Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

«Στο έλεος των εργολάβων φύλαξης και καθαριότητας τα δημόσια νοσοκομεία»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ  Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκτιμάται ότι στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο οι υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν εκχωρηθεί εργολαβικά σε ιδιώτες, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα.
Συχνό είναι το φαινόμενο οι συμβάσεις που υπογράφονται να παρατείνονται χωρίς να διεξάγονται νέοι διαγωνισμοί, προσαυξάνοντας αυθαίρετα και τα προβλεπόμενα ποσά.
Παράλληλα πληθαίνουν οι καταγγελίες για καταστρατήγηση από τις εταιρείες αυτές, των όσων προβλέπονται στις συμβάσεις για τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν (αμοιβές, ωράρια, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά), ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων στις αντίστοιχες ειδικότητες, θα μπορούσαν να παρέχουν πλήρη και σταθερή εργασία σε μια περίοδο που η ανεργία είναι ανεξέλεγκτη
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Προτίθενται να ελέγξει την ανεξέλεγκτη δράση αυτών των εταιρειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσα από τις συμβάσεις που υπογράφουν;
2. Είναι στις προθέσεις της να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της εκχώρησης σημαντικών τομέων του ΕΣΥ στις ιδιωτικές εταιρείες και να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες με προσλήψεις μέσω των οργανισμών των νοσοκομείων μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα ήταν όχι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά συμφέρουσες;
Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Μουλόπουλος 

Παζάρι με τους βουλευτές για τους διοικητές των νοσοκομείων

27/02/2010 (ΒΗΜΑ)

Η υπουργός Υγείας μπλοκάρισε έπειτα από διαμαρτυρίες υποψηφιότητες που συνδέονταν με συγκεκριμένα στελέχη του ΠαΣοΚ
Στο στάδιο των πολιτικών διαβουλεύσεων βρίσκεται ακόμη η επιχείρηση αντικατάστασης των διοικητών των νοσοκομείων. Επειτα από πιέσεις κομματικών παραγόντων, εντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες η υπουργός Υγείας κυρία ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου καλεί από την περασμένη Τετάρτη βουλευτές στο γραφείο της και συζητεί μαζί τους τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί. Παρ΄ ότι έχει δεχθεί πολλά πυρά για την πολύμηνη καθυστέρηση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν δείχνει να βιάζεται. Μέχρι στιγμής έχει καλέσει τους βουλευτές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, τους ενημέρωσε ανά νομό για τη λίστα με τους επιλεγέντες και τους ζήτησε τις παρατηρήσεις τους. Η «τρίτη φάση» της διαβούλευσης, όπως την αποκαλεί η υπουργός Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί βέτο για τον συνεργάτη υφυπουργού, για τον σύζυγο υποψήφιας υπουργού και για γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, ο οποίος είχε αποχωρήσει θορυβωδώς από το κόμμα πριν από δύο χρόνια. Από μιαν άποψη η αυξημένη προσοχή ίσως να μετριάσει τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Λέγεται ότι επί έναν μήνα η λίστα με τα προτεινόμενα πρόσωπα πηγαινοερχόταν μεταξύ Αριστοτέλους (όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας) και Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων όσων στελεχών δεν κατάφεραν να επιβιβασθούν σε άλλα βαγόνια της εξουσίας. Οι βουλευτές των τεσσάρων νομών ανέφεραν πάντως ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται πρόσωπα επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια και ότι έχουν μείνει εκτός ηχηρά ονόματα των τοπικών κοινωνιών.
Ε ίναι άγνωστο όμως πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η διαδικασία, αφού θα πρέπει να κληθούν όλοι οι βουλευτές στο γραφείο της υπουργού, να καταγραφούν οι ενστάσεις τους για τα πρόσωπα, να αποσταλούν οι λίστες με τις παρατηρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να λάβουν την τελική έγκριση. Το θέμα δεν εί ναι απλό. Πρόκειται για την αντικατάσταση περίπου 250 προσώπων από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, τα οποία υπολειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες.
Σ ε ποια οικονομική κατάσταση θα βρουν οι νέοι διοικητές τα νοσοκομεία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ενώ ήδη τα χρέη τους υπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ. Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις προμηθειών στις οποίες προχώρησαν ορισμένοι από τους σημερινούς διοικητές έχουν καταλήξει στο γραφείο της υπουργού Υγείας. Και αν δεν ελεγχθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων, απειλούν να ανοίξουν μαύρη τρύπα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τουλάχιστον όμως θα έχουν λεπτομερώς καταγεγραμμένες τις προμήθειες των προηγούμενων πέντε ετών, μια δουλειά που γίνεται με το χέρι σε κάθε αποθήκη και φαρμακείο του κάθε νοσοκομείου χωριστά από μεικτή επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
Ενδεικτική της ανησυχίας αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις αργές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας είναι η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς την κυρία Ξενογιαννακοπούλου για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Την ερώτηση υπογράφουν οι κκ. Δ. Κρεμαστινός,Ηλ. Μόσιαλος, Μ. Σκουλάκης, Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μιχ. Κατρίνης, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, κ.ά.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου επί ΝΔ προχώρησε σε σύσταση της ΕΠΥ με στόχο να εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ ετησίως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τον Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία με συνέπεια τα χρέη τους να εκτροχιασθούν. Ετσι οι βουλευτές ερωτούν αν η υπουργός σκοπεύει να διατηρήσει την ΕΠΥ ή αν θα κάνει αλλαγές και πόσο κοστίζει στο κράτος η λειτουργία της (αμοιβή προέδρου και μελών της Επιτροπής).