Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Σχόλιο Ναυαρχίδας στο δημοσίευμα


(Από τη "Καθημερινή)

Αφού καταλη(λι)στεύτηκαν τα ταμεία με τη απόφαση Κακλαμάνη (δεν νομίζουμε να πήρε και σοβαρότερη απόφαση όσο ήταν υπουργός) τώρα τα παίρνουν πίσω και προσπαθούν να κάνουν και άλλα ...πειράματα (επιεικής και πολύ ...αθώα έκφραση) και αλληλοκατηγορούνται !
Κατά τα άλλα μας αφήνουν απλήρωτους στις εφημερίες από το Πάσχα. Με πολύ "εύκολες" αποφάσεις γίνεται τεράστια διαρροή πόρων στον ιδιωτικό τομέα (φραμακευτικές εταιρείες στη περίπτωση) ενώ υπάρχουν "ανύπερβλητα" προβλήματα να βρεθούν κονδύλια για τα δημόσια νοσοκομεία.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:24/08/2008 Πειράματα διά... πάσαν νόσον



Η λάθος κατάργηση της «λίστας» προ 3ετίας και η εκτόξευση των φαρμακευτικών δαπανών για το 2008 οδηγούν το υπ. Υγείας σε νέα, αμφιβόλου αποτελέσματος, μέτρα

Σε εκ βάθρων διορθωτικές κινήσεις, που επιβεβαιώνουν την αδυναμία ελέγχου στα οικονομικά της υγείας που συνεχώς επιδεινώνονται, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Αποδεχόμενο εμμέσως και με καθυστέρηση τριών χρόνων το «λάθος» της κατάργησης της λίστας φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα τέλη του έτους θα αγγίξει τα 9 δισ. ευρώ, από 7,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2007, ενώ κατά τον «Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος» «η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία επιβαρύνει τα Ταμεία, αποτελεί στο σύνολό της περίπου το 1/2 των καταγραφομένων συνολικών φαρμακευτικών πωλήσεων».

Τον Μάρτιο του 2005 αποφασίστηκε η κατάργηση της έως τότε λίστας των φαρμάκων που συνταγογραφούνταν, αν και το συγκεκριμένο σύστημα με μικρές παραλλαγές εφαρμόζεται σε όλες τις προηγμένες χώρες. Υπάρχει ακόμα και στις ΗΠΑ, με τη μορφή διαπραγμάτευσης μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και φαρμακευτικής αγοράς.

Περιμένουν τα... οφέλη

Με το καθεστώς της λίστας μάλιστα δινόταν η ευχέρεια να συνταγογραφούνται κατ εξαίρεση και φάρμακα εκτός λίστας, εφόσον ο γιατρός τα έκρινε απαραίτητα για συγκεκριμένη πάθηση.

Τα αποτελέσματα αιφνιδίασαν ακόμη και τους εμπνευστές του μέτρου, καθώς η αναμενόμενη βελτίωση όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά οι δαπάνες στο φάρμακο αρχικά εκτινάχθηκαν στο 15% μέσα σε μερικούς μήνες.

Τα αναμενόμενα οφέλη των Ταμείων από την επιστροφή του 4% του τζίρου των φαρμακευτικών εταιρειών (μέτρο που συνόδευε την κατάργηση της λίστας) δεν έχουν έως τώρα φανεί. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης άφησε αιχμές για τον νυν (σε πρόσφατη εκπομπή στη ΝΕΤ), επειδή δεν ενεργοποίησε 3 υπουργικές αποφάσεις για να εισρεύσουν στα Ταμεία εκατοντάδες εκατομύρια. Τρία χρόνια τώρα, ενώ το προβλέπει ο νόμος, τα χρήματα που θα «κάλυπταν» μέχρι και τη ζημιά από τα... δομημένα ομόλογα δεν έχουν εισπραχθεί.

Το υπουργείο ετοιμάζεται τώρα να επαναφέρει τη λίστα, με έμμεσο τρόπο και μάλλον με νέες... παγκόσμιου βεληνεκούς πρωτοτυπίες. Ενα μικρό επιτελείο, το «Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», εργάζεται ήδη πυρετωδώς για να προλάβει να εκδώσει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα ανακοινωθεί επίσημα, έναν «μπούσουλα» που θα υποδεικνύει στους γιατρούς για κάθε ασθένεια ποια συγκεκριμένα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούν!

Με τα «πρωτόκολλα», όπως θα ονομάζονται αυτές οι οδηγίες, θα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη. Το θέμα εδώ είναι πώς ο κάθε γιατρός θα αποδεχτεί να... αυτοκαταργηθεί, να μη δίνει θεραπείες σύμφωνα με τις δικές του γνώσεις ή τις εκάστοτε νέες θεραπείες που προστίθενται, αλλά θα του λέει ο «μπούσουλας» του υπουργείου ποια θεραπεία θα ακολουθήσει.

Επιπλέον, αυτές οι «οδηγίες» καθημερινά θα πρέπει να ενημερώνονται με τις νέες εγκρίσεις φαρμάκων, γιατί διαφορετικά θα γράφει εγκεκριμένα φάρμακα ο γιατρός ως νεότερα και ενδεχομένως αποτελεσματικότερα, αλλά θα υποχρεώνεται ο ασθενής να τα πληρώνει, αφού το Ταμείο θα πληρώνει μόνο τις θεραπείες που περιλαμβάνει ο «μπούσουλας».

Ενα δεύτερο πείραμα που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί ως μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ένα «πλαφόν» συνταγογράφησης για κάθε ασθένεια, μη λαμβάνοντας υπόψη τι πραγματικά χρειάζεται ο κάθε ασθενής εξατομικευμένα, με κίνδυνο κάποιοι ασθενείς να στερηθούν τα φάρμακα ή μέρος των φαρμάκων που χρειάζονται και στην καλύτερη περίπτωση να αναγκάζονται να πληρώνουν την όποια διαφορά προκύπτει, οι ίδιοι. Δεν καταργούν τη συμμετοχή έως και 25%, ούτε για τους συνταξιούχους!

Περιορισμός εξετάσεων

Τρίτη από τις εξαγγελίες που βρίσκονται στα σκαριά είναι το σύστημα ελέγχου με μορφή πλαφόν, για να περιοριστούν (!) και οι ιατρικές εξετάσεις, όταν η χώρα μας δεν εφαρμόζει κανένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής. Πρόσφατα η ΕΕ ενέταξε τη χώρα μας μεταξύ εκείνων που δεν έχουν οργανωμένο εθνικό πρόγραμμα για προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού με μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ. Οπως δεν έχει και για μια σειρά άλλων σοβαρών νοσημάτων.

Αντί να δίνει κίνητρα, να επενδύει στην προληπτική ιατρική και στις εξετάσεις, που όταν εντοπίσουν έγκαιρα σοβαρό νόσημα ο ασθενής σώζεται, αλλά και από οικονομική άποψη το Δημόσιο γλιτώνει επιπλέον δαπάνες νοσηλείας, θεραπείας κ.λπ., κάνει το αντίθετο. Υιοθετεί ακριβώς τη λογική του περιορισμού των εξετάσεων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται ασθένειες με καθυστέρηση, όταν πια η αντιμετώπισή τους απαιτεί πολλαπλάσιες δαπάνες, συχνά χωρίς αποτέλεσμα.

Δαπάνες και χρέη

  • 9 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη από 7,6 το 2007.
  • 1,5 δισ. το χρέος των δημόσιων νοσοκομείων στις εταιρείες φαρμάκων.
  • 1 δισ. ευρώ χρωστούν τα Ταμεία στα νοσοκομεία.
  • 50% των φαρμακευτικών πωλήσεων επιβαρύνει τα Ταμεία.

Μ ΤΣΙΜΟΣΙΔΗΣ

Θα μείνουν από φάρμακα κάποια Ταμεία

«Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα από 1ης Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι στα ταμεία ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, Δικηγόρων Αθηνών, ΤΣΜΕΔΕ καθώς και όλων των Ταμείων που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γιατρός και βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, μέλος του τομέα υγείας του, Μιχάλης Τιμοσίδης.

«Η κυβέρνηση διακήρυσσε δημόσια ότι με τα μέτρα της για τη δήθεν περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, οι τιμές των φαρμάκων θα μειώνονταν. Συνέβη το αντίθετο. Και οι συνενώσεις Ταμείων γιγάντωσαν το πρόβλημα».

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

Ασυδοσία και καταλήστευση

«Το κύριο πρόβλημα στον χώρο της Υγείας παραμένει η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να ωθεί τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα, ενώ συγχρόνως ευνοεί λογικές κακοδιαχείρισης και έρχεται κατά καιρούς να διαπιστώνει τα νέα ελλείμματα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Ασύδοτοι μηχανισμοί, καταληστεύουν τα Ταμεία με παράνομες συνταγογραφήσεις, συχνά ερήμην των ασθενών, με κατακράτηση και εικονικές εγγραφές των βιβλιαρίων τους».