Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

SKY TV : ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η ΥΓΕΙΑ

Στην εντατική η Υγεία

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ

Ρεπορτάζ: Τίμος Παπαδόπουλος, Ευαγγελία Κουρούκα, Ελένη Ιατρού 12/06/2010 | 21:50 Τελευταία Ενημέρωση 21:50 12/06/2010

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. Η έλλειψη υλικών, το περίπλοκο νομικό πλαίσιο για την προμήθεια νέων υλικών και η επίσχεση εργασίας των γιατρών, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι ασθενείς υφίστανται καθημερινά απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ αναβάλλονται χειρουργεία εφόσον δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, ενώ δεν πραγματοποιούνται βασικές αιματολογικές εξετάσεις, καθώς λείπουν και αντιδραστήρια.

Όπως δείχνει το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στον Ευαγγελισμό «πάγωσαν» οι στεφανιογραφίες και οι τοποθετήσεις βηματοδοτών, ενώ το Ιπποκράτειο ξέμεινε από καρδιακές βαλβίδες.

«Είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή, να μπαίνει υποψήφιος για έμφραγμα, και να μην μπορεί να κάνει όλη τη σειρά των εργαστηριακών εξετάσεων που απαιτείται», τονίζει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Ιπποκρατείου, Τάσος Σπανός.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου έχει σχεδόν εξαντληθεί τα υλικά για οστεοσύνθεση, που είναι απαραίτητα στους ασθενείς με κατάγματα.

Στη Λάρισα, τρεις από τις συνολικά έξι χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου της πόλης παραμένουν εκτός λειτουργίας, λόγω μηχανικών βλαβών.

Το καρδιολογικό τμήμα, δουλεύει με δανεικό καρδιογράφο, χωρίς τεστ κοπώσεως και χωρίς υπέρηχο καρδιάς...

Τα επείγοντα περιστατικά θα διακομίζονται πλέον στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για απλές αιματολογικές εξετάσεις στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο έχουν παγώσει οι προμήθειες υλικών, αλλά οι προμηθευτές, πήραν πίσω και όσα είχαν απομείνει στις αποθήκες.

Πάντως, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Γιώργος Καλτσίδης, τονίζει παρά τις ελλείψεις το νοσοκομείο λειτουργςί.

Στο μεταξύ, βγήκε «στον αέρα» η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού προμηθειών με το νέο νόμο, για 24 νοσοκομεία.

Πρόκειται για την προμήθεια 36.000 στεντ και 24.000 μπαλονιών αγγειοπλαστικής.

Όμως, όπως δηλώνουν γιατροί στην εφημερίδα Καθημερινή, τα 18.000 από τα στεντ είναι απλά, ενώ το 70% των επεμβάσεων χρησιμοποιούνται ειδικά στεντ, που εκλύουν φάρμακα, ενώ οι ανώτατες τιμές εκκίνησης του διαγωνισμού, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιες των τιμών του ΙΚΑ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών, εξέφρασε το φόβο ότι τα «πειράματα» του υπουργείου Υγείας αποσκοπούν στο να γίνει ιδιωτική η μισή και σε λίγο καιρό, ολόκληρη η δραστηριότητα των νοσοκομείων.
(Κανετε κλικ στο τίτλο της ανάρτηση για το πληρε δημοσίευμα κι εδώ για το σχετικό βίντεο)