Κυριακή 16 Μαΐου 2010
Η μπαλάντα της διαφθοράς
Ο μετρ του τρόμου
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ: (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Από θεωρία κβαντικού πεδίου ξέρουμε, από θεωρία ομάδων κατέχουμε, από μη γραμμικά συστήματα σκαμπάζουμε, διαφορικές εξισώσεις έχουμε λύσει με το κιλό (για να μη νομίζετε ότι δεν μας κόβει) αλλά με το Ασφαλιστικό του κ.
Λοβέρδου ομολογώ ότι τα βρήκαμε μπαστούνια. Κάτι μου λέει ότι όσο είμαστε εμείς σε θέση να ξεδιαλύνουμε τα μυστήρια του ασφαλιστικού οργανισμού άλλο τόσο είναι και ο υπουργός.
Με ύφος δραματικής πριμαντόνας στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης περιφέρει στα κανάλια τα θρύψαλα κάποιου ασφαλιστικού σχεδίου, κινούμενου μεταξύ αναλογιστικού ρεαλισμού, παντελούς πολιτικής χρεοκοπίας, πολιτικάντικης κουτοπονηριάς και μελοδραματικής απόγνωσης. Ο κ. Λοβέρδος συμπεριφέρεται σαν κινηματογραφικός πρωταγωνιστής του Χίτσκοκ. Ο μεγάλος τεχνίτης και δάσκαλος του σινεμά μάς έμαθε τον τρόμο του τρόμου. Δεν σε τρομάζει τόσο το αντικείμενο του τρόμου καθ'' εαυτό όσο ο τρόμος που αντικατοπτρίζεται στα μάτια εκείνου που το βλέπει. Δεν είναι η θέα του τρομερού που σε τρομοκρατεί αλλά εκείνη του τρομοκρατημένου.
Ετσι, δεν είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στα μάτια το ασφαλιστικό τέρας του κ. Λοβέρδου για να τρομάξουμε. Μας αρκεί ο τρόμος στα μάτια του συντετριμμένου υπουργού. Φανταστείτε τι έχουν δει τα μάτια του για να κλαίει και να οδύρεται προσπαθώντας να μας πείσει ότι το έκτρωμα που περιφέρει είναι η μόνη λύση στη διαιώνιση του είδους (των συνταξιούχων).
Η πλάκα είναι ότι πάνω στην απελπισία του ο υπουργός θυμήθηκε και το δημογραφικό. Με το καθιερωμένο πλέον συντετριμμένο ύφος του αναφέρθηκε στην τραγική αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους. Δηλαδή, κάτι μήνες πριν, που δεσμευόταν ασυστόλως για την πολιτική του των «τριών δεν» έναντι του Ασφαλιστικού, γεννοβολούσαμε σαν τα κουνέλια;
Είναι δυνατόν να βγαίνει πολιτικός και να λέει ότι το δίλημμά του δεν ήταν το αν θα κόψει τη 13η και τη 14η σύνταξη ή όχι, αλλά το αν θα κόψει μόνο δύο ή θα τις κόψει όλες; Το δίλημμα «ή είμαι σε θέση να παραγάγω πολιτική με φαντασία, τόλμη και ευφυΐα ή πάω σπίτι μου» τον απασχόλησε καθόλου;
Λάβρος (ως συνήθως) ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καστανίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλου: «Την πολιτική δεν μπορούν να την αλλάξουν επιχειρηματίες που επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες».
Μια χαρά τα είπε ο κ. Καστανίδης. Ας μας απαντήσει όμως και στο συναφές ερώτημα: Την πολιτική μπορούν να την αλλάξουν πολιτικοί που άφηναν επί χρόνια επιχειρηματίες να κατασπαταλούν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες;
Τελειώνοντας με επιτυχία τις υποχρεώσεις του στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τώρα θα αφοσιωθεί απερίσπαστος στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας...
Αλλά η δράση του πρωθυπουργού έχει την τάση να υπερπηδάει σύνορα. Οταν μίλαγε στο εξωτερικό χρεοκοπούσε η Ελλάδα. Μήπως τώρα, επιχειρώντας στο εσωτερικό, πάθει ταράκουλο κανένας γείτονάς μας;
Τώρα και ολοήμερα νοσοκομεία!
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα Ολοήμερα Σχολεία. Καιρός να μάθουμε και τα ολοήμερα νοσοκομεία! Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων σχέδιο δράσης το οποίο έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τη ριζική αναμόρφωση του θνησιγενούς Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εντός των επομένων ημερών η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ολοκληρώσει και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανάταξη και αναζωογόνηση του ΕΣΥ, την οικονομική εξυγίανση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος που καταγράφονται στον τομέα των φαρμάκων και στις προμήθειες ιατρικών και αναλώσιμων ειδών των νοσοκομείων.
Η μεγάλη αλλαγή η οποία ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και προστριβών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της δημόσιας υγείας συνδέεται με την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες, με την εισαγωγή του θεσμού των «Ολοήμερων Νοσοκομείων».
Κλειδί για την υιοθέτηση αυτού του μέτρου αναμένεται να αποτελέσει η στάση που θα τηρήσουν οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Και τούτο γιατί οι ελλείψεις του προσωπικού, κυρίως των νοσηλευτών, είναι μεγάλες.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί σειρά κινήτρων στους εργαζομένους, προκειμένου να δεχθούν να στελεχώσουν περιφερειακά νοσοκομεία της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, τα οποία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις.
Κίνητρα- και μάλιστα πλουσιοπάροχα όπως λέγεται- θα προσφερθούν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να αγκαλιάσουν από την πρώτη ώρα τον νέο θεσμό των Ολοήμερων Νοσοκομείων. Το πακέτο κινήτρων και ανταποδοτικών εισφορών προς τους εργαζομένους της υγείας θα συνδέεται με τα έσοδα τα οποία θα εισρέουν στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων από σειρά εξετάσεων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν στους πολίτες σε χαμηλές τιμές κατά την απογευματινή τους λειτουργία.
Η πολύπλοκη μαθηματική εξίσωση η οποία κατά τις εκτιμήσεις τόσο της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου όσο και των ειδικών επιστημονικών συνεργατών της μπορεί να οδηγήσει στη λύση του άλυτου γρίφου του συστήματος δημόσιας υγείας, περνάει από την οικονομική εξυγίανση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Κλειδί για την επιτυχία η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση
Μπορεί να ηχεί παράδοξο, σε συνθήκες όμως μεγάλης οικονομικής κρίσης και μείωσης των δημόσιων δαπανών για την υγεία, η αντιστροφή της κατάστασης που θέλει τον ιδιωτικό τομέα να νέμεται ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από την τεράστια πίτα των δαπανών για την υγεία είναι περισσότερο από ποτέ εφικτή.
Ενα μόνο στοιχείο αρκεί για να φανεί το μέγεθος των μεταβολών που συντελούνται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, φέτος ο αριθμός των πολιτών που πέρασε τις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων παρουσιάζει αλματώδη αύξηση, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 30%!