Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ανέλαβε ήδη ο Ράϊχενμπαχ

Τυχαίο; 3 Νοεμβρίου του 1963 κερδίζει τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου και 48 χρόνια μετά ο εγγονός διαλύει τον κόσμο!


Το έχουμε ξαναπεί: η ιστορία επαναλαμβάνεται και διδάσκει…
Από το el.wikipedia.org:
Οι εκλογές έγιναν στις 3 Νοεμβρίου 1963 απο την υπηρεσιακή κυβέρνηση Σ. Μαυρομιχάλη. Ο Μαυρομιχάλης ήταν αποφασισμένος να οργανώσει εκλογές όσο το δυνατό περισσότερο αδιάβλητες. Για πρώτη φορά δεν γίνονται βάσει των εκλογικών καταλόγων του 1940, αλλά βάσει της απογραφής του 1961.
Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι για τις εκλογές. Μετά την ήττα του αναχώρισε ξανά στο εξωτερικό, αφήνοντας την αρχηγία, του κόμματός του, στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Το εκλογικό σύστημα ευνοεί τους δύο επικεφαλής συνασπισμούς, που μαζί κερδίζουν το 90% των εδρών με κάτι περισσότερο από το 80% των ψήφων.
Στις 8 Νοεμβρίου 1963 ορκίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Μή θέλοντας να κυβερνήσει με τις ψήφους της ΕΔΑ, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται στις 30 Δεκεμβρίου 1963. Ο Βασιλιάς Παύλος Α΄ διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ κυβέρνηση


Τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταρρεύσει: 
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε αναπτύσσονται οι εξής συνταγματικές δυνατότητες:

α) αν παραιτηθεί η κυβέρνηση ή αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της σε αυτή (κατά τοάρθρο 84 περί ψήφου εμπιστοσύνης), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαλλάσσει αυτήν από τα καθήκοντά της και ακολουθεί την διαδικασία των διερευνητικών εντολών (άρθρο 38 παρ. 1).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στο δεύτερο σε πλειοψηφία εδρών κόμμα της Βουλής και εάν αυτή δεν τελεσφορήσει, στο τρίτο (άρθρο 37).
Εάν υπάρχει κάποιο θέμα ίσου αριθμού εδρών ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο ή το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, το maximum των εντολών είναι τέσσερις, σύμφωνα με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 37. Εάν δεν προκύψει κυβέρνηση, ο ΠτΔ καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων με σκοπό τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την προεδρία ενός από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να οδηγήσει σε εκλογές.

γ) αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό αυτόν που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, εφόσον αυτό το κόμμα διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, δηλ. 151 βουλευτές (άρθρο 38 παρ. 2).
Εδώ πρέπει να γίνει η εξής επισήμανση: το Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να διαθέτει 151 βουλευτές, αλλά και να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Εάν όμως το κόμμα αυτό δεν διαθέτει πια 151 βουλευτές, τότε ο ΠτΔ δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα διορισμού.
Άλλο λοιπόν η «ανεξαρτητοποίηση» βουλευτή από την κοινοβουλευτική ομάδα κι άλλο η παραμονή στην κοινοβουλευτική ομάδα με απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Επίσης σε αυτήν την περίπτωση υποστηρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός.
Εάν δεν υπάρχει κόμμα με απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο πρόσωπο που θα υποδείξει το κόμμα που διαθέτει την σχετική πλειοψηφία των εδρών (κι εδώ εισέρχονται οι ερμηνείες για την ανάθεση σε εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργό, λύση που δεν προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα). Εάν δεν τελεσφορήσει, ακολουθείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.


http://adanaklasi.blogspot.com

Τοποθετήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις ΚΚΕ και Σύριζα


«Αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» τραγουδούσε ο Νίκος Ξυλούρης, απευθυνόμενος στον λαό. Και φαίνεται ότι ο λαϊκός παράγοντας έχει παρουσιαστεί, δυναμικά και ουσιαστικά στο προσκήνιο –τα όσα έγιναν σε όλη την Ελλάδα κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα- ανατρέποντας όλους τους σχεδιασμούς του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης.

Τις επόμενες ώρες και μέρες θα σχολιάζουμε διαρκώς τις πολιτικές εξελίξεις.
Προς το παρόν παραθέτουμε δυο βίντεο με τις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ και του Σύριζα που τοποθετούνται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Με σχόλιο του το γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο λαός έχει μόνο να χάσει απ’ τις αλλαγές που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή αν προκύψει κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». «Η επιδίωξη τους είναι να ανακόψουν τη λαϊκή χειραφέτηση και να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση. Πρόκειται για σχεδιασμούς σφαγιασμού του λαού, στους οποίους πρωτοστατεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο μαζί του και το ελληνικό», εκτιμάει το ΚΚΕ και η ανακοίνωση του γραφείου τύπου τονίζει: «Ούτε δημοψήφισμα, ούτε άλλη κυβέρνηση. Εκλογές τώρα και λαϊκή οργάνωση παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας. Να μην υποκύψει ο λαός στον εκβιασμό»

Ο Τσίπρας απ’ την πλευρά του εκτίμησε ότι η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω απ’ το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και τόνισε ότι αυτές τις ώρες υπάρχει ένα παρασκήνιο στις πλάτες του ελληνικού λαού από Μερκελ και Σαρκοζί για να μην παρέμβει ο λαός στις πολιτικές εξελίξεις, και συμπλήρωσε ότι η μόνη λύση είναι η άμεση προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές για να αλλάξει ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων. 

http://tsak-giorgis.blogspot.com

Στο μυαλό του ΓΑΠ...


"Έχω μια δουλειά να τελειώσω: 
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΛΑΝΩ ΟΛΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ...
Θα ΔΗΛΩΣΩ ότι:
Διαφωνώ με το Δημοψήφισμα και δεν δίνω 
ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση !!!
Ή μήπως να κάνω δήλωση ...Ανεξαρτητοποίησης ;;; καλό εεε;;;"

ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΛΑΜΟΓΙΑ !!! ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΖΙΑ

Ούτε δημοψήφισμα, ούτε κυβέρνηση με αυτούς που δημιούργησαν και χειρίστηκαν την εξαθλίωση και την υποτέλεια του λαού μας


ΕΚΛΟΓΕΣ   ΤΩΡΑ

Περιμένω εκκένωση χώρου.......




ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ

Πανικόβλητο όλο το αστικό σύστημα


 Ηδη προδιαγράφονται οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί των αστικών κομμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τύποις πρωθυπουργός θα πάει στον Παπούλια με το ενδεχόμενο υποβολής της παραίτησης του ανοιχτό. Η πιθανότητα να σχηματιστεί μια κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων –και μετά την δήλωση Σαμαρά που ενώ αρχικά έβαζε επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες εκλογές τώρα τον ακούμε να λέει ότι χρειάζεται προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση- είναι το πιο πιθανό σενάριο. Ηδή έχουν ακουστεί τα πρώτα ονόματα –όπως του Λουκά Παπαδήμα- που θα αναλάβουν το ρόλο του πρωθυπουργού.

Είναι φανερό ότι κανένα αστικό κόμμα δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος στα αντιλαϊκά μέτρα που ουσιαστικά θα τσακίσουν τον ελληνικό λαό και τα οποία ήδη έχουν προαποφασιστεί. Ουσιαστικά δηλαδή θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που θα επιβάλλει διά πυρός και σιδήρου όλα αυτά τα μέτρα που θα συνοδεύουν το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και θα αποτυπωθούν αναλυτικά στο νέο μνημόνιο που θα ετοιμαστεί. 

Πολύ πιθανόν δηλαδή, ακόμα και σήμερα να ακούσουμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης όλου του αστικού μπλοκ του πολιτικού φάσματος –ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη- με μοναδικό στόχο να μπορέσουν να περάσουν οι σχεδιασμοί ντόπιας και ξένης οικονομικής ολιγαρχίας. Σχεδιασμοί που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας δράκας ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών.

Πανικόβλητο όλο το αστικό σύστημα από τις λαϊκές αντιδράσεις στην βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζεται στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης» προσπαθεί να βρει διεξόδους για να μην του προκύψουν καταστάσεις που δεν θα μπορεί να τις διαχειριστεί.


http://tsak-giorgis.blogspot.com/

Ενημερωτικό Δελτίο από το ΚΙΝΙ για την ένταση και την κατάληψη του Υπουργείου από τους Νέους Ιατρούς

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των νέων ιατρών στο Υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή των φοιτητών. Συμμετείχαν επίσης η ΕΙΝΑΠ όπου είχε προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
Ήταν από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις νέων ιατρών για να διαμαρτυρηθούν για τις αποφάσεις που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας με τρόπο αυταρχικό και αδιάλλακτο.
Από τις 11.00 η ώρα άρχισαν να συρρέουν νέοι συνάδελφοι, άνεργοι, ειδικευόμενοι μαζί με τους φοιτητές και εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων (ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ).
Προκλήθηκε ένταση και συνωστισμός στην είσοδο του Υπουργείου όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ μας απαγόρευσαν να εισέλθουμε για να συνομιλήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Συγκινητική η συμπαράσταση των υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας που με τη βοήθεια τους καταφέραμε και εισχωρήσαμε στο υπουργείο όπου μαζευτήκαμε στο χώρο του αμφιθεάτρου.
Έγινε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ Πολύζο όπου εισέπραξε έντονες αποδοκιμασίες  και την οργή των παρευρισκομένων για τις αποφάσεις του υπουργείου όπου μας εξουθενώνουν ως κλάδο και μας σπρώχνουν στην ανεργία και την μετανάστευση.
Τελικά δεσμεύτηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο και να συζητήσει από μηδενική βάση με όλους τους θεσμικούς φορείς και με το Κίνημα Νέων Ιατρών.
Είναι μεγαλειώδης και ιστορική η στιγμή αυτή διότι αποδεικνύεται πως ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά που φαίνονταν ως τώρα ακατόρθωτα.
Είναι ιστορική η στιγμή όπου σηματοδοτεί την πλήρη αφύπνιση του ιατρικού κόσμου και την έναρξη διεκδικήσεων με στόχο την ενεργοποίηση όλων των συναδέλφων για να συμμετέχουμε στο διάλογο με ίσους όρους για το μέλλον της υγείας στη χώρα μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να πετύχουμε!

Toν ποδοπότησαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Θα είναι ακόμη πρωθυπουργός όταν θα ξεκινάνε τα δελτία των 8;


Kόλαση στο ΠΑΣΟΚ μετά την γελοιοποίηση του Παπανδρέου από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί.

Η Μέρκελ επέβαλλε το ερώτημα στο δημοψήφισμα (ευρώ η δραχμή) και ζήτησε να γίνει ως τις 4 Δεκεμβρίου. 

Η Γερμανίδα δεν περίμενε ν ακούσει από τους γραφικούς Τόλκα, Καστανίδη, Πετσάλνικο, Ρέππα ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος  και το αποφάσισε η ίδια.

Ο Παπανδρέου μετά από αυτό θα είναι δύσκολο να σταθεί όρθιος και είναι πολύ πιθανό εντός της ημέρας να παραιτηθεί και να εξαφανισθεί από τη χώρα.

Ο άνθρωπος  επιχείρησε να κάνει μια θανάσιμη μπλόφα δίχως να έχει τα κότσια κι αυτή τη στιγμή η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε Λιβύη.


Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ένα χρόνο πριν απέρριπτε...
μετά βδελυγμίας το δημοψήφισμα σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη στη ΔΕΘ από τον Γιάννη Σιδέρη.

Φοβούμενος τις ποινικές συνέπειες της αιχμαλωσίας της χώρας στη Τρόικα επιχείρησε  εκ των υστέρων, με το χρονικά ετεροχρονισμένο δημοψήφισμα, να νομιμοποιήσει το έγκλημά του καθιστώντας τους πολίτες συνυπεύθυνους μέσα από ένα εκβιαστικό δίλημμα.

Ο Παπανδρέου όπως σωστά έγραψε ο Ζώης Τσώλης στο «ΒΗΜΑ» μετατρέπει το «Βυθίσατε το Χόρα» σε «Βυθίσατε τη χώρα».

Θα τον αφήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

Ο Ελληνικός... καρπαζοδέκτης.( Διεθνής πατέντα)


Διπλό τελεσίγραφο από Μέρκελ - Σαρκοζί σε Παπανδρέου


Δημοψήφισμα στις 4/12 με θέμα «Ναι ή Οχι στο ευρώ»
Διπλό τελεσίγραφο απηύθυναν η κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου: Η εκταμίευση της 6ης δόσης θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί στο σύνολό της η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Και δεύτερον το δημοψήφισμα μπορεί να έχει ένα μόνο ερώτημα, ναι ή όχι στο ευρώ.

Η συμφωνία, όπως είπαν οι δύο ηγέτες, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στο σύνολό της και να μην αμφισβητηθεί κανένα σημείο της και αυτό, όπως τόνισαν στην κοινή τους συνέντευξη έπειτα...
από τη συνάντηση που είχαν με τον έλληνα πρωθυπουργό, αφορά όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Όπως, τόνισαν χαρακτηριστά Μέρκελ και Σαρκοζί στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία υπήρξε συναίνεση με την αντιπολίτευση για τα προγράμματα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Η κυρία Μέρκελ δεν έκρυψε την ενόχληση της για τη μονομερή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Ελλάδας σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οποία δεν είχαν καμία προηγούμενη ενημέρωση ούτε η ίδια ούτε οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Αυτό άλλαξε το ψυχολογικό πλαίσιο, είπε, για την εφαρμογή της συμφωνίας και τώρα οι έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ.

Ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα είναι καθ'όλα νόμιμο αλλά «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. Το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, είπαμε περίπου στις 4 Δεκεμβρίου». «Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει» συνέχισε «και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι» τόνισε. «Κάνουμε τα πάντα για να καταστήσουμε δυνατό το ευρώ», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε δήλωση του ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, με ερώτημα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αιτιολόγησε την απόφαση του λέγοντας ότι πολλοί αμφισβήτησαν τα θετικά σημεία της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και γι΄αυτό θεώρησε σωστό να αποφανθεί ο λαός. Πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, τόνισε, επειδή το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολο.

Η απόφαση που ελήφθη στις Κάννες, σε μια πολύ δύσκολη συνάντηση με τους ισχυρούς της ευρώπης, θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Αρκετοί υπουργοί στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η παραμονή στο ευρώ.

Non paper....σκονάκι για κηπουρούς


Το εξασέλιδο έγγραφο με όλες τις απαντήσεις που καλούνται να δίνουν βουλευτές και στελέχη για τα κρίσιμα ερωτήματα 
Ερωταπαντήσεις 
για το 
Δημοψήφισμα 

1. Τι είναι δημοψήφισμα;
-Στη δημοκρατία, τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι των πολιτών συγκροτούν κορυφαία έκφραση της λαϊκής θέλησης και κυριαρχίας. Εξίσου κορυφαία και μάλιστα άμεση δημοκρατική λειτουργία είναι και η κατάθεση της άποψης κάθε πολίτη με τρόπο πρωτογενή, αυθεντικό, αδιαμεσολάβητο και δεσμευτικό για ειδικό και κρίσιμο ζήτημα, που αφορά την πορεία της χώρας. Μια θέση τόσο σαφής, που ουδείς τρίτος μπορεί να παρερμηνεύσει, να συμψηφίσει, να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάτι απ’ αυτήν. 
- Την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται και αμφισβητείται, έχουμε χρέος να προτάξουμε και να αναδείξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη, όχι μόνο τον σεβασμό μας, αλλά και την θεμελιακή μας σκέψη, πως αυτός ο πολίτης είναι η πηγή της δύναμής μας και της ίδιας μας της ύπαρξης.
- Αυτό είναι το δημοψήφισμα. Όταν ο πολίτης καλείται να πει το κατ’ αυτόν μεγάλο «ναι» ή μεγάλο «όχι». Για τη νέα σύμβαση, πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός και ο κάθε...
πολίτης ξεχωριστά.
- Δε μπορεί ο πολίτης να χαρακτηρίζεται ώριμος, όταν πρόκειται να ψηφίσει σε εκλογές, αλλά ανώριμος όταν πρόκειται για ένα δημοψήφισμα. 
2. Γιατί δημοψήφισμα;
-Γιατί είναι ιστορική η στιγμή, σπάνια για τη χώρα, και είναι απαραίτητο ο πολίτης να έχει τον πρώτο ρόλο και τον πρώτο λόγο. Ρόλο κυρίαρχο, χωρίς μεσολαβητές, και λόγο ευθύ, χωρίς ερμηνείες τρίτων. 
-Γιατί το δημοψήφισμα, για μια εθνική απάντηση σε μείζον εθνικό ερώτημα, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε με αρχές και κανόνες τη νέα περίοδο που τώρα ξεκινά.
-Γιατί πρώτα απ' όλα, αυτή η μεγάλη απόφαση χρειάζεται να υλοποιηθεί. Αν δεν την θέλει ο Ελληνικός λαός, πολύ απλά, δεν θα υλοποιηθεί. Αν την θέλει, θα αποφανθεί θετικά. Η απόφαση αφορά στην πορεία της χώρας. Αυτή είναι μια ύψιστη πράξη δημοκρατίας. Είναι μια ύψιστη στιγμή πατριωτισμού για τον πολίτη να αποφασίσει. Λοιπόν, ας δώσουμε το λόγο στο λαό. Να αποφασίσουμε, όχι για τα πρόσωπα ή για τα κόμματα, αλλά κατευθείαν για την τύχη και την πορεία της χώρας.
- Γιατί θέλουμε όλοι να ακουστούν και να αποφασίσει τελικά ο πολίτης: Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία, ή θέλει να την απορρίψουμε; 
- Γιατί μπαίνουμε σε μια νέα φάση της ιστορίας μας και χρειάζεται αποφασιστικές αλλαγές η χώρα μας. Αγωνιά ο Έλληνας, πονά η ελληνική οικογένεια και βεβαίως τα έχει βάλει με τους θεσμούς. Τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς; Να δημιουργήσουμε επιτέλους αυτή την εμπιστοσύνη στους ίδιους τους θεσμούς. Γι’ αυτό, πρέπει πράγματι να τιμήσουμε τον λαό και να τον βάλουμε ουσιαστικά συμμέτοχο στις αποφάσεις, συμμέτοχο στις προσπάθειές μας. 
- Γιατί εμπιστευόμαστε τους πολίτες. Ναι, εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχική δημοκρατία και δεν την φοβόμαστε. Πιστεύουμε στους πολίτες. Πιστεύουμε στην κρίση τους, πιστεύουμε στην απόφασή τους. Και ζητούμε σ’ αυτή τη διαδικασία να υπάρξει η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, ο απόλυτος σεβασμός στη σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση του πολίτη και όχι η διαστρέβλωση. 
- Γιατί είναι πλέον επείγουσα η ανάγκη για το μέλλον της χώρας να αποκατασταθεί η αντικειμενική ενημέρωση και ο νηφάλιος λόγος στο δημόσιο διάλογο, που μέχρι σήμερα έχει κατακλυστεί από το λαϊκισμό, την υποκρισία και από τη θολή επιχειρηματολογία, που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από την αλήθεια και τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας. 
- Και ένα ερώτημα: Γιατί φοβούνται το δημοψήφισμα όλοι όσοι μέχρι σήμερα κατηγορούσαν την Κυβέρνηση για έλλειψη λαϊκής νομιμοποίησης; Τι έχουν να φοβηθούν από τη γνήσια και άμεση έκφραση της άποψης των πολιτών; 
3. Γιατί όχι εκλογές; 
- Γιατί οι εκλογές σύμφωνα με το Σύνταγμα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. 
- Γιατί, σήμερα, η πρόκληση που έχει μπροστά της η Ελλάδα, δεν είναι άλλη μια συνήθης επιλογή κυβέρνησης. Το ερώτημα τώρα δεν είναι να διαλέξουμε κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ