Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση Συντονιστικής Συνέλευσης Επιτροπών Αγώνα και ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου.


Συνάδελφοι/σες!
Σήμερα έγινε η αρχή! Οι μαχόμενοι υγειονομικοί δείχνουν τον δρόμο της νίκης στον αγώνα για τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες μας.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγαλειώδης συγκέντρωση στο υπουργείο από εργαζόμενους στην Υγεία που λειώνουν και εξοντώνονται καθημερινά από την εγκληματική υποστελέχωση, το κυκλικό ωράριο, τις βάρδιες, τις απλήρωτες εφημερίες, την παρακράτηση οφειλομένων ρεπό, την περικοπή των τακτικών απολαβών μας , την επιδρομή του ενιαίου φτωχολογίου στους μισθούς μας. Πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγαλειώδης συγκέντρωση από όλους αυτούς τους μαχόμενους υγειονομικούς που θέλουν να ζούνε με αξιοπρέπεια από τον μισθό τους , που αγωνίζονται να επιβιώσουν παλεύοντας για τα αυτονόητα πλέον, παλεύοντας για την αυτονόητα επιβεβλημένη ένταξή τους στα ΒΑΕ .
Η Συντονιστική Συνέλευση των νοσοκομείων που πραγματοποιήθηκε μέσα στο υπουργείο δεν πήρε καμία απάντηση για το παραμικρό από την επίσημη πολιτική ηγεσία στα αιτήματα και τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Δεν μας φτάνει σε καμία περίπτωση η θεατρικού/συμβολικού τύπου «αγωνιστική» δράση της ΠΟΕΔΗΝ με τις «τουφεκιές στον αέρα» ως σήμερα, καθώς αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των αγωνιστικών περιστάσεων και στην κρισιμότητα της πολιτικής συγκυρίας.
 Η Συντονιστική Συνέλευση των νοσοκομείων προχωρά στις παρακάτω προτάσεις προς τις Γενικές Συνελεύσεις των νοσοκομείων με σκοπό τον συντονισμό δράσης και την κλιμάκωση του αγώνα σε πανυγειονομική πανελλαδική κλίμακα.
·         Άμεσα σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων στα νοσοκομεία Παρασκευή 3/2 και Δευτέρα 6/2, με παράλληλες δράσεις για κλείσιμο 5ευρω και ταμείων.
·         Νέα διαδήλωση στο υπΥγείας την Τρίτη 7/2, 11πμ σε συντονισμό με άλλους κλάδους δημοσίων υπαλλήλων με την κάλυψη Γενικών Συνελεύσεων στα νοσοκομεία.
·         Σχεδιασμός για προκήρυξη επίσχεσης εργασίας (για εφημερίες/δεδουλευμένα) ή προκήρυξης στάσης εργασίας/απεργίας από την κάθε Συνέλευση νοσοκομείου μέσα στην επόμενη εβδομάδα
·         Διενέργεια άμεσα εκστρατείας ενημέρωσης των υγειονομικών όλου του Λεκανοπεδίου από την Συντονιστική Συνέλευση των νοσοκομείων για την κλιμάκωση του αγώνα και την νικηφόρα προοπτική του.

Απαιτούμε:
              Ανατροπή/απόσυρση  του ενιαίου μισθολογίου που συνδέει μισθούς -παραγωγικότητα!
  Καμία περικοπή ωρών - άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων!
  Αυξημένο κονδύλι για το 2012 με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του λαού, την αυξημένη προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία, και τα ασφαλή προγράμματα υπερωριών και εφημεριών.
  Καμία εφεδρεία-καμία απόλυση εργαζόμενου!
  ΟΧΙ στην αποδόμηση των ΒΑΕ - ένταξη ΟΛΩΝ των υγειονομικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά.
  ΟΧΙ στο κλείσιμο - συγχώνευση νοσοκομείων - ΚΥ- πολυϊατρείων!
  ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ στο νοσοκομείο για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους.
Εξασφάλιση ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΕΓΑΣΗΣ σε όσους εργαζόμενους το έχουν ανάγκη!
    ΕΝΙΑΙΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ σύστημα υγείας - πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λογικής του κέρδους στην υγεία!
Οι Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ των νοσοκομείων
1.      Γενικό Κρατικό Νικαίας
2.      Ευαγγελισμός
3.      Άγιος Σάββας
4.      Αττικό
5.      Δρομοκαϊτειο
6.      Ερυθρός Σταυρός
7.      Θριάσιο
8.      Α.Συγγρός
9.      7ο ΙΚΑ
10.  Ελπίς

καθώς και εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία
Δαφνί
Τζάννειο
ΑγΒαρβάρα
Ιπποκράτειο
Αγλαϊα Κυριακού
Άγιοι Ανάργυροι
Δρομοκαϊτειο

Αθήνα, Πέμπτη 2/2/2012

Τρέχουν να μαζέψουν τους μισθούς των …2 ευρώ!



«Μπαλάκι» έγιναν τα τελευταία 24ωρα οι ευθύνες για τους τραγελαφικούς μισθούς των 2 και των 5 ευρώ στα νοσοκομεία. Ποιος φταίει άραγε αναρωτιούνται ακόμη στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι το γεγονός αποτέλεσε άλλο ένα χτύπημα στην ήδη τσακισμένη εικόνα των αρμόδιων υπουργών. 

Αρχικά οι ευθύνες έπεσαν στις ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν να βγάλουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων. Εκείνες αντέτειναν ότι ακολουθούν απλά εντολές. Άλλωστε όπως υποστηρίζουν ο νόμος αναφέρει ότι τα αναδρομικά πρέπει να κοπούν από την 1η Νοεμβρίου. 
Αμέσως μετά ήρθαν οι διοικήσεις των νοσοκομείων που το έπαιζαν…αδιάφορες μπροστά στην οργή των εργαζομένων. 
Το υπουργείο υγείας σφύριζε επίσης αδιάφορα για το γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες θα πρέπει να περάσουν το μήνα τους με το εξωφρενικό ποσό των 5 ευρώ. 
Στο τέλος για να μην έρθουν και τα χειρότερα, πολλοί διοικητές νοσοκομείων αποφάσισαν να κάνουν …χάρη στους υπαλλήλους και να συνεννοηθούν ώστε τα αναδρομικά να «κουρευτούν» σε ένα διάστημα κάποιων μηνών ώστε να ξαναδούν τους λογαριασμούς τους να γεμίζουν και πάλι. 
Τώρα αν ο δυσκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός κατορθώσει να βρει άκρη και να πληρώσει τους εργαζόμενους, έστω με τα ελάχιστα που θα αντιστοιχούν σε κάθε μήνα, παραμένει ένα ερώτημα. 
Οι ιδιωτικές εταιρείες που επίσης δεν σφύριζαν αδιάφορα και απλά …εκτελούσαν εντολές όταν έβγαζαν μισθούς 2 ευρώ, μάλλον θα πρέπει να συμβάλουν στο έργο της ανακατανομής των χρημάτων. 

''Σεισμός'' έξω από το Υπουργείο Υγείας


Τεράστια σε μαζικότητα συγκέντρωσηπραγματοποιήθηκε το πρωί έξω από το Υπουργείο Υγείας από εργαζόμενους των Νοσοκομείων της Αθήνας και στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι αντιδρούν στη βαρβαρότητα των Κυβερνητικών μέτρων και τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς που έγιναν μέσα από το νέο Μισθολόγιο Φτωχολόγιο. Η συγκέντρωση έγινε  στα πλαίσια της Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης (2 Φλεβάρη) -με ανοιχτές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας- που έγινε με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων και αναγκάστηκε να κάλέσει και η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ  ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας στο χώρο της Υγείας.
Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ανατροπή των πολιτικών Κυβέρνησης και τρόικας που καρατομούν μισθούς και δικαιώματα, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος το σταμάτημα της συρρίκνωσης των Δημόσιων νοσοκομείων μέσω των συγχωνεύσεων και της κατάργησης τμημάτων και υπηρεσιών και γεναία χρηματοδότηση για ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων το 2012.
Στη συγκέντρωση της Αθήνας έξω από το Υπ. Υγείας συμμετείχαν, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, πάνω από 1500 εργαζόμενοι και με δυναμικό τρόπο διεκδίκησαν να έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου
Η Κυβέρνηση, κατά τη γνωστή πλέον τακτική, παρέταξε μεγάλες δυνάμεις από ΜΑΤ για να αντιμετωπίσει την οργή των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτήριο. Παρ όλα αυτά τελικά σε συνελεύση που πραγματοποίησαν στα αμφιθέατρο δήλωσαν αποφασισμένοι για το συντονισμό τω κινητοποιήσεων και τη συνεχιση του αγώνα.
Συγκεντρώσεις πραγματοπιήθηκαν και σε άλλες πόλεις καθώς και σε νοσοκομεία όλης της χώρας με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας στη δραματική μείωση των μισθών τους και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Βουλευτή Μ. Κριτσωτάκη και τους Σ. Παπαδόγιαννη μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη για θέματα υγείας, Χ. Κόνιαρη μέλος της ΚΠΕ και Φ. Χρυσικό μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας του ΣΥΝ.
Σε δήλωσή του ο Μ. Κριτσωτάκης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Το δημόσιο σύστημα υγείας συνθλίβεται στη μέγγενη του μνημονίου και αντιμετωπίζεται ως περιττό δημοσιονομικό βάρος. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά, εξοπλισμό και μετατρέπονται ταχύτατα σε επιχειρήσεις με πελάτες τους ασθενείς.
Οι μισθοί πείνας και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους στην υγεία, ενώ υποβαθμίζεται καθημερινά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Η σημερινή μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αντίστασης σε όλη την κοινωνία για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών».