Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ!


4οο εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίαςαπεργούν ενωμένοι σαν γροθιά για 20 μέρες!Συνεχίζουν στο δρόμο του αγώνα, της τιμής και της ταξικής αξιοπρέπειας!
Αρνούνται να γυρίσουν στο καμίνι της δουλειάςμέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ.Απαιτούν να επιστρέψουν στη δουλειά οι 34 απολυμένοι συνάδελφοί τους χαλυβουργοί.
Οι τρομοκρατικές απολύσεις έγιναν, επειδή ομόφωνα η Γενική τους Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουν 5ωρο με μείωση των αποδοχών τους κατά 40%.
Η Ελληνική Χαλυβουργία είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που με τον εκβιασμό για τις θέσεις εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το ωρομίσθιο, τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Για το σκοπό αυτό αξιοποιεί τις πολιτικές των μνημονίων, του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τρόικας που στοχεύουν στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο δίκαιος αγώνας των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας ΑΕ,  αφορά όλους τους εργαζόμενους.
Οι απολύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο Τομέα.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να προτάξουμε την εργατική απάντηση της ανυπακοής, τηςαντίστασης και της ανατροπής!
Με ένα πανεργατικό, αγωνιστικό μέτωπο διεκδίκησης, ρήξης και ανατροπής. Με την κοινή δράση της αριστεράς μέσα σ’ αυτό. Με την αγωνιστική ταξική ενότητα και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των ανέργων και των μεταναστών, που θα ξεπερνά τον υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό.
Να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις! Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΑΥΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ…ΕΜΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!

XΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ...ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ


Καταφύγια άστεγων τα νοσοκομεία
 
Oταν πέφτει η νύχτα και η υγρασία τρυπάει τα κόκαλα, τους βλέπεις να βγαίνουν μέσα από τις φυλλωσιές και να γλιστρούν σαν σκιές στα νοσοκομεία (των μεγάλων πόλεων) που εφημερεύουν. Αυτά είναι τώρα πια τα μοναδικά καταφύγια εκατοντάδων αστέγων, που μπαίνουν σαν τους κλέφτες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και προσποιούνται τους ασθενείς με την ελπίδα ότι οι γιατροί θα τους επιτρέψουν να περάσουν άλλη μια παγωμένη νύχτα στα ράντσα των διαδρόμων, για να μην πεθάνουν από το κρύο σε κάποιο παγκάκι...

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που οι πεινασμένοι και ταλαιπωρημένοι συνάνθρωποί μας (ηλικίας από 40 έως και 70 ετών) δεν διστάζουν να κατεβαίνουν στα υπόγεια των δημόσιων νοσοκομείων, όπου συνήθως βρίσκονται τα μαγειρεία, με σκοπό να «κλέψουν» μια φέτα ψωμί, ένα μήλο, ένα γιαούρτι ή, αν είναι τυχεροί, και μια ολόκληρη μερίδα με ζεστό φαγητό!


Οι σύγχρονοι Αθλιοι 

Η νέα φτώχεια έχει οδηγήσει στον δρόμο χιλιάδες Ελληνες, που έχασαν μέσα σε δυο χρόνια τη δουλειά τους, το σπίτι τους και έμειναν μόνοι, αφού ακόμα και οι συγγενείς τους (που έχουν τα δικά τους προβλήματα) τούς γύρισαν την πλάτη.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα», υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι που ζουν στους δρόμους τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας είναι από 17.000 έως 20.000 άτομα. Επιπλέον, το λουκέτο που έχει μπει σε πολλά ιδρύματα και ξενώνες, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ηταν θέμα χρόνου λοιπόν να εμφανιστεί το φαινόμενο των αστέγων που αναζητούν καταφύγιο στα δημόσια νοσοκομεία, φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε πέρυσι τον χειμώνα.

Φέτος όμως, που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο, με σχεδόν 1.000.000 ανθρώπους χωρίς εργασία, η ιστορία επαναλαμβάνεται, όχι σαν φάρσα, αλλά ως τραγωδία, ενώ τα επόμενα χρόνια, και για όσο διαρκέσει αυτός ο φαύλος κύκλος, αναμένεται να κορυφωθεί, όπως είπαν στη «δημοκρατία» γιατροί και εκπρόσωποι εργαζομένων πέντε μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.


Κάνουν και τους τρελούς

Ευαγγελισμός: Εκτός από την Ψυχιατρική Κλινική, η οποία από πέρυσι τον χειμώνα φιλοξενεί αρκετούς αστέγους, οι οποίοι κάνουν τους... τρελούς για να κοιμηθούν στα ράντσα των διαδρόμων, φέτος το φαινόμενο έχει επεκταθεί και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως μας λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας: «Ολο και πιο συχνά, στις εφημερίες, βλέπω συνάδελφους μου, την ώρα που τρέχουν να βοηθήσουν τους τραυματίες από τροχαία ή τους καρδιοπαθείς, να περνάνε δίπλα από τον άστεγο, που είναι κουλουριασμένος με την κουβέρτα πάνω στο ράντσο για να ζεσταθεί, και να του προσφέρουν ένα γιαούρτι ή λίγο ψωμάκι! Εκτός από τις τέσσερις πέντε γνώριμες φυσιογνωμίες, που εδώ και χρόνια ζουν γύρω από το νοσοκομείο, τώρα πια βλέπουμε ολοένα και νέα πρόσωπα να έρχονται στις εφημερίες με διάφορες δικαιολογίες, με σκοπό να κάνουν εισαγωγή για να μην πεθάνουν στον δρόμο».


Κρυφτούλι σε κάθε εφημερία

Λαϊκό Νοσοκομείο: Κρυφτούλι παίζουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο οι άστεγοι με τους υπαλλήλους της ασφάλειας σε κάθε εφημερία! Συνήθως επτά με οκτώ άτομα προσπαθούν να περάσουν απαρατήρητα μέσα στο πλήθος των ανθρώπων που καταφτάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: «Είναι ρακένδυτοι, έχουν μήνες να κάνουν μπάνιο και πολλές φορές δεν φεύγουν ακόμα και όταν η ασφάλεια τους ζητάει να βγουν έξω» μας λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος και εξηγεί: «Αυτοί, φυσικά, αρνούνται και φωνάζουν ή κλαίνε, γιατί ξέρουν ότι, αν περάσουν τη νύχτα στα παγκάκια, θα πεθάνουν από το κρύο. Η κατάσταση είναι απελπιστική».


Ερχονται εδώ για να φάνε
Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου: Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου δεκάδες άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στο δημόσιο θεραπευτήριο, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος, χειρουργός - ωτορινολαρυγγολόγος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιατρών: «Δεν πρόκειται πλέον μόνο για περιθωριακά άτομα. Αυτά πάντα υπήρχαν. Δυστυχώς από πέρυσι βλέπουμε δεκάδες Ελληνες από 40 έως και 70 ετών, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνῃ. Επειδή στον Βόλο δεν υπάρχουν δομές και ξενώνες, έρχονται εδώ για να φάνε και να νιώσουν για λίγο κανονικοί άνθρωποι. Μάλιστα, πολλοί κατεβαίνουν μέσα στο σκοτάδι στο υπόγειο, που είναι τα μαγειρεία, μήπως βρουν κάτι να φάνε. Και εμείς τι να κάνουμε, να τους πετάξουμε στον δρόμο να πεθάνουν από το κρύο;» αναρωτιέται προβληματισμένος.


Απελπιστική κατάσταση

Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», Θεσσαλονίκη: «Πέρυσι ακούγαμε γι’ αυτούς τους δυστυχισμένους από συνάδελφους μας σε άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Φέτος τους βλέπουμε και στο δικό μας» μας είπε ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων γιατρών του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη Στρατής Πλωμαρίτης και συνέχισε: «Μάλιστα, μας είχαν φέρει δυο άτομα που ήταν παγωμένα και παραλίγο να πεθάνουν. Δυστυχώς το φαινόμενο θα ενταθεί, καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν, και η εκτίμησή μου είναι ότι όσο διαρκεί η οικονομική κρίση τόσο θα αυξάνονται οι άστεγοι που θα έρχονται στο ΕΣΥ για να βγάλουν τη νύχτα. Αυτά είναι φαινόμενα Κατοχής».


Δεν μπορούμε να τους διώξουμε

Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας: Σε κάθε εφημερία περισσότερα από δέκα άτομα θα αναζητήσουν μια ζεστή γωνιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας στο Ρίο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων Σωτήρης Καρβέλης: «Συνήθως λένε στους γιατρούς ότι πονάει το κεφάλι τους ή το στομάχι τους. Κοιμούνται όπου βρίσκουν, στους διάδρομους και στα ράντσα, και το πρωί φεύγουν χωρίς να κάνουν τις εξετάσεις. Πριν από έναν χρόνο τούς δίναμε και ένα πιάτο φαΐ. Τώρα όμως δυστυχώς δεν περισσεύει φαγητό! Αλλά και δεν μπορούμε να τους διώξουμε. Ανθρωποι είναι κι αυτοί και δεν έχουν πού να πάνε. Το νοσοκομείο έχει γίνει και ίδρυμα αστέγων...»

Αλληλεγγύη σε άλλες γλώσσες


Διεθνές ενδιαφέρον για τη δράση των Ρομπέν της ΔΕΗ που επανασυνδέουν το ρεύμα

ΑΠΌ ORMITHIELLA
ΟΛΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Η επανασύνδεση του κομμένου ρεύματος είναι εύκολο να γίνει από ένα φίλο σας ηλεκτρολόγο. Όσοι όμως θέλουν να είναι πλήρως καλυμμένοι, μπορούν να κατασκευάσουν ένα χαρτί με ένα μικρό και λιτό κείμενο, που την ευθύνη επανασύνδεσης αναλαμβάνει μια ομάδα ακτιβιστών της δικής σας έμπνευσης, για παράδειγμα “Ρομπέν του ρεύματος – πρωτοβουλία Χαιδαρίου” και να το κολλήσουν πάνω στο μετρητή.
Εκτός όμως από τις μαιμού ακτιβιστικές ομάδες, υπάρχουν και οι αυθεντικές. Τέτοια είναι η ακτιβιστική ομάδα που δρά στη Βέροια και έχει καταχωρηθεί σαν “Ρομπέν της ΔΕΗ”. Να τι λέει το ρεπορταζ, το σχετικό με τις τελευταίες δράσεις αυτής της ομάδας:
“Ακάθεκτοι ειναι οι Ρουμπέν της Βέροιας …Και σήμερα συνέδεσαν ρεύμα σε φτωχούς ανθρώπους σε χωριό στην Ημαθία Η χαρά μεγάλη στους ανθρώπους που είδαν ξανά φως στο σπίτι τους..
Σχεδόν με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησαν τους ανθρώπους που ξανά σύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι τους.
Σήμερα βρέθηκε και το Associated Press στη Βέροια και Νορβηγοί δημοσιογράφοι από μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Νορβηγίας (400.000 φύλα και 600.000 κλικ στην ηλεκτρονική της έκδοση ). Θέμα τους, η κίνηση των πολιτών που επανασυνδέουν το ρεύμα, σε όσους το κόβει η ΔΕΗ. Ήταν παρόντες σε δύο περιπτώσεις σήμερα και έδειχναν ενθουσιασμένοι με αυτό που έβλεπαν. Όπως είπανε, θέλουν να φτάσει παντού αυτός ο τρόπος αλληλεγγύης στην Ελλάδα, που δοκιμάζεται τόσο άγρια αυτήν την εποχή. Μάλιστα, από σαυτούς θα φτάσει η είδηση σε όλο τον κόσμο. Από ότι μαθαίνουμε, σειρά έχουν κανάλια άλλων χωρών και κανάλια παγκόσμιας εμβέλειας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ! Οι Γάλλοι Αγανακτισμένοι χορεύουν συρτάκι για να συμπαρασταθούν στους Έλληνες

ΑΠΌ ORMITHIELLA
ΟΤΑΝ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΧΟΡΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ LA DEFENSE ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ!  
Μια ολόκληρη πλατεία πιάνεται από τους ώμους και προσπαθεί να χορέψει τον πιο διάσημο ελληνικό χορό στον κόσμο. Οι μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη διαπερνούν όλη την πλατεία La Defense στο Παρίσι και δεκάδες άνθρωποι αποθεώνουν την ελληνική μουσική. Οι Γάλλοι αγανακτισμένοι στέλνουν το μήνυμά τους στην Ελλάδα – αλλά και φυσικά στη Γαλλία – πως δεν μας βλέπουν διαφορετικά από ότι στο παρελθόν.Το βίντεο είναι αποκαλυπτικό.
Στην αρχή φαίνεται πως πρόκειται μόνο για τρία άτομα που κινούνται στους ρυθμούς της μουσικής, όμως το ερασιτεχνικό πλάνο ανοίγει, για να πιάσει κάθε έναν από τους δεκάδες συγκεντρωμένους Αγανακτισμένους που παρά το κρύο βρέθηκαν εκεί και σκέφτηκαν και την ταλαιπωρία των Ελλήνων πολιτών.
Αυτό είναι για τον Παπανδρέου! Που είναι τώρα ο Παπανδρέου;” ακούγεται κάποιος πίσω από την κάμερα. Παρακολούθησε το συγκινητικό βίντεο που αποδεικνύει πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι…

H Ευρωπαϊκή κρίση δίνει τεράστια κέρδη στην Γερμανία που καταστρέφει χώρες

Με το ευρώ η Γερμανία αύξησε το εμπορικό πλεόνασμά της κατά 265% 
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μόλις τον Ιούλιο σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είναι ήδη παρωχημένο λόγω της εξέλιξης της κρίσης. Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες καταρρέουν και οι λαοί πλήττονται από περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Οι τράπεζες, αντίθετα, θωρακίζονται ενάντια στις απώλειες, υποστηρίζει ο Μίκαελ Σλεχτ, μέλος της γερμανικής Βουλής, επικεφαλής οικονομολόγος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Die Linke, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ το περασμένο Σάββατο.
Η Ελλάδα περιόρισε το αναπροσαρμοσμένο από τις κυκλικές διακυμάνσεις έλλειμμά της για το 2010 κατά 7,5%. Επιβλήθηκαν σκληρές περικοπές δαπανών που ανέρχονταν αρχικά στο 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο Μ. Σλεχτ λέει ότι ένα ανάλογο εγχείρημα στη Γερμανία θα σηματοδοτούσε περικοπές 300 δισ. ευρώ, τη διαγραφή δηλαδή ολόκληρου του προϋπολογισμού της Γερμανίας.
Μ’ ένα… μολυβένιο σωσίβιο
Σύμφωνα με την Berenberg Bank, πρόκειται για τη «σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή» στην ιστορία των δυτικών χωρών. Με ένα… μολυβένιο σωσίβιο, η Ελλάδα απειλείται με καταποντισμό, είπε χαρακτηριστικά.
Εξηγεί ότι το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώθηκε το 2010 κατά 4,5%, ενώ το 2011 η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο, πάνω από 5%. Παρ’ όλες τις περικοπές δαπανών, το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ασταμάτητα. Το 2010 το ελληνικό χρέος ήταν 329 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 κινδυνεύει να ανέλθει στα 360 εκατομμύρια. Το επίπεδο του χρέους -ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν- αυξάνεται το 2011 από το 110% σχεδόν στο 160%. Οι οικονομολόγοι το ονομάζουν «το παράδοξο της φειδούς».
Στην ομιλία του πρόσθεσε ότι «όταν οι άνθρωποι είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά. Οι επιχειρήσεις, με τη σειρά τους, σταματούν τις επενδύσεις, εάν κλείσει και το κράτος τις στρόφιγγες, η οικονομία επισπεύδει την ελεύθερη πτώση της. Τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου μειώνονται, οι δαπάνες για την ανεργία αυξάνονται».
Υπενθύμισε ότι μέσα σε διάστημα μόλις ενός έτους, το επίσημο ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε από 11% σε πάνω από 16% (Απρίλιος 2011) λόγω των υφιστάμενων μέτρων λιτότητας. Ενας στους τρεις νέους δεν έχει δουλειά, τη στιγμή που 65.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη χρεοκοπήσει: «Κι όμως, η χώρα καλείται υπό αυτές τις συνθήκες να εξοικονομήσει 28 δισ. ευρώ επιπλέον ώς το 2015. Σειρά έχουν οι εκτεταμένες περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Στο πνεύμα αυτό, 83.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ήδη τους τελευταίους μήνες. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν ώς και 20% και 75 δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν».
Επισήμανε δε ότι, ήδη πριν ξεσπάσει η κρίση, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη μισθολογική ανισότητα στην Ευρώπη των 25. Γιατί το μισθολογικό επίπεδο της χώρας αντιστοιχούσε μόλις στο 73% του μέσου όρου της ευρωζώνης και το ένα τέταρτο των απασχολουμένων αμειβόταν με λιγότερα από 750 ευρώ το μήνα. Ο Ελληνας δάσκαλος με 15ετή υπηρεσία αμειβόταν 40% λιγότερο από τον Γερμανό συνάδελφό του και «οι μισθοί στο δημόσιο τομέα θα περισταλούν το 2011 κατά 800 εκατομμύρια ευρώ και κατά 660 εκατομμύρια το 2012. Ο μέσος μισθός θα μειωθεί κατά 17%».
Αποικία παρά το κούρεμα χρέους;
Προσεγγίζοντας το ερώτημα «Η Ελλάδα είναι αποικία παρά το κούρεμα χρέους;» λέει: «Τι κι αν η κυρίαρχη πολιτική αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η συνέχιση τέτοιων πολιτικών λιτότητας, ρεαλιστικά, είναι αποτυχημένη. Ο εκβιασμός της χώρας συνεχίζεται. Ακόμη και στην περίπτωση κουρέματος του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από μελλοντικές βοήθειες.
Κάτω από αυτές τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση διαλύει το καθεστώς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ελέγχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μελλοντικά, οι συλλογικές συμβάσεις θα συνάπτονται ολοένα και περισσότερο με τη μορφή επιχειρησιακών συμβάσεων, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή των σωματείων. Ετσι καλλιεργείται ολοένα και περισσότερο ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων και προωθούνται μαζικότερες μειώσεις μισθών.
Προσθέτοντας ότι επιπλέον η χώρα μας εξαναγκάστηκε να ξεπουλήσει και τη δημόσια περιουσία της, παρατηρεί: «Μέχρι το 2014 η χώρα θα πρέπει να αντλήσει από ιδιωτικοποιήσεις 35 δισ. ευρώ και 50 δισ. μέχρι τα τέλη του 2015. Μάλιστα, για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων συστάθηκε ιδιαίτερο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μια ελληνικού τύπου Treuhand. Ακόμα και ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος, Sigmar Gabriel, τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου μοντέλου».
Η σκανδαλώδης Treuhand
«Οι σκανδαλώδεις πρακτικές της Treuhand μετά την επανένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας θα πρέπει ν’ αποτελέσουν προμήνυμα της Ιστορίας. Εκείνη την εποχή, πολλές επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν από Δυτικούς επιχειρηματίες, οι οποίοι στη συνέχεια τις έκλεισαν για ν’ απαλλαγούν

SOS! Ο ΓΑΠ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΟ PSI ΤΟΥ 21%
Η «Iskra» παραθέτει πλήρες το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το «Xrimanews.gr» (18/11/2011) για την αυθαίρετη και σκανδαλώδημετατροπή του δικαίου, που διέπει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες:
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται σε εξέλιξη με μία επίκαιρη ερώτηση στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων να παραμένει αναπάντητη, το XrimaNews.gr αποκαλύπτει πως στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερουδιαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.
Η Anna Gelpern, ειδικός στο δίκαιο κρατικών ομολόγων στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσετην πληροφορία στους New York Times. Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει το μοναδικό πλεονέκτημαπου έχει η Ελλάδα και εξηγεί ότι με τη συμφωνία για το PSI αποδέχτηκε να το χάσει κάτι που μπορεί να της κοστίσει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επόμενη διαπραγμάτευση στο μέλλον. Καθώς το PSI ακυρώθηκε η Ελλάδα κράτησε το πλεονέκτημα της και εξακολουθεί να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για το PSI+.
 Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί, ωστόσο, μία ένδειξη του ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της μυστικότητας και στο PSI+ και χωρίς να ενημερώσει κανέναν θα παραχωρήσει αυτή τη φορά οριστικά το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από τις 7 Νοεμβρίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή κύριο Κουρουμπλή αλλά αποφεύγει να απαντήσει.

Το πιθανότερο είναι ότι απλά θα αγνοήσει την ερώτηση ώστε να παραχωρήσει στους δανειστές αυτό πουεπιθυμούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια (ή μήνες), τότε ακόμη και αν επιστρέψει στη δραχμή το χρέος της θα πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ ενώ ακόμη και αν πτωχεύσει οι δανειστές θα μπορούν να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία.
Η παραχώρηση αυτή είναι δραματική αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: Αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή, με το υπάρχον δίκαιο μπορεί να αποπληρώσει το χρέος σε δραχμές. Έστω πως σε μία τέτοια περίπτωση το χρέος της αποτιμηθεί 100 τρις δραχμές (το ποσό χρησιμοποιείται για το παράδειγμα) και έστω πως οπληθωρισμός, ιδιαίτερα στην αρχή, ανέλθει στην Ελλάδα μεταξύ 10-20% για μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος 5-10 ετών η πραγματική αξία του χρέους θα έχει μηδενιστεί ακριβώς εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο τρέμουν οι δανειστές της χώρας καθώς η Ελλάδα και δε θα πτωχεύσει και θα πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και θα βρεθεί να μην της έχει κοστίσειτο χρέος τίποτα με τους δανειστές να έχουν χάσει τα χρήματα τους.
Αντίθετα, αν το δίκαιο είναι το αγγλικό όπως στο PSI+ τότε στην περίπτωση που η χώρα γυρίσει στη δραχμή το χρέος θα πρέπει να πληρωθεί στο ευρώ με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός και τη χώρα να τινάζεται στον αέρα.
Επιπλέον, ακόμη και με την Ελλάδα στο ευρώ με βάση το ισχύον δίκαιο η χώρα μπορεί να ψηφίσει νόμοστο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο αν το 51% των ομολογιούχων συμφωνήσει να δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Καθώς ομόλογα ύψους περίπου 120 δις ευρώ κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση σε ομόλογα ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του χρέους.
Αυτό το δικαίωμα η χώρα μπορούσε να το έχει ασκήσει εξ αρχής ακόμη και σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε προκειμένου να στηρίξει το ευρώ και να μην προκαλέσει αναστάτωση στο ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για να αποφύγει τις σημαντικές συνέπειες που θα προκαλέσει στη χώρα (αποκλεισμό από τις αγορές κεφαλαίων για χρόνια, μείωση της αξιοπιστίας της κλπ). Ωστόσο, καθώς η χώρα απέχει από τη χρήση ενός τόσο σημαντικού της δικαιώματος θα έπρεπε η βοήθεια να είναι πολύ ουσιαστικότερη και όχι να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και της Γερμανίας.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που η Ελλάδα εκβιάζεται και εμπαίζεται εδώ και μήνες για τη εκταμίευσης της 6ης δόσης (Ελλάδα είναι οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί της) θα έπρεπε επιτέλους κάποιος να ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες ότι είχαν ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί απ' την αρχή και υπέφεραν όσα δεινά έχουν υποστεί εδώ και 1,5 χρόνο προκειμένου να σώσουν την Ευρώπη και τους δανειστές τους. Γι' αυτό τους αξίζει άμεσα μία ουσιαστική λύση η οποία προφανώς δεν είναι 10 χρόνια οικονομικού πόνου με παραχώρηση του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στους δανειστές τους ώστε να μείνουν νομικά άοπλοι.

Kάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Χαϊδαρίου σε όλους τους φορείς του Χαϊδαρίου για κοινή δράση απέναντι στα χαράτσια της ΔΕΗ


Εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα μετά την επιβολή του χαρατσιου από την την Κυβέρνηση. Η κατάσταση στο Χαϊδάρι, όπως και στα Δυτικά Προάστια γενικότερα, είναι ακόμα χειρότερη, με πολλά σπίτια να αδυνατούν να πληρώσουν τον ίδιο το λογαριασμό του ρεύματος και να βλέπουμε απέραντες ουρές για διακανονισμό καθημερινά στα γραφεία της ΔΕΗ. Γι’ αυτούς τους λόγους η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε να προβεί σε κινητοποιήσεις.Τη Δευτέρα 31/10 η Λαϊκή Συνέλευση Χαϊδαρίου σε συνεργασία με τις Λαϊκές Συνελεύσεις Αιγάλεω, Περιστερίου και Αγ. Ααναργύρων και το “Δεν Πληρώνω” προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον υποσταθμό της ΔΕΗ στο Χαϊδάρι που δίνει εντολή για διακοπές ρεύματος στα δυτικά προάστια.
Τη Δευτέρα 7/11 η Λαϊκή Συνέλευση μαζί με απλούς δημότες παρενέβη μαζικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαίτησε από το Δήμο αφ’ ενός τη νομική προστασία των Δημοτών που δεν πληρώνουν το -αντισυνταγατικό- χαράτσι και αφ’ ετέρου την υλοποίηση των κατάλληλων ενεργειών ώστε κανένα σπίτι να μην μείνει χωρίς ρεύμα. Τέτοιες αποφάσεις έχουν παρθεί από πολλούς άλλους Δήμους, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν από ένδικα μέσα μέχρι και συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος προκειμένου να προστατευτούν οι δημότες τους. Μετά την πίεση που δέχτηκε ο Δήμαρχος αναγκάστηκε να πάρει μία ανεπαρκή και μεσοβέζικη απόφαση. Πιο συγκεκριμένα να παράσχει νομική υποστήριξη για τους δημότες και να αξιοποιήσει τα δικτυα κοινωνικής αλληλεγγύης (Δημοτικά πλυντήρια, Χαρισέ το, Κοινωνικά Συσσίτια) για τις κοινωνικά ευπαθείς (με ποιο κριτήριο?) ομάδες του Χαϊδαρίου. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, αυτές οι ενέργειες (αν όντως εφαρμοστούν) πιο πολύ μοιάζουν με ελεημοσύνη παρά με ουσιαστική προστασία των δημοτών ώστε να μην μείνει κανένα νοικοκυριό στο Χαϊδάρι χωρίς ρεύμα.
Για να δώσουμε μία πραγματική λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα θεωρούμε πως πλέον πρέπει να αναλάβουμε δράση εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε κάθε σύλλογο, σωματείο, συλλογικότητα, δημοτικό ή πολιτικό φορέα που δραστητιοποιείται στο Χαϊδάρι, και φυσικά όλους τους δημότες της πόλης μας σε κοινή δράση που θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί στις21/11 στη ΝΕΛΕ, ώρα 6,30μμ. Θέση μας είναι πως πρέπει να συσταθούν  άμεσα μαζικές επιτροπές δημοτών που θα οργανώσουν την πάλη του Χαϊδαριώτικου λαού απέναντι στο επερχόμενο ξήλωμα ρολογιών, επανασυνδέοντας το ρεύμα.

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώσουμε τα χαράτσια τους!
 Το ρεύμα είναι απαραίτητο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα!

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ 
Κάθε Τετάρτη στις 18:30 στη ΝΕΛΕ,
Κολοκοτρώνη 36 
http://syneleysihaidari.wordpress.com/