Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΕΕΕΣ



της Παναγιώτας Καρλατήρα


Συνωστισμός στα Επείγοντα, καθυστερήσεις σε εργαστήρια και μηχανήματα

Ράντζα και ολονύχτια αναμονή στην πρώτη εφημερία για το «Αττικόν»

web only
05/04/2011  17:06

 
Τις σοβαρές και χρόνιες δυσλειτουργίες του νοσοκομείου «Αττικόν» ανέδειξε η καθολική ένταξή του στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ στον Πειραιά.

Συνωστισμός στα Επείγοντα, πολύωρη αναμονή των ασθενών, ακόμη και ολονύχτια (!), σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι την υποβολή στην ιατρική εξέταση, καθυστερήσεις στα Αιματολογικά Εργαστήρια και τα μηχανήματα (υπερηχογράφους και ακτινογραφίες): αυτά συνέθεσαν το σκηνικό της πρώτης 24ωρης εφημερίας του «Αττικόν».

Η τελευταία πράξη του… δράματος της πρώτης εφημερίας, όπου πρωταγωνίστησαν εκόντες άκοντες οι ασθενείς, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr.
Δεκάδες ράντζα παρατάχθηκαν στους διαδρόμους των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου μετά την ολοκλήρωση της εφημερίας το πρωί της Δευτέρας. Χρειάστηκε να παρέλθουν αρκετές ώρες, μέχρις ότου οι περίπου 125 ασθενείς, για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία, τακτοποιηθούν σε θαλάμους.

Εάν αναλογιστεί βεβαίως κανείς πως το νοσηλευτικό ίδρυμα διαθέτει για τις 650 κλίνες νοσηλείας συνολικά 14 (!) τραυματιοφορείς, αντιλαμβάνεται ότι οι εισαγωγές των ασθενών ήταν... επίτευγμα που υλοποιήθηκε χάρη στον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν οι εργαζόμενοι, αλλά και χάρη στην υπομονή που χαρακτήρισε τους νοσηλευόμενους και τους οικείους τους.

Ασκήσεις εφημεριών επί δύο μήνες

Εως τώρα το «Αττικόν» εφημέρευε κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. σε συνδυασμό με άλλα νοσοκομεία του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πραγματικής εφημερίας του (εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του), το «Αττικόν» δέχθηκε συνολικά περίπου 850 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων 125 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με  κύκλους του νοσοκομείου, ήταν τέτοιος ο ρυθμός προσέλευσης των ασθενών στο νοσοκομείο, που κρίθηκε αναγκαίο να διακοπεί η ελεγχόμενη μέσω του ΕΚΑΒ διακομιδή περιστατικών, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο έμφραγμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και την ιατρική κάλυψη των ασθενών.
Χρόνια τα «νοσήματά» του

Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι η εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένταξη του «Αττικού» στο πρόγραμμα εφημεριών είχε δοθεί πριν από περίπου τρεις μήνες. Κατά το διάστημα αυτό, η πρόεδρος της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και νήσων, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, προσπαθούσε, από κοινού με τον διοικητή του νοσοκομείου, καθηγητή Ιατρικής κ. Ηλία Λαμπίρη, να λύσουν το σταυρόλεξο αυτής της ένταξης στο γενικό σύστημα εφημεριών.

Και τούτο διότι στο «Αττικόν» υπάρχουν 450 κενές οργανικές θέσεις (κυρίως) σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα, δεν μπορεί να καλύψει νευροχειρουργικά και ουρολογικά περιστατικά, διότι δεν διαθέτει σχετικές κλινικές. Σημειώνεται δε, ότι το νοσοκομείο κατά τη γενική του εφημερία συνεπικουρείται μόνο για λίγες ώρες (8.00 - 16.00) από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», και μόνο για καρδιολογικά και παθολογικά περιστατικά. 

Μια πρωτότυπη αφορμή για να μη δούμε δελτία ειδήσεων την Τετάρτη.

 Το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία στο διαδίκτυο.
Tην ώρα που έγκριτοι εγγαστρίμυθοι λεκτικοποιούν την επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα με το πρόσχημα των ειδήσεων, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία, του πρόσφατα απολυμένου από το ΣΚΑΙ, Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που στηρίχθηκε αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των θεατών και αναζητεί τα αίτια της κρίσης χρέους (και υπερσυσσώρευσης να συμπληρώσουμε...) και προτείνει λύσεις που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα "ενημέρωσης".  Περισσότερα στο σχετικό δελτίο τύπου.
Ραντεβού λοιπόν στις 20.00 την Τετάρτη, απευθείας από το debtocracy.gr
| Συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης, η εκπομπή του Άρη Χ. μετά την απόλυσή του |

Αποχαιρετισμος



Τρίτη 5-4-11 αποχαιρετάμε τον φίλο, συνάδελφο,αγνό αγωνιστή Πανογιώργο Ράπτη, που μας άφησε ξαφνικά, στις 3μμ στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Ιλιον.
Ο δικός μας Γιώργος ο Νευρολόγος ήταν παντού παρών και έτσι θα παραμείνει στις καρδιές μας.
 Πούλμαν θα βρίσκεται στις 2:30 στην πύλη του Νοσοκομείου για όσους θέλουν να συμπορευτούν για τελευταία φορά μαζί του.


Τα κατορθώματα της Λολής και οι χαμογελαστές κότες.

Δεν της έφτασε που έβαλε το "ΑΤΤΙΚΟ" σε 24ωρη εφημερία γυμνό από προσωπικό είχε το θράσος να έρθει να καμαρώσει το εκρωματοκατόρθωμά της.
Βέβαια η "έλευση" έγινε εκ του ασφαλούς, αφού πρώτα έστειλε την κακομοίρα τη  σύμβουλό της να κόψει κίνηση.
Η εφημερία εξελίχθηκε σε μια μικρή κόλαση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στα ΤΕΠ με αποτέλεσμα κατα τις 2 το μεσημέρι να ειδοποιήσει η ίδια το ΕΚΑΒ να σταματήσει να φέρνει ασθενείς
αφού καμιά 30ριά  ασθενείς είχαν λιμνάσει έξω απο το ακτινολογικό, πάνω στα φορεία που είχαν μαζέψει απο όλο το νοσοκομείο.
Για να γίνει κατανοητό το πόσο ταλαιπωρήθηκαν ασθενείς και εργαζόμενοι αρκεί να σημειώσουμε το γεγονός οτι στις 7:30 στα ΤΕΠ υπήρχαν πάνω από 30 ασθενείς που κάποιοι είχαν ώρα προσέλευσης στο νούμερό τους 11μ.μ !!! και οτι ο τελευταίος ασθενής της εφημερίας έφυγε απο τα ΤΕΠ στις 14:00!!!
Συνολικά εξετάστηκαν 804 ασθενείς και έγινα 125 εισαγωγές.
Συγχαρητήρια αξίζουν στον συντονιστή, την προϊσταμένη και σε όλους όσους είχαν βάρδια με αυτές τις απάνθρωπες και εξοντωτικές συνθήκες.
Απαράδεκτη στάση κράτησαν οι παρατρεχάμενοι δηλαδή υποδιοικητής , διευθ.Ν.Υ., διευθ Διοικητικού, διάφοροι πρόεδροι επιστημονικού κ.λ.π. που αντί να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις και την αθέτηση των υποσχέσεών της καθόντουσαν σαν κότες χαμογελαστές και συζητούσαν "λειτουργικές λεπτομέρειες"
Εχετε χάρη που με τις διαρκείς παλινωδίες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης του νέου συστήματος εφημερίας καθυστερήσαμε και δεν πρόλαβαν να ξυνίσουν τα γιαούρτια που είχαμε ετοιμάσει να σας προσφέρουμε. Την επόμενη φορά όμως θα είναι έτοιμα!



Η επόμενη μέρα




Ο έρωτας του ΜΑΤατζή και της Κερατιώτισας!



thumb
Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής διατηρούν το χιούμορ τους… Δείτε το κειμενάκι που ανήρτησαν στη σελίδα τους στο Facebook ωςPolites Lavreotikis:
«Κυκλοφορούν φήμες ότι νεαρός ΜΑΤατζής ζητά να κάνει συνεχώς βάρδια στην Κερατέα, διότι εδώ και δύο μήνες ερωτεύτηκε μια κάτοικο της περιοχής, αλβανικής καταγωγής και μισθωμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, που του έριξε μια πέτρα κατακέφαλα και την ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα ! Ο Δήμος θα δώσει προίκα, χωράφι παρακείμενο του νέου ΧΥΤΑ !».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

QUIZ: ΠΟΣΟΙ ΣΟΦΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟ;

Η περίφημη επιτροπή «σοφών» άρχισε να παράγει έργο: μας ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός ασθενών από την ελληνική επαρχία μετακινούνται στα μεγάλα νοσοκομεία (πανεπιστημιακά και μη) των αστικών κέντρων για να αντιμετωπίσουν τις υγειονομικές τους ανάγκες!! Εύγε, μπράβο! Ανακαλύψατε τον τροχό!
Αυτό που ο οποιοσδήποτε κάτοικος της ελληνικής υπαίθρου και των νησιών γνωρίζει από την άμεση εμπειρία του , αυτό που οι εργαζόμενοι των μονάδων υγείας γνωρίζουν χρόνια τώρα, το ανακάλυψε η περίφημη επιτροπή των σοφών! Για το λόγο αυτό της αξίζουν χίλια μπράβο...
Για να σας βοηθήσουμε θα σας πούμε στις έρευνές σας να λάβετε υπόψη και τα εξής: τις ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της ελληνικής επαρχίας, τις ελλείψεις βασικού βιοϊατρικού τεχνολογικού εξοπλισμού (βλ. Αξονικοί τομογράφοι, μηχανήματα υπερήχων κλπ), τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν σαν αποτέλεσμα σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία ένας νοσηλευτής να κάνει νοσηλεία για δύο ή περισσότερα τμήματα , για 40 και πλέον ασθενείς, το ότι τα επαρχιακά νοσοκομεία πέρα από νοσηλεία καλύπτουν και ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης (έως και συνταγογράφηση), τις ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σε μονάδες εμφραγμάτων (να μην μιλήσουμε για μονάδες πολυτραυματιών ή ΑΕΕ γιατί θα θεωρηθούμε βλάσφημοι) και πολλά άλλα.
Οι 400.000 ασθενείς λοιπόν που μετακομίζουν είναι ασθενείς με προβλήματα υγείας στα οποία αδυνατούν να δώσουν λύσεις τα νοσοκομεία της επαρχίας.
Ναι έτσι είναι κε. Κυριόπουλε και κε. Λιαρόπουλε!
Πέρα από αυτή την προφανή διαπίστωση που την γνωρίζει ο κάθε ταλαίπωρος ασθενής, κανείς σας δεν μας λέει ποιος ευθύνεται για τα χρόνια προβλήματα εγκατάλειψης της ελληνικής επαρχίας: οι πολιτικές υγείας όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών στις οποίες κι εσείς ως πνευματική ελίτ του τόπου έχετε ευθύνη! Και κυρίως αυτό που υπονοείται σαν λύση δηλαδή το κλείσιμο των ήδη προβληματικών νοσοκομείων δεν είναι παρά η χαριστική βολή σε ένα σύστημα υγείας που χαροπαλεύει.
ΑΠΟ ΠΟΥ κι ως ΠΟΥ όμως προκύπτει ότι η λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι το κλείσιμο των νοσοκομείων της επαρχίας όπως βιαστήκατε να μας ανακοινώσετε χέρι χέρι με τον γνωστό γκαουλάιτερ της τρόικα κο. Λοβέρδο;
Πείτε μας λοιπόν γιατί ένας ασθενής με σκωληκοειδίτιδα ή με χολοκυστίτιδα του νομού Λευκάδας , ή το παιδί με γαστρεντερίτιδα της Ιεράπετρας που χρειάζεται νοσηλεία, γιατί θα πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο και να νοσηλευθούν στα Ιωάννινα ή στο Ηράκλειο αντίστοιχα, υπερφορτώνοντας ακόμη περισσότερα τα νοσοκομεία εκεί. Πείτε μας τι εξυπηρετεί την πρωτοβάθμια, τι είναι δευτεροβάθμια, και που πρέπει να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά που απαιτούν τριτοβάθμια ή τεταρτοβάθμια περίθαλψη.
Η πρεμούρα σας πριν ακόμη ολοκληρωθεί το ελάχιστον του υγειονομικού χάρτη (που είναι αίτημα δεκαετιών των εργαζομένων στην υγεία), να βγείτε στα ΜΜΕ με τον υπουργό υγείας κο Λοβέρδο για ανακοινώσεις και δημιουργία κλίματος υπέρ «συγχωνεύσεων»-κλεισιμάτων αποδεικνύει δυστυχώς το ρόλο που σας έχει ανατεθεί: ΟΧΙ να προωθήσετε την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ αλλά να δράσετε ως απολογητές μιας πολιτικής που αποτελεί την χαριστική βολή της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ στον τόπο μας.
Τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οπουδήποτε εφαρμόστηκαν οι πολιτικές του ΔΝΤ είχαν σαν αποτέλεσμα περιστολή των δημόσιων δαπανών υγείας, κλείσιμο νοσοκομείων και μονάδων υγείας και τελικά αύξηση θνησιμότητας (βλ. Ρουμανία, χώρες πρώην ΕΣΣΔ, χώρες υποσαχάριας Αφρικής) κάποιοι εγχώριοι φωστήρες ήρθαν να μας πείσουν ότι είναι η ώρα να μπει «τάξη».
Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: που ήταν κρυμμένοι όλοι αυτοί τόσα χρόνια; Μήπως ο κος Κυριόπουλος δεν ήταν πρόεδρος και κοσμήτορας της ΕΣΔΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, ο κος Λιαρόπουλος καθηγητής οικονομικών υγείας, ο κος Μόσιαλος βασικός σχεδιαστής του νόμου «υγείας για τον πολίτη» του αποτυχημένου κου Αλέκου Παπαδόπουλου; Όλοι αυτοί δεν έχουν ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση, για τις διογκωμένες δαπάνες υγείας στις οποίες συμμετέχει κυρίως ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ περίθαλψης και η χρόνια υποβάθμιση του ΕΣΥ; Έρχονται λοιπόν ως όψιμοι σωτήρες να εφαρμόσουν αποτυχημένα μοντέλα πολιτικών υγείας (βλ. «οιονεί αγορές»-NHS) που σε καμία χώρα στην πραγματικότητα δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τα κόστη υγείας, απλά και μόνο για να νομιμοποιήσουν την κατάργηση του ΕΣΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν τα χρήματα για τους τοκογλύφους των τραπεζών;

Κύριοι αν έχετε στοιχειώδη επιστημονική αξιοπρέπεια παραιτηθείτε!

Καλούμε τους έλληνες πολίτες, τους εργαζομένους στο χώρο της υγείας, τους αξιοπρεπείς γιατρούς, να αντισταθούν στη λαίλαπα με επιστημονικό προσωπείο που ετοιμάζουν.

➢ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
➢ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΚΛΙΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!
➢ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

• ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ!
• ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
• ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ