της Παναγιώτας Καρλατήρα
Συνωστισμός στα Επείγοντα, καθυστερήσεις σε εργαστήρια και μηχανήματα
Ράντζα και ολονύχτια αναμονή στην πρώτη εφημερία για το «Αττικόν»
web only
05/04/2011 17:06
Συνωστισμός στα Επείγοντα, πολύωρη αναμονή των ασθενών, ακόμη και ολονύχτια (!), σε κάποιες περιπτώσεις, μέχρι την υποβολή στην ιατρική εξέταση, καθυστερήσεις στα Αιματολογικά Εργαστήρια και τα μηχανήματα (υπερηχογράφους και ακτινογραφίες): αυτά συνέθεσαν το σκηνικό της πρώτης 24ωρης εφημερίας του «Αττικόν».
Η τελευταία πράξη του… δράματος της πρώτης εφημερίας, όπου πρωταγωνίστησαν εκόντες άκοντες οι ασθενείς, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το protothema.gr.
Δεκάδες ράντζα παρατάχθηκαν στους διαδρόμους των παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου μετά την ολοκλήρωση της εφημερίας το πρωί της Δευτέρας. Χρειάστηκε να παρέλθουν αρκετές ώρες, μέχρις ότου οι περίπου 125 ασθενείς, για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία, τακτοποιηθούν σε θαλάμους.
Εάν αναλογιστεί βεβαίως κανείς πως το νοσηλευτικό ίδρυμα διαθέτει για τις 650 κλίνες νοσηλείας συνολικά 14 (!) τραυματιοφορείς, αντιλαμβάνεται ότι οι εισαγωγές των ασθενών ήταν... επίτευγμα που υλοποιήθηκε χάρη στον υπερβάλλοντα ζήλο που επέδειξαν οι εργαζόμενοι, αλλά και χάρη στην υπομονή που χαρακτήρισε τους νοσηλευόμενους και τους οικείους τους.
Ασκήσεις εφημεριών επί δύο μήνες
Εως τώρα το «Αττικόν» εφημέρευε κάθε τρεις ημέρες από τις 2.30 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. σε συνδυασμό με άλλα νοσοκομεία του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης πραγματικής εφημερίας του (εννέα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του), το «Αττικόν» δέχθηκε συνολικά περίπου 850 επείγοντα περιστατικά, εκ των οποίων 125 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του νοσοκομείου, ήταν τέτοιος ο ρυθμός προσέλευσης των ασθενών στο νοσοκομείο, που κρίθηκε αναγκαίο να διακοπεί η ελεγχόμενη μέσω του ΕΚΑΒ διακομιδή περιστατικών, ώστε να μην προκληθεί ανεπανόρθωτο έμφραγμα στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και την ιατρική κάλυψη των ασθενών.
Χρόνια τα «νοσήματά» του
Αξίζει να σημειωθεί βεβαίως ότι η εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ένταξη του «Αττικού» στο πρόγραμμα εφημεριών είχε δοθεί πριν από περίπου τρεις μήνες. Κατά το διάστημα αυτό, η πρόεδρος της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και νήσων, κυρία Χριστίνα Παπανικολάου, προσπαθούσε, από κοινού με τον διοικητή του νοσοκομείου, καθηγητή Ιατρικής κ. Ηλία Λαμπίρη, να λύσουν το σταυρόλεξο αυτής της ένταξης στο γενικό σύστημα εφημεριών.
Και τούτο διότι στο «Αττικόν» υπάρχουν 450 κενές οργανικές θέσεις (κυρίως) σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Παράλληλα, δεν μπορεί να καλύψει νευροχειρουργικά και ουρολογικά περιστατικά, διότι δεν διαθέτει σχετικές κλινικές. Σημειώνεται δε, ότι το νοσοκομείο κατά τη γενική του εφημερία συνεπικουρείται μόνο για λίγες ώρες (8.00 - 16.00) από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», και μόνο για καρδιολογικά και παθολογικά περιστατικά.