Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Καλό Πάσχα

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ : "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ"

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΝΑΒΑ


Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ κατανομής κονδυλίων εφημεριών (κλικ εδώ).
Εδώ μπορείτε να δείτε μιά πρώτη αποτίμηση για τα κονδύλια και τους όρους εργασίας που καταγράφει το εν λόγω ΦΕΚ. Σε επικοινωνία που είχαμε με συναδέλφους από πολλά Νοσοκομεία της χώρας φαίνεται ότι το κονδύλιο θα επαρκέσει να πληρωθούν οι εφημερίες των πρώτων 4 μηνών με παλιές τιμές. Εκεί άλλωστε επενδύει και το Υπουργείο, ώστε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και να μετατεθούν 2-3 μήνες αργότερα τα προβλήματα στο εφημεριακό.
Βεαβαίως το copy-paste που έκαναν στην περσινή απόφαση δε λέγεται. Ακόμη και ο εργάσιμος χρόνος της καθημερινής εφημερίας έχει μείνει ως 16ωρο!
¦ Η διευκρινιστική εγκύκλιος θα αποσταλεί στα Νοσοκομεία μετά το Πάσχα, χωρίς να είναι σαφής ο χρονικός ορίζοντας του πόσο μετά το Πάσχα θα συμβεί το γεγονός.
¦ Περί νέου πλαφόν ουδέν νεώτερο.
¦ Την Τετάρτη του Πάσχα στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση η κοινή Επιτροπή Προσλήψεων Υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ. Οι εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Γιατρών στην Επιτροπή απευθύνουν έκκληση σε όσες Ενώσεις δεν έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία να το πράξουν άμεσα.
Τα στοιχεία θα πρέπει να σταλούν στην ΟΕΝΓΕ (φαξ 210-5234725) και στο μέλος της Επιτροπής Σάκη Παπαδόπουλο (φαξ 24310-36853), ώστε να υπάρξει προεργασία.

¦ Ο Ξέρξης έδερνε τη θάλασσα επειδή του χαλούσε τα μεγαλόπνοα σχέδια. Ο κ. Αβραμόπουλος για τον ίδιο ακριβώς λόγο δέρνει και απολύει τους Διοικητές Νοσοκομείων. Μετά το Διοικητή του Τζανείου πήρε σειρά ο Διοικητής του Δαφνιού.
Τώρα μάλιστα ο Υπουργός αποφάσισε να θέτει τους Διοικητές σε εγκλεισμό καθ΄ όλη την διάρκεια της εφημερίας.
Εαν αυτό είναι εφικτό για Νοσοκομεία μεγάλων πόλεων που εφημερεύουν λίγες μέρες το μήνα είναι παντελώς ανέφικτο για επαρχιακά Νοσοκομεία που εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Μέσα στον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου όσοι Διοικητές δεν παραιτούνται θ΄ ανεβαίνουν κάπου ψηλά και θα λαλάνε. Η μόνη λύση για τα επαρχιακά Νοσοκομεία είναι να τοποθετήσει ο κ. Αβραμόπουλος ως Διοικητές βαρυποινίτες. Αυτοί είναι οι μόνοι που δε θα δυσανασχετήσουν για τον ενδονοσοκομειακό εγκλεισμό και ταυτόχρονα θα μπεί σε εφαρμογή το μέτρο της αποσυμφόρησης των φυλακών.
¦ Και ένα σχετικό άρθρο με τίτλο "Εις υγείαν των χαφιέδων" (εδώ)

¦ Το περιστατικό που ανέδειξε ο κ. Καρχιμάκης με τον αρουραίο στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πολλές ομοιότητες με την κατσαρίδα που ανέδειξε το πάλαι ποτέ ο Θ. Γιαννόπουλος. Πρόκειται για απροκάλυπτη σκανδαλολογία που χρησιμοποιεί ως καρύκευμα τα προβλήματα των νοσοκομείων, ενώ ο ακαταμάχητος πρωταγωνιστής βρίσκεται στο ζωικό βασίλειο: μιά γάτα, ένας ποντικός ή μιά κατσαρίδα.
Η Ενωση Γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου πήρε ευθέως θέση στο ζήτημα (κλικ εδώ) και μάλιστα ο Πρόεδρος της Ενωσης εμφανίστηκε και τοποθετήθηκε στα τοπικά και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Ελα μου όμως που ο κ. Τζανετής, χειρουργός στο Νοσοκομείο και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν έμεινε ικανοποιημένος και κατήγγειλε την Ενωση πως δεν έκανε τίποτα...
Πρόκειται για προμελετημένη υπερβολή, προκειμένου ο κ. Τζανετής να τονίσει τη διαφορά από τη δική του δραστηριότητα, καθότι ήταν εκείνος που τροφοδότησε τον τοπικό τύπο και τον κ. Καρχιμάκη με τις πιπεράτες αφηγήσεις για τον ποντικό, ο οποίος μάλιστα κατά τον αφηγητή ήταν και εξαγριωμένος!

¦ Το Γραφείο του νέου Υφυπουργού κ. Σαλμά πρέπει να μοιάζει με αστικό λεωφορείο σε ώρα αιχμής. Ούτε χειρολαβή να κρατηθούν δε βρίσκουν πλέον οι μετατασσόμενοι. Είχαμε όμως πρόσφατα και μιά αποπομπή. Ας κάνει ακόμη δυό τρείς ο φέρελπις πολιτικός γιατί αρχίζουν οι ζέστες και θα έχουμε λιποθυμικά επεισόδια στα Υπουργικά γραφεία.

¦ Μετά τις γιορτές αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ για τον ΠΙΣ. Εν τω μεταξύ άρχισε φαγωμάρα στην παρέα των εγκαθέτων, οι οποίοι προσπαθούν σε κάθε συνάντησή τους με συναδέλφους να κάνουν την "αυτοκριτική" τους, ώστε να δείξουν ότι έχουν λεπτά αισθήματα. Μάλιστα κάποιος πονηρός προσπαθεί να κάνει πάσα το πόστο του σε άλλον, ο οποίος όμως το αποφεύγει.

¦ Ανάμεσα στα νομοθετήματα, χρήση των οποίων έκανε ο Υπουργός για να καθαιρέσει το αιρετό ΔΣ, περιλαμβάνεται και μιά εξωφρενική διάταξη: στις συνεδριάσεις του ΠΙΣ οφείλει να συμμετέχει ανελιπώς Κυβερνητικός Επίτροπος (κομισάριος) τον οποίο εγκαθιστά ο Υπουργός για να παρακολουθεί τις εργασίες του ΔΣ!

Άρθρ.15.-Εις τας συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνελεύσεως, μετέχει άνευ ψήφου εις Ανώτατος Υγειονομικός Υπάλληλος, ως Κυβερνητικός Επίτροπος, οριζόμενος μετά του αναπληρωτού του υπό του Υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

¦ Όταν εκπέσει η δοτή Διοίκηση ας ορίσει ο Υπουργός έναν εκ των εγκαθέτων ως κομισάριο για να παρακολουθεί τους αιρετούς. Πίστεύω ότι όχι μόνο θα βρεθεί κάποιος που θα δεχτεί, αλλά θα ζητήσει να του ράψουν και ανάλογη στολή με έξοδα του ΠΙΣ.

¦ Όλη αυτή η νομοθεσία που παραπέμπει σε Μεταξά και την ΑΜ τον Βασιλέα πρέπει το ταχύτερο να πάει στον κάλαθο των αχρήστων και να συνταχθει νομοθετικό πλαίσιο σύγχρονο και ανάλογο εκείνου που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για τους τοπικούς και εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους. Παντού είναι σωματεία και δεν έχουν καμιά εξάρτηση από τον Υπουργό Υγείας, αποτελώντας αξιοσέβαστους φορείς της κοινωνίας που παρεμβαίνουν σε όλες τις πτυχές της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.


¦ Στη Σύρο ο Επίτροπος (όχι βεβαίως ο Κυβερνητικός που λέγαμε παραπάνω) προσμετρά στο πλαφόν και τις αποδοχές από τα απογευματινά ιατρεία. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει αν γενικευτεί το μέτρο στα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας;

¦ Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας κ. Χαϊτίδης δε ξέρει άλλη στάση Διοίκησης πλην της αποκαλούμενης "Εισαγγελικής". Μόλις οι γιατροί του Νοσοκομείου αποφάσισαν ότι θα ξεκινήσουν επίσχεση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών άρχισε αμέσως ν΄ απειλεί με απολύσεις και περικοπές μισθού. Μάλιστα έδωσε και συνέντευξη προκειμένου να διαλαλήσει το κατόρθωμά του.

Μήπως ήρθε καιρός ο Υπουργός να στείλει τον κ. Χαϊτίδη στο σπίτι του, ώστε να ησυχάσει η Πτολεμαϊδα; Ο άνθρωπος είναι αμετανόητος.

¦ Ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ υπήρξε η απόλυτη υπερβατική μορφή του Ιησού Χριστού στον κινηματογράφο, κάνοντας εκατομμύρια χριστιανών σ΄ όλο τον κόσμο, να τον ταυτίσουν με τον ίδιο τον θεάνθρωπο. Με διάφανα γαλανά μάτια και μια σχεδόν θεϊκή αύρα στην κίνηση και την μορφή του, ο 33χρονος τότε ηθοποιός ενσάρκωσε τον ρόλο του Ιησού στην επική ταινία του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», πληρώνοντας όμως ακριβά το τίμημα στην μετέπειτα καριέρα του. Οι εκδηλώσεις λατρείας του κόσμου, του δημιούργησαν τεράστια ψυχολογικά προβλήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «όπου πήγαινα, ο κόσμος με αντιμετώπιζε με δέος. Αντιδρούσαν λες και είχαν μπροστά τους τον ίδιο τον Χριστό. Παραμέριζαν για να περάσω, μου φιλούσαν τα χέρια και έκαναν το σταυρό τους. Αρχικά το αντιμετώπιζα με χιούμορ, μετά όμως μου στοίχισε ψυχολογικά και επαγγελματικά. Κανένας σκηνοθέτης δεν ήθελε να προσλάβει τον "Χριστό"».
(Σημείωση Ναυαρχιδας : Δημήτρη συγγνώμη για το ...μοντάζ)