Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Δολώματα για σπάρους

Κάπως έτσι πρέπει να χαρακτηριστούν οι προτάσεις του Υπουργείου Υγείας απέναντι στα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών
Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας;
Εν περιλήψει:
1.Ότι επιταχύνονται όλες οι προσλήψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και είναι αυτή τη στιγμή στη φάση της προκήρυξης( προσέξτε αυτό το «σε φάση προκήρυξης»).
2.Για τις δεδουλευμένες εφημερίες για τις οποίες υπήρχε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο για τις αλλά και κάποιες άλλες εκκρεμότητες της προηγούμενης χρονιάς, σήμερα υπογράφονται(!) από το Υπουργείο Οικονομικών και θα πάνε προς πληρωμή από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3.Ειδικά για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, όπως επίσης και για τις υπερωρίες στα νυχτερινά του λοιπού προσωπικού, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων, δε θα ισχύσει η μείωση του 10%,που όπως γνωρίζετε ισχύει για μια σειρά άλλες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
4.Αν χρειαστούν κάποιες "κινήσεις εξισορρόπησης και εξομάλυνσης" (!)(εννοεί για τα κονδύλια των εφημεριών), όπως δείξαμε με το δείγμα γραφής για την προηγούμενη χρονιά, εδώ είμαστε να το κάνουμε(άντε σας δίνουμε και κανένα ψίχουλο ακόμη αν χρειαστεί).
Από κει και μετά :
1.Προανήγγειλε στην ουσία περικοπές στα εφημεριακά προγράμματα
2.Ούτε κάν δήλωση στήριξης και σεβασμού του νόμου 3754/2009 και της λεγόμενης κλαδικής συμφωνίας δεν δέχθηκε να κάνει!

Στην ουσία είναι σαν είπε: αυτά έχω ...

Απογοητευτική η σημερινή συνάντηση της Υπουργού Υγείας με την ΟΕΝΓΕ

16/03/2010
(Υgeianet)

Η Υπουργός Υγείας κατά τη σημερινή συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ υπήρξε απογοητευτική, δείχνοντας αδυναμία να επιλύσει στοιχειώδη ζητήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και ταυτόχρονα επιδεικνύοντας προθέσεις πέραν κάθε προσδοκίας.

Το μόνο που η κ. Ξενογιαννακοπούλου μπορούσε να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Γραμματεία ήταν η δέσμευση πληρωμής μέχρι το Πάσχα των δεδουλευμένων εφημεριών Δεκεμβρίου 2009. Καμία δέσμευση για πληρωμή ολόκληρου του ποσού των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2010, καμία συζήτηση για πρόσθετη επιχορήγηση του κονδυλίου εφημεριών κατά 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα έδειξε προθέσεις περικοπής των ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, προκειμένου να χωρέσουν στο στενό πλαίσιο των κονδυλίων που διατίθενται και τα οποία είναι μειωμένα κατά 25% εν σχέση με τις βεβαιωμένες ανάγκες.

Τέλος η Υπουργός, παρά τις επίμονες πιέσεις της ΟΕΝΓΕ, δεν προέβη σε καμιά δήλωση σεβασμού της κλαδικής συμφωνίας.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει αύριο Τετάρτη και θα λάβει τελικές αποφάσεις. Η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας θα είναι η γενίκευση των επισχέσεων εργασίας σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας

ΚΙ ΟΜΩΣ… ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ «ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ»



Το σχέδιο νόμου για την επιλογή προϊσταμένων, που κατέθεσε η κυβέρνηση και συζητείται ήδη στη Βουλή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις τη Δημόσια Διοίκηση, δηλαδή ως κομματικό λάφυρο, ως μέσο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ικανοποίησης ημετέρων.

Είναι τραγικό, σε μία εποχή που το Δημόσιο και οι Δημόσιοι υπάλληλοι στοχοποιούνται ως υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και για την αναποτελεσματικότητα του Δημοσίου, η κυβέρνηση να εισηγείται νομοσχέδιο που οξύνει τα προβλήματα, ενισχύει τον κομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την αδιαφάνεια και την υποβάθμιση των Δημοσίων υπηρεσιών.

Η επιλογή όμως της κυβέρνησης να προωθήσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε μια περίοδο κορύφωσης των λαϊκών αγώνων ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει θεσπίσει, θέλει να δημιουργήσει, εκτός των άλλων, αυταπάτες και προβλήματα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος.

1. Το νομοσχέδιο ήλθε με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με το συνδικαλιστικό κίνημα, ξεπερνώντας πρακτικές ακόμα και προηγούμενων κυβερνήσεων.

2. Καταργούνται τα προηγούμενα υπηρεσιακά συμβούλια και ορίζονται νέα, προσωρινά κατ’ αρχήν, και οριστικά αργότερα, με αυθαίρετη διαδικασία χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους.

3. Θεσμοθετούνται νέα ελεγχόμενα όργανα εκλογής Γενικών Διευθυντών (ΕΙΣΕΠ) και Διευθυντών (ΣΕΠ) και καταργείται η εκπροσώπηση των εργαζομένων.

4. Κατά το μεταβατικό διάστημα ορίζονται συνταξιούχοι δικαστικοί, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο για να επιλέξουν τους νέους Γενικούς Δ/ντές και αυτοί με τον ίδιο αυθαίρετο τρόπο τους νέους Δ/ντές, για απροσδιόριστο και πάλι χρονικό διάστημα.

5. Κατά το οριστικό διάστημα ορίζονται κριτήρια για τα οποία όμως υπάρχει μεγάλη δυνατότητα υποκειμενισμού, δηλαδή αυξάνονται τα μόρια για την συνέντευξη (παρ’ ότι η παρούσα κυβέρνηση ως αντιπολίτευση είχε δηλώσει ότι θα καταργήσει τη συνέντευξη ως κριτήριο) όπως επίσης αυξάνει τα μόρια της εμπειρίας σε θέσεις προϊσταμένων (σε βάθος μάλιστα 15ετίας) ούτως ώστε να καλύψουν δικά τους κομματικά στελέχη.

6. Το πλέον απαράδεκτο είναι η κατάθεση στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τροπολογίας με την οποία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να αναθέτει, κατά παράβαση των σχετικών ή ειδικών διατάξεων, οποιοδήποτε Δημόσιο αντικείμενο, σε ιδιώτες (Φυσικό ή Νομικό πρόσωπο), προωθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις ιδιωτικοποιήσεις, την αδιαφάνεια, την αυθαιρεσία, τον περιορισμό των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και γι’ αυτούς τους λόγους (σύμφωνα και με τις δηλώσεις Πάγκαλου) ενδεχομένως να οδηγηθούμε και σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση εκτός από την προσπάθεια διασυρμού του Δημοσίου και των Δημοσίων υπαλλήλων, που ακολουθεί όλους τους προηγούμενους μήνες που κυβερνά, προχωρά σε συρρίκνωση του Δημοσίου και κατάργηση υπηρεσιών, με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά και πλήρη κομματικό έλεγχο των υπολοίπων υπηρεσιών.

§ Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική λαφυραγώγησης και να αποσύρει το νομοσχέδιο και τη σχετική τροπολογία.

§ Καλούμε την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ να σταματήσει τη διγλωσσία και να ζητήσει άμεσα την απόσυρση του Νομοσχεδίου.

Η κατάργηση του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων, η κατοχύρωση της αξιοκρατίας και των αντικειμενικών κριτηρίων για υπηρεσιακές μεταβολές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να συνδεθούν με τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που μειώνουν το εισόδημα, καταργούν ασφαλιστικά δικαιώματα και ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

15 Μαρτίου 2010


Μια περικοπή επιδόματος που αξίζει να σχολιαστεί...

15/03/2010 (ygeianet.gr)

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περικοπή του 12%, η οποία επεκτείνεται και στο επίδομα κλειστών χώρων και Αντικαρκινικών Νοσοκομείων ύψους 15€ μηνιαίως που έχει δοθεί σαν κίνητρο παραμονής στους συγκεκριμένους χώρους και Νοσοκομεία.

Δηλαδή η κυβέρνηση «θα σωθεί» από συνολικό ετήσιο ποσό περίπου 170.000 !! ευρώ (ίσως και λιγότερα…).

Σε ένα προϋπολογισμό ΔΙΣ!!, με κέρδη που χαρίζονται στα «πιράνχας της υγείας» ΔΙΣ, με φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου ΔΙΣ, την πατρίδα θα σώσει η μείωση του χρέους από το ποσό των 170.000€ που κόβεται από τους εργαζόμενους αυτούς!!!

Άραγε η Υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να βρει από κάπου το ποσό αυτό ώστε να μην υπάρξει μείωση σ’ αυτό το ειδικό επίδομα; (που παρατείνει σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια…).

Δεν μπορούσε άραγε τα χρήματα αυτά να τα βρει από τα 330.000€ που παίρνουν οι σύμβουλοί της. Δεν είναι ντροπή να κόβουμε 21,6€ ετησίως ανά κάθε εργαζόμενο που δουλεύει στα χειρουργεία, στις μονάδες, στα Αντικαρκινικά Νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις και υπερεντατικοποίηση της δουλείας, να δίνουμε 3-6.000€ σε κάθε σύμβουλο…

Μόνο μια λέξη μπορεί να υπάρξει απέναντι σε αυτή την πολιτική ΝΤΡΟΠΗ!!!


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕΔΗΝ