Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Δέκα μέτρα στο τραπέζι για το ασφαλιστικό


14/11/2009 (ΝΕΑ)

Με δέκα μέτρα στο τραπέζι η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο-εξπρές για το ασφαλιστικό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προσκληση για διάλογο του υπουργειου Εργασιας με τους κοινωνικούς εταίρους. Στόχος ειναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέσω της μείωσης της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων καθώς και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, μετά μάλιστα και τις αυστηρές συστάσεις απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ηδη καταγράφονται για το 2009 επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ταμείων που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συνολικά. Τις επόμενες ημέρες θα ζητηθεί η γνώμη των κοινωνικών εταίρων και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την επίλυση των προβλημάτων του ασφαλιστικού

Τα μετρα-εξπρες που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικο ειναι τα εξης:

1. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην (με την προσθήκη εξαμήνων) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, από το 2013 (ή 2014) και μετά, μετα την γνωστη(κατα τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης) καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Στον δημοσιοϋπαλληλικό χώρο επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία, δεδομένων και των σοβαρών προβλημάτων στην καταβολή του εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Ως γνωστόν, η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Ελλάδα να εξισώσει τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιβάρυνση από 5 έως 15 έτη στη συνταξιοδότηση για περίπου 140.000 γυναίκες που απασχολούνται σήμερα στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας (ασφαλισμένες μετά το 1983). Δεν θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αμέσως και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Πρόκειται για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

2. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:

Την επαναφορά της λίστας φαρμάκων(με νέα κριτήρια), τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγογραφήσεων και τις κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία( μέσω διαγωνισμών) ειναι ορισμένα απο τα τρία μετρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

3. ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

Σε τρεις αλλαγές προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με το θεσμό της διαδοχικής ασφάλισης(συνταξη σε ανω απο τα δυο ασφαλιστικά ταμεία). H σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί με νομοσχέδιο στη Βουλη στις αρχες του 2010 και θα προβλέπει τα εξής:--Οι συντάξεις(συμπεριλαμβανομένων και αυτών της διαδοχικής) μέχρι τέλος του 2010 να εκδίδονται το αργότερο μέσα σε 3 μήνες.

-Θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων των διαδοχικά ασφαλισμένων γύρω στο 6%-7%.

-Ο απονέμων τη σύνταξη για την περίπτωση γήρατος ασφαλιστικός φορέας θα είναι αυτός στην ασφάλιση του οποίου πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών εργασίας.

4. Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και την προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών (δεν θα υπάρχει κίνητρο μη ασφάλισης ή συμφωνιών για ασφάλιση με χαμηλότερες αποδοχές).

5. Η αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθιέρωση ενιαίας ποινής για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ο νόμος Πετραλιά που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει ως ποινή τη μείωση κατά 6% για κάθε χρόνο που υπολείπεται ενώ στο Δημόσιο ισχύει η ποινή του 4,5%).

6. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων έτσι ώστε να απονέμονται συντάξεις ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι με βάση ορισμένα μόνο έτη (σήμερα είναι τα 5 έτη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και 5 θα είναι και στο Δημόσιο από το 2013 και μετά).

7. Οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και έλεγχος της εισφοροδιαφυγής.

8. Η σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (και από κοινωνικούς πόρους) που θα στηρίξει οικονομικά το σύστημα και θα διασφαλίσει τις επόμενες γενιές.

9. Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.

10. Επανεξέταση των ρυθμίσεων Πετραλιά, για τις ενοποιήσεις ταμείων, για την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλα και για τη μείωση των συντάξεων(καταργηση της δρομολογημένης από το ν. Πετραλιά αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με 35ετία στα 60 έτη (αντί των 58 ετών).

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

1. Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται για εφέτος επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

2. Οι απώλειες σε πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη σπατάλη των κλάδων υγείας ανέρχονται σε 3 περίπου δισ. ευρώ το χρόνο.

3. Στα 8-8,5 δίσ. ευρω ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή.

4. Στα 13 δισ. ευρώ είναι τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τα Tαμεία.

5. Ελλειμμα κλάδων υγείας το 2009: 3,1 δισ. ευρω.

6. Χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων στα ταμεια:7,5 δισ. ευρω

7. Λογιστικές απώλειες(πτωση αξιας μετοχών-αμοιβαιων): 6 δισ. ευρω.

8. Μείωση της περιουσίας των ασφαλιστικων ταμειων μέσα στα δύο τελευταία χρόνια κατα 25% ( από 31,5 σε 23,5 δις ευρώ).

Πανδημία κερδών στις φαρμακοβιομηχανίες


15/11/2009 (ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ καλοκουρδισμένη επιχείρηση μαζικού μάρκετινγκ από αξιωματούχους του παγκόσμιου συστήματος υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τμήμα των μέσων ενημέρωσης ή όντως υπάρχει το ενδεχόμενο μια πανδημία να εξαφανίσει από τον πλανήτη 70 εκατομμύρια ανθρώπους;

Το ερώτημα αφορά βέβαια τον ιό Η1Ν1, τον τρόμο που αυξανόμενα αυτός προκαλεί σε όλη την υφήλιο και το τεράστιο οικονομικό όφελος που προκύπτει για ορισμένους.

Το Reuters είχε επισημάνει σε παλαιότερο δημοσίευμά του πως μια σφοδρή πανδημία γρίπης θα μπορούσε να αφήσει πίσω της 70 εκατομμύρια νεκρούς, να κοστίσει 3 τρισ. δολάρια και να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5%. Ακολούθησε έκτακτη σύνοδος, κατά την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο «6», ήτοι η πανδημία βρισκόταν προ των πυλών.

Το κατάλληλο κλίμα είχε ήδη δημιουργηθεί και οι κρατικές παραγγελίες εμβολίων και αντιγριπικών φαρμάκων άρχισαν να καλπάζουν. Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτούμενες από τις φαρμακευτικές εταιρείες επιστημονικές μελέτες αυστραλών και βρετανών ειδικών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν 10 δισ. δολάρια για έρευνα και 1,5 δισ. δολάρια για την αγορά 250 εκατ. εμβολίων από πέντε φαρμακευτικές εταιρείες: τη βρετανική Glaxo Smith Kline, τη γαλλική Sanofi-Pauster, την αυστραλέζικη CSL, την αμερικανική Medimmune (θυγατρική της αγγλοσουηδικής AstraZeneca) και την ελβετική Novartis.

*Τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν τότε για υποχρεωτικό εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων Αμερικανών και η CSL εξασφάλισε συμβόλαια για την πώληση αντιγόνου -βασικό συστατικό για την παραγωγή αντιγριπικών- συνολικής αξίας 180 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.

*Η Sanofi δέχθηκε παραγγελίες εμβολίων συνολικής αξίας 690 εκατ. δολαρίων, ενώ η Medimnune ανέλαβε την παράδοση ακόμη 29 εκατ. εμβολίων προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ανεβάζοντας τη συνολική της παραγγελία σε περισσότερα από 40 εκατομμύρια, αξίας περίπου 453 εκατ. δολαρίων.

*Λίγο νωρίτερα, η Novartis είχε και αυτή διασφαλίσει παραγγελίες αξίας 690 εκατ. δολαρίων, προσβλέποντας σε συνολικά 900 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ και 1,2 δισ. δολάρια διεθνώς.

*Μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε αναμφίβολα η βρετανική Glaxo Smith Kline, που επένδυσε «έγκαιρα» πάνω από 2,5 δισ. δολάρια για έρευνα, εξαγορές και επιπλέον παραγωγική ικανότητα, περιμένοντας την... κερδοφόρα γρίπη. Η «προνοητικότητά» της ανταμείφθηκε ήδη, αφού οι πωλήσεις του αντιιικού της σκευάσματος Relenza μόνο στο β' τρίμηνο του 2009 εκτοξεύθηκαν από 4,6 εκατ. δολάρια πέρυσι σε 95 εκατ. δολάρια φέτος. Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες παραγγελίες των εμβολίων Pandemrix αυξήθηκαν από τον Αύγουστο 50%, φτάνοντας στις 440 εκατ. δόσεις. Μάλιστα, τιμολογεί περίπου 10 δολάρια τη δόση στις αναπτυγμένες χώρες, ενώ -σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου- το κόστος δεν ξεπερνά τα 1,6 δολάρια.

Η GSK περιμένει εκτόξευση των πωλήσεών της στο 1,5 δισ. δολάρια κατά το τρέχον τρίμηνο και συνολικά έσοδα περίπου 5 δισ. δολαρίων από την πανδημία. Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε, υπερτριπλασίασε φέτος την ετήσια παραγωγή του Relenza (η τιμή λιανικής του οποίου κυμαίνεται στα 64 δολάρια) σε 190 εκατομμύρια δόσεις.

*Η ελβετική Roche, παραγωγός του γνωστού Tamiflu, αναβάθμισε ήδη δύο φορές φέτος τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις, οι οποίες τετραπλασιάστηκαν στα 1,9 δισ. δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2009, ενώ ειδικά στο γ' τρίμηνο δεκαπλασιάστηκαν. Ενα κουτί με 10 ταμπλέτες Tamiflu κοστίζει στις ΗΠΑ περίπου 90 δολάρια.

*Στο παιχνίδι μπαίνουν όμως και οι μεγάλες αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, με τρεις εξ αυτών να ανακοινώνουν τον προηγούμενο μήνα σημαντικές συμφωνίες. Η Abbot Laboratories αγόρασε βελγική ομόλογή της και τις δραστηριότητες στην παραγωγή εμβολίων γρίπης έναντι 6,6 δισ. δολαρίων, η Johnson & Johnson επένδυσε 444 εκατ. δολάρια στην ολλανδική Crucell, που αναπτύσσει και παράγει εμβόλια, ενώ η Merck προχώρησε σε συμφωνία διανομής στις ΗΠΑ εμβολίων και άλλων σχετικών σκευασμάτων της CSL. Οσο για τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία του κόσμου Pfizer, αυτή βάζει πόδι στον ανταγωνισμό με την εξαγορά της Wyeth έναντι 68 δισ. δολαρίων πριν λίγες εβδομάδες.