Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Μειώσεις στους μισθούς των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού ζήτησαν οι ελεγκτές της ΕΕ

08/01/2010 (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Εντονες πιέσεις για «μαχαίρι» στις δαπάνες για την Υγεία άσκησαν χθες οι κοινοτικοί ελεγκτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Η ελληνική πλευρά παραδέχτηκε ότι οι δαπάνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία διετία και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση, τουλάχιστον, των δαπανών.

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι νοσοκομειακές δαπάνες που απορροφούν το 80% του συνολικού ποσού. Από αυτές μόνον οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ στις οποίες οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζήτησαν άμεσες περικοπές. «Ψαλίδι» ζήτησαν και για τις δαπάνες που αφορούν σε μισθούς και αποζημιώσεις για το προσωπικό του ΕΣΥ.

Οι αλλαγές

Ο Ν. Πολύζος παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου συστήματος προμηθειών στο ΕΣΥ, τις αλλαγές στην διαχείριση των νοσοκομειακών φαρμάκων, την εφαρμογή ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος οικονομικής διαχείρισης.

Για το νέο σύστημα προμηθειών, η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι θα είναι αποκεντρωμένο και με ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Εκτίμησε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και τα φάρμακα, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην καθιέρωση μειοδοτικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, νοσοκομειακή συσκευασία και εφαρμογή ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος και διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ.

Σημειώνεται ότι μόνο η δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ το 2008.

Αθηναϊκο Πρ. Ειδήσεων : «Ψευδής συναγερμός» Έρευνα για την κήρυξη πανδημίας Η1Ν1


Έρευνα για την κήρυξη πανδημίας Η1Ν1 ζητούν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΑΠΕ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούνται ότι «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων»

Στρασβούργο
Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητούν τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει «την απειλή για την υγεία από τις ψευδείς πανδημίες», έπειτα από καταγγελίες ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λάθος να κυρήξει συναγερμό για τη νέα γρίπη Η1Ν1.

Το θέμα θα συζητηθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Βόνταργκ, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιδημιολόγος.

Ο Βόνταργκ είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις όταν υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ κήρυξε λανθασμένα πανδημία «υπό την πίεση των εργαστηρίων». Ο Γερμανός σοσιαλιστής θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει από τα μέλη του να διενεργηθούν «έρευνες για τις επιπτώσεις της [κατάστασης] πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».


Σε κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές δέκα χωρών, ο Βόνταργκ αναφέρει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες «υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προοριζόταν για την υγεία, προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού» και «εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων, που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα».

Κατοχικά



Ως κατεχόμενη χώρα επιχειρούν ν΄ αντιμετωπίσουν την Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες ελέγχους σε έξι Υπουργεία της χώρας μας, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Υγείας. Συμπεριφέρονται ως υπερυπουργοί και συστήνουν χωρίς περιστροφές μειώσεις μισθών, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μείωση συντάξεων και περικοπή εφημεριών.

Τουναντίον θεωρούν ότι πρέπει να συνεχιστούν αμείωτα τα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 2,5 δις, προσδοκώντας πως θα προμηθευτούμε απ΄ αυτούς πολεμικά αεροσκάφη, άρματα μάχης και φρεγάτες.

Με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο τομέας της υγείας ανήκει στην εθνική αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους και οι ελεγκτές είναι ανεπίτρεπτο να κάνουν υποδείξεις για πολιτικές υγείας, εκτός εάν η χώρα το επιτρέπει και το ανέχεται.

Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως η κυβέρνηση, μετά τους προεκλογικούς λεονταρισμούς, υιοθετεί δουλικές συμπεριφορές και μάλιστα αξιοποιεί στο έπακρο τις συστάσεις των αξιωματούχων της ΕΕ.Τουναντίον οι πολίτες δεν ανέχονται εκτός από τα βάρη που επωμίζονται να γίνονται και αντικείμενο χλευασμού και εξευτελισμού. Ας μην ψάχνουν λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου για υποκινητές της επικείμενης εξέγερσης των εργαζομένων.

ygeianet.gr