Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

...και συ τσούλα των δημίων επιστήμη ...



Οι αποφασισμένοι:

“Το ΕΣΥ δεν αντέχει πλέον την παροχή δωρεάν υπηρεσιών περίθαλψης”
(Α. Λοβέρδος, ΤΟ ΠΑΡΟΝ 11/12/11)

Οι καθυστερημένοι:

“..η επιτροπή έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ένα κείμενο στα αγγλικά το οποίο εμπεριέχει τίτλους θεμάτων που τίθενται προς συζήτηση, χωρίς όμως τις θέσεις των εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο κείμενο παρέδωσε ο κ. Σισούρας και στους εκπροσώπους της τρόικας, εξηγώντας τους τους λόγους για τους οποίους δεν είναι έτοιμη η έκθεση..”
(Tο Βήμα, 12/12/11)

Οι συνετοί:

“..του χρόνου θα έχουμε λιγότερα χρήματα για την υγεία-πρόνοια αλλά λόγω του νοικοκυρέματος θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες για παρεμβάσεις..”
(Μ. Μπόλαρης, συνέντευξη στο CNN)

Οι καθημερινοί:

“..χωρίς φάρμακα μένουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με χρόνιες παθήσεις που δεν έχουν χρήματα να συνεχίσουν την αγωγή τους ...περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες σχεδιάζει το υπουργείο υγείας..”
(REALnews, 11/12/11)

---------------------------------------------------------

Κατ' αρχήν, ζητώ συγνώμη -προκαταβολικά- για τον προσωπικό τόνο του κειμένου. Αδυνατώ να εκφραστώ επιστημονικά, παρά τα χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών μου και της μεταπτυχιακής εμπειρίας μου ως γιατρός. Δεν έχω εμπεδώσει ακόμα την αγγλοσαξονική μέθοδο των -σύγχρονων- δασκάλων μου.

Συγνώμη, ακόμη, για την ..αποσπασματική χρήση δημοσιευμάτων που προηγήθηκαν. Ίσως να μη συνάδουν στη χρηστή χρήση του συντακτικού και της επιστημονικής παρουσίασης ενός -έστω και σε προσωπικό τόνο- άρθρου.

Από τότε που βάφτισαν ..επιστημονικό ζήτημα τον ανασκολοπισμό της κοινωνίας έχασα τη μπάλα, που λέει κι ο -φίλαθλος- λαός μας. Επιστημονικό ζήτημα το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ένα απλό ασφάλιστρο κινδύνου για την ιδιοκτησία, κατά το συνταγματολόγο Βενιζέλο). Η κατάργηση των βιβλίων στα σχολεία (το νέο διαδραστικό σχολείο της κας Διαμαντοπούλου). Η υπεράσπιση των συντάξεων μέσω της κατάργησής τους (από τον παλαιό συνδικαλιστή των ταμείων Κουτρουμάνη-ολίγα τα γράμματά του, μάλλον δεν τό 'βγαλε το παν/μιο- ίσως ο μόνος που μπορεί να μιλά καθαρά αν και ανάποδα).

Κι ήρθαν τώρα όπως και χθες, οι ταγοί της επιστημονικής γνώσης να μας αποδείξουν ότι με τις προτάσεις τους, σώζουν τη δημόσια υγεία ...ιδιωτικοποιώντας τη.

Αλήθεια, πόσο χαχόλους πρέπει να μας θεωρούν; Γράφουν (στα αγγλικά, για να καταλαβαίνουν οι Κύριοί τους) πως πρέπει:

    Να ανατεθεί το μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτη με συμβόλαιο ο οποίος θα προσλαμβάνει ακόμη και όλο το προσωπικό, ενώ ανάλογα με το συμβόλαιο θα έχει την υποχρέωση να φέρνει νέες επενδύσεις κεφαλαίου.
    Επίσης ιδιώτης θα μπορεί να χρηματοδοτεί, να κατασκευάζει και να κατέχει ένα δημόσιο νοσοκομείο παρέχοντας τις κλινικές υπηρεσίες. Το νοσοκομείο θα παραμένει στην ιδιοκτησία του ιδιώτη ή θα μεταβιβάζεται μετά τη λήξη του συμβολαίου.
    Επίσης προβλέπει εγκατάσταση ιδιωτικής πτέρυγας εντός δημοσίου νοσοκομείου. Σε άλλη περίπτωση θα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτη υποστηρικτικές κλινικές όπως ακτινολογικές και εργαστηριακές υπηρεσίες αλλά και εξειδικευμένες κλινικές όπως λιθοτριψίας, και εγχειρήσεις ρουτίνας όπως του καταρράκτη.
    Ταυτόχρονα προβλέπει όσα νοσοκομεία απομείνουν σε «δημόσια χέρια» να μετατραπούν σε αυτόνομες επιχειρήσεις με αλλαγή του νομικού καθεστώτος, ώστε να γίνουν ανεξάρτητα κοινωφελούς σκοπού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και να έχουν διοικητική αυτοτέλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι διοικητές θα αποκτήσουν εξαιρετικά ισχυρό ρόλο, καθώς θα μπορούν να κάνουν αλλαγές κλινικών, μεταφορά προσωπικού κ.λπ.
    Κίνητρα και ποινές σε γιατρούς ή προσωπικό που θα τεθεί πλέον στην άμεση διαθεσιμότητα των διοικήσεων, αφού πρώτα σφαγιαστούν τα μισθολογικά και εργασιακά τους ...προνόμια

Τι ξεχάσαμε; Ά, ναι: Όλα αυτά, είναι καινούργια επιστημονική γνώση στηριγμένη σε ..βαθιές σκοτεινές ρίζες. Με μέθοδο που δίδαξε ο χερ Γκαίμπελς στο θαύμα της ναζιστικής Γερμανίας του 1933: “Ανατρέπουμε την πραγματικότητα, αν αντιδράσει -η πραγματικότητα- τόσο χειρότερο γι αυτήν..”
Πρέπει να επιτευχθεί το εξής φοβερό επιστημονικό επίτευγμα: Οι Δημόσιες Δαπάνες στο ελληνικό προτεκτοράτο των Βρυξελών, πρέπει να πιάσουν επίπεδα Σομαλίας και έτσι, να εξασφαλιστεί η συνέχεια της Δημόσιας Περίθαλψης. Εξαίσια εξίσωση, μόνο ένας επιστήμων του μεγέθους του κου Κυριόπουλου θα μπορούσε να καταπιαστεί με την άρθρωσή της και τη λύση της. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο εν λόγω, όταν αν και μέλος της περιώνυμης επιτροπής σοφών για την υγεία, παραπονιέται για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης;
Ο έτερος Καπαδόκης, ο συνταξιούχος κος Λιαρόπουλος, έχοντας σε ανύποπτο χρόνο καταθέσει ότι έχουμε τα διπλάσια νοσοκομεία από όσα έχει η (Μητέρα) Γερμανία αναλογικά, όρισε -με τον προηγούμενο- τους φοιτητές τους ως εργαλεία συλλογής στοιχείων ατάκτως ριγμένων για ενημέρωση ..υγειονομικών χαρτών σε ένα ΕΣΥ που ούτε εθνικό, ούτε σύστημα, ούτε υγείας μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν είναι τυχαίες οι ..πατάτες που απολαύσαμε την περασμένη άνοιξη στην τότε ανάρτηση στο διαδίκτυο, του πορίσματος της άλλης επιτροπής σοφών για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Κι επειδή τό 'χουν καταντήσει έτσι 25 χρόνια τώρα (από την ίδρυσή του) οι ίδιοι άνθρωποι, καταργούν, χωρίς να έχουν καμμιά συστολή (sic) και τη συνταγματική ρήτρα: δημόσιο νοσοκομείο, πλήρης και αποκλειστική ιατρική απασχόληση, κάλυψη αναγκών κοκ
Για τους λοιπούς, τι να πούμε; Ας δούμε -αν υπάρχουν- στη Διαύγεια, τις δαπάνες αποζημίωσης της έκθεσης που συντάξανε οι κύριοι αυτοί (και η κυρία Τσικνιά της χαμογελαστής ακροδεξιάς) μαζί με άλλους 8 σημαίνοντες επιστήμονες. Και να ρωτήσουμε την τρόικα, αν είναι ικανοποιημένη από την εργασία τους ή πρέπει να τους αξιολογήσει κι αυτούς...
Επειδή όπως είπα, γράφω σε προσωπικό τόνο, θέλω να εκφράσω την οργή μου. Γνωρίζω καλά πως οι επικυρίαρχοι λαμβάνουν υπ' όψιν μόνο τη μαζική οργή. Έτσι έκαναν μετά την 28η Οκτωβρίου φέτος και μας κάθισαν τραπεζίτη στο σβέρκο- είδαν οργή σε εκατομμύρια και τρόμαξαν. Και έγιναν πιο επικίνδυνοι. Και ξαμόλυσαν τους παπαγάλους τους να μας φοβίσουν με το ζοφερό μέλλον που διαλαλούν για την πλειοψηφία του Λαού. Και βοηθιούνται από την “...τσούλα των δημίων επιστήμη...”, όπως εύστοχα έγραψε ο Βάρναλης 80 χρόνια πριν.
Οι "αποφασισμένοι", οι "καθυστερημένοι", οι "συνετοί" και τα αφεντικά τους, έχουν έναν εχθρό, κι αυτόν προσπαθούν -αλλά δε θα καταφέρουν- να εξοντώσουν: τους καθημερινούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
Θα αντισταθούμε. Έχουμε τη δύναμη, είναι στο χέρι μας... no pasaran!


Τάσος Γιακουμής
Γραμματέας Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας
μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
Πάτρα, 12/12/11

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πρέβεζας ζήτησε αναβολή της εκδίκασης της αίτησής της, για προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας.


Αρχικά περιληπτικά
Ο Διοικητής του νοσοκομείου κατέθεσε (ανέγνωσε δήλωσή  του στη Γενική Συνέλευση) με την οποία δηλώνει ότι «αναγνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων», ζητά «αναβολή της εκδίκασης προσωρινής διαταγής» μέχρι την Παρασκευή, για να «διευθετήσει» το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων, παράλληλα όμως ζητά από τους εργαζόμενους «να λύσουν την επίσχεση εργασίας».

Αναλυτικότερα.
Σήμερα έγινε μια μαζικότατη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, στην οποία οι εργαζόμενοι  ενημερώθηκαν, εν όψει της δίκης , από το ΔΣ του σωματείου τους  για το περιεχόμενο της αίτησης άσκησης επιβολής ασφαλιστικών μέτρων  και της αίτησης άσκησης προσωρινής διαταγής κατά της κινητοποίησής τους  στο Νοσοκομείο.
Κατά  τη διάρκεια της συνέλευσης αναγνώσθηκαν  (καταχειροκροτούμενα) το κείμενο συμπαράστασης  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και το κείμενο της τριμελούς επιτροπής των ιατρών του Νοσοκομείου, οι οποίοι κήρυξαν στάση εργασίας συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση του μη ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι προσήλθαν μαζικά στα δικαστήρια όπου εκδηλώθηκε συμπαράσταση με την ίδια την παρουσία τους  από πολλούς  άλλους εργαζόμενους της πόλης, ιατρών , εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης, του Εργατικού Κέντρου της Πρέβεζας, πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, συνδικαλιστικών παρατάξεων, δημοτικών κινήσεων κ. α.
Η νομική σύμβουλος του Νοσοκομείου ζήτησε αναβολή της  αίτησης εκδίκασης προσωρινών μέτρων.
Η αίτηση της έγινε δεκτή από το πρωτοδικείο.

Η επίσχεση συνεχίζεται και αύριο οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέα γενική συνέλευση για  να καθορίσουν τη στάση τους

Έχει εκδηλωθεί ένα μαζικό κίνημα συμπαράστασης από εργαζόμενους και σωματεία  νοσοκομείων  από όλη την Ελλάδα, που μέρος του δημοσιεύεται στο παρόν ιστολόγιο.(κάνουμε προσπάθεια να δημοσιευθούν έγκαιρα όλα).

Επί της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων  
Δεν θα υπεισέλθουμε στα νομικής φύσης  σημεία του  εγγράφου,τα οποία είναι μια συνταγή-καρμπόν  που χρησιμοποιούν οι νομικοί εκπρόσωποι των διοικήσεων κάθε φορά  που  βρίσκονται μπροστά  σε μιας τέτοιας μορφής κινητοποίηση.
Κατά την άποψή μας είναι σχετικά  εύκολα αντιμετωπίσιμα, μπορούν να καταρριφθούν σε μεγάλο βαθμό  ένα προς ένα.
Κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε στο διαδίκτυο το έγγραφο για να το γνωρίζουν οι συνάδελφοι και από άλλα νοσοκομεία.

Έχει ιδιαίτερη σημασία  όμως μια παράγραφος του εγγράφου,  η οποία είναι ψευδής , άκρως συκοφαντική ,  άκρως προσβλητική και προβοκατόρικη για τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου  και η οποία με λίγα λόγια ανοικτά   αναφέρει ότι:

· δεν εξυπηρετούνται  επείγοντα περιστατικά(αναφέρει μάλιστα ενδεικτικά «περιστατικά γρίπης που χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης»)  
·   Ένεκα της κινητοποίησης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί ο όγκος ασθενών
·   ενέσκηψαν πολλά προβλήματα και παράπονα  ασθενών .

Για να τελειώνουμε με αυτήν την προβοκάτσια. 
Με  απόλυτη γνώση και συναίσθηση του τι γράφουμε δηλώνουμε:

  • Όλα τα επείγοντα περιστατικά στο Νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται και θα αντιμετωπίζονται .Τόσο από το ιατρικό όσο και από νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Πολύ δε περισσότερο, που τα περιστατικά που προσέρχονται με συμπτώματα γρίπης κατευθύνονται, όπως είναι λογικό,  στα επείγοντα ιατρεία και αντιμετωπίζονται εκεί. Αυτή η τακτική πάγια ακολουθείται  από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου… εδώ και δεκαετίες. Όποιοι  έχουν  άλλη άποψη ας την καταθέσουν  στην εισαγγελία ( με ονόματα)  για άμεση διερεύνηση.
  •  Στη κινητοποίηση (επίσχεση εργασίας) συμμετέχουν μόνο οι εργαζόμενοι που έχουν έννομο συμφέρον. Δηλαδή οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε κυκλικά ωράρια (βάρδιες ) και επίσης κατά τις αργίες .Σε όλους όμως τους κλάδους του κινητοποιούμενου προσωπικού (νοσηλευτές, κλπ)  και σε όλα σχεδόν τα τμήματα  και κλινικές του Νοσοκομείου υπάρχουν εργαζόμενοι που για τον α΄ ή β΄ λόγο κάνουν μόνο πρωινό ωράριο εργασίας και είναι και αρκετοί. Αυτό το προσωπικό δεν συμμετέχει στην κινητοποίηση (γιατί δεν έχει έννομο συμφέρον-δεν διεκδικεί δεδουλευμένα) και άρα εκτός από  τα επείγοντα καλύπτει και τακτικά περιστατικά. Εκτός  αυτού του προσωπικού, το σωματείο έχει τοποθετήσει σε όλα τα τμήματα και στις κλινικές και προσωπικό ασφαλείας ( για τα επείγοντα) ίσο με το προσωπικό που εργάζεται κατά τη νυχτερινή υπηρεσία στο Νοσοκομείο.Άρα τα περί μη εξυπηρέτησης του όγκου των ασθενών είναι παραμύθι της Χαλιμάς!!!
  •  «Ενέσκηψαν πολλά προβλήματα και παράπονα ασθενών» .Ονόματα;Για να τα ελέγχουμε!!! Eκτός αν  οι συντάξαντες το έγγραφο αίτησης επιβολής ασφαλιστικών μέτρων, θεωρούν εγκλημα καθοσιώσεως τη διακοπή για μερικά λεπτά της  συνταγογράφησης ώστε να κατευθυνθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην αντιμετώπιση ενος  οξέως πνευμονικού οιδήματος και ενός  εμφράγματος.Οπότε  ας το δημοσιεύσουν, να το μάθει και το πόπολο και να το στείλουν και στην επιτροπή να το εντάξει στα… θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Αλήθεια τωρα με την  κινητοποίηση ενεφανίσθησαν ως δια μαγείας τα  παράπονα  των ασθενών ;

Ας δείξουν λίγη σοβαρότητα  λοιπόν!

Και για το τέλος
Η διοίκηση του Νοσοκομείου ΔΕΝ ΑΠΕΣΥΡΕ ούτε τα ασφαλιστικά μέτρα, ούτε την αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής.
Απλά ζήτησε ΑΝΑΒΟΛΗ.
Χωρίς μάλιστα καμία συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την εξόφλησηόλων των δεδουλευμένων ( στη δήλωσή της στα δικαστήρια αναφέρει για «προσπάθειες διευθέτησης»)!

Και αντί αυτών, ζητά να σταματήσει η επίσχεση.

Όποιος έχει στοιχειώδη νοημοσύνη αντιλαμβάνεται ότι με τα μέχρι τώρα κατατεθέντα –δεδομένα,  πρόκειται για ελιγμό κάτω από την πίεση που δέχεται .

Εκτός αν έχει αύριο να μας προσκομίσει κάτι ...πιο χειροπιαστό!

Οι εργαζόμενοι έχουν αύριο γενική συνέλευση.

Κάτω από τα μέχρι στιγμής δεδομένα  εκτιμούμε ότι η επίσχεση θα συνεχιστεί!!!

Τα νοίκια, οι τράπεζες, η εφορία ,  ο φούρναρης και η ΔΕΗ ως γνωστόν δεν δέχονται υποσχέσεις...

ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ 
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει

Ξεχωρίστε τον μαλάκα από τον φασίστα...

Φωτο QUIZ!!!
Πάγκαλος: "Οι Έλληνες είναι είτε φασίστες, είτε κομμουνιστές είτε μαλάκες".
Φωτο... Κουίζ: Εντοπίσαμε την κομμουνίστρια.
Παρακαλω ξεχωρίστε τον...μαλάκα από τον φασίστα...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ ΠΑΠΑΡΟΠΟΙΩΝ

 ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ: κίνητρα και ποινές!
Ολοι οι γιατροί θα επαναξιολογηθούν βάσει κριτηρίων παραγωγής, αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και εκπαίδευσης.
Θα συνδεθεί η αξιολόγηση αυτή με τους στόχους μέσω ενός «συμβολαίου δραστηριοτήτων» ανά κλινική και γιατρό και θα υπάρχει «επιβράβευση ή τιμωρία βάσει αποτελεσμάτων πέρα από τις τακτικές αποδοχές του καθενός». Γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
* Οι γιατροί αλλά και όλες οι κλινικές θα ελέγχονται και για τη χρήση των πόρων που θα κάνουν από το νοσοκομείο, αφού θα αποτελεί κριτήριο για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.
* Οι «σοφοί» της υγείας προτείνουν όμως και «κούρεμα» των θέσεων του ιατρικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, συνιστούν τον δραστικό περιορισμό των προσφερόμενων θέσεων για λήψη ειδικότητας όπου υπάρχει πληθωρισμός ιατρών για την επόμενη τριετία αλλά και τον περιορισμό των θέσεων ειδικευόμενων σε ειδικότητες όπου υπάρχει υπερεπάρκεια όπως καρδιολογία, γενική χειρουργική, μαιευτική-γυναικολογία, ουρολογία κ.λπ.
* Μιλούν στο πόρισμα για παροχή κινήτρων σε όσους γιατρούς παίρνουν ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις όπως γενική ιατρική, ογκολογία, υγιεινή της εργασίας κ.λπ. με αύξηση του αριθμού των θέσεων για ειδικότητα.
* Αμεση κατάργηση των υπεράριθμων θέσεων ειδικευομένων (εκτός των περιπτώσεων ιατρών που πάσχουν από πρόβλημα υγείας).
* Επίσης στα νοσοκομεία θα υπάρξει εισαγωγή συστήματος ελέγχου των νοσοκομειακών τμημάτων ή μονάδων όπου θα παρέχεται ιατρική εκπαίδευση για τη λήψη ειδικότητας, ενώ θα γίνεται και ανάκληση της άδειας σε όσες δεν τηρούν τις προϋποθέσεις.
* Παροχή οικονομικών κινήτρων για άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε άγονες και προβληματικές περιοχές.
* Επίσης, προτείνουν να αλλάξει η σχέση εργασίας των γιατρών με το ΕΣΥ: «Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί ο θεσμός του γιατρού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της επαρχίας, αλλά όχι μόνο. Η θέσπιση του γιατρού-συμβούλου με μερική απασχόληση στους τρεις τομείς: παθολογικό, χειρουργικό, εργαστηριακό για εφημερίες και στα εξωτερικά ιατρεία». Στόχος είναι να συμπληρώνει ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε πολλές ειδικότητες και υποειδικότητες με μικρότερο κόστος για το νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα «θα βελτιώσει κατά πολύ τις δυνατότητες των επαρχιακών νοσοκομείων». Οι γιατροί αυτοί ταυτόχρονα θα ασκούν και την ιδιωτική ιατρική, «θα έχουν το κίνητρο να εργασθούν στην επαρχία και έτσι δεν θα υπάρχουν τα κενά που παρατηρούνται σήμερα».
ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ  «συμβόλαιο δραστηριοτήτων»
Και για το μη ιατρικό προσωπικό, όμως, θα ισχύσει το «συμβόλαιο δραστηριοτήτων».
Μέσω αυτού θα αξιολογούνται σύμφωνα με τους στόχους που θα τεθούν, ενώ θα υπάρχει επίσης επιβράβευση ή τιμωρία βάσει των αποτελεσμάτων (δημιουργία συστήματος κινήτρων).
* Σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές, προτείνεται η δημιουργία νέων νοσηλευτικών ειδικοτήτων (π.χ. κοινοτικοί νοσηλευτές, εξειδικευμένοι στην ανακουφιστική φροντίδα κ.λπ.).
* Καταργείται ο θεσμός των αποκλειστικών νοσοκόμων και αντί αυτών η αποζημίωση που καταβάλλεται από τα ασφαλιστικά ταμεία θα δίδεται για «τη μίσθωση, σε μόνιμη βάση αντίστοιχου αριθμού νοσηλευτών (Τ.Ε. ή Π.Ε.)». Υπολογίζεται στο πόρισμα ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν άμεσα να προσληφθούν περίπου 425 νοσηλευτές, καθώς η ετήσια δαπάνη του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων για τις αποκλειστικές είναι 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ενός νοσηλευτή Τ.Ε. είναι 23.500 ευρώ.
* Ομως στην περίπτωση αυτή πρέπει να έχουν και τα νοικοκυριά συμμετοχή, καθώς θα μετατραπεί το ποσό που σήμερα καταβάλλουν από την τσέπη τους στις αποκλειστικές (περίπου 23 εκατ. ετησίως) σε πληρωμές συμμετοχής στο κόστος κατά τη διάρκεια της νοσοκομειακής νοσηλείας, γεγονός που σημαίνει πως η φιλοξενία δεν θα είναι ποτέ δωρεάν.
* Ενίσχυση του ρόλου του νοσηλευτικού προσωπικού ακόμη και με τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε περιοχές όπου καταγράφονται ελλείψεις γιατρών.
* Δημιουργία κέντρου τηλεφωνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε νοσοκομεία και στελέχωση με νοσηλευτές Π.Ε. Στο πόρισμα σημειώνεται ότι όπου εφαρμόσθηκε αυτό το σύστημα, π.χ. Αμερική, οδήγησε στην εξοικονόμηση πόρων στο νοσοκομείο: αποφυγή άσκοπων επισκέψεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα και ειδικά στα επείγοντα.
* Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και πιστοποίηση νοσηλευτών. Οι πιστοποιημένοι νοσηλευτές σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. φαρμακολογία, φαρμακοκινητική, θα έχουν τη δυνατότητα περιορισμένης συνταγογράφησης.
* Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό ορίζεται να προδιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης και κατάρτισης των στελεχών για κάθε επίπεδο διοίκησης και να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν αντίστοιχα προγράμματα στο πλαίσιο των ευκαιριών που παρέχει το ΕΣΠΑ.
* Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που ήδη παρέχουν τα πολύ ανεπτυγμένα προγράμματα (μεταπτυχιακών κυρίως) σπουδών σε Ανώτερα Ιδρύματα: Πανεπιστήμια και βεβαίως τα προγράμματα εκπαίδευσης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.
* Να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης για τον προγραμματισμό της επιλογής και πρόσληψης του ανθρώπινου δυναμικού στη διοίκηση και το μάνατζμεντ των υπηρεσιών υγείας.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΥΓΕΙΑΝΕΤ