Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟ Κ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΚΚΑ ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΘΩΣ ΗΤΑΝ ΕΥΣΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΟΙ ΥΠΓΟΓΡΑΜΜΙΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Κυριακή, 4 Ιανουάριος 2009

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ : Τα βάσανα της Δημόσιας Υγείας

ΟΤΑΝ ΕΦΘΑΣΑ στα επείγοντα του Αττικού Νοσοκομείου, με την κόρη μου εξαντλημένη από την αρρώστια της, μια νοσηλεύτρια μου υπέδειξε μια αναπηρική καρέκλα για να μεταφέρω την κόρη μου στα ιατρεία και αργότερα στα εργαστήρια για εξετάσεις. Και αυτό επειδή στο Αττικό, το πιο σύγχρονο και μεγάλο νοσοκομείο της χώρας μας, οι τραυματιοφορείς είναι είδος εν ανεπαρκεία. Δυστυχώς, όμως, το ίδιο σενάριο επαναλήφθηκε και κατά τη νοσηλεία της. Οπως εγώ, έτσι και πολλοί συγγενείς έσπρωχναν τα καροτσάκια με τους ασθενείς τους και ρωτούσαμε για να βρούμε το ακτινολογικό ή το οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο ή ιατρείο όπου έπρεπε να πάμε τον άνθρωπό μας.

Κατά τη διάρκεια της μακράς νοσηλείας της, όταν είχε ειλεό και αργότερα όταν έπεσε σε κώμα, η οικογένεια έπρεπε να βρίσκεται συνεχώς δίπλα της, καθώς επίσης έπρεπε να ειδοποιούμε εμείς τον γιατρό επειδή βέβαια μία νοση λεύτρια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες 30 (τριάντα) χειρουργικών ασθενών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις καθυστερούν γιατί τα εργαστήρια, η αιμοδοσία και οι άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες είναι δραματικά υποστελεχωμένες. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν λίστα αναμονής πολλών μηνών, ενώ χειρουργικές τράπεζες δεν λειτουργούν διότι δεν υπάρχουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγοι και επιπλέον στους γιατρούς δεν πληρώνουν τις αναγκαίες εφημερίες.

Εξάλλου κάθε Σαββατοκύριακο στην Εθνική οδό που περνά παραδίπλα δυστυχώς γίνονται σοβαρά τροχαία με πολλούς τραυματίες. Τσάμπα όμως τα ασθενοφόρα «ενοχλούν» με τις σειρήνες τους, αφού όταν ο τραυματίας φθάσει στο Αττικό θα πρέπει να είναι τυχερός ώστε να μη βρίσκεται εκείνη την ώρα άλλος ασθενής στο μοναδικό επείγον χειρουργείο. Και ενώ το νοσοκομείο έχει την ικανότητα να αναπτύξει και άλλα επείγοντα χειρουργεία, εν τούτοις το υπουργείο Υγείας δεν πληρώνει εφημερίες και δεν προσλαμβάνει τους απαραίτητους νοσηλευτές. Ετσι και ο δεύτερος, ή και ο τρίτος τραυματίας, θα περιμένουν στη σειρά τους αιμορραγώντας, αν αντέξουν...

Καθημερινά στο Αττικό, όπως και στα άλλα νοσοκομεία, η κυβέρνηση θυσιάζει ανθρώπινες ζωές. Καθημερινά στο Αττικό ο υπουργός Υγείας θυσιάζει την αξιοπρέπεια των ασθενών, των συγγενών τους, αλλά και όλων των εργαζομένων. Είναι ένα μέγα σκάνδαλο που αφορά όλους μας. Διότι με λιγότερα χρήματα από αυτά που χαρίζονται δεξιά και αριστερά θα μπορούσε το Αττικό Νοσοκομείο όπως και τα άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ να αποτελούν την ασφάλειά μας σε κάθε πρόβλημα υγείας.

Η Ιατρική Σχολή έχει δώσει τα καλύτερα στελέχη της, έχει προσπαθήσει να το εξοπλίσει με τα τελειότερα μηχανήματα. Ενα νοσοκομείο που όλοι το θέλουμε πρότυπο, όχι μόνο για την παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών αλλά και για την εκπαίδευση των νέων γιατρών. Ηταν ένα όνειρο της Ιατρικής Αθηνών, που ως τώρα δεν είχε το δικό της Γενικό Νοσοκομείο. Αυτό το κτιριακό στολίδι που στέγασε τις ελπίδες μας το υπουργείο Υγείας το αφήνει να μαραζώσει, να υποβαθμιστεί, μετατρέποντάς το σε θυσιαστήριο ανθρώπινων ζωών, αξιοπρέπειας και ονείρων. Το Αττικό Νοσοκομείο αποτελεί ένα διαρκές, μέγα σκάνδαλο που καθημερινά λερώνει με ανθρώπινο αίμα τα χέρια του υπουργού Υγείας.

Αν στόχος του ήταν η υποβάθμιση των δημοσίων νοσοκομείων, στα οποία είναι πολιτικός προϊστάμενος και τα οποία έφθασε σε σημείο να μην έχουν όχι μόνο γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά ακόμη και γάζες, τότε θα συμφωνήσω ότι ο στόχος του επετεύχθη. Μάλιστα κάποιοι «κακοπροαίρετοι» του προσάπτουν ότι δύο χρόνια τώρα φρόντιζε περισσότερο τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου της Υγείας. Είναι αλήθεια βέβαια ότι στη θητεία του ως υπουργού Υγείας έχει εγκαινιάσει τα περισσότερα ιδιωτικά κέντρα Υγείας και θεραπευτήρια από οποιονδήποτε άλλον. Ακόμη, είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι προσπάθησε να περάσει πίσω από τις πλάτες των Ιατρικών Συλλόγων νόμο που θα επέτρεπε σε επιχειρηματίες να ιδρύουν κέντρα Υγείας χωρίς τη συμμετοχή γιατρών στο μετοχικό κεφάλαιο. Ετσι οι γιατροί θα γινόταν απλώς υπάλληλοι των επιχειρηματιών και βέβαια ο ασθενής θα γινόταν «πελάτης».

Αυτά, ως δείγματα γραφής των έργων και των ημερών του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Παύλος Σακκάς είναι αναπληρωτής καθηγητής της Ψυχιατρικής και πρόεδρος ΔΕΠ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΤΟ ΒΗΜΑ : Μιά πόλη το χρόνο χάνεται λόγω ελλείψεων στις ΜΕΘ


κάνετε "click" στο κείμενο να το δείτε σε πραγματικό μέγεθος

ΕΠΙΚΑΙΡΟ :Μαθήματα σοβαρότητας από το υπουργείο σε Ιιατρούς -Κουκολοφόρους!

Μαθήματα σοβαρότητας και ειλικρίνειας παραδίδει το Υπουργείο Υγείας. Επιτέλους, αποστομώθηκαν οι ασόβαροι ψευδολόγοι νοκοκομειακοί ιατροί που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις του Ε.Σ.Υ.. Αν δε συμμορφωθούν άμεσα, θα σταλούν στον κορυδαλλό, την Μακρόνησο και την Γυάρο. Οι εισαγγελείς θα λύσουν όλα τα προβλήματα στα νοσοκομεία!!!!

Την περασμένη Πέμπτη 22-1-09 κάποιοι ανέντιμοι, ανίκανοι, αναποτελεσματικοί και ασόβαροι τύποι που έχουν το θράσος να αυτοαποκαλούνται «Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας» (αυτή η τρομοκρατική οργάνωση πιθανότατα είναι πρωτοεμφανιζόμενη, γιατί δεν υπάρχει σχετική καταχώρηση στα αρχεία εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών, καταφέραμε όμως να μάθουμε το όνομα του προέδρου – επικεφαλής, λέγεται Δρ Α. Μαυρομμάτης) προέβησαν στην απονενοημένη ενέργεια να διοργανώσουν επιστημονική ημερίδα με θέμα τη «σήψη» (πολύ ύποπτο το θέμα, δε συμφωνείτε?) στη διάρκεια της οποίας τόλμησαν να δηλώσουν (άκουσον άκουσον …) ότι σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά επιστημονικά δεδομένα, δυνητικά θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές ασθενών αν υπήρχαν ανεπτυγμένα σε λειτουργία περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στη χώρα μας. Ευτυχώς οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Υγείας αντέδρασαν ακαριαία σε αυτήν την ύποπτη και κατάπτυστη δήλωση εκδίδοντας το παρακάτω δελτίο τύπου :

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Σχετικά με τις δηλώσεις του γιατρού κ. Α. Μαυρομμάτη, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
«Είναι ώρα να σοβαρευτούμε και να αναλάβει επιτέλους, ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για τις πράξεις του και τα λεγόμενά του. Ειδικότερα, όταν αυτές προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στο κοινωνικό σύνολο και θέτουν σε αμφισβήτηση την επάρκεια των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και των λειτουργών του.
Οι εικοτολογίες του κ. Μαυρομμάτη περί «δυνητικών θανάτων», είναι χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και καμιά υπηρεσία δεν προσφέρουν στην υπεύθυνη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκονται σε αντίθεση με την ιατρική δεοντολογία, που όλος ο ιατρικός κόσμος τηρεί με ευλάβεια.
Το κείμενο των δηλώσεων διαβιβάζεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, ώστε να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.
Το ΕΣΥ χρειάζεται έντιμους, ικανούς, αποτελεσματικούς λειτουργούς και πάνω απ΄ όλα σοβαρούς».

Λόγω της σοβαρότητας, σεμνότητας και ταπεινότητας που διακρίνει τους υπεύθυνους του υπουργείου η παραπάνω ανακοίνωση είναι εξαιρετικά ήπια και στην τελική της διαμόρφωση μετά από ώριμη σκέψη απαλείφθηκαν μερικές παράγραφοι για να μην πέσει και άλλο λάδι στη φωτιά. Οι παράγραφοι αυτές ήταν οι εξής :

- « Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που τόσο η σημερινή πολιτική ηγεσία όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δέχονται τόσο ύποπτες, ασόβαρες και ανέντιμες συκοφαντικές επιθέσεις. Παρόμοιες καταχθόνιες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις για την ανάγκη ανάπτυξης περισσότερων κλινών ΜΕΘ εδώ και πάνω από 10 χρόνια κάνουν και άλλες περίεργες οργανώσεις όπως οι Ιατρικοί Σύλλογοι, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, η Ελληνική Νευροχειρουργική Εταιρεία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM), η Διεθνής Ένωση Νευροτραυματιολογίας (INTS) καθώς και μια σειρά ξενόφερτα αναρχοαριστερίστικα έντυπα (Critical Care Med, Lancet, Anesthesiology, Journal of Neurosurgery κλπ) για τη διερεύνηση των οποίων έχει ήδη επιληφθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά από σχετική παραγγελία μας»

- «Μεγάλες ευθύνες έχουν οι προκάτοχοί μας (Κακλαμάνης, Γείτονας, Παπαδόπουλος, Στεφανής, Σκουλάκης κλπ) που από τότε έπρεπε να έχουν φιμώσει, φυλακίσει, απολύσει και εξορίσει όλους αυτούς τους ασόβαρους και ανέντιμους Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς ψευτοεπιστήμονες για να μην τους έχουμε και εμείς σήμερα μέσα στα πόδια μας»

- «Με αυτή την ομάδα κουκουλοφόρων που αυτοαποκαλείται επιστημονική εταιρεία εντατικής θεραπείας έπρεπε να έχουμε ξεμπερδέψει εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε ο πρόεδρος φέρει το ύποπτο όνομα Μαυρομμάτης και ο καθηγητής λέγεται Ρούσος (δηλαδή κόκκινος). Τι άλλες αποδείξεις χρειάζονται για το ποιόν τους…»

Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τους ασόβαρους νοσοκομειακούς γιατρούς που επιμένουν να βάζουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των ασθενών και όχι το image των εκάστοτε κυβερνώντων, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει να επιδείξει το τελευταίο διάστημα κολοσσιαία δείγματα σοβαρότητας :

- Σύμφωνα με όσα η ίδια ισχυρίζεται έχει προσλάβει συνολικά 234.645, 23 + 5i νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Για το γεγονός ότι ασόβαροι και ανέντιμοι ασθενείς, γιατροί και δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι τους νοσηλευτές αυτούς δεν τους έχουν δει ποτέ, η εξήγηση είναι απλούστατη. 1ον Λόγω εξαιρετικών ικανοτήτων, οι νοσηλευτές αυτοί κινούνται πιο γρήγορα και από το φως, γι’ αυτό παραμένουν αόρατοι. 2ον Η δέσμευση της κυβέρνησης αφορούσε αριθμό προσλήψεων, και όχι τι είδους θα ήταν αυτός ο αριθμός (πραγματικός ή μιγαδικός). Όπως ξέρουν όλοι οι σοβαροί επιστήμονες (και όχι τα γιατρουδάκια επιπέδου Ρούσου, Μαυρομμάτη, Αρμαγανίδη, Αναστασόπουλου κλπ) οι μιγαδικοί αριθμοί (κατ’ επέκταση και οι μιγαδικοί νοσηλευτές) δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτοί με τις συνηθισμένες ανθρώπινες αισθήσεις.

- Διά στόματος του σοβαρότατου επιθεωρητή υγείας ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι οι ανίκανοι και ανέντιμοι χειρουργοί του Κρατικού Αθήνας διενέργησαν απαράδεκτες αισθητικές επεμβάσεις όπως «πλαστική προσθίου χιαστού» και «αρθροπλαστική ισχίου». Οι ασόβαροι και άσχετοι γιατροί επιμένουν ότι οι παραπάνω επεμβάσεις δεν είναι αισθητικές, αλλά ορθοπαιδικές (το γεγονός ότι περιλαμβάνεται ο όρος «πλαστική» πρέπει άμεσα να το διορθώσει η διεθνής ασόβαρη επιστημονική βιβλιογραφία) και ο ασόβαρος διοικητής του νοσοκομείου επιμένει ότι έχει πλήρη άγνοια των γεγονότων, όμως η σοβαρότατη πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμένει διά της σιωπής της να καλύπτει τις σοβαρότατες και επιστημονικά τεκμηριωμένες δηλώσεις του επιθεωρητή υγείας στα ΜΜΕ.

- Η σοβαρή πολιτική μας ηγεσία επιμένει να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι η κλαδική συμφωνία ΟΕΝΓΕ – υπουργείου έχει ήδη προωθηθεί στη βουλή για ψήφιση. Με ασόβαρο και ανέντιμο τρόπο τόσο το προεδρείο όσο και η ιστοσελίδα της βουλής επιμένουν να δηλώνουν ως σήμερα πλήρη άγνοια.

Έχοντας τόσο σοβαρούς πολιτικούς προϊσταμένους κάνουμε την αυτοκριτική μας για το γεγονός ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΔΕΣ, δηλαδή ανίκανοι και αναποτελεσματικοί ξεροκέφαλοι που επιμένουμε να δημοσιοποιούμε τα κακώς κείμενα και δεν κάνουμε τουμπεκί ψιλοκομμένο λιβανίζοντας τους εκάστοτε κυβερνώντες. Άλλωστε αν η αλήθεια και τα επιστημονικά δεδομένα δεν βολεύουν τους υπουργούς, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια και την επιστήμη (αυτό είναι γνωστό από την εποχή του κουκουλοφόρου ποιητή Σουρή …). Γι’ αυτό καλούμε όλους τους ανέντιμους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμορφωθούν άμεσα, και από δω και πέρα :

- Σε όσους ανεύθυνους και αντιδεοντολογικούς συγγενείς ασθενών επιμένουν καθημερινά να διαμαρτύρονται γιατί ο άνθρωπός τους παραμένει σε φορητό αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ, να γίνεται σύσταση να επικοινωνούν οι ίδιοι με το γραφείο τύπου του υπουργείου (210.5205291-210.5200738) αφού εκεί υπάρχουν σοβαρότατοι φωστήρες έτοιμοι να βρούν ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη κλίνη εντατικής θεραπείας, την οποία είναι ανίκανοι να βρούν οι ασόβαροι γιατροί των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.
- Να αναγνωριστεί σαν σοβαρότατη η έμπνευση του υπουργείου για ανάθεση στους εισαγγελείς της λύσης όλων των προβλημάτων της περίθαλψης. Αν ο υπουργός δικαιοσύνης είχε την ίδια στοιχειώδη σοβαρότητα θα το είχε προτείνει από μόνος του. Για παράδειγμα, τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο δημόσιο (με αποτέλεσμα το ΙΚΑ να τα ακουμπάει χοντρά στις ιδιωτικές κλινικές) θα μπορούσαν να τις αναλάβουν οι Πρόεδροι Εφετών, τις λιθοτριψίες οι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και τους εμβολισμούς ανευρυσμάτων οι Πρωτοδίκες.

Ζηταμε ταπεινα συγγνωμη εκ μερους ολων των ανικανων επιστημονων της ιστοριας, των καθε λογης μαυρομματηδων, γληνων, μπρουνο, γαλιλαιων και ολων των παρομοιων ασοβαρων τυχοδιωκτων που θεωρησαν οτι η επιστημονικη αληθεια πρεπει να λεγεται ασχετα αν ενοχλει την εξουσια.

Ρίχτε τους γρήγορα στην πυρά, τι περιμένετε …
Υ.Γ. Η λέξη «σοβαρός» δεν είναι το αντίθετο της λέξης «αστείος», αλλά της λέξης «γελοίος»

διαβάστε εδώ το πληρες δημοσίευμα