Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΕΕ- Ιδιωτικοποιούν τον δημόσιο τομέα

Την... ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, προωθούν οι Βρυξέλλες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την ίδια ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει- στις 30 Ιουνίου- μια σειρά από δείκτες που θα μετρούν τις επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα της ανταγωνιστικότητας.

Το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, με τις αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνησηκαι θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο «κολάρο», πέραν του μνημονίου, για την Ελλάδα.

Το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 17ης Ιουνίου, αποκτά πλέον εξαιρετική σημασία κατά τον προληπτικό έλεγχο των προϋπολογισμών από την Κομισιόν- αντίστοιχη με αυτήν που έχουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέοςαλλά και κατά τη διατύπωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία κάθε χώρας. Οι προτάσεις αυτές μάλιστα, βάσει των εισηγήσεων που υπάρχουν στο τραπέζι ενόψει του Οκτωβρίου, θα μπορούν να αλλάζουν μόνο με ομόφωνη απόφαση του Εcofin.

Αντιπαραγωγικός. Την πρόθεση της Ενωσης να εφαρμοσθούν οι κανόνες του ιδιωτικού τομέα και στο Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα αποκάλυψε πρώτος ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Πηγές των Βρυξελλών επιβεβαίωσαν πως στο πλαίσιο των συζητήσεων για την οικονομική διακυβέρνηση πράγματι αυτή είναι η πρόθεση, καθώς ο δημόσιος τομέας στο σύνολό του κρίνεται ο πλέον αντιπαραγωγικός.

Πηγές από τη γενική διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου της Κομισιόν έλεγαν πως «δεν είναι δυνατόν ο ευρωπαίος φορολογούμενος και κυρίως ο Ιταλός και ο Ελληνας να πληρώνουν φόρους, να επωμίζονται το κόστος προσαρμογής των οικονομιών τους και να μη λαμβάνουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες από το Δημόσιο». Και με νόημα προσέθεταν ότι «ειδικά για την Ελλάδα από εδώ και στο εξής θα έρχεται και ο λογαριασμός».

Συρρίκνωση μισθών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου θα επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης αμοιβής- παραγωγικότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί θα καθορίζονται και στο Δημόσιο όπως και στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα με ευελιξία, αφού δεν θα είναι δεδομένα ούτε τα ωράρια ούτε το ενιαίο της αμοιβής. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, με κατάργηση όλων των υπηρεσιών και θέσεων που κρίνονται άχρηστες ή παρωχημένες. Τέλος, θα ανοίξουν και οι υπηρεσίες, με την έννοια πως έργα που θεωρείται δεδομένο ότι πραγματοποιούνται από το Δημόσιο θα εισαχθούν σε πλαίσιο ανταγωνισμού- ή θα ιδιωτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΔ μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς ή εξ ολοκλήρου, τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης μπορεί να τα διαχειρίζονται ιδιωτικοί φορείς και πάει λέγοντας.

Οι δείκτες. Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της Κομισιόν ετοιμάζουν τους δείκτες ανταγωνιστικότητας που θα ανακοινώσουν στις 30 Ιουνίου, με βάση τους οποίους θα κρίνονται οι επιδόσεις κάθε χώρας στον τομέα αυτό. Τέτοιοι δείκτες μπορεί να είναι το κόστος εργασίας (και κυρίως το μη μισθολογικό κόστος), το κόστος εργασίας στο Δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, η δημόσια επένδυση στην έρευνα και τεχνολογία, το ποσοστό εργαζομένων που λαμβάνουν διά βίου μάθηση, η καινοτομία ανά περιφέρεια, η απασχόληση στην παραγωγή μέσης και υψηλής τεχνολογίας, καθώς και δείκτες που επηρεάζουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Διπλή ορθοπεταλιά. Πηγή της Επιτροπής που ενέχεται και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του μνημονίου από την Ελλάδα διευκρίνιζε ότι «η εκτέλεση του μνημονίου θα πρέπει να θεωρείται από τον Οκτώβριο παράλληλη διαδικασία η οποία δεν αναιρεί άλλες υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται στην παράδοξη θέση να κάνει... διπλή ορθοπεταλιά: από τη μία πλευρά να τηρεί τις υποχρεώσεις του μνημονίου που στοχεύουν κυρίως στη μείωση ελλείμματος και δημοσίου χρέους και από την άλλη σε μια ανηφόρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας, καθώς σχεδόν σε όλους τους δείκτες η Ελλάδα υστερεί σημαντικότατα. Εάν προστεθούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη λειτουργία του Δημοσίου- και τις αντιδράσεις που αναπόφευκτα θα προκαλέσουν- μπορεί κάποιος βάσιμα να υποθέσει ότι το ούτως ή άλλως θερμό καλοκαίρι θα το διαδεχθεί ένας εξαιρετικά βαρύς χειμώνας.

Η ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου θα επιτευχθεί μέσω της σύνδεσης αμοιβής- παραγωγικότητας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ :LIP: Η φαντασία στην εξουσία(1)

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου grousis@ath.forthnet.gr
LIP είναι το όνομα μιας μάρκας ρολογιών που παράγονταν κάποτε στη γαλλική πόλη Besancon.
Ταυτόχρονα όμως είναι μια κορυφαία στιγμή για όσους συμμετείχαν στους μετά το '68 αγώνες, η οποία στη χώρα μας τουλάχιστον φαίνεται να αγνοείται, και καλό θα ήταν τώρα που μεταξύ άλλων έρχεται το τσουνάμι των μαζικών απολύσεων να γνωστοποιηθεί.

Απρίλης 1973. Η διεύθυνση της LIP ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι πρόκειται να προβεί σε ένα σημαντικό αριθμό απολύσεων. Η πρώτη αντίδραση των εργαζομένων ήταν να ρίξουν τους ρυθμούς με τους οποίους δούλευαν. Η δεύτερη ήταν δεκάλεπτες ανά ώρα στάσεις εργασίας, και η τρίτη και φαρμακερή για την εργοδοσία, η εφαρμογή στην πράξη του συνθήματος που είχαν αναρτήσει οι φοιτητές των Καλών Τεχνών το Μάη του 1968: «Το αφεντικό σου σ' έχει ανάγκη εσύ δεν το έχεις ανάγκη».

Οταν οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι επρόκειτο να απολυθούν 480 από αυτούς, κατέλαβαν την επιχείρηση και απέκλεισαν στα γραφεία τους τα διευθυντικά της στελέχη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται, και αφού τα σπάνε όλα, ενώ οι καταληψίες εργάτες δεν έχουν κάνει ούτε μια γρατσουνιά στον τοίχο, τα απελευθερώνουν. Αποφασίζεται από τη γενική συνέλευση σ' ένα κλίμα ενότητας των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η συνέχιση της κατάληψης και αρχικά η μεταφορά των ρολογιών σε ασφαλές κρυφό μέρος -το οποίο μέχρι σήμερα οι παλιοί εργάτες της LIP αρνούνται να αποκαλύψουν διότι «ίσως ξαναχρειαστεί»- και η πώλησή τους, και στη συνέχεια η συνέχιση της παραγωγής με βάση την αρχή «παράγουμε, πουλάμε, πληρωνόμαστε» και αυτό δίχως αφεντικά και φυσικά το κέρδος τους.

Οι πωλήσεις που γίνονταν παράνομα με παράνομες φορτώσεις, μεταμφιέσεις με περούκες κ.λπ. είχαν τεράστια επιτυχία ακόμη και στις παραλίες. Σε μόλις έξι βδομάδες ο τζίρος αντιστοιχούσε στο 50% του συνόλου μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν κλάπηκε ούτε ένα ρολόι.

Οι πόρτες του εργοστασίου άνοιξαν για όλο τον κόσμο, ενώ πολλοί από τους επισκέπτες συμμετείχαν στις καθημερινές γενικές συνελεύσεις.

Εκτός από τη Γαλλία(2), αναπτύσσεται ένα πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο κίνημα συμπαράστασης(3), ενώ το σύνθημα του Γκεβάρα «ένα, δύο, τρία Βιετνάμ» παραφράζεται σε «μία, δύο, τρεις LIP». Ξεσπάνε απεργίες συμπαράστασης, γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις, στην ίδια την Besancon διαδηλώνουν υπό βροχή 100.000. Διαδίδεται η εφημερίδα των καταληψιών «Lip -Unite» «Lip -Ενότητα», πουλιόνται χέρι χέρι τα ρολόγια, μποϊκοτάρονται οι τράπεζες που επιχείρησαν να πνίξουν την επιχείρηση...

Η αστική εξουσία, ανήσυχη από αυτήν την έκβαση και φοβούμενη τη γενίκευσή της, αποφασίζει να επέμβει δραστικά. Ο τότε πρωθυπουργός Pierre Messmer προτείνει ένα σχέδιο που προβλέπει μόνο 159 απολύσεις. Το σχέδιο απορρίπτεται από τη γενική συνέλευση και το εργοστάσιο εκκενώνεται βίαια από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Messmer περιχαρής αναφωνεί «η LIP τελείωσε». Και όμως γρήγορα διαψεύδεται. Την αναλαμβάνει ένας αριστερός επιχειρηματίας ο οποίος και αποδέχεται την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.

Αυτό δεν το ανέχονται ο τότε πρόεδρος Giscard d' Estaing που εκλέχτηκε το Μάη του 1974 και ο πρωθυπουργός Jacques Chirac. «Οι εργάτες της Lip θα πρέπει να τιμωρηθούν να είναι άνεργοι και να παραμείνουν, διαφορετικά θα ξεσηκώσουν ολόκληρο το κοινωνικό σώμα». Αυτό ήταν το σκεπτικό τους. Γι' αυτό και αποφάσισαν να δολοφονήσουν τη LIP. Πώς; Η κρατική Renault ακυρώνει μέσα σε μια μέρα όλες τις παραγγελίες της προς την LIP και έτσι την πνίγει οικονομικά.

Παρ' όλ' αυτά η ιστορία της LIP παραμένει ζωντανή και παραδειγματική, όχι τόσο για να επαναληφθεί αυτούσια, αλλά για να καταδειχτεί η δυναμική της εργατικής τάξης, η ευρηματικότητά της, η ικανότητά της να αυτοδιαχειρίζεται την παραγωγή δίχως την ύπαρξη αφεντικών, η αποτελεσματικότητα της μετωπικής της δράσης και της εμπιστοσύνης στις συλλογικές πρωτοβάθμιες πρωτοβουλίες, η αξία της εργατικής αλληλεγγύης...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ :Ενημερώνει ο ... δικομματισμός


Ενημερώνει ο ... δικομματισμός


Η δικομματική «μονοφωνία» ...καλά κρατά, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών και το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία για την πολιτική πολυφωνία, που έδωσε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τα ιδιωτικά κυρίως τηλεοπτικά κανάλια παραμερίζουν και παραβιάζουν συστηματικά την πολιτική πολυφωνία, η προβολή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μονοπωλεί τον τηλεοπτικό φακό και οι θέσεις και οι απόψεις του ΚΚΕ αποσιωπούνται.

Μάλιστα, το ΕΣΡ όπως είπε ο πρόεδρος Ι. Λασκαρίδης, αποφάσισε να μην εξετάσει κανένα κανάλι για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας για το πρώτο τρίμηνο, θεωρώντας ότι επειδή βασικό θέμα της περιόδου αυτής, ήταν η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν φυσικό να επικεντρωθούν τα κανάλια στην πολιτική της κυβέρνησης.

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ τους μήνες Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη η προβολή του δικομματισμού έφτασε κατά μέσο όρο μέχρι 81,2%. «Πρωταθλητής» στην προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναδείχτηκε ο ΣΚΑΪ με 88,3% και το STAR με 85,4%. Την ίδια στιγμή, οι απόψεις και οι θέσεις του ΚΚΕ προβλήθηκαν από τον ΣΚΑΪ μόλις κατά 3,7%. Ακολουθούν ο ΑΝΤΕΝΝΑ και το STAR δίνοντας στο ΚΚΕ μόλις το 5,1% και 5,7%, αντίστοιχα, του συνολικού χρόνου.

Στο μεταξύ, χτες επιβλήθηκαν και πρόστιμα συνολικού ύψους 71.000 ευρώ. Απ' αυτά τα 50.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον ALPHA για τις εκπομπές «Κους κους» και «Δέστε τους», οι οποίες αναφέρονταν στα «έργα και τις ημέρες» των Αλεξανδράτου - Ντούβλη. Το ΕΣΡ θεώρησε ότι παραβιάστηκε η νομοθεσία περί προστασίας ανηλίκων, καθώς οι εκπομπές μεταδόθηκαν με εσφαλμένη σήμανση σε ώρα παιδικής τηλεθέασης.

Με 15.000 ευρώ «τιμωρήθηκε» το MEGA για το διαφημιστικό τρέιλερ «Daily Fix». Το ΕΣΡ θεώρησε ότι επειδή το εν λόγω διαφημιστικό μιλά για «δύο ώρες εξάρτηση» ότι εξοικειώνονται τα παιδιά με την έννοια της εξάρτησης. Από 3.000 ευρώ επιβλήθηκαν στο «Ράδιο Ερμιονίδα» για χρήση δύο κέντρων εκπομπής και στον «ΑΝΤΕΝΝΑ Πελοποννήσου», για χρήση διαφορετικού κέντρου εκπομπής από
κλικ στο τλιτλο της ανάρτησης για το πλήρες δημοσίευμα