Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Οταν η ιστορία γράφεται απο ανιστόρητα θύματα

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το Βήμα της Κυριακής (23.05.2010)έβγαλε στην δημοσιότητα μία σκληρή πραγματικότητα. Οι δαπάνες για την Υγεία από 1,5 δις ευρώ φτάσανε 3 τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ιατρική δεν είναι λειτούργημα για πολλούς γιατρούς αλλά ένας έξυπνος τρόπος να οικονομήσουνε στις πλάτες των ασφαλισμένων.


Με μία πρώτη ματιά εντυπωσιάζεσαι από τις ΄΄ πρωτοπόρες΄΄ πανεπιστημιακές κλινικές σε ότι αφορά στα χρέη ιατρικών μηχανημάτων. Αν είσαι αφελής μπορείς να το σχετίσεις με την έρευνα και την έμφυτη τάση των πανεπιστημιακών συναδέλφων μας να προχωρήσει η επιστήμη ένα βήμα μπροστά. Ένα βήμα πριν από τις κλασσικές μεθόδους των κρατικών νοσοκομείων της υπόλοιπης Ελλάδας. Είναι κλινικές όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί γιατροί αυτής της χώρας. Παράλληλα με την πρόοδο της επιστήμης έχουν να τους υποδείξουν και βελτιωμένες μορφές πληρωμής των κόπων των επιστημόνων; Υπενθυμίζω ότι το ΕΣΥ επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς συναδέλφους μας να εξασκήσουν και το ελεύθερο επάγγελμα και να αμείβονται καταλλήλως(> 120ευρώ/ επίσκεψη).


Η δεύτερη ματιά θα κολλήσει στην υπερτιμολόγηση των αναλώσιμων υλικών (8.590 ευρώ στοιχίζει στην Κύπρο ο απινιδωτής αλλά στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 32.700).Που οφείλεται αυτό; Μας βρήκαν μ….. και μας χρεώνουν παραπάνω ή βολεύει τις εταιρείες να πουλήσουνε στην Ελλάδα επειδή μερικοί γιατροί (που τρώνε καλά)θα υπογράψουν έτσι και αλλιώς την υπερτιμημένη παραγγελία επειδή πληρώνει το δημόσιο; Για τι κάτι που κάνει 210 στην Ευρώπη στον Ευαγγελισμό(η ναυαρχίδα του ΕΣΥ) στοιχίζει 1.408.; Μετράνε και τα χιλιόμετρα ως την χώρα παραγωγής ;


Η τρίτη, και η καλύτερη, ματιά θα εξερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο παίρνουν έγκριση τα εξωσυμβατικά υλικά των νοσοκομείων (έξω από τις συμβάσεις που έχουνε υπογραφεί με βάση τους μειοδοτικούς διαγωνισμούς).Το γαϊτανάκι ξεκινάει από τον συνάδελφο που βγάζει την ιατρική γνωμάτευση όπου αναφέρει ότι με αυτό το υλικό θα κάνει καλά τον ασθενή. Δίπλα παραθέτει την κοστολόγηση του υλικού με τους κώδικες για την παραγγελία. Ο διευθυντής του συνυπογράφει την αίτηση και μετά το χαρτί ταξιδεύει εντός νοσοκομείου .Ο Τμηματάρχης δεν βλέπει αλλά υπογράφει ,ο οικονομικός διοικητής βάζει και αυτός μία τζίφρα και το χαρτί φτάνει αισίως στο γραφείο προμηθειών όπου γίνεται η παραγγελία. Οι ανασταλτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι επειδή η ιατρική γνωμάτευση δεν αμφισβητείται ! Πέντε άτομα υπογράφουν κάτι που το πληρώνουμε εμείς οι άλλοι, οι ανυποψίαστοι πολίτες! Ποιος από τους πέντε έχουν ευθύνη για την υπερχρέωση των δημοσίων νοσοκομείων ;Ο οικονομικός διοικητής δεν είναι γιατρός. Ο υπάλληλος του γραφείου προμηθειών επίσης δεν κατέχει γνώσεις ιατρικής .Είμαι σίγουρη ότι αν ο συναδέλφους που ξεκίνησε την διαδικασία θα έπρεπε να πληρώσει από την τσέπη του το υλικό θα το σκεφτότανε πέντε φορές μέχρι να βάλει το χέρι στην τσέπη. Είναι ήσυχος επειδή ξέρει ότι το δημόσιο υπολείπεται ελεγκτικών μηχανισμών άρα δεν θα πάθει τίποτα όταν παραγγέλλει κάτι τόσο ακριβό. Εγώ πάντως αναρωτιέμαι: μέχρι τώρα που δεν υπήρχε αυτό το υλικό πως έσωζε ζωές ο καλός επιστήμονας;


Οι ιατρικές εταιρείες( που προμηθεύουν το ΕΣΥ) δηλώσανε κέρδη ως και 773% το 2009 αλλά το ΕΣΥ αδυνατεί να πληρώσει τις δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών! Η Ελλάδα πρωτοτυπεί! Έχει τα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία της να κάνουν επίσχεση εργασίας (λόγω αδυναμίας πληρωμής των γιατρών)αλλά θεωρείται η ακριβότερη χώρα ,σε όλη την Ευρώπη, σε ότι αφορά τις νοσοκομειακές υπηρεσίες.

Οι Γιατροί Του Κόσμου στέλνουν αποστολή στο Ισραήλ, για τους Έλληνες κρατούμενους

Την αποστολή κλιμακίου Ελλήνων γιατρών στο Ισραήλ ετοιμάζει η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» όπως ανακοίνωσε σήμερα. Η έκτακτη ιατρική αποστολή έχει στόχο να ελέγξει τις συνθήκες υγείας και κράτησης των Ελλήνων ή μη πολιτών τρίτων χωρών, που - κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου - συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα σε πλοίο με ελληνική σημαία.

Οι «Γιατροί του Κόσμου», ανακοίνωσε η οργάνωση, βρίσκονται σε συνεννόηση με αντίστοιχες διεθνείς ιατρικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής, ώστε η αποστολή να έχει διεθνή χαρακτήρα κι επίσης με τον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο του Ισραήλ, και χαρακτηρίζουν «πλήγμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη διεθνή νομιμότητα τη βίαιη επέμβαση και κατάληψη του ελληνικού και των υπόλοιπων πλοίων που συμμετείχαν στην διεθνή ανθρωπιστική αποστολή Ένα καράβι για τη Γάζα από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό».

Αλλος με τη βάρκα μας ....

Προσωρινά αποτελέσματα της 7κ/2010
18 ΤΕ για το ΑΤΤΙΚΟΝ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την άνανδρη δολοφονική επίθεση και πειρατεία του Ισραήλ στα 6 πλοία με τους ακτιβιστές της διεθνούς αποστολής του "Στόλου της ελευθερίας" που μετέφεραν Ανθρωπιστική Βοήθεια στον λαό της Παλαιστίνης, γράφτηκε μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού .

Αποτέλεσμα της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε σε Διεθνή χωρικά ύδατα από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ήταν να χάσουν τη ζωή τους πολλοί ακτιβιστές ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες μεταξύ των οποίων και αρκετοί βαριά τραυματισμένοι.

Ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας είναι παράνομος, οδηγεί στην πείνα και στο θάνατο αθώους ανθρώπους, προσβάλει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Μέχρι που θα φτάσει η «ανοχή» της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τεράστιες ευθύνες για τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Γάζας;

Και η ελληνική κυβέρνηση βέβαια δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία των ελλήνων πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην πανανθρώπινη αξία της αλληλεγγύης και συμμετείχαν στην αποστολή.

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας.

Την καλούμε να καταδικάσει τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ και να απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 31/5/2010 και ώρα 7:00 μ.μ στην Ισραηλινή πρεσβεία Κατεχάκη & Κηφισίας.

Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών

«Ένα Καράβι για την Γάζα»

Ο "Στόλος της Ελευθερίας" τα ξημερώματα δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 10 νεκροί. Η απάντηση θα πρέπει να είναι άμεση.
-ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
-ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛ -ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ
-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για την Γάζα» και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο που συμμετείχε στην αποστολή έχουν καλέσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ας δώσουμε όλοι το παρών στην...:
ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 19:00 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ και στην
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ.
Βόλος Πλατεία Ελευθερίας στις 19.00
Xίος 7μμ πλατεία