Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΜBER ALERT: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Το Υπουργείο Υγείας έχοντας δώσει ήδη στους πανεπιστημιακούς τη διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, τη διεύθυνση των Τομέων και τη διεύθυνση των Κλινικών δείχνει την υποτέλειά του ολοκληρώνοντας την παράδοση και της διοίκησης των νοσοκομείων στους πανεπιστημιακούς.



Το καθηγητικό κατεστημένο με κάθε νέο νόμο του Υπουργείου Υγείας βρίσκει την ευκαιρία να καταλάβει άλλη μια θέση στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων προσπαθώντας να πραγματοποιήσει την μόνιμη επιδίωξή του για πλήρη έλεγχο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.



Μέχρι πρόσφατα οι πανεπιστημιακοί είχαν ήδη τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται στα Διοικητά Συμβούλια των νοσοκομείων μέσω του αιρετού εκπροσώπου των ιατρών και ειδικευομένων. Δεν τους έφτανε όμως μόνο αυτό και μέσα σε 4 μήνες αποκτούν άλλες 2 θέσεις στα διοικητικά συμβούλια, η τελευταία εκ των οποίων αυτή του αναπληρωτή διοικητή.



Στις 3-8-2010 με το νόμο 3868 επιβάλλεται ότι «στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία το ένα από τα τακτικά και ένα από τα αναπληρωματικά μέλη που διορίζει ο υπουργός Υγείας πρέπει να είναι μέλος ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος του οικείου ΑΕΙ».


Με το καινούριο νοσμοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», που είναι έτοιμο προς ψήφιση, προστίθεται εδάφιο ως εξής:


«Ο αναπληρωτής Διοικητής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων διορίζεται από τον Υπουργό, μεταξύ τριών ατόμων που προτείνονται από το οικείο ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου και είναι μέλος Δ.Ε.Π. της βαθμίδας του Καθηγητή ή του Αναπληρωτή


Καθηγητή»,
και έτσι ολοκληρώνεται η παράδοση των νοσοκομείων του ΕΣΥ στους πανεπιστημιακούς προκειμένου αυτοί να εξυπηρετήσουν να ιδιοτελή-συντεχνιακά τους συμφέροντα.


Η ρύθμιση αυτή, που προστέθηκε στο νομοσχέδιο το τελευταίο δεκαήμερο, πρέπει να αφαιρεθεί γιατί αλλάζει το χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν πανεπιστημιακές κλινικές και δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην αυθαιρεσία του πανεπιστημιακού κατεστημένου.


19/12/2010 Δ.Ε.Μανίκης


Ιατρός ΕΣΥ, ΠΓΝ «Αττικόν»

Μ.Μ.Ε.


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση των κ.κ Λοβέρδου-Σαχινίδη για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί άθλιο εμπαιγμό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και μνημείο εγκληματικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ειδικά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η επιβολή του 9% σαν ανώτερου ορίου αποζημίωσης για τις πρόσθετες εφημερίες αλλά και η προκλητική εμμονή στην αποπληρωμή των εφημεριών αυτών, από τα ανύπαρκτα διαθέσιμα κονδύλια των επαρχιακών νοσοκομείων, πρακτικά σημαίνει:

· α. το σύνολο των επιπρόσθετων εφημεριών πού έχουν πραγματοποιηθεί είναι στον αέρα.

· β. το νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν θα μπορεί να εφημερεύει με ασφάλεια όλο το μήνα.

Κανείς από μας δεν είναι στο ΕΣΥ για επαιτεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εφημερεύουν για να καλύπτουν τις επείγουσες ανάγκες των ασθενών. Εφημερεύουν, επίσης, γιατί δεν επιβιώνουν με το μισθό πείνας που πληρώνει το ΕΣΥ και τα χρήματα αυτά συμπληρώνουν το λειψό εισόδημα τους.

Η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση.

Αυτήν την περίοδο και το αμέσως επόμενο διάστημα δίνεται η πιο κρίσιμη μάχη για την επιβίωση της δημόσιας υγείας και το Νοσοκομείο μας.

Εφημερεύουμε τέσσερις μήνες χωρίς να γνωρίζουμε αν θα πληρωθούμε.

Εφημερεύουμε για να μην αφήσουμε τους ασθενείς μας στη μοίρα τους. Τώρα μάθαμε. Δεν θα πληρωθούμε και θα πρέπει να καταφύγουμε σε δικαστική διεκδίκηση για τις ήδη εκτελεσθείσες εφημερίες. Άλλη μια φορά τα ξενύχτια μας γίνονται θύματα χυδαίας εκμετάλλευσης από την πολιτική του υπουργείου υγείας.

l Η συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου, πήρε την δύσκολη απόφαση: από τώρα και μετά δεν θα εκτελεσθεί καμία εφημερία πρόσθετη. Θα εκτελούνται μόνο οι εφημερίες που προβλέπονται από το νόμο.

5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας ή 6 ενεργείς.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΜΕΘ ως τις 18 Ιανουαρίου, ΜΤΝ ως τις 24 Ιανουαρίου,

Παθολογική ως τις 24 Ιανουαρίου, Ορθοπεδική ως τις 24,

Μικροβιολογικό ως τις 18, Αξονικός ως τις 18, Χειρουργική ως τις

18, κ.λ.π.

ΕΠΙΣΗΣ

Θα ενημερωθεί το ΕΚΑΒ για την διακομιδή των ασθενών στα Νοσοκομεία Α΄ζώνης, μετά την εξάντληση του ορίου εφημέρευσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Θα ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι και η θεσμική ηγεσία του Νομού .

Καθολική απαίτηση της Ρεθυμνιώτικης κοινωνίας και όρος επιβίωσης για το Νοσοκομείο μας και τα ΚΥ είναι τα παρακάτω αιτήματα:

1. Άμεση απόσυρση της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις στην υγεία.

2. Άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τις εφημερίες.

3. Άμεση επιχορήγηση για τις πρόσθετες εφημερίες και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του νοσοκομείου.

4. Άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, που αποτυπώνονται στο ψήφισμα της ανοιχτής συνέλευσης της 27.10.2010.

Καλούμε όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα για την δημόσια υγεία στο νομό, αλλά και κάθε μεμονωμένο κάτοικο που αγωνιά για το μέλλον της υγείας του.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να απαιτήσουμε στην συνάντηση με τον υπουργό υγείας, αυτά που μας ανήκουν.

Αυτές οι ώρες είναι ιστορικές. Κρινόμαστε όλοι και άν φανούμε ανάξιοι των περιστάσεων η κοινωνία θα μας ξεπεράσει.

ΡΕΘΥΜΝΟ 16.12.2010

Λαοθάλασσα

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Έφυγα από το σπίτι μου για να βρεθώ κοντά τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους. Έτοιμη να νοιώσω τον παλμό της διαδήλωσης.Να ενώσω την φωνή μου με αυτή των διαδηλωτών. Σίγουρη ότι την ημέρα των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων δεν έπρεπε να μείνω σπίτι μου άσχετα αν δεν μπορώ να περπατήσω. Βέβαιη ότι δεν θα είμαι μόνη.

Δέκα και μισή έφτασα στην Βικτώρια. Μπροστά στην ΓΣΕΕ περνούσαν ασταμάτητα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Απόρεσα .Μήπως είχα κάνει λάθος. Άλλοτε από της δέκα η ώρα σταματούσε η κυκλοφορία και ο κόσμος ήταν ήδη μαζεμένος. Θυμήθηκα ότι οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ προκάλεσαν πολλά σχόλια για την ορθότητα των συμβάσεων και γενικά για τον πραγματικό ρόλο που παίζει στη χάραξη της εργατικής νομοθεσίας. Δεν πτοήθηκα και πήγα προς το Μουσείο. Εκεί ξαναμπήκε η καρδιά στην θέση της. Πολλά πανό των πολλών εξωκοινοβουλευτικών αριστερών ομάδων και κινημάτων είχανε στήσει τα πηγαδάκια τους. Προχώρησα προς την Ακαδημίας. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ήταν ήδη συγκεντρωμένοι και προχωρούσανε προς την Ομόνοια. Στα Χαυτεία οι διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεντρωμένοι περιμένοντας τον κύριο κορμό της διαδήλωσης. Από το σταθμό του ηλεκτρικού έβγαινε μία συνεχή ροή ανθρώπων με πανό και σημαίες. Χαμογελαστοί προπορεύονταν στους τόπους συνάντησης των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Σταδιακά οι δρόμοι γύρω από το κέντρο γέμισαν και περίμεναν να έρθουν οι διαδηλωτές από την ΓΣΕΕ.

Με καθυστέρηση ξεκίνησε η διαδήλωση.40.000 και παραπάνω πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν την αγανάκτηση τους. Την αντίδραση τους στο πολυνομοσχέδιο ,που ήδη, ψηφίστηκε και ας είχαν δηλώσει μερικοί ότι θα αντισταθούν και θα υψώσουν ανάστημα. Λόγια ήταν του αέρα. Ένας μόνο κράτησε τις υποσχέσεις του. Ο κύριος Παπαχρήστου διαγράφηκε ,τηλεφωνικός, σε χρόνο ρεκόρ .Λαμπρό παράδειγμα δημοκρατικών διαδικασιών μέσα σε ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Στην συγκέντρωση σε λίγο άρχισαν να πέσουν παντού δακρυγόνα και χημικά. Οι αστυνομικοί βαρούσαν όποιον περνούσε από δίπλα τους.

Επέστρεψα ,με τα πόδια και το μπαστούνι μου ,στην Τρίτης Σεπτεμβρίου. Οι πόρνες είχαν εξαφανιστεί. Δεν ήταν η μέρα τους .Ήταν όπως η μέρα των ειδικών δυνάμεων. Ντυμένοι αστακοί ,παρατεταγμένοι σε κάθε 4 μέτρα περίμεναν να μπουν σε δράση. Φορούσαν προστατευτικά πλαστικά για το σώμα και τα χέρια τους και οι αντιασφυξιογόνες μάσκες ήταν κρεμασμένες στην ζώνη τους. Έτοιμες για χρήση ενώ η διαδήλωση δεν είχε ξεκινήσει

Προσχεδιασμένο το έγκλημα. Συνεννοημένοι οι αρχηγοί του δικομματισμού με τους ξένους δήθεν φίλους μας. Τα θέλουν όλα δικά τους. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Σύνεση δεν ήθελε ο κύριος Παπανδρέου για τα αντιλαϊκά του μέτρα; Η λαοθάλασσα του έδωσε μία ηχηρή απάντηση για το πόσο υπάκουος είναι ο ελληνικός λαός. Άνοιξαν κεφάλια και μύτες στους δρόμους της Αθήνας άσχετα αν το νομοσχέδιο πέρασε.Ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Σαμαράς ψήφησαν εκ αποστάσεως. Δεν ήταν στην Βουλή .Τυχαίο; Δεν νομίζω!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ(;) ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ MAIL ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ navarhida@gmail.com , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ MAIL ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ

ΑΥΓΗ :Η κοινωνία επιστρέφει



Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν μαζικά σε όλη τη χώρα την Τετάρτη, ημέρα της μεγάλης γενικής απεργίας, κατά της ολέθριας για την οικονομία, τους εργαζόμενους και τον τόπο πολιτικής της τρόικας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Το ρεύμα της κοινωνικής αντίστασης αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, διαψεύδοντας όσους έσπευσαν να μιλήσουν για κόπωση των πολιτών. Τα στοιχεία της ύφεσης και της κοινωνικής κρίσης κινητοποιούν ολοένα και περισσότερους πολίτες, που βλέπουν να μην χωράει το μέλλον τους στα σχέδια της κυβέρνησης Παπανδρέου. Χθες μάλιστα ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία της ανεργίας, που έφτασε στο 12,4% , στις γυναίκες το 30,6% και τους νέους το 24,2%.