Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Λίστα φαρμάκων, προσλήψεις νοσηλευτών και χρέη του ΕΣΥ

23/10/2009
(ΑΥΓΗ)
Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 θα εγγραφούν οι 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών για το ΕΣΥ, οι οποίες αποτελούν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, χρέη που ξεπερνούν ήδη τα 6,2 δισ. ευρώ και θα εγγραφούν επίσης στο σύνολό τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010.

Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες η νέα υπουργός Υγείας. Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ακόμη ότι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η επαναφορά της λίστας φαρμάκων με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και η καθιέρωση νέου, αποκεντρωμένου συστήματος για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δεν ήταν, ασφαλώς, χθες σε θέση να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, αλλά ανακοίνωσε ότι η διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση και τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών θα είναι το αντικείμενο κοινής επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Στη γενική της πολιτική τοποθέτηση για τον χώρο της Υγείας, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως τραγική την κατάσταση των νοσοκομείων, τα οποία, όπως παρατήρησε, έχουν μετατραπεί σε "εστίες διαφθοράς", και έκανε λόγο για "δομικά, διαχρονικά προβλήματα" στην Υγεία. Η ίδια υπογράμμισε ακόμη ότι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ έχει αγγίξει τριτοκοσμικά δεδομένα και απέδωσε τη συνολική εικόνα της Υγείας σε "συνειδητές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της Ν.Δ.".

Τέλος, η υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η νέα τιμολογιακή πολιτική των κυβερνήσεων της Ν.Δ. για τα φάρμακα ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται, όπως ανέφερε η ίδια, κατά 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, αφού ισχυρίσθηκε ότι "το ΕΣΥ καταρρέει", επανέλαβε την πάγια δέσμευση των υπουργών Υγείας για την καθιέρωση της Κάρτας Αναπηρίας, προανήγγειλε αύξηση στο επίδομα για τα απροστάτευτα παιδιά, ενίσχυση του θεσμού των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, ένταξη των ιδρυμάτων της Πρόνοιας στο ΕΣΠΑ, στήριξη των πολύπαθων Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδιάρθρωση του ΟΚΑΝΑ και πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των φυλακών από τους κρατουμένους χρήστες ναρκωτικών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, ερωτηθείσα για τις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την προώθηση ή μη της ήδη έτοιμης υπουργικής απόφασης για την ένταξη της συνταγογράφησης των υποκαταστάτων στη θεραπεία των χρηστών ναρκωτικών, η Φ. Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δε θα μπούμε σε αυτή τη συνέντευξη σε αυτές τις λεπτομέρειες"!... Η ίδια, πάντως, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα είναι σε δύο μήνες έτοιμο να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους για τη δραστική μείωση της μακάβριας λίστας αναμονής του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Νέο πλαίσιο για το κάπνισμα

Ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα προανήγγειλε χθες στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας. Η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε, μάλιστα, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημοσίους χώρους.

Αναφερόμενη στην εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι "πρόκειται για ένα αντιφατικό και ελλιπές ρυθμιστικό πλαίσιο" και επεσήμανε: "Δεν βρήκαμε τις υπουργικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου, έχει σταματήσει η χορήγηση αδειών για καταστήματα, κυρίως για αυτά άνω των 70 τ.μ., δεν έχουν προβλεφθεί οι κυρώσεις, ενώ οι δήμοι έχουν παραλύσει, αφού δεν έλαβαν ποτέ τις σχετικές οδηγίες".

Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αξιολόγηση της εφαρμογής του νόμου Αβραμόπουλου για το κάπνισμα θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η κατάρτιση ενός "βελτιωμένου και εφαρμόσιμου ρυθμιστικού πλαισίου".

ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ: Οι ομοιότητες είναι άραγε τυχαίες?

Αν σ΄ όλα τα παραπάνω προστεθεί η μέχρι στιγμής άρνηση της Υπουργού να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων ώστε να ενημερωθεί άμεσα και υπεύθυνα, τότε το τοπίο δεν προοιωνίζεται ομαλό.