σ. Σωματείων 3ης και 4ης ΥΠΕ στην ΕΔΟΘ 11πμ
·         την ΤΡΙΤΗ 8/2 Παναττική Σύσκεψη Δ.Σ. Σωματείων στο Ξενοδοχείο Novotel στις 9.30

Το υλικό (αφίσα – ανακοίνωση) που θα παραλάβετε θα είναι αυξημένο κατά 50% για να καλύψετε και τις δύο κινητοποιήσεις στις 10 & 23 Φλεβάρη.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ναυαρχίδα:  Τι συμβαίνει "συνάδελφοι πρωτοπόροι" της ΠΟΕΔΗΝ;
Καμιά κουβέντα για το  νομοσχέδιο-έκτρωμα Λοβέρδου , που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη και την απόσυρσή του;
Καμιά κουβέντα αν όχι συντονισμού , τουλάχιστον συμπαράστασης στον αγώνα όλων των γιατρών της χώρας; 
Καρφώνεστε. . . 



Ξυπνητούρια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  εκτιμά ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου
Υγείας αποδομούν το υπάρχον σύστημα Υγείας, χωρίς να αντιμετωπίζουν την
εμπορευματοποίηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα,  ενώ συγχρόνως
χαρακτηρίζονται από αντιφατικότητα,  γραφειοκρατικό και διαχειριστικό
προσανατολισμό,.
Στο πλαίσιο εξειδίκευσης και εφαρμογής του μνημονίου για την
Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, στόχος είναι η οριζόντια μείωση των
διαθέσιμων πόρων με περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι ο χώρος της Υγείας καλείται να
λειτουργήσει το 2011  με το 50%  του αντίστοιχου κονδυλίου στον
Προϋπολογισμό του 2010. Το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία αντί να οδηγεί
στη μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών, την επίλυση των προβλημάτων
και των αδιεξόδων, οδηγεί στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την
αύξηση του κόστους για τους  πολίτες.
Η Κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει μείζονα εθνική υπόθεση τη
διατήρηση και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του
Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και να διασφαλίσει,  με τρόπο
έγκυρο και συστηματικό, το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών,
προς όφελος του λαού και του τόπου.
Καλούμε την Κυβέρνηση να  «ανοίξει»  ένα νέο δρόμο Εθνικού
Σχεδιασμού για την Υγεία,  εξετάζοντας τις πραγματικές ανάγκες του
κοινωνικού συνόλου,  αντί να αναλώνεται σε  «ασκήσεις επί χάρτου»
αμφίβολης σκοπιμότητας. Μια τέτοια επιλογή επιβάλλει την απόσυρση του
υπό συζήτηση Νομοσχεδίου.
Για το λόγο αυτό η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να
συμμετέχουν την Τετάρτη 9  Φεβρουαρίου 2011  το μεσημέρι στη
συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πανικόβλητη κυβέρνηση

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ !
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !
Ανακοίνωση της Α.Ρ.Σ.Ι., από την κατάληψη του υπουργείου υγείας, 7-2-11, 11 μμ

Χοντρή «χλαπάτσα» σήμερα για την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.
Από το πρωί απερίγραπτο μπάχαλο με τις «λίστες των συμβεβλημένων ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ» που είχαν μέσα … συνταξιούχους (!) , πεθαμένους (!!) και γιατρούς που είχαν απολυθεί από το ΙΚΑ λόγω διαφθοράς (!!!). Σχεδόν όλοι οι γιατροί από τη «λίστα» που ρωτήθηκαν τηλεφωνικά από πολίτες ή από δημοσιογράφους δήλωσαν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ, ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΟΡΕΞΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ «ΚΑΣΤΑΝΑ» ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ Κ.Κ. ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (!!!)
Σημείο αναφοράς η κατάληψη του υπουργείου όπου από το πρωί οι απεργοί συνταγογραφούσαν σε επείγουσες ανάγκες συνταγογράφησης ασφαλισμένων το ΙΚΑ, χρησιμοποιώντας τις ατομικές τους σφραγίδες και συνταγολόγια του ΙΣΑ.
Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΗΤΑΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ! 
Πανικόβλητη η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΚΥΡΕΣ (!), αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ και όχι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Ανάρπαστο το έντυπο με την χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της κατάληψης, το οποίο ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ» ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ όλων των εκπροσώπων από όλους τους φορείς.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ στην πράξη και όχι στα χαρτιά ! Οι απεργοί της ΕΘΕΛ και η ΟΛΜΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ !
Αύριο 9.30 πμ στο “Novotel” ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη σύσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ, για να καλέσουμε τους υγειονομικούς να ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του προεδρείου της ΠΟΕΔΗΝ και να μπουν δυναμικά στον αγώνα. 
Πανικόβλητοι οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ! 
Στο ένα κανάλι ο κ. Σπυρόπουλος μιλούσε για σύμβαση «τύπου ΟΠΑΔ» τάζοντας λαγούς με πετραχήλια (ομολογώντας όμως ότι καμία οικονομική μελέτη δεν υπάρχει, άρα πρόκειται για πυροτέχνημα χωρίς αντίκρισμα), ενώ στο άλλο κανάλι ο κ. Κουτρουμάνης ουσιαστικά παραδεχόταν ότι θα είναι σύμβαση «τύπου ΟΑΕΕ». Σε σημερινή εκδήλωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας όπου έγινε παράσταση από τους απεργούς, ο διοικητής του ΟΠΑΔ κ. Σουλιώτης είπε ανοιχτά ότι το … «πυροτέχνημα» περί 20 και 10 ευρώ, είναι … «προσωρινό μεταβατικό μέτρο». 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΜΑΡΟΥΔΙΑΔΕΣ» : ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ !
Να τους χαίρεστε και αυτούς κ.κ. Παπανδρέου και Λοβέρδε !
Η σημερινή … «ξενέρωτη» ανακοίνωση της ΝΔ («καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επειδή είναι αόριστο, δεν συμφωνούμε με την κατάληψη») ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΛΕΕΙ Ο Κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ όταν μιλάει για … «συμμαχία δεξιάς αριστεριστών» ή «για τα παιδιά της ΑΡΣΙ που … παρασύρονται (!) από τους νεοδημοκράτες»
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΕΝΟΣ ΜΑΖΙΚΟΥ ΠΑΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ, ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ. 
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ !
ΠΗΓΗ   ΑΡΣΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα Λοβέρδου που εμπορευματοποιεί πλήρως την περίθαλψη
2. Να καταργηθεί κάθε είδους «χαράτσι» από την τσέπη των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία. Κατάργηση τόσο της πληρωμής στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, όσο και της λεγόμενης «ολοήμερης» απογευματινής λειτουργίας.
3. Να ανατραπεί η γενικότερη πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που καταργεί κάθε έννοια δωρεάν υγείας και εξαθλιώνει τους γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς λειτουργούς.
4. Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια νοσοκομειακή περίθαλψη, σύγχρονη, ισότιμη και καθολική, με περισσότερα κρεβάτια, περισσότερους νοσηλευτές, περισσότερους μάχιμους γιατρούς. Κατάργηση του αίσχους του «5 φεύγουν, ένας έρχεται» και στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
5. Διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών, μακριά από ύποπτα ιδιωτικά χέρια και υπόγειες συναλλαγές διαχειριστών και μεγαλοπρομηθευτών. Ποιοτικά φάρμακα και υλικά χωρίς υπερτιμολογήσεις.
6. Δημοκρατία και συλλογική άσκηση της ιατρικής στο ΕΣΥ – κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων του μεγαλοδιευθυντικού και μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου.
7. Με τελικό στόχο ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης με γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, άμεσα απαιτούμε ελεύθερη πρόσβαση κάθε ειδικευμένου γιατρού στη σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς όρους και αποκλεισμούς. Συλλογική σύμβαση που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές εξασφαλισμένες σε τακτική μηνιαία βάση και θα αποκλείει τη μεσολάβηση κάθε εργολάβου ιατρικής εργασίας.
8. Αναγνώριση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ από την ημερομηνία πρόσληψης.
9. Πραγματική ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ χωρίς κατάργηση κλινών και τμημάτων με αναγνώριση της προϋπηρεσίας των γιατρών των νοσοκομείων του ΙΚΑ για την εξέλιξή τους στο ΕΣΥ.
10. Απόσυρση κάθε σχεδίου για φραγμούς στην έναρξη και λήψη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς. Συγκεκριμένα μέτρα (αύξηση νοσηλευτικών κλινών και θέσεων ειδικευομένων σύμφωνα με τις ανάγκες) για τη μείωση της αναμονής.
11. Να πληρωθούν άμεσα οι οφειλές ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ κλπ προς τους συμβεβλημένους γιατρούς. Να επαναπροσληφθούν άμεσα οι 1400 απολυμένοι συμβασιούχοι του ΙΚΑ. Να σταματήσει η προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που διαχρονικά λυμαίνονται το χώρο της υγείας.
12. Θεωρούμε καθοριστικό το διακλαδικά, παλλαϊκό συντονισμό για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ, για την ανάδειξη του θέματος των κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, συγκοινωνία κλπ) σε κεντρικό πολιτικό θέμα παλλαϊκού αγώνα.

ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ στους ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΟΦΩΝ

ΟΛΟΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/2, ώρα 11:00 στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
για ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Παιχνίδια ενηλίκων.


Δεν είναι μόνον αμετροεπής. Είναι και εγκληματική η συμπεριφορά της κυβέρνησης κατά την πρόσφατη παν-ιατρική  απεργία.
Ανάρτησε στο ΙΚΑ καταλόγους γιατρών που περιλάμβαναν αποβιώσαντες και αποπεμφθέντες λόγω διαφθοράς και έστησε ολόκληρο επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου να στρέψει τους πολίτες εναντίον των γιατρών. Παιχνίδι που στο τέλος στράφηκε εναντίον της. Και πάλι όμως δεν είχε την εντιμότητα να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπώρησε αφάνταστα, αλλά ισχυρίζεται ανενδοίαστα ότι στήνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά δεν την αφήνουν οι γιατροί!
Πρόκειται για ψευδολόγημα. Η τρόικα επιβάλλει στους υποτακτικούς της όλες αυτές τις ρυθμίσεις, ώστε να επιτύχει περιστολή των δαπανών υγείας στο 6%, από 10% που είναι σήμερα. Θέλουν να κατεβάσουν στα τάρταρα τις αμοιβές των γιατρών του ΙΚΑ και των ελευθεροεπαγγελματιών, ώστε στη συνέχεια να πετσοκόψουν και τις αμοιβές των νοσοκομειακών. Η καταπάτηση της κλαδικής συμφωνίας αυτό προοιωνίζεται.
Οφείλουμε όλοι να συμμετάσχουμε στην απεργία. Οφείλουμε όλοι να είμαστε στις 11πμ της Τετάρτης με τις ποδιές μας μπροστά στο υπουργείο Υγείας, ώστε να κάνουμε πορεία στο Σύνταγμα, όπου στις 2μμ θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και μεγάλη συναυλία.
Το οφείλουμε στους εαυτούς μας.