Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η "Ελληνοφρένεια" για το κλείσιμο νοσοκομείων

Το λουκέτο που έριξαν δυο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, –το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο- λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, το είχαμε σχολιάσει σεπερασμένη ανάρτησή μας.

Το βιντεάκι που παραθέτουμε μας δείχνει με πιο σαρκαστικό τρόπο σχολίασε το γεγονός η σατιρική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» στο ραδιόρωνο του Σκάι.
Παράλληλα, η εκπομπή μας θυμίζει τις δεσμεύσεις για τον χώρο της υγείας που είχε αναλάβει προεκλογικά ο Γ. Παπανδρέου.


ΠΗΓΗ:   ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Η φωνή της ψυχής

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ


ΠΕΙΡΑΙΑΣ     11-4-11
1. Επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι εκτιμήσεις μας ότι το νέο σύστημα γενικής εφημερίας είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για τα νοσοκομεία του Πειραιά.  Η λειτουργία του νοσοκομείου μας μέσα σε μία μόνο εβδομάδα έχει οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση.  Είναι πρακτικά αδύνατη τόσο η διακίνηση των επειγόντων περιστατικών που εισάγονται όσο και η εξυπηρέτηση τακτικών περιστατικών. 
2. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα, υλικά και υλικοτεχνική υποδομή έχουν φτάσει πλέον σε εκρηκτικό σημείο.  Η ασφάλεια των ασθενών απειλείται άμεσα.
3. Οι ιατροί που εκτελούν πρόσθετες εφημερίες έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο του 2010, όπως επίσης και το λοιπό προσωπικό πλην γιατρών όσον αφορά τις υπερωριακές αποδοχές.  Οι εργαζόμενοι πλην γιατρών ήδη έχουν προχωρήσει σε υποβολή δηλώσεων για επίσχεση εργασίας. Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι ιατροί που εκτελούν πρόσθετες εφημερίες.
Απαιτούμε :
1. Να υιοθετηθούν άμεσα οι προτάσεις των νοσοκομειακών επιτροπών ΕΙΝΑΠ   και των σωματείων εργαζομένων όλων των νοσοκομείων του Πειραιά για γενική εφημερία 24ωρη αποκλειστικά, 8  πμ – 8  πμ, 1  ημέρα κάθε 4,  χωρίς πρωινή εφημερία τις ενδιάμεσες μέρες.
2. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις. Η δημόσια περίθαλψη δεν μπορεί να μπαίνει διαρκώς στον προκρούστη των περικοπών που επιβάλει η αντιλαϊκή πολιτική  κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.
3. Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
Προχωράμε σε :
1. Παράσταση διαμαρτυρίας στη 2η  ΥΠΕ την Τετάρτη 13-4, ώρα 11.30 πμ
2. Αναστολή της πρωινής εφημερίας την Παρασκευή 15-4.  Οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ καλούνται να κατευθύνουν την ημέρα εκείνη τα επείγοντα περιστατικά σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου
Επιμελητής Νευροχειρουργός
Μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ
Εκπρόσωπος των ιατρών στη Διοίκηση του Νοσοκομείου  

"Παρ' ολίγον"


Στην ιατρική υπάρχει η οντότητα του «παρ΄ ολίγον πνιγμού». Στη μνημονιακή πολιτική υγείας υφίσταται αντίστοιχη οντότητα, αυτή της «παρ΄ ολίγον αναστολής», η οποία συνεπάγεται λουκέτο Νοσοκομείων ακόμη και τριτοβάθμιων.
Η συμμορία που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του Μνημονίου είναι αδίστακτη. Εκβιάζει κλείνοντας τη στρόφιγγα χρηματοδότησης, επικαλείται δήθεν επιστημονικά δεδομένα και χάρτες υγείας, παίζει άθλια πολιτικά παιχνίδια.
Η εξέγερση γιατρών και κοινωνίας, καθώς και το τεράστιο πολιτικό κόστος ανάγκασαν την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει τη χρηματοδότηση, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα δύο ιστορικά Νοσοκομεία, το Αιγινήτειο και Αρεταίειο.
Ας μην μένει αμφιβολία σε κανέναν εξ ημών: μόνο με αγώνες θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας στα πόδια του. Αν λιποψυχήσουμε αυθωρεί θα κατασπαράξουν και το ΕΣΥ και εμάς.

Κίνδυνος για «λουκέτο» στο «Παπαγεωργίου», λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

10/04/2011  (ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Ορατός είναι ο κίνδυνος το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, το «Παπαγεωργίου», να βάλει «λουκέτο» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό ζήτημα, δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε με χθεσινή της ανακοίνωση η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως «η σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, το οδηγεί στο κλείσιμο». Η νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή της, κάνει συγκεκριμένα λόγο για άμεσο και ορατό κίνδυνο να μην καταβληθούν οι μισθοί και να σταματήσουν οι θεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα, να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει ο εμπαιγμός», τονίζουν και προσθέτουν πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την άδικη συμπεριφορά της πολιτείας έναντι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Αυτή η συμπεριφορά είναι ακόμα περισσότερο ακατανόητη μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κου Λοβέρδου, στο νοσοκομείο, ο οποίος το χαρακτήρισε υπόδειγμα λειτουργίας».

Για υποσχέσεις από την κυβέρνηση που μένουν στα λόγια κάνει λόγο από την πλευρά του στον «Τ.Θ.», ο διοικητής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος. Τονίζει μάλιστα πως αν δεν υπάρξει χρηματοδοτηθεί δεν θα μπορεί να γίνει η μισθοδοσία του προσωπικού κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το νοσοκομείο να βάλει «λουκέτο».

«Εμείς ζητάμε, ό,τι ισχύει για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, να ισχύει και για εμάς», σημειώνει και προσθέτει πως «αυτό τεκμηριώνεται από το εξής: Το νοσοκομείο ‘Παπαγεωργίου’ είναι ουσιαστικά ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι αποδοχές των εργαζομένων και το τιμολόγιο είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενώ επίσης δεχόμαστε και όλο τον κόσμο, όπως αυτά. Άρα θέλουμε όπως χρηματοδοτούνται τα άλλα νοσοκομεία να χρηματοδοτείται και το Παπαγεωργίου», υποστηρίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι τα άλλα νοσοκομεία πληρώνουν το σύνολο της μισθοδοσία του προσωπικού και μάλιστα προκαταβολικά, καθώς είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πέρα από αυτό τονίζει πως, τα υπόλοιπα νοσοκομεία πήραν τέσσερις χρηματοδοτήσεις για το πρώτο τρίμηνο ώστε να πληρώσουν τους προμηθευτές για το 2010-2011, εκτός από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. «Δεν δικαιολογείται να υπάρχει εξαίρεση του νοσοκομείου. Ό,τι έσοδα έχουν τα άλλα νοσοκομεία έχουμε και εμείς, αφού έχουμε το ίδιο τιμολόγιο. Ακόμα και τα έξοδα τα δικά μας όσον αφορά τη μισθοδοσία είναι τα ίδια». Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει δε, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Επισημαίνει μάλιστα πως 1.300.000.000 ευρώ μοιράστηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με τέσσερις αποφάσεις μεταβίβασης πιστώσεως για την πληρωμή των προμηθευτών. «Εμείς δεν είμαστε μέσα σε αυτά. Το νοσοκομείο πώς θα ανταποκριθεί; Τον τελευταίο χρόνο επιβιώνουμε μόλις και μετά βίας, καλύπτοντας τη μισθοδοσία του προσωπικού, από τα νοσήλια που υπάρχουν», αναφέρει.

Να σημειωθεί πάντως ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έλαβε φαξ από το αρμόδιο υπουργείο με χθεσινή ημερομηνία, στο οποίο αναφέρεται πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει μία μικρή χρηματοδότηση. «Αν φυσικά δε μείνει στα λόγια και αυτό», σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου.



Στη βουλή το «Παπαγεωργίου»

Ερώτηση, για το ζήτημα αυτό έκανε στη Βουλή και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή. Μάλιστα πριν καταθέσει τη σχετική ερώτηση η κα. Καϊλή, επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και συζήτησε με το Δ.Σ. και το σωματείο των εργαζομένων για τα προβλήματα του νοσοκομείου και του ΕΣΥ γενικότερα, παρουσία του κ. Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης «Παπαγεωργίου», λόγω χρεοκοπίας. Η βουλευτής ρώτησε τους υπουργούς αν θα καταβληθεί το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης, που αφορά τη δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού, καθώς και τις καθυστερούμενες πληρωμές προηγουμένων ετών, όπως και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει απλήρωτο το προσωπικό του τον μήνα Απρίλιο και οι ασθενείς χωρίς φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη νοσηλεία τους και αν θα χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την εξόφληση των προμηθευτών των προηγουμένων ετών, καθώς και του πρώτου τριμήνου έτους 2011, που υπολογίζεται στο ποσό των € 69.000.000, όπως έπραξαν για τα άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Αναστέλλουν την λειτουργία τους Αρεταίειο - Αιγινήτειο

11/04/2011  (ΕΘΝΟΣ)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι έξω από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, μετά την αναστολή της λειτουργίας των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο», την οποία αποφάσισαν την Παρασκευή οι διοικήσεις τους, λόγω συσσωρευμένων χρεών και καθυστέρησης των επιχορηγήσεων.

Λόγω της συγκέντρωσης δημιουργήθηκαν προβλήματα στην Βασιλίσσης Σοφίας, η κυκλοφορία στην οποία αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση της 7ης Απριλίου, παρουσία των πρυτανικών αρχών και του προέδρου της Ιατρικής σχολής, αποφασίστηκε αναστολή της συμμετοχής στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία αφού εξετάστηκε η αδυναμία συνέχισης της πλήρους και εύρυθμης λειτουργίας των δύο νοσοκομείων λόγω της οξύτατης μείωσης και καθυστέρησης της επιχορήγησης τους.

Διαπιστώθηκε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων τα δύο νοσοκομεία παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες. Συνεπώς, δεν θα γίνονται εισαγωγές ασθενών και θα λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μείζον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εγκυμονεί κινδύνους για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών.

Οπως αναφέρεται, οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων κατέληξαν στην απόφαση αυτή με αίσθημα ευθύνης και για τον λόγο αυτό, το προσωπικό των νοσοκομείων θα βρίσκεται σε μέγιστη ετοιμότητα για την κανονική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και τη νοσηλεία των αναγκαίων περιστατικών.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη.

Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 έχει σταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Παράλληλα, έχει αποστείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επίσης, έχει σταλεί έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του Υπουργείου Παιδείας.

Αντιστοίχως, η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

ΚΚΕ: «Κυβερνητικό σχέδιο για συρρίκνωση των νοσοκομείων»

Η απόφαση των Διοικήσεων των δύο νοσοκομείων για αναστολή της συμμετοχής τους στις εφημερίες και στη νοσηλεία των ασθενών, συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων και στην επιχειρηματική τους δράση ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η στάση πληρωμών της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, έχει σαν αποτέλεσμα το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο να βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμό τους.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με στάση παροχών δημοσίων υπηρεσιών υγείας από το κράτος προς τα λαϊκά στρώματα, τα οποία είναι οι κύριοι χρηματοδότες των δημοσίων νοσοκομείων, με τη φορολογία, τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις συνπληρωμές για εξετάσεις, φάρμακα και νοσήλια.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας, δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες και εξειδικευμένες, στο βωμό των συμφερόντων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Υπονομεύει την κοινή πάλη της κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων και των υγειονομικών για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν το σχέδιο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος των δύο νοσοκομείων.

Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο Αρεταίειο και το Αιγινήτειο είναι προμήνυμα για το τι θα επακολουθήσει και με τα άλλα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ.

Και καταλήγει, ότι οι εργατοϋπάλληλοι, οι επαγγελματίες - βιοτέχνες, οι φτωχοί αγρότες, οι ασθενείς, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και οι υγειονομικοί πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν για:
Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να μην κλείσει ή συρρικνωθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο. Να μην κλείσει κανένα νοσοκομειακό κρεβάτι.
Πλήρη ένταξη όλων των νοσοκομείων στις εφημερίες. Καμία αναστολή στην νοσοκομειακή περίθαλψη.
Προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Όλοι οι εργαζόμενοι και τα μέλη του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Άμεση πληρωμή των εφημεριών, νυκτερινών και αργιών.