Ο «πόλεμος» μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκάριων, είναι άγριος αλλά κυρίως βασανιστικός για χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Απώτερος σκοπός το τελικό μοίρασμα της πίτας με τα ακριβά φάρμακα.
Φαρμακευτικές εταιρείες έχουν περιορίσει τις προμήθειες σε αρκετά προϊόντα, άλλες κάνουν επιλεκτικές διανομές, κάποιες αποθήκες στοκάρουν για να εξάγουν και ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών διαμαρτύρονται ζητώντας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να κάνει ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί ποιός κερδοσκοπεί και ποιός πραγματικά ευθύνεται για τις ελλείψεις της αγοράς από φάρμακα. Ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές, παίζεται παιχνίδι σε βάρος του υπουργείου ώστε ν' αυξήσει τις τιμές ή μήπως «παίζει» κάτι άλλο;
Η ομολογία φαρμακοποιού είναι μια καλή αρχή για να μπούμε στην ουσία του θέματος: «Εχουμε όλοι τη φωλιά μας λερωμένη»!
Είναι τέτοιο το μέγεθος του προβλήματος που έχει προκληθεί στην αγορά από την έλλειψη των φαρμάκων, ώστε πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΕΟΦ, διά του προέδρου του Γ. Τούντα, έστειλε σαφές μήνυμα στους εμπλεκόμενους φορείς: τέρμα πια τα παιχνίδια! Ο Γ. Τούντας φάνηκε αποφασισμένος εναντίον όσων εταιρειών προκαλούν τεχνητές ελλείψεις όσο και εναντίον χονδρέμπορων που κάνουν παράλληλες εξαγωγές. Με μια σειρά μέτρων, ο Γ. Τούντας σκοπεύει να συμμαζέψει την κατάσταση.
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) φαίνεται να αποδίδει τις ελλείψεις στις παράλληλες εξαγωγές. «Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και άπτεται της Δημόσιας Υγείας και εσκεμμένα δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις, ο ΣΦΕΕ σας καλεί να δώσετε εντολή στον ΕΟΦ να δημοσιοποιήσει άμεσα αυτούς που επανεξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό, ευθύνονται για το πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά και στερούν από τον έλληνα ασθενή τα φάρμακά του» επεσήμανε πριν από λίγες ημέρες ο ΣΦΕΕ με επιστολή του στον υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο ζητώντας την παρέμβασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του ΕΟΦ κρίθηκε αρχικά θετική από τους περισσότερους φαρμακαποθηκάριους, καθώς ευελπιστούν πως θα μπει ένα τέλος σε πάσης φύσεως «εκβιασμούς» που έφεραν την αγορά στο χάλι στο οποίο βρίσκεται.
Ο Θ. Σκυλακάκης, ιδιοκτήτης δύο φαρμακευτικών αποθηκών σε Αθήνα και Αγρίνιο, μέλος του δ.σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκών, είναι ένας από τους επαγγελματίες που υποστηρίζουν πως «υπάρχει συντονισμένο σχέδιο από τις εταιρείες με στόχο τη λιανική» και πως «η έλλειψη είναι τεχνητή».
Αναφέρει πως αυτός εξάγει νόμιμα συγκεκριμένα σκευάσματα και δεν ποντάρει στο κέρδος της ασπιρίνης, η έλλειψη της οποίας αποδόθηκε στις παράλληλες εξαγωγές. «Οταν είχαμε ασπιρίνη την εξάγαμε, από 49 λεπτά που την αγοράζαμε, 60 λεπτά». Μας δείχνει την καρτέλα παραγγελίας γερμανού πελάτη του για ασπιρίνη 500 mg. «Δείτε πόσο τη ζητάει, σε τιμή κάτω από τη χονδρική!»
Αυτό δεν ισχύει για φάρμακα που προορίζονται για σοβαρές ασθένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σκεύασμα νέας γενιάς για την αρθρίτιδα. «Κοστίζει 800 ευρώ στη χονδρική και όταν το εξάγεις, το κέρδος είναι πολύ σημαντικό. Οπότε ναι, αυτό το φάρμακο έχει εξαγωγικό ενδιαφέρον», επισημαίνει.
Τι κάνουν ορισμένοι επιτήδειοι; Αγοράζουν από εταιρείες τα «Χ» φάρμακα δήθεν για να προμηθεύσουν την ελληνική αγορά, αντ' αυτού τα στοκάρουν στις αποθήκες και κατόπιν τα εξάγουν. Από τους περίπου 150 φαρμακαποθηκάριους ο Θ. Σκυλακάκης τούς περιορίζει σε δύο με τρεις.
Υποστηρίζει πως εξαγωγές κάνουν και ορισμένοι φαρμακοποιοί. Τις θεωρεί νόμιμες. «Οταν σου χρωστάει λεφτά, όταν σου συρρικνώνει το κέρδος, επιβάλλεται να βρεις λύση. Οι εξαγωγές από τα φαρμακεία είναι παράνομες έπειτα από απόφαση του ΕΟΦ, όμως αν διαβάσεις τη νομοθεσία θα δεις ότι το φάρμακο διακινείται με δύο τρόπους: από authorized hand (εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) προς τον ασθενή μέσω συνταγής, είτε από authorized hand σε authorized hand. Αρα, όταν το φαρμακείο πουλάει σε αποθήκη του εξωτερικού είναι νόμιμο. Εχουν πιάσει φαρμακεία, αλλά δεν τους έκαναν τίποτα σοβαρό, διότι ξέρουν ότι, αν οι φαρμακοποιοί προσφύγουν έξω, θα παγιώσουν το δικαίωμά τους να κάνουν εξαγωγές».
Το παραδέχεται ο φαρμακοποιός και μέλος του δ.σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γ. Δαγρές: «Στο κύκλωμα πρόσφατα ενεπλάκησαν και κάποια, ελάχιστα ευτυχώς, φαρμακεία που αγόραζαν φάρμακα από μια φαρμακαποθήκη για να τα πουλήσουν σε άλλη που έκανε εξαγωγές. Οι περισσότεροι έχουν τιμωρηθεί. Αυτό δεν μετρίασε τις ελλείψεις, αφού έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες που εξήγαγαν ήταν ελάχιστες».
Και ο Θ. Σκυλακάκης εκτιμά πως οι εξαγωγές, όπως γίνονται σήμερα, δεν ευθύνονται για την έλλειψη. Κάτι ανάλογο διαπιστώνουν και αρκετοί συνάδελφοί του. Σε πρόσφατη προσφυγή προς τη Δικαιοσύνη εναντίον γνωστής φαρμακοβιομηχανίας ξετυλίγεται ένα «unfair» παιχνίδι στη διανομή.
Διαβάζουμε στο έγγραφο: «Η φαρμακαποθήκη μου παρήγγειλε από την εταιρεία σας τα προϊόντα:... Εργαζόμενοί σας μας ζήτησαν να αποστείλουμε τις συνταγές των φαρμακείων-πελατών μας (με αιτιολογία την "ανάγκη ελέγχου κίνησης του προϊόντος από μηδενική βάση") ώστε να τα παραλάβουμε, πράγμα που μας βρίσκει αντίθετους. Ενα φαρμακείο αρνήθηκε να μας στείλει συνταγή και μας επεσήμανε τυχούσες ευθύνες μας. Συνομιλήσαμε με τον κύριο [εκπρόσωπο εταιρείας] και μας ζήτησε τα στοιχεία του φαρμακείου. Τα δώσαμε. Αργότερα υπάλληλός σας επισκέφθηκε το φαρμακείο για να "ελέγξει" τη συνταγή και να ενημερώσει τον φαρμακοποιό ότι μπορεί να προμηθευθεί το προϊόν απευθείας από την εταιρεία σε χαμηλότερη τιμή». Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες φαρμακαποθηκάριοι, δύο ανταγωνιστές τους έλαβαν μεγάλη ποσότητα του συγκεκριμένου προϊόντος χωρίς να τους ζητηθούν οι συνταγές.
«Παλιά, η κύρια αιτία έλλειψης ήταν οι εξαγωγές. Σήμερα όμως ο νούμερο ένα ένοχος είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες. Αρνούνται να τροφοδοτήσουν την αγορά με φάρμακα σε επαρκείς ποσότητες», εκτιμά ο Γ. Δαγρές.
Γιατί όμως μια εταιρεία να θέλει να πουλήσει απευθείας στο φαρμακείο; «Κλέβουν το κέρδος των φαρμακαποθηκών, επιβάλλοντάς το όμως επίσης παρανόμως ως κόστος στα φαρμακεία. Ετσι, ανεβάζουν το κέρδος τους από 63% στο 71% βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασθενών» απαντά ο ίδιος.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος των Φαρμαποθηκών πρότεινε επισήμως στο υπουργείο Υγείας: «Το χονδρεμπορικό κέρδος που αντιστοιχεί σε απευθείας πωλήσεις των εταιρειών προς τα φαρμακεία να επιστρέφει ως rebate στα ασφαλιστικά ταμεία». Επιστροφή που υπολογίζεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Πάντως, είναι αξιοσημείωτο το ότι σημαντικές ελλείψεις διαπιστώνονται και σε φάρμακα με μηδενικό εξαγωγικό ενδιαφέρον. «Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε ένα εξάμηνο οι μισοί προμηθευτές δεν στέλνουν φάρμακα ή τα στέλνουν με το σταγονόμετρο, όποτε θέλουν, όπου αυτοί θέλουν. Για παράδειγμα η εταιρεία [την κατονομάζει] δεν έχει τιμολογήσει το φάρμακο [..], με μηδενική εξαγωγική δύναμη [δεν έχει εξαχθεί ποτέ], ένα προϊόν που πουλάει τρελά στην ελληνική αγορά. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι να ξεμένεις στο 25% των κωδικών σου εναλλασσόμενα κάθε εβδομάδα. Επίσης, υπάρχουν αποθήκες που το πρώτο τρίμηνο του 2010 πήραν ελάχιστα κομμάτια από έναν κωδικό φαρμάκου με παλιές υψηλές τιμές και το δεύτερο τρίμηνο πήραν πολλά περισσότερα! Δηλαδή τι συνέβη και πόση αύξηση είχαν μέσα σε έξι μόνον μήνες;» αναρωτιέται ο Θ. Σκυλακάκης.
Τα φάρμακα αποδίδουν πολλά λεφτά, οπότε και τα εμπλεκόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα θέμα αν η παρέμβαση του ΕΟΦ, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα καταφέρει να αποδώσει καρπούς. Είναι κάτι που θα κριθεί στο μέλλον. Διότι μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τολμήσει να τα βάλει με τις εταιρείες. Και όποιος δηλώνει ότι θα «φτάσει το μαχαίρι» στο κόκαλο, μένει στο τέλος με το μαχαίρι...
πηγη ΠΡΕΖΑ TV