Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012

Μπορεί ν΄ αρχίσουμε να φωσφορίζουμε!!


Οι μεγάλοι όμιλοι Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης έχουν στήσει σε κάθε συνοικισμό διαγνωστικό κέντρο, εκτελώντας εκατομμύρια εξετάσεων και απορροφώντας τεράστια κονδύλια από τις δαπάνες υγείας με τησιωπηλή συνενοχή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Τώρα, ενώ η τριάδα Λοβέρδος- Κουτρουμάνης- Βουδούρης επιβάλλει τα 6,48 ευρώ ανώτατη αμοιβή στην ιατρική επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ, δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν στους ομίλους υγείας φραγμό, με μαθηματικό επακόλουθο να καταβροχθίσουν μέχρι το Πάσχα όλον τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και να καταρρεύσει το σύμπαν.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πολυπλόκαμη σχέση κυβερνητικών στελεχών με τους ομίλους αυτούς. Πχ η κ. Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια της ΕΣΔΥ, Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύζυγος του βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είναι ταυτόχρονα συνεργάτης (πιθανόν και μέτοχος) του μεγαλύτερου ομίλου διαγνωστικών κέντρων της χώρας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με όσα καταθέτει η ΠΟΣΙΠΥ (κλικ εδώ), είμαστε: 
  • Η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό μαγνητικών τομογράφων κατ αναλογία πληθυσμού μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
  • Η πέμπτη χώρα στους αξονικούς τομογράφους μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.
  • Είμαστε κατά κεφαλήν οι πρώτοι στον κόσμο στην χρήση των μαγνητικών τομογραφιών με 98,1 ανά 1000 κατοίκους με μέσο όρο του ΟΟΣΑ 47,7 ανά 1000 κατοίκους. Πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1.000.000 μαγνητικές τομογραφίες σύμφωνα με την έκθεση, έναντι 450,000 που έπρεπε να πραγματοποιηθούν.
  • Είμαστε κατά κεφαλήν, οι πρώτοι στον κόσμο με 320,9 αξονικές τομογραφίες ανά 1000 κατοίκους, όταν δεύτερη η Αμερική έχει 227,8, τρίτο το Βέλγιο 182,6 και ο «υπανάπτυκτος» Καναδάς μόνο 103,5.
  • Πρακτικά, ένας στους τρεις Έλληνες έκανε αξονική τομογραφία καιπραγματοποιήθηκαν συνολικά 3.200.000 τέτοιες εξετάσεις στη χώρα μας!!!

Και η ΠΟΣΙΠΥ καταλήγει με την παρατήρηση: To κακό στην περίπτωση αυτή είναι ότι σε πέντε χρόνια θα απορροφήσουμε από τις εξετάσεις αυτές περισσότερη ακτινοβολία από τους Ιάπωνες της Fucosima. Το καλό είναι ότι μπορεί ν΄ αρχίσουμε να φωσφορίζουμε!!

Κανείς Διοικητής δεν δικαιούται να κρύβεται πίσω από σαθρές δικαιολογίες και κομματικές φανφάρες.


Είναι αξιοπρόσεκτο το παρακάτω απόσπασμα από τη δήλωση παραίτησης του Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου κ. Κόκκινου (κλικ εδώ):
«Επειδή ακούστηκε μέσα στα πολλά που ειπώθηκαν εναντίον μου, ότι είμαι συνδικαλιστής Διοικητής, ενημερώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι αν αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά το ότι δεν έκρυψα τα προβλήματα του Νοσοκομείου διακινδυνεύοντας ανθρώπινες ζωές, αλλά τα ανέδειξα και αγωνίσθηκα μαζί με το προσωπικό του Νοσοκομείου για τον κοινό στόχο της επίλυσής τους, ο χαρακτηρισμός αυτός είναι για μένα τίτλος τιμής και τον αποδέχομαι με περηφάνια».
Ως γνωστόν τον χαρακτηρισμό του «συνδικαλιστή Διοικητή» απέδωσε στον κ. Κόκκινο ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη σύναξη Διοικητών και το έκανε προκειμένου να τον μειώσει. Θεωρεί προφανώς ο κ. Λοβέρδος ότι οι Διοικητές είναι πειθήνια ανθρωπάκια, τα οποία χειραγωγεί με το δέλεαρ του μισθού αναμεμιγμένο με απειλές και προβάλλοντας ως σκιάχτρο τον χαρακτηρισμό «συνδικαλιστής».
Η παραίτηση του κ. Κόκκινου ως έσχατο σημείο αντίδρασης στην κατάρρευση του νοσοκομείου που διοικεί, αποτελεί παράδειγμα αξιοπρέπειας και δεν δικαιούται πλέον κανείς Διοικητής να κρύβεται πίσω από σαθρές δικαιολογίες και κομματικές φανφάρες.
Κλείσε τα αυτάκια σου Λιάκο μου και κάνε οτι σε προστάζουν. Αυτά τα κάνουν Διοικητές με @@@ και όχι @@@ διοικητές.