Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Mαθητευόμενοι μάγοι στην αγορά φαρμάκου



«Κάνουμε πράξη την κατάργηση της λίστας φαρμάκων...». Aυτό είχε πει στην 70ή ΔEΘ ο πρωθυπουργός, K. Kαραμανλής, επευφημούμενος για το... ολοκληρωμένο όραμα που είχε για την Yγεία.
Διαβάστε εδώ

Σχόλιο για τη Ναυαρχίδα από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο



Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας

Σχόλιο Του Λεωνίδα Γρηγοράκου*

Ο κ. Γρηγοράκος είναι ιατρός εντατικολόγος πνευμονολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών και Βουλευτής Λακωνίας ΠΑΣΟΚ.

Όλες οι μέχρι τώρα κινήσεις των υπουργών Υγείας της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση ενίσχυσης και θωράκισης του Ε.Σ.Υ. Αντίθετα, επιχειρείται το σιγοντάρισμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως δέσμευση που να διασφαλίζει ότι θα αυξηθεί η ποιότητα των παρερχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο πολίτης αντιμετωπίζεται ως πελάτης που όσο περισσότερα πληρώσει τόσο καλύτερες -υποτίθεται- υπηρεσίες υγείας θα έχει. Και όλα αυτά χωρίς αξιολόγηση, χωρίς εφημερίες, χωρίς βαριά περιστατικά για τον ιδιώτη. Αυτό είναι το προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας.

Το σίγουρο είναι ότι και η έννοια της ‘κοινωνικής αλληλεγγύης’ θα έχει εγγραφεί στο λεξικό των εκφυλισμένων από τη σημερινή κυβέρνηση αξιών, όπως πριν λίγα χρόνια με τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και τη διαφάνεια. Η νεοδημοκρατική λογική προφανώς ταυτίζεται με ‘νεοδημοπρατικές’ στοχεύσεις που εφαρμοζόμενες στην υγεία, ουσιαστικά θα καταστρατηγήσουν το καθολικό δικαίωμα σε αυτήν. Όσο θα συρρικνώνεται σταδιακά το εισόδημα και θα αυξάνονται οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες τόσο θα μικραίνει η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η ανεξέλεγκτη επέκταση των δυνάμεων της αγοράς στο χώρο της υγείας χωρίς ρυθμιστικούς κανόνες και λογοδοσία θα σημάνει και την αναπόφευκτη περικοπή υπηρεσιών που παραδοσιακά πρόσφεραν προστασία στους πιο φτωχούς, στους πιο αδύνατους.

«Νοικοκυρεύουμε το Ε.Σ.Υ.» πλειοδοτούσαν σε κάθε ευκαιρία οι υπουργοί υγείας των τεσσάρων τελευταίων χρόνων. Η απόλυτη παρακμή: να έχει ευτελιστεί ο πολύπαθος χώρος της υγείας σε έναν επικοινωνιακό αναγωγισμό, όπου το κόψιμο της κορδέλας, το σκούπισμα των προβλημάτων κάτω από το χαλάκι, οι παράνομες μετατάξεις και προσλήψεις, και τα νομοθετημένα πλέον super deals με ιδιώτες δίνουν στο Ε.Σ.Υ. τη χαριστική βολή. Ο κ. Αβραμόπουλος σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται σε «μία νέα εποχή για το Ε.Σ.Υ. και στην επανίδρυση του δημόσιου συστήματος υγείας». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και άλωσή του από την νεοφιλελεύθερη επέλαση του ιδιωτικού τομέα. Η υγειά μας όσο περνάει ο καιρός θα κοστίζει ακόμα περισσότερο. Συγκριτικά λοιπόν τα πράγματα όσο πάνε και χειροτερεύουν.

Η Υγεία μας δε χρειάζεται ούτε επανίδρυση ούτε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων περί εξορθολογισμού αν αυτές δεν παίρνουν σάρκα και οστά. Το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται, στέργει, αποζητά, εκλιπαρεί, επαιτεί λίγο μεράκι, εμπιστοσύνη, ενδιαφέρον, ένα χτύπημα στην πλάτη και όχι το γύρισμα της πλάτης. Χρειάζεται να κερδίσει τη χαμένη του αξιοπιστία με την εμπέδωση της αξιοκρατίας και όχι με εγκύκλιο πάνω στην εγκύκλιο και πάνω στην εγκύκλιο. Αρκετά το μοιρολογήσαμε το σύστημα πριν την ώρα του. Υπάρχει ακόμα χρόνος, υπάρχει ακόμα απόσταση να διανύσουμε.