Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

[ekptoseis.jpg]
27 Νοεμβρίου 2009 η Υπουργός Υγείας με τοποθέτησή της στη Βουλή (κλικ εδώ) είχε δεσμευθεί για:

*3100 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που είχαν δρομολογηθεί επί κυβερνήσεων ΝΔ αλλά... δεν είχαν προχωρήσει!
*3000 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ!
* 300 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού για κάλυψη των 95 κλινών ΜΕΘ μέσω κονδυλίων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας!
* 2093 θέσεις ιατρικού προσωπικού!

Στις 30 Νοεμβρίου 2009 πάλι στη Βουλή, η Υφυπουργός Υγείας είχε δηλώσει (κλικ εδώ):
«Αυτές τις σαράντα ημέρες κάνουμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου μαζί με την Υπουργό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προκηρύξεις 3.100 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2009 με εξασφαλισμένες πιστώσεις, να προωθήσουμε τις προσλήψεις περίπου 300 νοσηλευτών άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λειτουργήσουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, σε δεύτερη φάση, έχουμε άλλα 54 κρεβάτια τα οποία χρειάζονται και εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, πάντως στους πρώτους μήνες του 2010.
Στον Προϋπολογισμό του 2010 αποτυπώνεται η προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνηση για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πάντα μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε τις προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό για 660 άτομα στα νοσοκομεία, 35 γιατρούς στο ΕΚΑΒ, 152 γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και 250 ειδικευόμενους. Όπως σας είπα και πριν, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων προχωρήσαμε πέρα από αυτά που σας είπα και στη σύσταση 1.000 θέσεων ειδικευμένων γιατρών».

Σήμερα σε δηλώσεις του στο Αττικόν Νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός δήλωσε (κλικ εδώ):
«Την επόμενη χρονιά θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία μας. Όπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας».

Όταν διαβάσει κάποιος τις διαδοχικές τοποθετήσεις των μελών της κλυβέρνησης θα καταλάβει ότι μέσα σε ένα περίπου μήνα «χάθηκαν» κάποιες χιλιάδες θέσεις .

Συμπέρασμα: πριν μας αποχαιρετήσει το 2009, η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού κήρυξε την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

ΚΚΕ Σχόλιο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη Δημόσια Υγεία

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Κρύβει όμως επιμελώς αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή για ελαστικές μορφές εργασίας, όπως συνέβη με τις πρόσφατες προσλήψεις για τα 77 κρεβάτια ΜΕΘ που υπερηφανεύεται ότι μόλις άνοιξε. Αυτές οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν με μισθωτούς των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους με εργολάβο το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τους έχει προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «μπλοκάκια», ως ελευθέρους επαγγελματίες.

Όμως και αυτές οι προσλήψεις που εξήγγειλε αποτελούν κοροϊδία. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ακόμα και με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, όπου, χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000, ενώ του ιατρικού πάνω από 3000.

Η πραγματική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης στην υγεία - πρόνοια είναι η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

Η «προσβάσιμη» και «ποιοτική» δημόσια υγεία που υπόσχεται ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας- πρόνοιας που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πόλη και την ύπαιθρο.

ΑΘΗΝΑ 28/12/2009 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Αττικό

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε χορτάσει από δηλώσεις της υπουργού Υγείας για την στελέχωση των νοσοκομείων και των Μονάδων εντατικής Θεραπείας. Φαίνεται ότι σε αυτό τον επικοινωνιακό σχεδιασμό εντάχθηκε και ο κ Παπανδρέου με την σημερινή επίσκεψή του στο Αττικό και τις δηλώσεις του.

Εμείς απλώς επισημαίνουμε στο Πρωθυπουργό ότι τα λόγια έρχονται σε αντίθεση με τα έργα της Κυβέρνησης.

1. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε όχι μόνο δεν επιτρέπει να επιχαίρουμε, αφού για τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε προσωπικό (μόνο σε νοσηλευτικό προσωπικό τα κενά ξεπερνούν τις 25000) έχει εγγραφεί κονδύλι 27 εκατ € που αρκεί μόνο για 1500 νέες προσλήψεις.

2. Η υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει και θα προκηρύξει εδώ και δύο μήνες την παγωμένη προκήρυξη των 1750 θέσεων. Μέχρι σήμερα περιμένουμε…

3. Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ είναι 150 και όχι μόνο 77 που ο ίδιος δήλωσε ότι θα ανοίξουν. Την ίδια ώρα παρά τις δηλώσεις της Υπουργού Υγείας όχι μόνο δεν άνοιξαν όλες οι 35 ΜΕΘ που ήταν κλειστές, αλλά νέα προβλήματα παρουσιάζονται σε μονάδες όπως στην Πάτρα και τα Χανιά.

Σωστά ο κ Παπανδρέου δηλώνει ότι αλλάζουμε αλλιώς βουλιάζουμε. Η πολιτική του υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης της υγείας που ακολουθεί και η σημερινή Κυβέρνηση οδηγεί το ήδη ταλαιπωρημένο Δημόσιο Σύστημα υγείας να βουλιάζει και όχι να αλλάζει.

Για αυτή την αλλαγή στην πολιτική υγείας οι εργαζόμενοι σύντομα θα δώσουν την δική τους απάντηση.

28-12-2009

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ