Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ριζική ανατροπή εργασιακών σχέσεων ζητούν οι ελεγκτές

Κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικοποίηση των συμβάσεων εργασίας και απελευθέρωση απολύσεων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ανέργων σε θέσεις εργασίας, ήταν ορισμένα από τα πρώτα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι ΔΝΤ και Ε.Ε. στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του Εργασίας, αμέσως μετά την επίσημη αίτηση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. Πάντως, το «μαχαίρι» των περικοπών δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ούτε τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, όπου αναμένονται συγχωνεύσεις, καταργήσεις νοσοκομείων και άλλων φορέων.

Μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση τουλάχιστον 70 κλειστών επαγγελμάτων, και αυστηρός έλεγχος των οικονομικών για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου, θα προχωρήσουν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «μαύρη τρύπα» της ελληνικής οικονομίας μέσω του μηχανισμού στήριξης. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα επιταχυνθεί προκειμένου να εξασφαλιστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ από υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και από σπατάλες στα κρατικά νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επέρχονται στους υπόλοιπους βασικούς τομείς της κυβερνητικής δραστηριότητας, από την καταγραφή που επιχείρησε η «Κ», προκύπτει η ακόλουθη ατζέντα των υπουργείων, με τα θέματα που πρέπει να «τρέξουν» από Δευτέρα.

Εργασία - ασφαλιστικό

Την πλήρη ανατροπή του μοντέλου εργασιακών σχέσεων που ίσχυσε μετά τη μεταπολίτευση με ανατροπές στο νομικό πλαίσιο των συμβάσεων, των απολύσεων και των κατώτατων αμοιβών ζήτησαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι του μεικτού κλιμακίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ στη συνάντηση που είχαν στο Εργασίας, αρχικώς με τον υπουργό κ. Ανδρ. Λοβέρδο και στη συνέχεια με τον υφυπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Ειδικότερα, από τον ιρλανδικής καταγωγής εκπρόσωπο, που ήταν και ο πλέον σκληρός, ετέθη θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή της νομικής βάσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προσδιορίζουν το σύνορο και τις αυξήσεις των κατώτατων ορίων για όλο τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ, ενώ έθεσαν και το ζήτημα της απελευθέρωσης των απολύσεων. Ο κ. Λοβέρδος αρνήθηκε να διαπραγματευτεί το ζήτημα του 14ου μισθού, υποστηρίζοντας ότι με την κατάργησή του τα ασφαλιστικά Ταμεία θα απολέσουν ετήσια έσοδα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για τα λοιπά θέματα αποδέχτηκε την επανεξέταση, αλλά –όπως είπε– «στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου».

Στο ασφαλιστικό, οι εμπειρογνώμονες, αν και επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν το όλο σχέδιο, δεν έθεσαν νέα ζητήματα, και μάλλον ικανοποιήθηκαν από την απόφαση να θεσπιστεί παρακράτηση (κλιμακούμενη σε ποσοστά 5%, 7% και 9%) σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από τον Σεπτέμβριο και όχι από τον Νοέμβριο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Στη συνάντηση με τον κ. Κουτρουμάνη ετέθη και θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο υφυπουργός υποστήριξε πως από φέτος η μέση ηλικία θα αυξηθεί κατά 0,5 μήνες. Υποστήριξε δε ότι τυχόν πανικός θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στα Ταμεία, καθώς εντός του 2010 θεμελιώνουν δικαίωμα αποχώρησης τουλάχιστον 250.000 ασφαλισμένοι.

Επομένως, δεν προκύπτουν νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, παρότι η συζήτηση που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες θα καθορίσει εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να επιλέξει ένα πιο σκληρό –από αυτό που έχει ήδη ετοιμάσει– σενάριο για τις συντάξεις.

Φόροι και εισόδημα

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ζητήσουν σημαντικές περικοπές στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας που διαρκώς διογκώνεται. Οι δανειστές μας θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του κόστους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες απατήσεις για περικοπές αποδοχών, επιδομάτων και συντάξεων. Σημειώνεται ότι ανοιχτό έχουν αφήσει υπουργοί της κυβέρνησης το ενδεχόμενο για απολύσεις εργαζομένων από οργανισμούς που καταργούνται.

Παράλληλα, βαθιά το μαχαίρι αναμένεται να μπει στις δαπάνες για υγεία, ασφάλιση και ΟΤΑ. Οσον αφορά τη φορολογία δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές ή αναπροσαρμογές. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξει μία ακόμη αύξηση στους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Υγεία

Με το νέο καθεστώς επέρχονται, επίσης, ασφυκτικοί έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ταυτόχρονα πιεστικό χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των δαπανών με καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων, οργανισμών και νοσοκομείων.

Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι όπου παρενέβη το ΔΝΤ έκλεισαν δημόσια νοσοκομεία, απολύθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι –και εργαζόμενοι στην Υγεία– και αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που επιβαρύνουν τους ίδιους τους πολίτες, ενώ αναμένεται διακοπή των ασφαλιστήριων συμβολαίων, τα οποία καθιστούσαν την ιδιωτική υγεία προσιτή ακόμη και σε χαμηλόμισθους.

Ανταγωνιστικότητα

Την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων και των λοιπών πολιτικών που απαιτούνται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σηματοδοτεί η προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο ΔΝΤ. Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει ο διάλογος και για τα υπόλοιπα «κλειστά» επαγγέλματα που υπολογίζονται συνολικά σε εβδομήντα. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχύνει την κατάρτιση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία, νέα κριτήρια και επιπλέον κίνητρα πέραν των επιχορηγήσεων.

Επίσης, πρέπει να «τρέξει» το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Προς την κατεύθυνση, τέλος, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται οι αλλαγές στον νόμο περί ανταγωνισμού.

Τράπεζες - δάνεια

Η ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στόχος του ΔΝΤ είναι η σταθεροποίηση της κατάστασης και η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να εκτονωθούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η ισορροπία και να ανακοπεί η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αυτό γίνεται κατά κανόνα με την παροχή μεγαλύτερου ύψους εγγυήσεων προς τους καταθέτες.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας εξασφαλίζει το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τις καταθέσεις. Προσθέτουν ότι θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούσαν την εγχώρια οικονομία και θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει τον βηματισμό της.

Ενέργεια και τιμές

H επίσπευση της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για το λιγνιτικό κοίτασμα της Bεύης μέσω του οποίου σπάει το μονοπώλιο της ΔEH στο εθνικό καύσιμο του λιγνίτη, είναι ένα από τα πιθανά θέματα που εκτιμάται ότι θα θίξουν οι τεχνοκράτες του ΔNT.

Πιθανή θεωρείται, επίσης, η παρέμβαση του ΔNT για την ολοκλήρωση όλων των σχεδιαζόμενων ενεργειακών επενδύσεων από υποδομές και θερμικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι AΠE (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη ΔEH, PAE (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και υπ. Περιβάλλοντος κινούνται στην κατεύθυνση της μετατροπής τους σε τιμολόγια που θα διαμορφώνονται βάσει του κόστους, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τις τελευταίες παρεμβάσεις της E.E. Παρέμβαση για διεύρυνση της αποκρατικοποίησης στη ΔEΠA και στη ΔEH δεν φαίνεται να αναμένουν σε αυτή τη φάση, τουλάχιστον στο υπ. Περιβάλλοντος.

http://news.kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Η αξία του αντιφασισμού

Εντσο Τραβέρσο: «Το να απορρίπτουμε σήμερα την κληρονομιά του αντιφασισμού σημαίνει ότι αποδυναμώνουμε την ίδια τη δημοκρατία»

Στο βιβλίο του «Α ferro e fuoco» (Il Mulino, 2007) ο ιταλός ιστορικός Εντσο Τραβέρσο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο «Ιούλιος Βερν» της Αμιέν, αναλύει την εποχή του ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου που διήρκεσε από το 1914 ώς το 1945.

Η ακόλουθη συνέντευξη του Εντσο Τραβέρσο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Liberazione».

- Ας ξεκινήσουμε από τον ίδιο τον ορισμό του «ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου», έκφραση που χρησιμοποίησε ο Ερνστ Νόλτε, αλλά και άλλοι, με τρόπο μερικές φορές αντιφατικό. Σε αυτή την περίπτωση περί τίνος πρόκειται;

«Η έννοια του ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου έχει διαδοθεί ευρέως, έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς συγγραφείς ήδη από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, αν και ο μόνος που της έδωσε συστηματική μορφή ήταν ο συντηρητικός ιστορικός Νόλτε, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο με αυτόν τον τίτλο. Μόνο που ο "δικός του" εμφύλιος πόλεμος αρχίζει το 1917.

Ο Νόλτε φτάνει να ερμηνεύει ακόμα και τα εγκλήματα του ναζισμού ως αντιγραφή της μπολσεβίκικης βίας, στην οποία αυτός βλέπει τη μήτρα των ολοκληρωτισμών και των βιαιοτήτων του εικοστού αιώνα. Προφανώς εγώ δεν συμμερίζομαι αυτή την ερμηνεία. Κατά τη γνώμη μου ο ευρωπαϊκός εμφύλιος πόλεμος αρχίζει το 1914, με την έκρηξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, με την κατάρρευση της ευρωπαϊκής τάξης του 19ου αιώνα που είχε καθοριστεί στη Βιέννη το 1814, μετά τους ναπολεόντειους πολέμους.

Με την έννοια του ευρωπαϊκού εμφύλιου πολέμου δεν θέλω να ορίσω ένα γεγονός, αλλά μάλλον μιαν εποχή. Προσπαθώ δηλαδή να συλλάβω το νόημα ενός τριακονταετούς ιστορικού κύκλου, τα όρια του οποίου προσδιορίζονται από δύο παγκόσμιους πολέμους. Παρ' όλο που έχω επίγνωση των μεθοδολογικών προβλημάτων που αυτό συνεπάγεται, πιστεύω ότι η χρήση της έννοιας του ευρωπαϊκού εμφύλιου πολέμου είναι κατάλληλη, επειδή ο παγκόσμιος πόλεμος που ξεσπά το 1914 παίρνει νέα χαρακτηριστικά, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση το παλιό παράδειγμα του πολέμου που είχε προσδιοριστεί κατά τον 19ο αιώνα από τον Κλαούζεβιτς, δηλαδή τον πόλεμο νοούμενο με βάση μια στενή διασύνδεση κράτους, στρατού και λαού. Με αφετηρία το 1914 αυτό το σχήμα αμφισβητείται πλήρως. Ανοίγει τότε μια εποχή συγκρούσεων που διαπερνούν τα κράτη και απειλούν την ενότητά τους, που διαπερνούν τους λαούς και τα έθνη και κατακερματίζουν τους στρατούς.

Ολοι οι πόλεμοι που θα ακολουθήσουν σε αυτή την τριακονταετία, αν και ξεσπούν ως πόλεμοι μεταξύ κρατών, καταλήγουν έπειτα να παίρνουν τα χαρακτηριστικά των εμφύλιων πολέμων, δηλαδή πολέμων που δεν τείνουν προς μιαν ειρηνευτική συμφωνία αλλά αποβλέπουν στην καταστροφή του εχθρού, στη διάρκεια των οποίων δεν σέβονται πλέον το δίκαιο του πολέμου και δεν κάνουν καμιά διάκριση μεταξύ στρατιωτών και άμαχων πολιτών. Πολέμων που παίρνουν όλο και περισσότερο τα γνωρίσματα της ιδεολογικής σταυροφορίας».

- Κατά τη γνώμη σας το ζητούμενο είναι να ορίσουμε με αυτή την ορολογία ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του εικοστού αιώνα, που σήμερα παραγνωρίζονται εντελώς;

«Εκκινώ από τη διαπίστωση ότι σήμερα κυριαρχεί μια ερμηνεία του 20ού αιώνα που θα τη χαρακτήριζα μονόπλευρη ή ατελή. Χρειάστηκαν δεκαετίες ώστε τα θύματα των βιαιοτήτων του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα εκείνα του Ολοκαυτώματος και του σταλινισμού, να πετύχουν μια δίκαιη αναγνώριση στον δημόσιο χώρο και επομένως να αποτελέσουν μέρος της ιστορικής μας μνήμης. Οταν αυτό έγινε, προχωρήσαμε ωστόσο σε μιαν επανερμηνεία του 20ού αιώνα ως εποχής της βίας, καταλήγοντας να μετατρέψουμε τα θύματα όχι μόνο σε μάρτυρες αλλά κατά κάποιον τρόπο και σε πρωταγωνιστές του αιώνα, ο οποίος έτσι υποβαθμίστηκε σε μια δυαδική σύγκρουση ανάμεσα σε δήμιους και θύματα. Ο ουμανισμός χρησιμοποιήθηκε ως μια αναλυτική ερμηνευτική έννοια και όχι μόνο ως μια ηθικο-πολιτική έννοια. Αν θέλουμε όμως να κατανοήσουμε τι ήταν αληθινά ο 20ός αιώνας, χρειάζεται να μελετήσουμε όλους τους δρώντες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δρώντων, που έκαναν πολιτικές επιλογές οι οποίες συνεπάγονταν ακόμα και την προσφυγή στα όπλα, στη βία».

- Στο βιβλίο σας διαβάζουμε μια καταγγελία εναντίον της παραγνώρισης όσων πολέμησαν κατά του φασισμού.

«Νομίζω ότι έκανα μια πολύ σαφή επιλογή, αναγνωρίζοντας έτσι και εκείνα τα υποκειμενικά στοιχεία του μελετητή που συμβάλλουν στον προσανατολισμό των επιλογών του. Από τη σκοπιά της κληρονομιάς του 20ού αιώνα η δική μου θέση είναι πολύ σαφής: Δεν μπορούμε να τοποθετούμε στο ίδιο επίπεδο φασισμό και αντιφασισμό.

Οι δημοκρατίες που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη, με όλα τα όριά τους, είναι κληρονόμοι του αντιφασισμού, τουλάχιστον στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπουμε τις αντιφάσεις του αντιφασισμού, τον οποίο πρέπει να αναλύουμε ιστορικά και κριτικά, αναγνωρίζοντας ιδιαίτερα την τυφλότητα -αν όχι, μερικές φορές, και την άκριτη υποστήριξη- απέναντι στο σταλινισμό και την ανικανότητα να διαγνωστεί ο ολοκληρωτικός του χαρακτήρας, και από την άλλη μεριά την αδυναμία να γίνει αντιληπτή η γενοκτονική διάσταση του ναζιστικού αντισημιτισμού.

Ωστόσο, παρά αυτά τα όριά του, ο αντιφασισμός είναι η ιστορική εμπειρία που κατέστησε δυνατή την υπέρβαση της εποχής των φασισμών και της απειλής του ναζισμού και επέτρεψε την ανοικοδόμηση των δημοκρατιών. Το να απορρίπτουμε σήμερα αυτή την κληρονομιά, όπως γίνεται από πολλές πλευρές στην Ιταλία, σημαίνει στην πραγματικότητα ότι αποδυναμώνουμε και καθιστούμε ευάλωτη την ίδια τη δημοκρατία μας, επειδή λησμονούμε μιαν εποχή στην οποία αυτή καταστράφηκε και καταργήθηκε για πολύ καιρό από τον φασισμό (...)». *



ΕΘΝΟΣ :Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Στο στόχαστρο κύκλωμα που πήρε μίζες 5,1 εκατ. ευρώ για να προωθεί ορθοπεδικό εξοπλισμό βρετανικής εταιρείας, ένα δεύτερο που συνταγογραφούσε φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και όσοι παίρνουν «φακελάκια»

Διερευρύνεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τα κυκλώματα που φέρονται να δρουν στον χώρο της υγείας, καθώς μεγαλώνει ο κύκλος των εμπλεκομένων προσώπων σε σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ πληθαίνουν και οι καταγγελίες πολιτών, που φτάνουν στον εισαγγελέα από όλη την Ελλάδα, για «φακελάκια» γιατρών.

Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Σε τρία μέτωπα κινείται η δικαστική έρευνα, που διενεργείται από εισαγγελέα Εφετών, εισαγγελέα δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τη «φάμπρικα», που λειτουργεί στον χώρο της Υγείας και αφορά τη δράση κυκλωμάτων, που προωθούν νοσοκομειακό υλικό, συνταγογράφηση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, αλλά και τα γνωστά σε όλους «φακελάκια».

Τριπλό χτύπημα σε «φάμπρικες» γιατρών

Διερευνάται η διάπραξη αδικημάτων, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Εφοδοι σε νοσοκομεία
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, ανά την Ελλάδα, η οποία με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) προχωρεί σε άρσεις απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, γιατρών και νοσοκομειακών, καθώς και σε εφόδους σε νοσοκομεία, θεραπευτήρια και ιατρεία.

Εξελίξεις αναμένονται στα δύο «μέτωπα» των δικαστικών ερευνών, που διενεργούνται από την Εισαγγελία της Αθήνας και αφορούν τις μίζες που φέρονται ότι δόθηκαν σε ορθοπεδικούς γιατρούς από τη βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «De Puy», καθώς και για το κύκλωμα που φέρεται ότι προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί από την ΥΠΕΕ στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κ. Αδάμη το ενδιάμεσο πόρισμα της έρευνας, για την υπόθεση της δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, στους οποίους φέρονται να έχουν καταλήξει χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας DePuy International (θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας ορθοπεδικών ειδών Johnson & Johnson), για τη διακίνηση ορθοπεδικού υλικού, το οποίο κοστολογούσαν μέχρι και 30% ακριβότερα.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα αφορούν 13 γιατρούς, ωστόσο η έρευνα της ΥΠΕΕ θα συνεχιστεί καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή ακόμη 7 γιατρών.

Το πόρισμα της Υπηρεσίας για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα διαβιβαστεί στην εισαγγελέα Εφετών Αννα Ζαΐρη, η οποία αναμένεται -σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης- να κινήσει τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, μέσω της οποίας η χώρα μας θα ζητήσει από τη βρετανική Δικαιοσύνη τα πρακτικά της δίκης, στην οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης ενός έτους, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της προμηθευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι μίζες ήταν ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και καταβλήθηκαν το χρονικό διάστημα 2002-2005, για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού.

Είναι πιθανόν η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, μαζί με το αίτημα για τα πρακτικά της δίκης, να αποστείλει στον εκπρόσωπο της βρετανικής Δικαιοσύνης και ερωτηματολόγιο, για να καταθέσει το πρώην στέλεχος της βρετανικής εταιρείας που φέρεται ότι έχει μιλήσει για συγκεκριμένους Ελληνες γιατρούς.

Κλήσεις σε είκοσι

Δικαστικές πηγές θεωρούν ότι η ομολογία του πρώην στελέχους της βρετανικής προμηθευτικής εταιρείας ορθοπεδικού υλικού θα συνεισφέρει στην έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς θα «δεθούν» τα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου στη συνέχεια να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων γιατρών, για τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, ενεργητική και παθητικής δωροδοκία, σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, 20 τουλάχιστον γιατροί αναμένεται να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτων, ενώ θα πρέπει να δικαιολογήσουν τα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπως είναι η περίπτωση γιατρού που έχουν καταγραφεί στο λογαριασμό του εγγραφές που ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Κύκλωμα προώθησης φαρμάκων
Αρση απορρήτου σε δέκα τραπεζικούς λογαριασμούς

Υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Π. Αδάμη συνεχίζεται η διερεύνηση των καταγγελιών, για δωροδοκίες γιατρών, καθώς και πανεπι?στημιακών και διοικητικών υπάλλήλων σε νοσοκομεία κ.λπ., που φέρονται ότι εμπλέκονται σε άλλο κύκλωμα, που προωθούσε την πώληση φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για περισσότερα από δέκα άτομα, ενώ ελέγχεται και ο ρόλος μιας γυναίκας, που είναι σύζυγος γιατρού και υπάλληλος του υπουργείου Υγείας... Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση κυκλώματος, προώθησης και πώλησης φαρμάκων έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελία του προέδρου Πρωτοβουλίας Πολιτών - ΣΕΑ Δημήτρη Γεωργακόπουλου.

Εκμετάλλευση ασθενών
Ξεπερνούν τις δεκαπέντε οι καταγγελίες για χρηματισμό

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τις μεγάλες υποθέσεις δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και τις καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς μέσω προώθησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, για τις οποίες διενεργείται πολύμηνη έρευνα από τη Δικαιοσύνη, τις τελευταίες μέρες -σχεδόν καθημερινά- φτάνουν στον εισαγγελέα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Παρασκευά Αδάμη καταγγελίες πολιτών, που αφορούν γιατρούς, νοσοκομειακούς, ακόμη και ιδιωτικά θεραπευτήρια, που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα υγείας ασθενών και ζητάνε «φακελάκια» ή απαιτούν εξωφρενικές τιμές για επεμβάσεις κ.λπ.

Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη διευθύντριας του τμήματος αιμοδοσίας κρατικού νοσοκομείου, που φέρεται ότι πήρε φακελάκι 1.000 ευρώ από ζευγάρι για τεστ πατρότητας, είναι μία από τις περιπτώσεις που έφτασαν στη Δικαιοσύνη.

Δικαστικές πηγές αποκάλυψαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τουλάχιστον ακόμη 15 περιστατικά έχουν καταγγελθεί στον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα εισαγγελικό λειτουργό, που αφορούν γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ανά την Ελλάδα, αλλά και ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Πριν από λίγες μέρες γυναίκα, ασφαλισμένη σε μεγάλο Ταμείο, κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη την περίπτωση γνωστού θεραπευτηρίου, στο οποίο χειρουργήθηκε η ηλικιωμένη μητέρα της, που ήδη διερευνάται δικαστικά...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγέλλουσα είπε ότι της ζήτησαν και πλήρωσε επιπλέον «ένα εξωφρενικό ποσόν», περίπου 9.000 ευρώ, αλλά μπροστά στην οργή και τις έντονες διαμαρτυρίες της, της επέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που είχε πληρώσει.

Φέρεται μάλιστα ότι είπε στον δικαστικό λειτουργό, στον οποίο έκανε την καταγγελία: «Εγώ με τις φωνές μου κατάφερα να μου επιστρέψουν πολλά από τα χρήματα που έδωσα. Σκεφτείτε τι γίνεται με αυτούς που τα δίνουν και δεν μιλάνε...».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

(κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα)


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : Αλαβάνος: «Απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα σε Παπανδρέου»

«Να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα» του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος.

Την άποψη ότι ίσως θα έπρεπε «να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα» του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς».

«Λυπάμαι που το λέω αυτό, δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα τόσο στον κ. Παπανδρέου όσο και στον κ. Παπακωνσταντίνου. Διότι αυτή η συμφωνία υποδούλωσης στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, για πάρα πολλά χρόνια, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού είναι απαράδεκτη. Και θέλω να ελπίζω ότι όχι πια μόνο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αλλά σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που ήδη καταλαβαίνουν ότι τους πιάνουν οι ρυθμίσεις, θα την ακυρώσουν πολύ γρήγορα στην πράξη».

Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι «δεν μας αξίζει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργούς της να επιδεικνύουν στις διεθνείς τηλεοράσεις ότι έχουν proficiency στην αγγλική, όπως ακριβώς οι κυβερνήσεις με τους Αμερικανούς γιάπηδες στις κατεστραμμένες σοσιαλιστικές χώρες το 1990 και να αποδεικνύουν συνεχώς ότι δεν έχουν απολυτήριο δημοτικού στην προστασία της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει σήμερα η Αριστερά ο κ. Αλαβάνος επισήμανε: «Νομίζω η Αριστερά πρέπει να κάνει δύο πράγματα. Το ένα να στηρίξει κάθε εστία αντίστασης και προσπάθεια ακύρωσης αυτής της συνθήκης υποδούλωσης και το δεύτερο να προβάλει την εναλλακτική λύση η οποία υπάρχει, παρά το γεγονός ότι είμαστε πάνω σε ένα πεδίο κρισιακό πραγματικής χρεοκοπίας που αφήνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η εναλλακτική λύση για τον κ. Αλαβάνο είναι ότι «εμείς δεν θα πληρώσουμε χρέη τα οποία έχουν δημιουργεί από την οικονομική κρίση ή από την τοκογλυφία. Ότι χρειάζεται αναδιαπραγμάτευση που σημαίνει επιμήκυνση και χαμηλότερα επιτόκια και βέβαια μια σειρά άλλα μέτρα σε σχέση με τις δημοσιονομικές εξοικονομήσεις που θα στρέφονται ενάντια στον μεγάλο πλούτο, ενάντια στους εξοπλισμούς και όχι ενάντια στους εργαζόμενους».

«Η Αριστερά οφείλει να σταθεί με τον τρόπο που στάθηκε στο άρθρο 16. Η κρίση σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα προβλήματα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγαλύτερα από το άρθρο 16».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

(κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα)