Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι

Αρχίσαμε πάλι με γκρίνια τη νέα Χρονιά…αλλά αυτοί οι κυβερνώντες δεν μας αφήνουν… ν΄ αγιάσουμε!
Η Ελληνική γλώσσα είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα.Γεμάτη αποχρώσεις τέτοιες, που μερικές φορές είναι δυσδιάκριτη η διαφορά των εννοιών. Αυτό τον πλούτο τον εκμεταλλεύονται άριστα οι πολιτικοί μας και ιδιαίτερα οι εκάστοτε υπουργοί.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά στη πρώτη μας ανάρτηση του 2010;
Γιατί δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να σχολιάσουμε μια συνέντευξη της Υπουργού υγείας στην "Ελευθεροτυπία".
Δεν θα αναφερθούμε σε όλη τη συνέντευξη, την οποία άλλωστε μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Θα επιμείνουμε όμως σε ένα τμήμα της .

Α. Προσλήψεις νοσηλευτών

ΕΡ.Τι απαντάτε σε ΚΚΕ και Συνασπισμό που αμφισβήτησαν την επάρκεια των εξαγγελιών σας, χαρακτηρίζοντάς τες «κοροϊδία», καθώς «οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000 και του ιατρικού πάνω από 3.000»;

ΑΠ. «Δεν λέμε μεγάλα λόγια. Απαντάμε με τις αποφάσεις και τις πράξεις μας. Μόλις την περασμένη Τρίτη απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 3.103 μόνιμους νοσηλευτές και εντός του 2010 θα υπάρξει νέα προκήρυξη για 3.000 νέες θέσεις νοσηλευτών σύμφωνα με τη δέσμευσή μας. Επίσης, για τις ανάγκες των ΜΕΘ μέσω ΑΣΕΠ προσελήφθησαν ήδη με ταχύτατες διαδικασίες εντός είκοσι ημερών 211 μόνιμοι νοσηλευτές. Ταυτόχρονα, με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, εντός του 2010 θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη1.000 μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, ώστε να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία και να λειτουργήσει ομαλά το σύστημα των εφημεριών. Συνεπώς, όλα αυτά δείχνουν ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει και αποτέλεσμα».

Δεν θα μπούμε επίσης στην ουσία της μη απάντησης στην ερώτηση.
Θα επιμείνουμε στους ...τύπους.


Προσέξτε τις διατυπώσεις της Υπουργού .Για το νοσηλευτικό προσωπικό εκφράζεται με τον όρο προκήρυξη και όχι πρόσληψη.
Σωστά !!! Γιατί βεβαίως προκηρύξεις μπορεί να γίνουν μέσα στο 2010 αλλά επειδή τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2010 για νέες προσλήψεις αντιστοιχούν το πολύ για 1500-1700 νοσηλευτές, είναι σίγουρο ότι μόνο αυτές οι θέσεις θεωρητικά μπορεί να προχωρήσουν μέσα στο 2010.
Λέμε θεωρητικά, γιατί ουδείς γνωρίζει αν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει την τελική έγκριση για εκταμίευση και αυτών ακόμη των κονδυλίων γι αυτές τις προσλήψεις.
Το σενάριο αυτό το έχουμε δει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν. Δηλαδή να έχει βγει η προκήρυξη, να έχουν αναρτηθεί τα τελικά αποτελέσματα της προκήρυξης, αλλά οι προσλήψεις να γίνονται 1 ή ακόμη και 3 χρόνια μετά!
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι υπάρχουν διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για θέσεις τακτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, που έχουν κλείσει ήδη από τα τέλη του 2008 ,έχουν ενημερωθεί οι υπό πρόσληψη υγειονομικοί από τον Ιανουάριο του 2009 ,αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί τα σχετικά κονδύλια για την πρόσληψη. Τέτοιες περιπτώσεις έχουμε και στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, με τελευταία υπόσχεση να αναφέρει ότι μέσα στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2010 θα κληθούν να αναλάβουν υπηρεσία οι προσληφθέντες υπάλληλοι!
Υπάρχουν επίσης θέσεις επικουρικού προσωπικού για τις οποίες εδώ και 4 μήνες τουλάχιστον έχουν αναρτηθεί τα ονόματα των προσληφθέντων, αλλά δεν έχουν κληθεί για υπηρεσία ακόμη λόγω μη έγκρισης από το ΓΛΚ των αντίστοιχων κονδυλίων μισθοδοσίας.Και εδώ οι υποσχέσεις μιλούν για το 2010!!!
Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση ότι εδώ και ένα έτος έχει ζητηθεί η έγκριση αντικατάστασης κενωθέντων θέσεων λόγω αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεων) -που μάλιστα δεν αποτελούν νέες προσλήψεις- και ακόμη …ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Σωστά λοιπόν η Υπουργός αναφέρεται σε προκηρύξεις θέσεων 6100 περίπου υγειονομικών εντός του 2010 και όχι σε… προσλήψεις 6100 υγειονομικών εντός του 2010!!!

Όσον αφορά τις περίφημες 1000 νέες προσλήψεις γιατρών (γιατί εδώ η Υπουργός αναφέρεται σε προσλήψεις και όχι προκήρυξη των θέσεων )…κοντός ψαλμός αλληλούια.
Αλλά ας βοηθήσουν οι σύμβουλοι την κ. Υπουργό. Ακόμη και με 1000 νέες προσλήψεις γιατρών (αν γίνουν), δεν θα ομαλοποιηθεί το σύστημα των εφημεριών. Χρειάζονται άλλες 3500 ..αν δεν κάνουμε λάθος.
Εκτός... αν έχει κάτι άλλο στο νου της η Υπουργός Υγείας.
Αλλά γι αυτό και άλλα τινα ... πονηρά σενάρια, που δειλά δειλά διαρρέουν διάφοροι καλοθελητές, θα αναφερθούμε εν καιρώ!!!
Έχουμε βλέπετε εδώ και την επαναδιαπραγμάτευση της "κλαδικής συμφωνίας"...