Κυριακή 18 Απριλίου 2010

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ :Λ. ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ ΓΥΡΙΖΩ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Καθαρή αμοιβή -ωρομίσθιο εφημερίας μετά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

Καθαρή αμοιβή -ωρομίσθιο εφημερίας μετά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ ΠΑΡ. ΑΡΓΙΑΣ
ΕΝΕΡΓ ΕΤΟΙΜ ΜΙΚΤΗ ΕΝΕΡΓ ΕΤΟΙΜ ΕΝΕΡΓ ΕΤΟΙΜ ΕΝΕΡΓ ΕΤΟΙΜ ΕΝΕΡΓ ΕΤΟΙΜ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 9.57 3.82 6.70 9.24 3.70 9.94 3.98 10.35 4.14 10.15 4.06
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α 7.98 3.19 5.59 7.90 3.14 8.55 3.41 8.91 3.56 8.51 3.40
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β 6.84 2.73 4.78 6.72 2.69 7.26 2.90 7.57 3.03 8.00 2.91
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ 5.92 5.73 6.17 6.42 6.30
* Η επεξεργασία του πίνακα έγινε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ηπείρου Τάκη Νικολόπουλο σε συνεργασία με το
(ΑΠΌ ΤΟ ΥΓΕΙΑ ΝΕΤ , ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΑ)

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : ΠΟΙΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ


Η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΗ Μ।ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΙΧΟΥΣ ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Σ'ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.

Το τίμημα της παραοικονομίας και το τέλος της «πλασματικότητας»


Από την ίδρυση του ΕΣΥ το 1986 , λόγω της αδυναμίας τήρησης των υπεσχημένων αποδοχών , εφευρέθηκε το σύστημα να δίνονται «πλασματικές» εφημερίες σχεδόν επισήμως και οι κυβερνήσεις άφησαν το γνωστό «φακελάκι» και το παράνομο ιατρείο στους γιατρούς του ΕΣΥ। Παράλληλα άρχισαν και «εξαιρέσεις» από το ΕΣΥ και έμειναν «έξω» Πανεπιστημιακοί , στρατιωτικοί γιατροί , γιατροί ΙΚΑ και άλλων ταμείων . Οι γιατροί του ΙΚΑ αντάλλαξαν τις μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις με το δικαίωμα για ιατρείο και την αποκλειστική χρήση του συνταγολογίου του ΙΚΑ. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη εγκαταλείφθηκε.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ένα τριτοκοσμικού τύπου σύστημα υγείας που παρά τη μικρή του χρηματοδότηση δούλευε σε βάρος των ασφαλισμένων που κατέβαλαν από ίδια μέσα στη παραοικονομία για να νοσηλευτούν και κατέστησε όλους τους γιατρούς «συνενόχους» αφού με κάποιο τρόπο συμμετείχαν στη παραοικονομία της υγείας , δηλαδή κάτι σαν το Μεξικό που έχουμε παρόμοιες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.
Η οικονομική κρίση τώρα σαρώνει τα πάντα και μειώνει ακόμα πιο πολύ τους εξευτελιστικούς μισθούς των γιατρών και παράλληλα τίθεται θέμα περιορισμού της παραοικονομίας που αρχίζει από τις εφημερίες των γιατρών με το απίστευτα χαμηλό ημερομίσθιο , τις μίζες από τα υλικά , τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συνταγογραφίας στα ταμεία (ΙΚΑ κυρίως) που οι «αμοιβές» για τα φάρμακα «μαΪμούδες» ήταν μέσα στο κύριο «εισόδημα» τους.
Οι γιατροί που με δεν συμμετείχαν σε κανένα κύκλωμα παραοικονομίας τέθηκαν στο περιθώριο και έγιναν οι …γραφικοί του συστήματος.
Τώρα οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν δραματικά , η πίτα μικραίνει , οι μισθοί γίνονται πιο εξευτελιστικοί και ενδεχομένως να περιοριστούν και τα έσοδα από τη παραοικονομία. Φυσικά τα μέσα ενημέρωσης περνώντας στα ψιλά την ουσία του προβλήματος προβάλλουν τα σκάνδαλα στα νοσοκομεία , που δεν είναι ψέματα , αλλά είναι η μισή αλήθεια γιατί οι συνολικές δαπάνες για την υγεία είναι χαμηλές και θα γίνουν χαμηλότερες προς όφελος ενός ανεξέλεγκτου και σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα υγείας.
Τώρα η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και το ΔΝΤ μας χτυπάει απειλητικά τη πόρτα και αυτό θα σημάνει δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου όλου του ελληνικού λαού και φυσικά οι γιατροί δεν θα μείνουν απ’ έξω καθώς είναι και ευάλωτοι και με χαμηλή αξιοπιστία στη κοινωνία।
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε τώρα;
Ίσως είναι καιρός το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει ενεργητικά μέτρα για την εξυγίανση του τριτοκοσμικού μοντέλου του υγειονομικού συστήματος ή αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπο με τη σύγχυση , το πανικό και την ουσιαστική του αποσύνθεση «εις τα εξ’ ων συνετέθη».
Η ελπίδα είναι ότι με τη κρίση όλο και περισσότερες συνειδήσεις θα αφυπνιστούν και να βγουν από το περιθώριο και τη σιωπή.
Ίσως χρειάζεται ακόμα λίγος καιρός για να γίνει συνειδητό ότι «ατομικές» λύσεις δεν υπάρχουν και η «σκούπα» θα πέσει επί δικαίων και αδίκων.
Μέχρι τότε όνειρα γλυκά!
Απόστολος Πέτρου
Γιατρός Αττικού Νοσοκομείου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : Χωρίς «μέσο» και «φακελάκι» δεν βλέπεις γιατρειά


Δυσαρεστημένοι από τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζονται οι κάτοικοι της Κρήτης.Εκτιμούν ότι χωρίς «μέσο» δεν υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση, επισημαίνουν ότι το «φακελάκι» ζει και βασιλεύει και φοβούνται να καταγγείλουν τους γιατρούς που «πορεύονται με αυτό».
Τα παραπάνω προκύπτουν από παγκρήτια έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 15-18 Μαρτίου του 2010 υπό την εποπτεία του διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθηγητή Κ. Ζοπουνίδη, του διευθυντή του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης Διοίκησης του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθηγητή Χρήστου Σκιαδά και του υποψήφιου διδάκτορα στην Ανάλυση Δεδομένων Γ.Ι. Ματαλλιωτάκη, ο οποίος έκανε την οργάνωση της έρευνας, την ανάλυση των αποτελεσμάτων και είχε την επίβλεψη συλλογής των στοιχείων.

Η σύνταξη του ερωτηματολογίου έγινε με τη συνεργασία του επεμβατικού καρδιολόγου Κων. Βαρδάκη.

Σε γενικές γραμμές οι κάτοικοι της Κρήτης εκτιμούν ότι η εξυπηρέτηση στον τομέα της δημόσιας υγείας εξαρτάται από παρέμβαση πολιτικού ή διοικητικού προσώπου, κατά το κοινώς λεγόμενο «μέσο», αφού το 73,4% των πολιτών εκτιμά ότι υπάρχει άμεση εξάρτηση μεταξύ της εξυπηρέτησης και του πολιτικού ή διοικητικού μέσου. Το 9,4% του πληθυσμού απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία εξάρτηση και το 16,8% ότι η εξάρτηση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το μέσο είναι μικρή.

Σε ποσοστό 83,3% πιστεύουν ότι το «φακελάκι» καθορίζει την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξυπηρέτησή τους και μόλις το 15,7% πιστεύει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση είναι ανεξάρτητες του σχετικού φιλοδωρήματος.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έχει το «φακελάκι», σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών, και στον χρόνο αναμονής μιας χειρουργικής επέμβασης, αφού σε ποσοστό 21% υποστηρίζουν ότι αν δεν καταβληθεί το σχετικό αντίτιμο δεν τους χειρουργούν αλλά εντάσσονται σε πολύμηνη λίστα αναμονής. Ενα ποσοστό της τάξης του 60,9% πιστεύει ότι επηρεάζει πολύ τον χρόνο αναμονής το φιλοδώρημα, το 9,9% ότι επηρεάζει λίγο και μόλις το 7,1% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι ο χρόνος αναμονής σε μια χειρουργική επέμβαση δεν σχετίζεται με το φακελάκι. Η δημοσκόπηση εξέτασε αν οι πολίτες είχαν ποτέ την εμπειρία κατά την οποία τους ζητήθηκε συγκεκριμένο ποσό από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια χειρουργική επέμβαση. Στην ερώτηση αυτή ένας στους τέσσερις (25,1%) δήλωσε ότι είχε ανάλογη εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα σε ποσοστό 28,2% δήλωσαν ότι τέτοιες εμπειρίες είχαν φίλοι και συγγενείς. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42,8% του δείγματος.

Ο λόγος, όμως, που δεν γίνονται επώνυμες καταγγελίες, παρά την υψηλή συχνότητα τέτοιων φαινόμενων, όπως μας περιέγραψαν οι πολίτες, είναι γιατί υπάρχει ο φόβος της επόμενης μέρας του ασθενή ή συγγενούς ασθενή, σε ποσοστό 64,7%. Το 9,8% των πολιτών υποστήριξε ότι η έλλειψη καταγγελιών υφίσταται λόγω του μικρού μεγέθους του προβλήματος, ενώ υπήρξαν και αρκετοί που έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις ή δεν απάντησαν.
(Κάνετε κλικ στο τίτλο της ανάρτησης για το πληρες δημοσίευμα που δεν δημοισιευέται εδώ λόγω μεγέθους)

Τον Ιούνιο θα κριθεί η υπουργός Υγείας

17/04/2010
(ΑΥΓΗ)

Χρονικό περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο δίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλος προκειμένου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει τις κύριες δράσεις που έχει ήδη εξαγγείλει.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των υπουργών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αξιολόγηση η οποία αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο, καμία από τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας δεν έχει καθυστερήσει, είναι όμως χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών των δράσεων δεν περιλαμβάνεται η καθημερινότητα στις υπηρεσίες Υγείας, αλλά αποκλειστικά και μόνο δράσεις που στοχεύουν στη συγκράτηση των δαπανών Υγείας...

Ανάμεσα στις δράσεις που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου του 2010 είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προμήθειες, το νέο σύστημα διαχείρισης των ιατροτεχνολογικών υλικών και των φαρμάκων που προμηθεύεται το ΕΣΥ, η μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, η εφαρμογή της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Η αξιολόγηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας από τον Θεόδ. Πάγκαλο αποδεικνύει, με τη σειρά της, ότι μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης για το χώρο της Υγείας αποτελεί η συγκράτηση των δαπανών, σε βαθμό, μάλιστα, που μένουν στο περιθώριο όλες οι αναγκαίες και επείγουσες αλλαγές στην καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες στην επαφή τους με τις υπηρεσίες Υγείας!

Η κραυγαλέα απουσία της υπουργού Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου από όλα τα θέματα της καθημερινότητας του ΕΣΥ, λοιπόν, φαίνεται ότι αντανακλά πιστά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεν συνιστά δείκτη αδυναμίας ή ανεπάρκειας της ίδιας της υπουργού Υγείας.

Βενιζέλος Β.

«Mea culpa» από τους νοσηλευτές


17/04/2010

(ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)

ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

«Κάνω κι εγώ λάθη, καθημερινά. Αλλά προσπαθώ να κάνω λιγότερα. Δεν είμαι Θεός! Οι νοσηλευτές τα κάνουμε όλα. Είμαστε τα... παιδιά για όλες τις δουλειές στα νοσοκομεία! Αν ο καθένας μας αποφεύγει να αποδέχεται τα λάθη του στους ασθενείς και τους συναδέλφους μας, δε θα λιγοστέψουν τα σφάλματα με θύματα αρρώστους. Πρέπει να παραδεχόμαστε τα λάθη μας, για να μην τα επαναλαμβάνουμε».

Ο Κώστας Τούφας, προϊστάμενος νοσηλευτικού προσωπικού στη ΜΕΘ Αναισθησιολογικού του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ανήκει στο 83% των νοσηλευτών που, σύμφωνα με έρευνα, κάνει λάθη εν ώρα εργασίας εξαιτίας φόρτου. Ωστόσο, αποτελεί μειοψηφία, καθώς βάσει της ίδιας έρευνας οι 8 στους 10 νοσηλευτές που «πέφτουν» σε λάθη δεν το παραδέχονται ούτε το κοινοποιούν.

Η έρευνα έγινε σε 200 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες χειρουργείων και ΜΕΘ πέντε νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, το 2009, από τον κ. Τούφα και αποτελεί την πρώτη ίσως απόπειρα καταγραφής νοσηλευτικών λαθών σε δημόσια ελληνικά νοσοκομεία.

Ολες οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές που συμμετείχαν «μετρούσαν» προϋπηρεσία μεγαλύτερη από 10 χρόνια. Σύμφωνα με τα ποσοστά, το 83% δήλωσαν ότι φοβούνται να παραδεχτούν πως έκαναν λάθος και δεν το ανακοινώνουν, κυρίως επειδή γιατροί και νοσηλευτές τούς... λοιδορούν.

Πάντως, από τους λίγους που λένε «mea culpa» παρατηρείται ότι μεγαλύτερο ποσοστό (80%) είναι νοσηλευτικό προσωπικό που ανήκει στην κατηγορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ωστόσο, όλοι τους συμφωνούν στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου το οποίο να τους στηρίζει σε περιπτώσεις που με τα λάθη τους βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών.

Οσο για τα συναισθήματα των νοσηλευτών που υπέπεσαν σε σφάλμα σε βάρος αρρώστων, κυριαρχεί ο θυμός. Το 64% δήλωσε ότι εκνευρίζεται και εξοργίζεται με τον εαυτό του, ενώ το 26% ότι νιώθει την αίσθηση της επαγγελματικής ανεπάρκειας.

Το δείγμα της έρευνας –που αποτελούνταν κατά 80% από γυναίκες- ήταν απόφοιτοι τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ποσοστό 60%, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 37% και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 3%.

«Γιατί οδηγούμαστε σε σφάλματα»

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και η επιφόρτιση των εργαζομένων με διάφορες αρμοδιότητες –διοικητικές, ιατρικές, βοηθητικές κ.λπ.- που καμία σχέση δεν έχουν με το νοσηλευτικό έργο, είναι οι συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν σε λάθη, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, η ανεπαρκής εκπαίδευση και η ανυπαρξία πρωτοκόλλου καταγραφής των λαθών δημιουργούν ακόμη περισσότερες προϋποθέσεις για να γίνουν λάθη.

«Αν υπήρχε ένας νοσηλευτής ανά πέντε κλίνες –σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει η ΠΟΥ- τότε το ποσοστό των νοσηλευτικών λαθών δε θα ξεπερνούσε το 10%, αριθμός που θεωρείται λογικός, ίσως και αναμενόμενος. Οταν, όμως, σε πολλές κλινικές είμαστε ένας νοσηλευτής αντί για οκτώ και έχουμε να φροντίσουμε σαράντα ασθενείς στην απογευματινή βάρδια, τότε τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Αν ίσχυαν οι προβλεπόμενες αναλογίες αντί για δέκα λάθη θα γινόταν ένα...», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΟΝΟΠ (Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού), Τηλέμαχος Πατινέας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : «Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ»...

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Στην είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ότι βρίσκεται η χώρα μας, αποδίδοντας χθες στη Βουλή ακέραια την ευθύνη στην πολιτική της Ν.Δ. και τους ομοϊδεάτες της στην Ε.Ε.

«Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε στο ΔΝΤ» είπε χθες στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που ο ίδιος το απέδωσε στις επιλογές της Ν.Δ. Για «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε ο λόγο ο Αλ. Τσίπρας, που υπέβαλε και τη σχετική επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό
«Ας μη γελιόμαστε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία οδήγησε τη χώρα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Θα έπρεπε να εγκαλείτε τον κ. Σαμαρά και όχι εμάς για το ότι το ΔΝΤ είναι σήμερα εδώ» υπέδειξε, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

«Ενεργοποίηση»

Ο πρωθυπουργός:

* Αφησε ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού της ευρωζώνης.

* Υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησής του, που πέτυχε τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ε.Ε. στον μηχανισμό στήριξης, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές επιλογές της Ν.Δ. που οδήγησαν στην κατεύθυνση αυτή.

* Δήλωσε «πιο σοσιαλιστής» απ' ό,τι ήταν. «Ζω καθημερινά στο πετσί μου με τις διεθνείς αγορές αυτά που θεωρητικώς έλεγα».

Υπογραμμίζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις για έναν διαφορετικό μηχανισμό στήριξης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση -«δεν παύουν να ισχύουν για το μέλλον» είπε- ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε ουσιαστικά την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης ως μονόδρομο: «Σήμερα υπάρχει αυτός ο μηχανισμός εκεί όπου υπήρχε το μηδέν». Χαρακτήρισε σημαντικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης τις διαβουλεύσεις της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Ε.Ε. «σαφές καταφύγιο» για τη χώρα μας απέναντι στην ανησυχία και στην κερδοσκοπία, απέναντι στην ανάγκη της χώρας για δανεισμό με χαμηλά επιτόκια.

«Η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας στην κοινωνία και στην οικονομία -κάνουμε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, όπως απαιτείται», διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου.

«Ταπείνωση»

Ερμηνεύοντας ως «ειλικρινή ομολογία» την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την αποστολή της επιστολής Παπακωνσταντίνου στον Ολι Ρεν ως «ημέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η ημέρα που η κυβέρνηση παραδόθηκε αμαχητί στην κηδεμονία του ΔΝΤ, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που παραδόθηκε στην υπερατλαντική δικαιοδοσία».

«Υπερβαίνετε τις κόκκινες γραμμές με τις επιλογές σας. Παίρνετε οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και από τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν» επέκρινε τον Γ. Παπανδρέου ζητώντας του να σεβαστεί στοιχειωδώς τους θεσμούς: «Ακόμη και οι Γερμανοί θα περάσουν από τη Βουλή τους το σύμφωνο στήριξης. Δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προσφύγετε σε διεθνείς δανειστές δίχως τη λαϊκή συναίνεση». Δεν είναι δυνατόν να ζητάς την ψήφο των πολιτών και να την παίρνεις λέγοντας «θα κάνουμε την Ελλάδα, Δανία του νότου» και να την κάνετε Ουγγαρία του Νότου, κατέληξε, παραπέμποντας -και κατά τις εκτιμήσεις άλλωστε στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα- σε επικείμενο αίτημα λαϊκής ετυμηγορίας από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που η κυβέρνηση επιμείνει να προχωρήσει στην επικύρωση της συμφωνίας της ευρωζώνης.

«Λόγω Ν.Δ.»

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξέφρασε ως «αυτονόητη» από τις επιλογές της διακυβέρνησης της Ν.Δ. την κατεύθυνση της χώρας στο ΔΝΤ. «Ηταν αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα πήγαινε σούμπιτο στο ΔΝΤ» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, επιτιθέμενος στη Νέα Δημοκρατία για τα «αποτελέσματα» της πολιτικής της, αποτελέσματα που όπως είπε αποτέλεσαν «θρυαλλίδα για την αξιοπιστία της χώρας».

Αξιολογώντας το εγχείρημα της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «δείξαμε τη βούληση να βάλουμε τάξη στη χώρα».

«Σκεφθείτε να είχαμε μπει στη χρεοκοπία και στον κατήφορο της διάλυσης» αντέτεινε, ενώ σε σχετική αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, αλλά και του κόσμου του ΠΑΣΟΚ στις επιλογές της κυβέρνησης» απάντησε: «Τα δικά μου αντανακλαστικά ήταν να προστατεύσω την πατρίδα από τη χρεοκοπία, ήταν να προστατεύσω όσο μπορώ, και αυτό κάνω και θα κάνω, το βιος και τον κόπο του ελληνικού λαού» κατέληξε, δηλώνοντας αισιόδοξος: «Αυτόν τον αγώνα δίνουμε και αυτόν θα συνεχίσουμε να δίνουμε, και θα τα καταφέρουμε με επιτυχία». *

Συμπόνια για την ελληνική οικονομία από Χίλαρι και Νταβούτογλου!
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ Με... «συμπόνια» συζήτησαν το «ελληνικό πρόβλημα» Κλίντον και Νταβούτογλου στη δεύτερη και ασυνήθιστη, κατά σειρά, συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, επί τη ευκαιρία της παρουσίας του δεύτερου στην αμερικανική πρωτεύουσα για τη διεθνή διάσκεψη των πυρηνικών.
Οι δύο υπουργοί «άγγιξαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα... και την οικονομική πρόκληση (που αντιμετωπίζει)», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Φίλιπ Κράουλι.

«Θα στείλουν χρήματα στην Ελλάδα;», ρώτησε με διάθεση χιούμορ τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αμερικανός δημοσιογράφος, τον οποίο ο κ. Κράουλι παρέπεμψε -εν μέσω θυμηδίας στη διάρκεια του «μπρίφινγκ»- στην τουρκική πλευρά για να συζητήσει «τι είναι η Τουρκία προετοιμασμένη να κάνει».

Ο εκπρόσωπος επέμεινε πως «ο υπουργός Νταβούτογλου απλώς είπε πως η Τουρκία θέλει να βρει τρόπο για να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά για το πώς αυτό θα διαμορφωθεί, σας παραπέμπω στην τουρκική πλευρά...».

«Παρόμοιες συζητήσεις με τους Ελληνες είχαμε κι εμείς», είπε ο κ. Κράουλι, «και είμαστε επικεντρωμένοι στο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα την Ε.Ε. σ' αυτή τη διαδικασία».

«Καλό θα 'ταν», είπε διπλωματικός παρατηρητής, «να σταματήσει η Τουρκία τους "περίπατους" στο Αιγαίο... και αυτό θα βοηθήσει και τις δύο χώρες... που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Κατά τον κ. Κράουλι, οι δύο ΥΠΕΞ «ακούμπησαν επίσης και την κατάσταση στο Κυπριακό».

Σαμαράς: Ιδέα Γιώργου το ΔΝΤ, σοσιαλιστές οι επικεφαλής
«Να μην ψάχνει για άλλοθι», κάλεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους αναφορικά με το ΔΝΤ.

«Η Ν.Δ. παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ» επανέλαβε ο Αντ. Σαμαράς
Απαντώντας στις αναφορές του πρωθυπουργού περί «ευθυνών της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» που οδήγησαν στην εμπλοκή του ΔΝΤ, δήλωσε:

«Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν "το πιστόλι του ΔΝΤ", που "έσκασε" στα χέρια του», δήλωσε. «Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προΐστανται σοσιαλιστές.

Η Ν.Δ. ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι».

Σχεδόν βέβαιος ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα προς το ΔΝΤ εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν।Δ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Ως Ν.Δ. θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», δήλωσε. «Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία».
(ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΗΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ)