Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ!


ΑΙΣΧΟΣ! Η ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΜΕ F-16, ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΑΡ, ΦΡΑΓΑΤΕΣ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ!
Για πρώτη φορά η χώρα μας, με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Παπαδνρέου και με πλήρη παραβίαση του Συντάγματος, θα συμμετάσχειευθέως σε ωμή στρατιωτική επίθεσησε βάρος γειτονικής χώρας.
Η περιοχή μας ζει ώρες που θυμίζουν τον βάρβαρο αεροπορικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, μόνο που σήμερα η ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση μπορεί να πάρει πιο γενικευμένο χαρακτήρα, ενώ η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί πολύ πιο τραγικά, με πολύ πιο επικίνδυνες συνέπειες για όλη την περιοχή και για τη χώρα μας!
Η επίθεση του βρώμικου Νατοϊκού μπλοκ εναντίον της Λιβύης, με πρόσχημα τις σφαγές του Καντάφι, αναμένεται από ώρα σε ώρα, αφού, επίσης προσχηματικά, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία διακηρύσσουν ότι ο Καντάφι παραβιάζει το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση η Δυτική επίθεση στη Λιβύη, με την άμεση συνδρομή της Ελλάδας, θα εκδηλωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες με βροχή αεροπορικών επιθέσεων το Σάββατο και θα κλιμακωθεί την Κυριακή.
Η Ελλάδα σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχει ευθέως στην επίθεση  με τη συμμετοχή επίλεκτων στρατιωτικών μέσων, ένα σμήνος F-16, ένα ιπτάμενο ραντάρ, μια φρεγάτα και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης!
Το μόνο ερώτημα είναι, αν τα ελληνικά F – 16 θα βομβαρδίζουν άμεσα τη Λιβύη ή θα υποστηρίζουν αυτά που θα βομβαρδίζουν!!! ΑΙΣΧΟΣ!
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα του Γ. Παπανδρέου ξεπροβάλλει ως άθλιο «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΙΣΡΑΗΛ και ως «στρατιωτικό πιόνι» τους για τον έλεγχο των πετρελαίων και των εξεγέρσεων!

Δύο . . . και σήμερα για το "νέο σύστημα εφημέρευσης" της 2ης ΥΠΕ

Πού στοχεύει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.



ΠΗΓΗ: ΔΡΟΜΟΣ
Της Δέσποινας Κουτσούμπα.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσες σελίδες χρειάζεται να αφιερώσει κανείς για να γυροφέρνει ένα θέμα, χωρίς να μιλήσει για την ουσία του! Στην περίπτωση της «Μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο δημόσιο»*, χρειάστηκαν 272 σελίδες (που κόστισαν 72.000 ευρώ!) για να κρυφτεί το αυτονόητο: ότι, τελικά, οι απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατατάσσονται μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωζώνη και δεν αντιστοιχούν ούτε στο παραγόμενο έργο ούτε και στο κόστος ζωής. Και –προφανώς– δεν ευθύνονται για το «δημόσιο» χρέος!

Το ιστορικό της «μελέτης»
Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα έδινε στη δημοσιότητα το νέο μισθολόγιο τον περασμένο Σεπτέμβρη και θα το έθετε σε εφαρμογή από 1/1/2011. Μπροστά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως, «ελαστικοποίησε» τις δεσμεύσεις του Μνημονίου –τώρα προσανατολίζεται στον Ιούνιο του 2011. Κι όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους «ειδικούς». Στις αρχές Φλεβάρη τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών ανέθεσαν σε δύο ιδιωτικές εταιρίες (ICAP και HAY Group) να μελετήσουν το υπάρχον μισθολόγιο του Δημοσίου.
Ήταν τέτοια η πρεμούρα να γίνει (και να πληρωθεί) η μελέτη μέσα σε ένα μήνα, ώστε αυτό που παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ένα τευχίδιο γεμάτο αβλεψίες, κοινοτοπίες και στατιστικές με λαθεμένα δεδομένα. Από πού να αρχίσει κανείς; Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκπροσωπείται στο δείγμα μόνο από τη μισθοδοσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σελ. 10) –παρ’ όλα αυτά η μελέτη προχωρά σε συγκρίσεις! Ανακατεύονται τα επιδόματα με τις αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης. Στις στατιστικές της απασχόλησης οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί υπολογίζονται στο μόνιμο προσωπικό(!), ενώ στους αριθμούς των συμβασιούχων δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι stage. Και πολλά άλλα…


Πολλά ψέματα είπαμε, ας πούμε και μια αλήθεια…
Ακόμη και με τα λειψά και παραφουσκωμένα στοιχεία, η μελέτη αποδεικνύει αυτό που εδώ και πολλά χρόνια φωνάζουν τα σωματεία του Δημοσίου. Στη σελ. 7 διαβάζουμε ότι «το μέγεθος της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών» και ότι «η αύξηση των ακαθάριστων αποδοχών στην Ελλάδα ήταν μεγαλύτερη από τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης, η αμοιβή παραμένει ωστόσο σε χαμηλότερα επίπεδα». Επίσης, οι αυξήσεις αυτές οδήγησαν «σε μετριότερου βαθμού (sic!) ενίσχυση στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων» (σελ. 50). Γι’ αυτό, όταν επιχειρείται η σύγκριση του ελληνικού μισθολογίου με τα μισθολόγια άλλων χωρών, οι μελετητές τονίζουν ότι συγκρίνουν τις δομές και όχι τα επίπεδα των αμοιβών, «διότι αυτό θα ήταν ήσσονος σημασίας και χωρίς αξία» (σελ. 261). Φυσικά, γιατί κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε απροκάλυπτα τα ψέματα όσων μιλούν για «κοπρίτες» και ο «ανεξάρτητος» μελετητής δεν συνηθίζεται να δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει…
Το 50% των εργαζόμενων του δείγματος δεν ξεπερνά σε απολαβές τα 1.639 ευρώ μεικτά (περίπου 1.100-1.200 καθαρά!), ενώ μόλις το 10% των δημοσίων υπαλλήλων του δείγματος ξεπερνούν τα 2.418 ευρώ μεικτά. Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία για τις προσλήψεις προσωπικού, καθώς στο σχετικό πίνακα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται να παρουσιάζει αύξηση του προσωπικού του κατά 89,5%(!) στο διάστημα 2006-2009 –χωρίς να υπολογίζονται τα σώματα ασφαλείας.

Το νέο μισθολόγιο: μύθοι και πραγματικότητες
Η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου να μας πείσει ότι με το νέο μισθολόγιο θα διορθωθούν οι «αδικίες» και οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι θα δουν επιτέλους αυξήσεις. Αφήνοντας προς στιγμήν ασχολίαστο το ποιοι δημιούργησαν και ενέτειναν τις «αδικίες» αυτές –ώστε τώρα να τις χρησιμοποιούν για να φέρνουν τους ίδιους τους υπαλλήλους σε αντιπαράθεση μεταξύ τους– ας δούμε πού έχει η αχλάδα την ουρά.
Καταρχάς, η κυβέρνηση (ήδη με το πρώτο Μνημόνιο) έχει δεσμευτεί ότι θα μειώσει το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο κατά 500 εκατ. ευρώ επιπλέον για το 2011, 600 εκατ. ευρώ για το 2012 και 500 εκατ. ευρώ για το 2013. Άρα οι κορώνες του Ραγκούση ότι τα ίδια ποσά μισθοδοσίας θα μοιραστούν δικαιότερα, δεν είναι παρά συνειδητά ψέματα! Πόσο μάλλον που οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου –ακόμη κι αν τα επιδόματά τους μοιραστούν εξ ίσου σε όλους τους υπαλλήλους, το γινόμενο είναι μικρότερο από την απώλεια που θα προκύψει π.χ. με την (σίγουρη) κατάργηση του σημερινού «κινήτρου απόδοσης».
Η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, έτσι όμως όπως το πάει η κυβέρνηση, θα καταντήσει… δώρο άδωρο: αν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας υποβιβαστούν σε «επιδόματα» (και δεν υπολογίζονται με βάση τον βασικό μισθό) και με δεδομένη τη μείωση των συντάξεων, δεν θα έχει τελικά καμία θετική επίπτωση στο καθαρό εισόδημα των εργαζόμενων. Ακόμη χειρότερα, η αλλαγή στα μισθολογικά κλιμάκια (λ.χ. η μισθολογική ωρίμανση να έρχεται μετά από 4 αντί για 2 χρόνια –και βέβαια κατόπιν «αξιολόγησης») σημαίνει την σε βάθος χρόνου απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος, ακόμη και στην περίπτωση που θα αυξηθεί πραγματικά ο βασικός μισθός (βλ. και http://www.alfavita.gr/artro.php?id=24920). Κι όλα αυτά, πέραν της πραγματικής απώλειας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος (και διπλάσια απώλεια της αγοραστικής δύναμης…) που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία 2 χρόνια.
Και βέβαια, οι μισθολογικές ανισότητες δεν θα σταματήσουν! Το κλειδί είναι η μέτρηση της «αποδοτικότητας» και η «αξιολόγηση». Με βάση τους ετήσιους στόχους που θα προσδιορίζονται για κάθε Υπηρεσία, θα μετριέται και η «αποδοτικότητα» των υπαλλήλων. Έτσι, και πάλι οι εργαζόμενοι σε ελεγκτικούς ή εισπρακτικούς μηχανισμούς κ.λπ. θα μπορούν να πάρουν μεγάλα μπόνους, όμως πλέον ως «ατομικό τρόπαιο» με βάση την αποδοτικότητα (δηλ. το πόσο συμμορφώθηκαν με τις εκάστοτε πολιτικές) και την αξιολόγηση (το πόσο συμμορφώθηκαν με τον εκάστοτε προϊστάμενο).
Με αυτό το μοντέλο μισθολογίου, δεν αλλάζει μόνο η δομή του μισθού. Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας ολόκληρου του Δημοσίου! «Αποδοτικός» θα θεωρείται ο υπάλληλος που συμβάλλει στην περικοπή κάθε δημόσιου αγαθού. Πώς θα μας φαινόταν άραγε οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων να έψαχναν τρόπους να μας κόψουν παροχές, ωσάν να ήταν υπάλληλοι της Interamerican;
Τι θα σήμαινε να χαρακτηρίζεται πιο «αποδοτικός» ο δάσκαλος που δέχεται να κάνει μάθημα με 40 παιδιά στην τάξη, ο γιατρός που διώχνει τον ανασφάλιστο από το νοσοκομείο, ο εφοριακός που θα στέλνει στον εισαγγελέα τον μικρομεσαίο για οφειλές 5.000 ευρώ;
Το νέο μισθολόγιο και ο Καλλικράτης ΙΙ
Αν το ερώτημα είναι προς τι τέτοια σπουδή για την «εξίσωση» των αμοιβών, η απάντηση βρίσκεται στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και την επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του κράτους (τον επερχόμενο Καλλικράτη ΙΙ).
Βασικός στόχος το επόμενο διάστημα είναι να δημιουργηθεί ο «κρατικός υπάλληλος», ο οποίος μετακινείται από υπουργείο σε υπουργείο ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Τα σημερινά δικαιώματα του δημοσίου υπαλλήλου, η πρόσληψή του σε συγκεκριμένο κλάδο συγκεκριμένου υπουργείου δεν συνάδουν με τον «ευέλικτο» δημόσιο τομέα που έχει θέσει ως στόχο το Μνημόνιο –και κυρίως δεν συνάδουν με την πρόθεση της κυβέρνησης να μηδενίσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα επόμενα 4 χρόνια! Οι νέοι κλάδοι που θα θεσπιστούν μέσω του ενιαίου μισθολογίου θα είναι διυπουργικοί, δίνοντας τη δυνατότητα «κινητικότητας» μεταξύ των υπηρεσιών.
Στο βάθος του τούνελ βρίσκεται η κατάργηση όχι μόνο της μονιμότητας, αλλά και κάθε δικαιώματος απέναντι στην εργοδοτική (στην περίπτωση μας, κρατική) ασυδοσία!
Γλώσσα λανθάνουσα…
Στη σελ. 44 της μελέτης διαβάζουμε: «Η εφαρμοζόμενη πολιτική της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επηρεάζει καθοριστικά και την λειτουργία της ευρύτερης αγοράς εργασίας. Επηρεάζει τα επίπεδα των μισθών, των συνθηκών εργασίας, ενώ σε ορισμένους κλάδους διαμορφώνει τόσο την προσφορά όσο και την ζήτηση εργασίας». Πράγματι. Το ξεχαρβάλωμα των μισθών, των όρων και των σχέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, πλάι στην καλπάζουσα ανεργία, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη διάλυση κάθε έννοιας μισθού ή δικαιώματος στον ιδιωτικό τομέα. Ή θα τρωγόμαστε ο ένας με τον άλλον για το επιδοματάκι, ή θα ενωθούμε για να τους σταματήσουμε!

* Η μελέτη βρίσκεται δημοσιευμένη στο: http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/ProsxedioMelethMisthologiou.pdf

"Πυλώνες του πολιτικού συστήματος"

Στο ακροδεξιό πολιτικό μόρφωμα του ΛΑΟΣ βρήκε τον πιο θερμό του υποστηριχτή ο Θ. Πάγκαλος μετά την τελευταία λαϊκή αντίδραση που εισέπραξε και μεταφράστηκε σε ένα μεγαλοπρεπές γιαούρτωμα.

Ο Καρατζαφέρης που ονειρεύεται να γίνει σύντομα πρωθυπουργός και μάλιστα σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση –όχι δεν κάνουμε πλάκα. Αυτό ισχυρίστηκε στην βουλή δίνοντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» να τον σατιρίσει- έδωσε εντολή στα στελέχη του να ξεχυθούν στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, υπερασπιζόμενοι τον Πάγκαλο γιατί όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης «Χθες, ήταν ο Χατζηδάκης, ο Σιούφας, η Διαμαντοπούλου, ο Πρωτόπαππας, σήμερα ο Πάγκαλος, αύριο κάποιος άλλος. Όσο ενθαρρύνονται και δεν καταδικάζονται τέτοιες ενέργειες τόσο πιο πολύ όμηρος του πεζοδρομίου θα είναι το πολιτικό σύστημα».

Και το πυλώνας του πολιτικού συστήματος είναι φυσικά και ο ίδιος ο Καρατζαφύρερ. Όπως μάλιστα γράφει ένας ομόσταυλος του στην γαλάζια πολυκατοικία –ο Φ. Κρανιδιώτης. Στέλεχος της Ν.Δ και σύμβουλος του Σαμαρά- ο αρχηγός του ΛΑΟΣ είναι «πρόθυμο γεροπουλέν της μεταπολιτευτικής παράγκας που μπορεί να γίνει ότι θέλετε. Αντισιωνιστής, φιλοεβραίος, τροτσκιστής, γκεβαρικός, φιλοχρυσαυγίτης, νουνεχής, τολμητίας, να ετοιμαστεί για τις Θερμοπύλες ή να πακετάρει για τα Σούσα».

Τέτοιους «πυλώνες του πολιτικού συστήματος» δεν πρέπει να τους σεβόμαστε
ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Τηλελοβέρδος: Το πρόγραμμα της Δευτέρας

Δευτέρα 11:00 - 13:00


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 2359:

Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 και ώρα 11:00 - 13:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο Υγειονομικός Χάρτης της Ελλάδας» από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου, Λ. Κηφισίας 39, στο Μαρούσι (ΕΚΕΠΥ).
Δευτέρα 13:00 και στις 16:00
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 2360:
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών στη 13:00 και στις 16:00, αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε απο την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ . Για τυχόν αλλαγές ΟΥΔΕΜΙΑ ευθύνην φέρομεν.
ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ φορέστε τα καλά σας !!!

Ο μαλακονίκης



του Πάνου από το Ποντίκι