Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Όταν το δάχτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο χαζός κοιτά το ...δάχτυλο

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου των ΝΕΩΝ σχετικά με

Τα µείζονα προβλήµατα του νοσοκομείου;

ο πολυχρονεμένος μας Διοικητής απάντησε και μας έδωσε τα μυαλά στο χέρι ότι:

"Δεν υπάρχουν κοιτώνες για τους εφηµερεύοντες. Δεν υπάρχει χώρος στάθµευσης για τους επισκέπτες. Δεν είναι σαφής ο ρόλος που καλείται να διαδραµατίσει το νοσοκομείο όταν εµπλέκονται δύο υπουργεία, Παιδείας - Υγείας."

( ούτε λέξη για τις ελλείψεις προσωπικού)

ΠΑΡΟΙΜΊΑ: Τι του λείπει του ψωριάρη ; Σκούφος με μαργαριτάρι

Στην ερώτηση

Τι ενέργειες έχετε κάνει το τελευταίο εξάµηνο για να βελτιώσετε την κατάσταση;

ο πολυχρονεμένος μας Διοικητής ομολόγησε οτι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο από το μπικικίνι και ο ύπνος των συναδέλφων του

"Εχουµε υποβάλει αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης. Ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστηµα.

Εχουµε ελέγξει µερικώς τις δαπάνες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει σπατάλη. Προχωρούν οι διαδικασίες για τους κοιτώνες των εφηµερευόντων και του χώρου στάθµευσης. Προχωρεί η διαδικασία για την απόκτηση λιθοτρίπτη. Είµαστε σε επικοινωνία µε τον πρόεδρο του Αττικόν Μετρό για την επέκταση στάσης του Μετρό στο νοσοκοµείο. Στους τέσσερις αυτούς µήνες προκηρύξαµε περίπου 100 διαγωνισµούς για υλικά εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν εξωσυµβατικά." (ούτε λέξη για τις ελλείψεις προσωπικού)

ΠΑΡΟΙΜΊΑ: Με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα

Στην ερώτηση

Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά το νοσοκοµείο;

Ακολούθησε η παρακάτω μεγαλοφυής απάντηση:

"Η λειτουργία ενός νοσοκοµείου πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και κανόνες για να είναι ανταγωνιστικό π.χ. µε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο.

Είχα την τύχη να εργαστώ επί σειρά ετών στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο των Βρυξελλών και είµαι υποχρεωµένος να κάνω συγκρίσεις, για αυτό και επιµένω σε κάποια πράγµατα."( ούτε λέξη για τις ελλείψεις προσωπικού)

Κατάλαβε κανείς τι χρειάζεται για την σωστή λειτουργία;εκτός από την υποσημαινόμενη ιδιωτικοποίηση κάτω από το πονηρούλικο "ανταγωνιστικό"

ΠΑΡΟΙΜΊΑ: Αλλού τα κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες

Στην ερώτηση

Πότε θα υλοποιηθούν αυτά;

Η απάντηση που λογικά θα περιμέναμε θα είχε τουλάχιστον ένα "τότε" που να απαντά στο "πότε". Την διαβάζω, την ξαναδιαβάζω δεν βρίσκω κάτι που να μοιάζει με χρονικό προσδιορισμό.

"Ο δρόµος είναι µακρύς και δύσβατος. Η προσπάθεια της διοίκησης, των επιστηµονικών οργάνων του νοσοκοµείου, της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας είναι να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι."

ΠΑΡΟΙΜΊΑ: Αλλα ντ' άλλα, της Παρασκευής το γάλα

ΕΙΠΕ Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ....ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η. ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Το «Αττικόν» υπολειτουργεί ενώ θα µπορούσε να είναι ευρωπαϊκό πρότυπο

21/10/2010 (ΝΕΑ)

Από τα ορθοπεδικά χειρουργεία στην έδρα του Πανεπιστηµίου Πατρών ως καθηγητής και από τη Βουλή διοικητής στο «χειρότερο νοσοκοµείο της χώρας» όπως το χαρακτηρίζει. Με τη δήλωσή του ο Ηλίας Λαµπρίρης δηµιούργησε πολλά ερωτηµατικά σχετικά µε το νοσοκοµείο που θα µπορούσε να αποτελεί ευρωπαϊκό πρότυπο και αντ΄ αυτού υπολειτουργεί.

1 Πόσα χρόνια λειτουργεί το νοσοκοµείο;

Ξεκίνησε το 2003 και από τότε µέχρι σήµερα έχει αλλάξει πέντε διοικήσεις. Τα σηµερινό Διοικητικό Συµβούλιο συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

2 Πόσες κλίνες διαθέτει, πόσες λειτουργούν;

Το 2003 είχε ενεργές 350 από τις 740 κλίνες που διαθέτει και 8 χρόνια µετά λειτουργούν οι 563.

3 Υπολειτουργεί δηλαδή...

Είναι ανεπτυγµένο το 73% του συνολικού αριθµού κλινών και 5 χειρουργικές αίθουσες από τις 14 του συνόλου, δηλαδή περίπου το 30%.

4 Εφηµερίες εκτελεί κανονικά;

Εφηµερεύει κάθε τρίτη ηµέρα 14.30-23.00.

5 Υπάρχουν «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν την εύρυθµηλειτουργία;

Ασφαλώς. Δεν υπήρξε ορθολογισµένη ανάπτυξη του νοσοκοµείου, µε αποτέλεσµα να έχουν δηµιουργηθεί µεγάλες ανισότητες σε χωροταξικό επίπεδο αλλά και σε στελεχικό δυναµικό.

Αυτό δηµιουργεί προβλήµατα και εσωτερικές αντιπαλότητες.

6 Τα µείζονα προβλήµατα;

Δεν υπάρχουν κοιτώνες για τους εφηµερεύοντες. Δεν υπάρχει χώρος στάθµευσης για τους επισκέπτες. Δεν είναι σαφής ο ρόλος που καλείται να διαδραµατίσει το νοσοκοµείο όταν εµπλέκονται δύο υπουργεία, Παιδείας - Υγείας.

7 Τι ανάγκες έχει σε προσωπικό;

Σε ιατρικό προσωπικό είναι ελάχιστες. Υπάρχουν όµως µεγάλες ανάγκες σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

8 Πώς θα αναπτύξετε το νοσοκοµείο;

Βλέπουµε την ανάπτυξη του νοσοκοµείου σε δύο στάδια. Για το πρώτο µας λείπουν 130-140 νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό και για το δεύτερο που αφορά πλήρη ανάπτυξη 40-60 επιπλέον.

9 Ποιες κλινικές δεν λειτουργούν;

Δεν λειτουργεί η ουρολογική, η νευροχειρουργική, η µονάδα µεταµόσχευσης µυελού των οστών, η µονάδα παίδων, η παιδονευροχειρουργική και µια σειρά από κλινικές που υπολειτουργούν.

10 Εχει πλήξει η κρίση την υγεία;

Τα νοσοκοµεία αδυνατούν να πληρώσουν τους προµηθευτές µε τις γνωστές συνέπειες. Η προσέλευση ασθενών στα νοσοκοµεία αυξάνεται. Οι προσλήψεις ήταν και είναι επί σειρά ετών περιορισµένες.

11 Επαρκούν τα τρέχοντα κονδύλια για την απρόσκοπτηλειτουργία του νοσοκοµείου;

Αν και έχει περιοριστεί η σπατάλη εξακολουθεί να υπάρχει. Κάθε προσπάθεια περιστολής δηµιουργεί αντίπαλα στρατόπεδα προς τη διοίκηση. Οπως για παράδειγµα βηµατοδότες, οστικά µοσχεύµατα, φάρµακα, αιµοστατικά, λαπαροσκοπικά φίλτρα, ορθοπεδικά υλικά, τα οποία έχουν ελαττωθεί πολύ ως προς το κόστος.

12 Πώς θα το ξεπεράσετε;

Αν τα Ταµεία µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους µε την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήµατος που ευελπιστούµε µέχρι τον Δεκέµβριο του 2010 να τεθεί σε πλήρη εφαρµογή παράλληλα µε το διπλογραφικό σύστηµα θα υπάρξει ισορροπία στα έξοδα και οι δαπάνες θα ελαττωθούν ακόµη περισσότερο.

13 Ποια είναι τα πιο συχνά παράπονα που δέχεστε;

Υπάρχουν αρκετά παράπονα και αρκετές ευχαριστίες. Οι µεγάλες καθυστερήσεις κυρίως στα χειρουργικά περιστατικά και αρκετές φορές θέµατα που αφορούν συµπεριφορές.

14 Υπάρχουν διαχειριστικά προβλήµατα;

Τα περισσότερα έχουν σχέση µε τη µηχανοργάνωση και µε την εξόφληση τιµολογίων. Ουσιαστικά είναι ένα νέο νοσοκοµείο στο οποίο υπάρχουν ακόµα «παιδικές ασθένειες».

15 Σε ποιες ειδικότητες υπάρχει ιδιαίτερη έλλειψη;

Στις ειδικότητες που έχω ήδη αναφέρει και κυρίως στη διεκπεραίωση των χειρουργικών περιστατικών. Μεγάλες ελλείψεις επίσης υπάρχουν σε αρκετά εργαστήρια.

16 Ράντζα βγάζετε;

Ράντζα δεν υπάρχουν.

Εκείνο που συµβαίνει είναι ότι επειδή δεν υπάρχουν κοιτώνες για τους εφηµερεύοντες ιατρούς, αναγκαστικά χρησιµοποιούνται νοσηλευτικές µονάδες που σήµερα δεν λειτουργούν.

17 Ακουσα από έµπειρο νοσηλευτήότι «λειώνουµε στη δουλειά»...

Το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό πολλές φορές ξεπερνά τον εαυτό του για να µπορέσει να αντεπεξέλθει.

18 Τι ενέργειες έχετε κάνει το τελευταίο εξάµηνο για να βελτιώσετε την κατάσταση;

Εχουµε υποβάλει αναλυτικό σχέδιο ανάπτυξης. Ολοκληρώνεται το πληροφοριακό σύστηµα.

Εχουµε ελέγξει µερικώς τις δαπάνες και ιδιαίτερα όπου υπάρχει σπατάλη. Προχωρούν οι διαδικασίες για τους κοιτώνες των εφηµερευόντων και του χώρου στάθµευσης. Προχωρεί η διαδικασία για την απόκτηση λιθοτρίπτη. Είµαστε σε επικοινωνία µε τον πρόεδρο του Αττικόν Μετρό για την επέκταση στάσης του Μετρό στο νοσοκοµείο. Στους τέσσερις αυτούς µήνες προκηρύξαµε περίπου 100 διαγωνισµούς για υλικά εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν εξωσυµβατικά.

19 Τι χρειάζεται για να λειτουργήσεισωστά το νοσοκοµείο;

Η λειτουργία ενός νοσοκοµείου πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και κανόνες για να είναι ανταγωνιστικό π.χ. µε ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο.

Είχα την τύχη να εργαστώ επί σειρά ετών στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο των Βρυξελλών και είµαι υποχρεωµένος να κάνω συγκρίσεις, για αυτό και επιµένω σε κάποια πράγµατα.

20 Πότε θα υλοποιηθούν αυτά;

Ο δρόµος είναι µακρύς και δύσβατος. Η προσπάθεια της διοίκησης, των επιστηµονικών οργάνων του νοσοκοµείου, της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας είναι να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι.

Γαλλία: Η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου

Επέκταση και ριζοσπαστικοποίηση του απεργιακού κινήματος

(Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς)

Πέρα από τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στις 277 διαδηλώσεις της 19ης Οκτωβρίου, η εικόνα της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου συμπληρώνεται από τις εξής εξελίξεις:

· Το 54% των 12.500 βενζινάδικων δεν λειτουργούν καθώς δεν ανεφοδιάζονται πια. Τεράστιες ουρές σχεδόν παντού μπροστά στα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης.

· Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το 71% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα. Η υποστήριξη φτάνει το 81% στις ηλικίες 25-29 ετών και το 79% στις 30-39 ετών. Επίσης, το υποστηρίζει το 79% των εργατών, το 83% των υπαλλήλων και το 86% των ανέργων. Γενικά, οι γυναίκες το υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες.

· Από τη νύχτα της Τρίτης, δυνάμεις γαλλικών ΜΑΤ και χωροφυλάκων «απελευθερώνουν» κατ’εντολή του ίδιου του Σαρκοζί, χωρίς να συναντούν αντίσταση, στρατηγικά αποθέματα καυσίμων που είχαν μπλοκαριστεί από απεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπλόκα ξαναστήνονται λίγο αργότερα.

· Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν υπό των έλεγχο των εργαζομένων τους και δεν λειτουργούν. Οι απεργιακές φρουρές τους δίνουν πετρέλαιο σε σχολεία, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.

· Ομάδες απεργών και υποστηρικτών τους, που αποτελούνται συνήθως από εργαζομένους στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, στην υγεία, στις οδικές μεταφορές, στην εκπαίδευση, καθώς και από μαθητές και φοιτητές, μπλοκάρουν για μερικές ώρες ή και περισσότερο αεροδρόμια (Τουλούζη, Νάντ, Παρίσι, …), εθνικούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα εφοδιασμού του Carrefour, γέφυρες, τράπεζες, ντεπό λεωφορείων και τραμ. Κονβόϊ των συνδικάτων μισθωτών φορτηγατζήδων μπλοκάρουν και επιβραδύνουν τη κίνηση σε μια ντουζίνα αυτοκινητοδρόμους.

· Διευρύνεται και σκληραίνει το απεργιακό κίνημα στη Μασσαλία και στο λιμάνι της, που είναι και προπύργιο της αμφισβήτησης του Σαρκοζί και της πολιτικής του. Οι δρόμοι της πόλης (όπως και δεκάδων άλλων γαλλικών πόλεων) γεμάτοι από τεράστιους σωρούς σκουπιδιών. Φέρνουν τη…Λεγεώνα των Ξένων για να τα μαζέψει…

· Διαδήλωση, κυρίως μαθητών, μπροστά στη Γερουσία. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό, μαζί με 50 συναδέλφους του μπλοκάρουν ένα ταχυδρομικό κέντρο διανομής στη Ναντέρ του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν και σήμερα κάποιες συγκρούσεις νέων με την αστυνομία. Ο ηγέτης του ΝΡΑ δηλώνει ότι «απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές δράσεις».

· Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενωτικά διασυνδικαλιστικά και διεπαγγελματικά συντονιστικά όργανα σε επίπεδο περιφερειών και επαρχιών (Αρδέννες, Haute Loire…). Λειτουργούν με ανοικτές γενικές συνελεύσεις και συσπειρώνουν τους «από κάτω» ανεξάρτητα από το συνδικάτο τους και το επάγγελμά τους. Καλούν συνήθως τον πληθυσμό των περιοχών τους σε γενική ανανεωνόμενη απεργία (grève générale reconductible) με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις.

· Μείωση των απεργών στις μεταφορές, ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού όπου το μετρό λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Αντίθετα, αύξηση των απεργών στην επαρχία. Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στις μεσαίες και μικρές πόλεις όπου συχνά το 1/4 του πληθυσμού μετέχει σε αυτές.

· Κλιμακώνεται η κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών. Χτες 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, η κινητοποίηση (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, αποχές, κλπ) αφορούσε περίπου 1.200 λύκεια σε όλη τη χώρα.

· Όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται κινητοποίηση και των φοιτητών. Γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια, κατάληψη και μπλοκάρισμα μιας ντουζίνας από αυτά. Πολλές γενικές συνελεύσεις αρκετά μαζικές. Μερικά πανεπιστήμια κλείνονται από τις ακαδημαϊκές αρχές για να προλάβουν τους φοιτητές.

· Συγκρούσεις νέων και ΜΑΤ στο κέντρο της Λυών. Ο (προ τριμήνου καταδικασμένος για ρατσισμό από γαλλικό δικαστήριο) υπουργός εσωτερικών Ορτεφέ, που επισκέπτεται τη Λυών, γιουχάρεται από περαστικούς. Συλλαμβάνονται και κρατούνται όσοι του φώναξαν «φασίστα», «ρατσιστή» και «δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Λυών». Ο ίδιος υπόσχεται να συντρίψει τους «αλήτες». Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών έφτασαν τους 1.500 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές.

· Συνεχίζονται και ξεπερνούν ήδη τις 600, οι ενωτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οργανώσεων της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικής αριστεράς, σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Ενωτική Αριστερά, κλπ).

· Το Σοσιαλιστικό κόμμα απευθύνει δραματική έκκληση στη κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στη Γερουσία προκειμένου «να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα». Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών παρατάξεων, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές των ΜΜΕ στο Μάη του ’68…

ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΙΣ ΜΑΣ ...


...ΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΒΙΝΤΕΟ ΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΑΠΑΝΤΑ ΓΝΩΣΤΗ ΕΠΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΕΧΘΡΟ!
ΑΥΡΙΟ ΩΡΑ 9:00 ΑΚΡΙΒΩΣ!

ΤΟ ΒΗΜΑ : Υπό έλεγχο ο νεποτισμός στα πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας ζητεί από τα ιδρύματα στοιχεία για διορισμούς καθηγητών που είναι συγγενείς διδασκόντων
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010



Θέμα «οικογενειοκρατίας» στα πανεπιστήμια ανοίγει το υπουργείο Παιδείας παραμονές ανακοίνωσης των επισήμων κυβερνητικών προτάσεων για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Τα ακαδημαϊκά «τζάκια», οι κουμπάροι, οι γιοι και οι ανιψιοί που φέρονται να ελέγχουν τα πανεπιστήμια μπαίνουν στο στόχαστρο. Με επείγον έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος σε όλα τα πανεπιστήμια ζητεί στοιχεία σχετικά με διορισμούς καθηγητών, συγγενών των ήδη υπηρετούντων διδασκόντων.

Εκατό περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών έχει «παγώσει» το υπουργείο, ενώ 15 ήδη ακυρώθηκαν ως παράτυπες. Στο υπουργείο έχουν φτάσει καταγγελίες για παράτυπες εκλογές πανεπιστημιακών στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πειραιώς, Θράκης, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου. Στο παρελθόν μάλιστα, όταν τον έλεγχο της εξέλιξης των καθηγητών έκανε το υπουργείο και όχι οι πρυτάνεις όπως σήμερα, τουλάχιστον 20 περιπτώσεις ενστάσεων και καταγγελιών έφταναν κάθε μήνα στο υπουργείο.

Ακόμη και σήμερα όμως φθάνουν δεκάδες ενστάσεις ή καταγγελίες υποψηφίων που παραλείφθηκαν όταν έθεσαν υποψηφιότητα για το πανεπιστήμιο ή αναγκάστηκαν να περιμένουν χρόνια προτού εξελιχθούν, επειδή κάποιοι «δεν τους ήθελαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική του Πανεπιστημίου των Αθηνών, τα τέκνα του 40% των τακτικών καθηγητών ήδη υπηρετούν σε γραφεία κοντινά με εκείνα των γονέων τους. Ανέκδοτο έχουν γίνει περιπτώσεις καθηγητών μεγάλων πανεπιστημίων οι οποίοι εκτός από το μέλλον των παιδιών τους έχουν εξασφαλίσει και εκείνο των γαμπρών τους. Σε ένα μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών σχολών, τα παιδιά του 25% με 30% των υπηρετούντων καθηγητών είναι ήδη μέλη ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες. Το θέμα φυσικά δεν έχει νομικές διαστάσεις- δεν τεκμηριώνεται εύκολα ο επηρεασμός των εκλεκτορικών σωμάτων-, αλλά τεράστιες ηθικές διαστάσεις. Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν πανεπιστημιακοί, συγγένειες εξ αίματος αλλά και πολιτικές συγγένειες καθορίζουν τις τύχες νεαρών επιστημόνων που τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το έγγραφο Πανάρετου διαβιβάστηκε στα πανεπιστήμια έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Κ. Αϊβαλιώτης. Παρ΄ ότι όμως το αίτημα έχει υποβληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα περισσότερα ΑΕΙ δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Με δεύτερο έγγραφο που θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες, ο υφυπουργός Παιδείας «υπενθυμίζει» στις διοικήσεις την υποχρέωσή τους να παρέχουν στο υπουργείο τα στοιχεία που ζητήθηκαν.



ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΤΙΛΟ ΤΗΣ ΑΝΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΗΓΗ