Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Πατέρα... κατάλαβες που κατευθύνω την Υγεία;

26/02/2010 Παπανδρέου: "Προτεραιότητα στην υγεία –Περιορισμό της σπατάλης" (ΕΡΤ)

Περιστολή των δαπανών του ΕΣΥ κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους νέους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και τους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της χώρας, κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ο κ. Παπανδρέου σε μία σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές που στόχο έχουν την προστασία του συστήματος υγείας και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ο κ. πρωθυπουργός άσκησε οξεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία και τόνισε ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και στο νοσηρό φαινόμενο με τα φακελάκια.

Αποσπάσματα από τον χαιρετισμό Παπανδρέου (συνάντηση με διοικητές, υποδιοικητές υγειονομικών περιφερειών)

Ξέρετε πολύ καλά ότι η χώρα μας βιώνει δύσκολες στιγμές. Πρόκειται για μία συνολική κρίση, που μόνο η κορυφή του παγόβουνου είναι το χρέος και το έλλειμμα, αλλά τα βαθύτερα αίτια, τα οποία κληροδοτήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία σε εμάς, τα βαθύτερα αίτια και προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε, είναι αυτά της διαφθοράς, της σπατάλης, μιας θεσμικής ανεπάρκειας σε πάρα πολλούς τομείς, που εξέθεσαν τον πολίτη σε κινδύνους, σε προβλήματα, σε γραφειοκρατίες, σε απαράδεκτες πρακτικές. Ενώ ο στόχος μας είναι ακριβώς να προστατέψουμε τον πολίτη, τα δικαιώματά του, τη ζωή των συμπολιτών μας από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, για να διαμορφώσουμε μια Πολιτεία ευνομούμενη, που να σέβεται τον ίδιο τον πολίτη, να σέβεται τα χρήματά του, να σέβεται τα δικαιώματά του και να τα προστατεύει.

Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Υπάρχουν τα τεράστια χρέη των νοσοκομείων, που δημιουργήθηκαν από το 2005 και μετά, τα οποία εκτιμώνται σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν και ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Ένα φαύλο σύστημα προμηθειών, όπου δυστυχώς η εξαίρεση ήταν ο κανόνας, με αδιαφάνεια, με σπατάλη, με παρατυπίες, με γκρίζες ζώνες και εστίες διαφθοράς."

"Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της χώρας, δεν είναι μόνο ένα Πρόγραμμα δημοσιονομικής διαχείρισης. Είναι ένα Πρόγραμμα πραγματικής ανασυγκρότησης των θεσμών, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να προσφέρουν με σωστό τρόπο τις υπηρεσίες που αξίζει ο Ελληνικός λαός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να θέσουμε σε απόλυτο περιορισμό τη σπατάλη στο χώρο της υγείας.

Στοχεύουμε στο Πρόγραμμά μας, και με τη δική σας βοήθεια, να μειώσουμε τις δαπάνες για προμήθειες στα νοσοκομεία, κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι αποτύπωση, κι αν θέλετε και η επιβολή της λογικής, μετά από την επικράτηση για χρόνια παράλογων και προκλητικών πρακτικών, από τη συνταγογράφηση μέχρι και τη διαδικασία προμηθειών, που οδηγούσαν σε αγορά μηχανημάτων και αναλώσιμων σε τιμές εξωφρενικές, με χρήματα βεβαίως των Ασφαλιστικών Ταμείων, χρήματα του Ελληνικού λαού, ο οποίος σήμερα απορεί πώς φτάσαμε ως χώρα στο σημείο όπου φτάσαμε".

"Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι το φέουδο του κάθε υπαλλήλου ή του κάθε προϊσταμένου. Η Δημόσια Διοίκηση έχει ως μοναδικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών προς το δημόσιο, το συλλογικό συμφέρον. Υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και είναι βασική μας αρχή, πάνω στην οποία μας έδωσε την εντολή να κυβερνήσουμε ο Ελληνικός λαός. Είναι δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Τα θέματα της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν βασική και μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας για ένα κράτος Δικαίου, αλλά είναι και προϋπόθεση - έτσι το βλέπουμε εμείς - για μια σωστή ανάπτυξη στη χώρα".

Κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου είπε:

"Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Φώφη Γεννηματά, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτή την προσπάθεια και θα τις βρείτε κοντά σας σε κάθε δική σας προσπάθεια και πρόβλημα. Και βεβαίως, θα είμαι κι εγώ μαζί σας, σε κάθε ανάγκη που έχει ο τομέας της υγείας και πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Είναι βασική μας προτεραιότητα. Θα είμαι κι εγώ κοντά σας και θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε περιοχές, για να δούμε τα προβλήματα και από κοντά, με την κατάλληλη ευκαιρία. Καλή επιτυχία στη μάχη που δίνετε. Αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα και νομίζω αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε στον Ελληνικό λαό: ότι παρά τις δυσκολίες αισιοδοξούμε, ότι κάνουμε αυτή την κρίση και μια ευκαιρία για να αλλάξουμε πράγματα, τα οποία ξέρει ο Ελληνικός λαός ότι αποτελούν βαθιά προβλήματα. Δικαιούται όμως να ελπίζει ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα, με ένα σωστό Σύστημα Υγείας, ανθρώπινο, αποτελεσματικό, δίκαιο, με ισονομία και με διαφάνεια".

"Η δουλειά μας είναι πολυμέτωπη. Αφενός να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, για να ανατάξουμε την ελληνική οικονομία, να αποκτήσουμε ξανά αξιοπιστία, και οικονομική, αλλά θα έλεγα και ως χώρα διεθνώς και, αφετέρου, να προστατεύσουμε τους οικονομικά αδύνατους με κάθε τρόπο, όσο μπορούμε. Να εξασφαλίσουμε σε όλους τους πολίτες εκείνες τις υπηρεσίες πρόνοιας, που είναι όχι μόνο δικαίωμά τους, αλλά και απαραίτητες προϋποθέσεις για να αισθάνονται ασφαλείς σε μία εποχή μεγάλης ανασφάλειας διεθνώς."

Γιώργος Παπανδρέου

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ