Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Νέες στρατιές ομήρων μέσω των προγραμμάτων Stage

24/09/2009      (ΝΕΑ)



Καταγγέλλουν όργιο προσλήψεων στο παρά πέντε των εκλογών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέτα Μουτούση

Νέες στρατιές ομήρων στο Δημόσιο δημιουργεί η κυβέρνηση: στο παρά πέντε των εκλογών κάνει παιχνίδι με τους ανέργους και προσλαμβάνει με συμβάσεις έργου ή μέσω των αδιαφανών διαδικασιών των προγραμμάτων Stage (απόκτησης εργασιακής εμπειρίας).

Όργιο προσλήψεων από το παράθυρο μέσα από τον ΟΑΕΔ καταγγέλλει η αντιπολίτευση αλλά και συνδικαλιστές. Σε καταγγελίες για προσλήψεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου προχώρησε χθες και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
«Ακόμη και αυτή την ώρα γίνονται παράνομες προχρονολογημένες προσλήψεις και μεταθέσεις», τόνισε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξουν συστάσεις, καθώς και ότι τέτοιες ενέργειες επισύρουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.
«Αν γίνονται είναι άκυρες», επισήμανε από την πλευρά του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Σπ. Φλογαΐτης.
Με... εξουσιοδότηση 
Πάντως είναι χαρακτηριστικό πως ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκης, παρ΄ ότι παραιτήθηκε από το να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, είχε φροντίσει να εξουσιοδοτήσει διευθυντή του Οργανισμού προκειμένου να συνεχίσει η υπογραφή συμβάσεων για τα Stage.
Οι ενέργειες του κ. Βερναρδάκη όλο το προηγούμενο διάστημα, που άνοιγαν «παράθυρα» για την πρόσληψη χιλιάδων ανέργων σε διάφορους φορείς με αδιαφανείς διαδικασίες, είχαν πυροδοτήσει και τη δημόσια διένεξη με την υπουργό Απασχόλησης. Η κυρία Πετραλιά είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από όλες αυτές τις τοποθετήσεις, δεδομένου μάλιστα πως και οι δύο πολιτεύονται στην ίδια περιφέρεια.
Ωστόσο, οι τελευταίες 12.000 τοποθετήσεις με προγράμματα Stage που έγιναν- όπως καταγγέλθηκε- ενώ είχε αρχίσει η προεκλογική περίοδος αποτελούν το «κερασάκι στην τούρτα» στην τακτοποίηση ημετέρων.
Και ραβασάκια 
Για «ραβασάκια» που έφθαναν από βουλευτικά γραφεία και με τα οποία γίνονταν οι επιλογές ανέργων για το πρόγραμμα Stage στους δήμους έχουν μιλήσει δήμαρχοι. Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η παράταση του προγράμματος αυτού που αφορά 8.000 ανέργους για έναν ακόμη χρόνο.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πρακτική. Σύμφωνα με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν υπηρεσίες για τις οποίες έχει ανανεωθεί από τον ΟΑΕΔ για τέταρτη φορά το 18μηνο που τυπικά προβλέπει το πρόγραμμα. Δηλαδή όσοι είχαν επιλεγεί αρχικώς είναι πλέον ανασφάλιστοι ασκούμενοι στο Δημόσιο για 6 χρόνια!
Ενδεικτικό είναι πως λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση εξήγγειλε επίσης την έναρξη αντίστοιχου προγράμματος για 2.000 θέσεις στη ΔΕΗ, ενώ ετοίμαζε και την προκήρυξη Stage για την ΕΥΔΑΠ. Το μοντέλο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω των απασχολουμένων με το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται πάντως σε κρίσιμους τομείς εδώ και χρόνια 9.000 στην Υγεία 
Στον κλάδο της Υγείας έχουν τοποθετηθεί από το 2004 περισσότεροι από 9.000 εργαζόμενοι σε Stage, ενώ αφού εξάντλησαν τις δυνατότητες απασχόλησης με συμβάσεις στις υπηρεσίες του Πολιτισμού ακολουθούν και εκεί τη στελέχωση μέσω αυτού του προγράμματος. Δεν είναι όμως μόνο η επιλογή των εργαζομένων αυτών με αδιαφανή κριτήρια. Μετά την απασχόλησή τους για 24 μήνες αποκτούν σαφές προβάδισμα σε περίπτωση που διεκδικήσουν μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο. Έτσι, για την προϋπηρεσία τους δεν θα λάβουν μόνον τα προβλεπόμενα για όλους μόρια, αλλά αυτά προσαυξάνονται κατά 50%!