Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Απρίλη 2010 ΣΤΙΣ 11πμ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ

Συνάδελφοι

Κοινή εκτίμηση όλων είναι πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, εκμεταλλευόμενοι την κρίση, προχωρούν σε μια ιστορικών διαστάσεων και με στρατηγική στόχευση επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, νέοι γύροι λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι τα μέτρα που θα επιδιωχθεί να παρθούν το επόμενο διάστημα, για να «υπηρετήσουν» τον «εθνικό» στόχο της «εξόδου» από την κρίση. Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που συνειδητά επιλέγει η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ είναι το εργαλείο για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώξεων. Τα τρία τελευταία νομοσχέδια της κυβέρνησης συνιστούν μια τεράστια κλιμάκωση της επίθεσης. Με το ασφαλιστικό ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα στην σύνταξη για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, ενώ το κόστος της ασφάλισης φορτώνεται σχεδόν ολοκληρωτικά στον εργαζόμενο. Με την ‘εκπαιδευτική μεταρρύθμιση’, οικοδομείται το ‘ευέλικτο ταξικό σχολείο της αγοράς’, με τους υποταγμένους εκπαιδευτικούς. Με τον ‘Καλλικράτη’ οι δήμοι μετατρέπονται ακόμα πιο πολύ σε μηχανισμούς υλοποίησης των αποφάσεων του κράτους και της ΕΕ, θωρακίζονται απέναντι στον λαό, συνδέονται με τους ‘τοπικούς’ επιχειρηματίες’, μεταφέρουν το κόστος όλο και περισσότερων κοινωνικών τομέων στους ίδιους τους δημότες στο όνομα της ανταποδοτικότητας και τέλος ετοιμάζονται δεκάδες χιλιάδες απολύσεις. Ένα νέο τοπίο υπερεκμετάλλευσης των εργαζόμενων ετοιμάζεται, ενώ ιστορικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος αμφισβητούνται από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συναίνεση με Ν.Δ. ΛΑΟΣ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν για τον συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων σε πολλές πόλεις βρήκαν απήχηση στα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής αντίστασης απέναντι στα μέτρα, άλλα και έδωσαν διέξοδο στην απραξία και την συναίνεση της γραφειοκρατικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, που πήρε σάρκα και οστά μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης αντεργατικής επίθεσης, φαίνεται πως αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα και δυνατότητα ταξικής ανασυγκρότησης και δημιουργίας προϋποθέσεων νικηφόρων αγώνων για πολλούς εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό επωμίζει όλους με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες ορθής διαχείρισης αυτού του υπαρκτού ταξικού ρεύματος που με αυθεντικό τρόπο ζητάει εδώ και τώρα, μέσα στους αγώνες, να αναπτύξει και αυτοτελείς δράσεις μακριά από την αστική επιρροή και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, να συμβάλλει στην ανάπτυξη μαζικών ,ενωτικών, ταξικών αγώνων που θα υπερβαίνουν από την μια την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και από την άλλη τον κομματικό συνδικαλισμό . Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι προχωρούμε στην ίδρυση ενός άλλου μικρού ΠΑΜΕ η δημιουργούμε κάποιο άλλο συνδικαλιστικό μόρφωμα, άλλα μέσα από την όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση του συντονισμού, την αποφασιστική παρέμβαση του στους αγώνες, δημιουργούμε προϋποθέσεις για υπέρβαση του χρεοκοπημένου συνδικαλισμού , και την δημιουργία μιας άλλης αγωνιστικής ταξικής ενότητας των εργαζομένων που στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην επίθεση του κεφαλαίου με αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες .

Στην υλοποίηση του στόχου αυτού πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, απ΄όλη την Ελλάδα, που ενοποιώντας την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, με κοινές πρωτοβουλίες και αγώνες, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αντιμετώπισης της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ


Αναρτημένο στο youtube από τη Κιρκη
κλικ εδώ για να δείτε το προτότυπο

ΕΘΝΟΣ :Από κόσκινο 13 ορθοπεδικοί

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών και ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται 13 ορθοπεδικοί γιατροί που εμπλέκονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε υπόθεση διαφθοράς με διεθνείς διαστάσεις.
Η υπόθεση παρακολουθείται ώστε η Δικαιοσύνη να φτάσει ως το τέλος, δήλωσε ο Χ. Καστανίδης.
Πρόκειται για την υπόθεση δωροδοκίας Ελλήνων γιατρών από τη βρετανική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «DePuy», που αποκάλυψε η βρετανική εταιρεία δίωξης οικονομικού εγκλήματος και για την οποία έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης ενός έτους πρώην υψηλόβαθμο στέλεχός της από τη βρετανική δικαιοσύνη.
Φ. Σαχινίδης: Τις επόμενες μέρες το πόρισμα της ΥΕΕ για τους 13 γιατρούς
Οι «μίζες», σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ύψους 5,1 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν το χρονικό διάστημα 2002 έως 2005 για την προμήθεια ορθοπεδικού εξοπλισμού.

«Η υπόθεση παρακολουθείται στο μικροσκόπιο, προκειμένου η δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι το τέλος», διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων, ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στον εισαγγελέα ενδιάμεσο πόρισμα που θα αφορά 13 γιατρούς και θα ζητήσει την παράταση της εισαγγελικής εντολής, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, από τις έρευνες που έγιναν το 2009 στην «DePuy Ελλάς» βρέθηκε και κατασχέθηκε λίστα με ονόματα ορθοπεδικών κατά αύξουσα σειρά σύμφωνα με τον τζίρο που είχαν δημιουργήσει σε προϊόντα της εταιρείας από το 2002 έως το 2005, καθώς και ντοσιέ με τις αναλυτικές επεμβάσεις. Μετά από διασταύρωση που έγινε με δέκα νοσοκομεία της χώρας, προέκυψε μια λίστα με 13 ονόματα ορθοπεδικών, για τους οποίους ζητήθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων από τις αρμόδιες ΔΟΥ για όλα τα έτη που ήταν σε δημόσια νοσοκομεία.

«Οι δωροδοκίες» εξήγησε «δόθηκαν υπό τη μορφή κινήτρων για εκπαίδευση μέσω επιστημονικών συνεδρίων και αποκρύπτονταν μέσω της αύξησης της τιμής των προϊόντων της «DePuy», που ήταν διπλάσιες από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Πάντως, παραδέχτηκε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών διενεργούν δύσκολους και χρονοβόρους ελέγχους σε μια από τις πιο διεφθαρμένες αγορές, αυτήν του νοσοκομειακού υλικού που δυστυχώς έχει αναπτύξει πολλούς ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς γιατί έχει καταφέρει να εμπλέξει όλους στην υπόθεση».

Αντιδράσεις
Για «διεθνή διασυρμό της χώρας μας» μίλησε η βουλευτής του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για «καθεστώς ατιμωρησίας», σημειώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ερευνών.

Ο κ. Καστανίδης, αφού σημείωσε ότι ακόμη και στην Αγγλία χρειάστηκαν 2 χρόνια για να μπει κάποιος φυλακή, εξήγησε ότι η δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 διακόπηκε το καλοκαίρι λόγω της παραίτησης του τότε εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου και συνεχίστηκε μετά τον Σεπτέμβριο του 2009 ύστερα από παραγγελία του νέου προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, κ. Μακρή.

Λευτέρης Γαλανός
galanos@parliament.gr
Κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα

ΕΘΝΟΣ :ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν χθες οι δέκα γιατροί παθολογικού τομέα στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει παθολογικά περιστατικά με... γυναικολόγο και παιδιατρικά περιστατικά χωρίς παιδίατρο. Η διοίκηση του νοσοκομείου καλεί τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία αναφέρουν ότι η νοσηλεία των παιδιών τους γίνεται με δική τους ευθύνη!

Πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ αποτελεί η ομαδική  παραίτηση 10 γιατρών του νοσοκομείου Λευκάδας.
Πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ αποτελεί η ομαδική παραίτηση 10 γιατρών του νοσοκομείου Λευκάδας.

Σε επιστολή τους προς την υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι παραιτηθέντες γιατροί τονίζουν ότι «...δεν θα συμπράξουμε σε έκθεση, σε κίνδυνο των αρρώστων, και δεν δεχόμαστε τον επιχειρούμενο εξευτελισμό των ειδικοτήτων στο πνεύμα του άσπρη μπλούζα να κυκλοφορεί».

 Αριστερά, η επιστολή που έστειλαν στην υπουργό Υγείας
Αριστερά, η επιστολή που έστειλαν στην υπουργό Υγείας

Η απόσυρση γιατρών -τονίζουν- από τα προγράμματα εφημερίας υποδοχής, διακομιδών και εσωτερικής εφημερίας για τμήματα πρώτης γραμμής, με νοσηλευόμενους ασθενείς, δημιούργησε μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση: «Είναι θέμα χρόνου να προκύψουν κατά δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα».

Από την περασμένη Τετάρτη λειτουργούν μόνον εξωτερικά ιατρεία, ενώ έχει τεθεί σε μερική αναστολή η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής.

Οι δραστικές περικοπές στα κονδύλια εφημεριών οδηγεί σε υποστελέχωση του νοσοκομείου κατά την εφημερία και αν προκύψει κάποιο έκτακτο περιστατικό, καλούνται γιατροί από το σπίτι τους.

Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει δυναμικότητα 60 κλινών, τα οποία στελεχώνονται με 50 ειδικευμένους γιατρούς, επτά ειδικευόμενους και τρεις αγροτικούς γιατρούς. Για την εύρυθμη λειτουργία του χρειάζεται τουλάχιστον 15 ακόμη γιατρούς και τα κονδύλια για εφημερίες που είχε λάβει πέρυσι (φέτος είναι μειωμένα).

Εφημερία
Στην εφημερία ο παθολογικός και ο παιδιατρικός τομέας καλύπτονταν με αγροτικούς ή ειδικευόμενους. Οι παραιτήσεις των γιατρών δημιουργούν νέα δεδομένα: Ο παθολογικός τομέας θα κλείσει, τα έκτακτα περιστατικά θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι θα καλύπτονται εκ των ενόντων.

Η μαζική παραίτηση των γιατρών αποτελεί μία πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά του ΕΣΥ και αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας, κυρίως στην περιφέρεια.

«Το ΕΣΥ δεν μπορεί να εφημερεύει με όρους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας ανέστειλε προχθές την εφημερία του, λόγω έλλειψης γιατρών, το νοσοκομείο Φιλιατών λειτουργεί από τις 10 το βράδυ χωρίς ειδικευμένο γιατρό και το νοσοκομείο της Αρτας εφημερεύει με έναν ειδικευμένο καρδιολόγο και έναν επιμελητή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ, με εντολή της υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η διοικήτρια του Νοσοκομείου ξεκίνησε χθες διαπραγματεύσεις με τους γιατρούς, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα

κάνετε κλικ εδώ για να δείτε το έγγραφο της παραίτησης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ



Νίκαια, 21-04-2010

1. Οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας με την μεγαλειώδη και μαζική κινητοποίηση των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσαν και στην πράξη την αποφασιστικότητα μας, που μπορεί να κατακτά νίκες και να ανατρέπει επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής. Ένα πρώτο δείγμα είναι η υποχώρηση της πολιτείας στο θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών μηνός Φεβρουαρίου , τουλάχιστον όσον αφορά τους ειδικευόμενους.
2. Όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ο αγώνας μας είναι συνολικός και έχει διάρκεια. Απαιτούμε την κατοχύρωση προγραμμάτων εφημεριών ασφαλών για τους ασθενείς και για όλους τους υπόλοιπους μήνες χωρίς περικοπές , σύμφωνα με το έως τώρα πλάνο του επιστημονικού συμβουλίου που εφαρμόζεται τουλάχιστον από την αρχή του 2010. Κάθε προσπάθεια από την πλευρά είτε της διοίκησης, είτε “πρόθυμου” διευθυντή τμήματος, να περικοπούν, τροποποιηθούν ή μεταβληθούν προγράμματα εφημεριών με στόχο την μείωση των συνολικών εφημερευόντων των τμημάτων θα μας βρει άμεσα και κατηγορηματικά αντίθετους.
3. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή όλων των υπόλοιπων σημείων της συλλογικής σύμβασης και συνολικά αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα του ελληνικού λαού στην δωρεάν-δημόσια σύγχρονη και καθολική περίθαλψη. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι ασυμβίβαστο με το δικαίωμα αυτο και πρέπει να ανατραπεί.
4. Προειδοποιούμε ότι το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας όσον αφορά τα δεδουλευμένα μηνός Φεβρουαρίου διατηρείται και είναι νομιμότατο και δικαιότατο. Περιμένοντας την υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων (για πλήρη αποπληρωμή χωρίς καμία περικοπή) από σήμερα εξαγγέλλουμε την αναστολή της ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ την Πέμπτη 29/4/2010, εφόσον οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν. Στηρίζουμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου στο δίκαιο αίτημά τους για πλήρη και χωρίς καμία περικοπή καταβολή των δεδουλευμένων τους.



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

* Συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής αγώνα αιρετής και ανακλητής από την γενική συνέλευση που θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων.
* Συμμετοχή στο συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομείων .
* Νέα Γενική συνέλευση την Δευτέρα 25/4/2010 και ώρα 12:00 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.