Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΦΙΜΩΤΡΑ ΣΤΑ BLOGS ;

' ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡ ΌΛΟ ΤΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΣΕΧΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ...BLOGS ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ...ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ !

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ" ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙΡΟ


ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ

HELLENIC ΔΝΤ-TELEVISION SERVICE

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΓΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ : Οι διευθυντές του ΕΣΥ στους πρώτους που θα ελεγχθούν

Ηφράση των ελεγκτών της τρόικας, ότι πρέπει να πληρώσουν τώρα «οι πλούσιοι και οι φοροφυγάδες», δίνει το σύνθημα για εξονυχιστικούς ελέγχους σε κοινωνικές κατηγορίες που μέχρι σήμερα έχουν συμβάλει ελάχιστα στα φορολογικά βάρη και στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, την οποία έχουν φορτωθεί μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Η κυβέρνηση, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, σκοπεύει να φτιάξει «πελατολόγιο» με εκείνους οι οποίοι θα κληθούν να περάσουν από το ταμείο. Ποιοι θα περιλαμβάνονται σε αυτό; Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εκτιμάται ότι κινούνται με «αδήλωτο χρήμα» και αποτελούν τους βασικούς ιμάντες της «μαύρης οικονομίας», που, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, το 2009, ήταν το 25% του συνόλου της οικονομίας.



Οι τομείς στους οποίους ανθεί το σπορ είναι τρεις: καύσιμα, τουρισμός, διασκέδαση. Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το βάρος θα πέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους έχει διαπιστωθεί εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Επίσης θα τεθούν στο μικροσκόπιο οι off-shore εταιρείες, ειδικά εκείνες που έχουν σχέση με σκάφη και ακίνητα.

«Θα βάλουμε στο μικροσκόπιο τους διευθυντές του ΕΣΥ. Οι περισσότεροι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, που με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις τους. Πρέπει λοιπόν να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει», τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει ότι οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που θα κληθούν «να περάσουν από το ταμείο». Ο συνομιλητής μας σημειώνει ωστόσο ότι, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεν μπορεί ο ΣΔΟΕ να προχωρήσει απευθείας σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται ότι θα δούμε πολύ πιο συχνά το φαινόμενο της έναρξης της διαδικασίας κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας οφειλετών, όπως έγινε τις τελευταίες μέρες με ιδιοκτήτες ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Στο «πελατολόγιο» θα υπάρχουν ειδικές σελίδες με εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, όμως δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Πώς θα υλοποιηθούν όλα αυτά; Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκροτήσει αξιόπιστο ελεγκτικό μηχανισμό. Γι' αυτό το σκοπό τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο ή θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα (η μορφή συζητείται ακόμη στο εσωτερικό της κυβέρνησης) για την πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού μηχανισμού. Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι ακόμη και το κλείσιμο εφοριών και η ενοποίηση άλλων. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν η προσωπική επαφή ελεγκτή-ελεγχόμενου και, όπως τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα δημιουργηθούν task forces, που θα αναλάβουν τις πιο επικίνδυνες αποστολές (ήδη ανακοινώθηκε η απόφαση για δημιουργία μονάδων που θα επεξεργαστούν την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, τη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας και την αναμόρφωση του μηχανισμού).

Εκτός από το κυνήγι του «μαύρου χρήματος» στο «πελατολόγιο» των εχόντων περιλαμβάνονται οι κάτοχοι ακινήτων που το 2011, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, θα κληθούν να εισφέρουν επιπλέον 500 εκατ. με «διεύρυνση της φορολογικής βάσης ακίνητης περιουσίας αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Επίσης από 600 εκατ. το χρόνο για το 2011, το 2012 και το 2013 προβλέπεται να εισπραχθούν από «προσωρινές εισφορές κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται επίσης στο μνημόνιο.

Με τις κινήσεις αυτές πιστεύουν στην κυβέρνηση ότι πέραν των οικονομικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν, θα υπάρχει θετική υποδοχή και από μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες. Με το να βάλουν οι έχοντες το χέρι στην τσέπη, πιστεύουν στην κυβέρνηση, κατά κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. «Δεν έχουμε να δώσουμε λεφτά, ας δώσουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση στους πολλούς ότι δεν είναι οι μόνοι που πληρώνουν», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας.

ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ : ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ , ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ , ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ...ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΟΥΠΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ...ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

ΑΣΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

ΑΥΓΗ : Ο λογαριασμός μετά τις διακοπές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/08/2010
Παρά τα εύσημα της τρόικας, η ελληνική οικονομία βουλιάζει στην ύφεση και τα περί “αναπτυξιακού ξεκινήματος”, με τα οποία θέλει να μας παραμυθιάσει ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη ΔΕΘ, δεν διαθέτουν ίχνος προπαγανδιστικής αξίας.

Μόλις επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι πολίτες, θα βρουν στην πόρτα τους τους λογαριασμούς, Η μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την ακρίβεια κατατρώει το ήδη συρρικνωμένο λαϊκό εισόδημα. Η ανεργία προβλέπεται να φτάσει το 2011 στο 20%.

Πρόκειται για μείγμα κοινωνικής απόγνωσης, που εξαπλώνεται στις λαϊκές και τις μεσαίες τάξεις. Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες θα είναι ακριβώς οι μορφές των λαϊκών αντιδράσεων. Παρά την κατανοητή λεκτική υπερβολή τους, φράσεις όπως “θα ματώσουμε”, έχουν βάση. Η εκδήλωση των κινητοποιήσεων θα επηρεαστεί από το επίπεδο λαϊκής ενότητας, με κορυφαία τη μάχη των περιφερειακών εκλογών, όπου, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να σταλεί μήνυμα αν επιβεβαιωθεί η κοινή στάση της ευρύτερης αριστεράς κατά του Μνημονίου.

Όσοι πιστεύουν ότι το Μνημόνιο είναι εκτός ύλης περιφερειακών εκλογών, προφανώς ζουν σε άλλη χώρα. Το Μνημόνιο υποβαθμίζει την καθημερινότητα των πολιτών, αποδιοργανώνει όμως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς η περικοπή των κρατικών δαπανών οδηγεί στην κατάργηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους. Άλλωστε, η ακολουθούμενη πολιτική του Μνημονίου στερείται πολιτικής νομιμοποίησης, είναι εκτός της εκλογικής εντολής του περσινού Οκτωβρίου και οι περιφερειακές εκλογές είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί αυτή η ανωμαλία.

Ο πρωθυπουργός υπολογίζει να οχυρωθεί με τη στρατιά των ξένων συμβούλων (κορυφαίος ανάμεσά τους ο Ιταλός Σκιόπα, άνθρωπος του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου). Ήδη από το Μαξίμου κατευθύνεται, με τα παπαγαλάκια των δελτίων ειδήσεων των "οκτώμισι", επίθεση κατασυκοφάντησης των λαϊκών κινητοποιήσεων, ώστε αυτές προκαταβολικά να απονομιμοποιηθούν και να μην επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Το πολιτικό, κοινωνικο-ταξικό και μιντιακό σύστημα του Μνημονίου σε πλήρη ετοιμότητα.

Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, μπαίνουμε στον δεύτερο γύρο κινητοποιήσεων. Η τρόικα διευκολύνει την κυβέρνηση να ανακοινώσει τα περί “διαρθρωτικών μέτρων” μετά τις εκλογές. Είναι όμως από τις λίγες φορές που μια εκλογική μάχη προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χαρακτήρα μαζικής πολιτικής μάχης, ιδιαίτερα σε συνθήκες βαθιάς πολιτικής κρίσης. Απομένει να δούμε πόσο το κοινωνικό θα επηρεάσει το πολιτικό.
κλικ στο τίτλό της ανάρτησης για το δημοσίευμα