Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

To παραπόρτι

Το 1993, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημοσιεύθηκε το ΠΔ 407 με τον εύγλωττο τίτλο «Εξαίρεση από το Δημόσιο Τομέα του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων». Αυτή η σκανδαλώδης εξαίρεση του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον δημόσιο τομέα όχι μόνο δεν αναιρέθηκε από τις κυβερνήσεις που επακολούθησαν, αλλά έγινε παραπόρτι πρόσληψης ημετέρων και συγκάλυψης σκανδάλων.

Πρόσφατα το ΚΕΕΛΠΝΟ απέκτησε και το ρόλο εργολάβου. Προσλαμβάνει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στη συνέχεια υπενοικιάζει στα Νοσοκομεία. Οι προσλαμβανόμενοι πληρώνονται με μπλοκάκι και δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα. Στην αμοιβή τους δεν γίνεται διαχωρισμός μισθού και υπερωρίας, δεν έχουν άδειες, ούτε αναγνωρίζονται εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Είναι προφανές πως αυτή η φάμπρικα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα λειτουργήσει ως βόμβα στις εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν σήμερα στη δημόσια υγεία.

Το εξωφρενικό είναι πως το ΚΕΕΛΠΝΟ - αυτό που εξαιρέθηκε από το δημόσιο τομέα- πήρε πρόσφατα δύο δάνεια ύψους 225 εκατ. ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του!

Είναι λοιπόν περισσότερο από ποτέ λογικό, δίκαιο και επιβεβλημένο το ΚΕΕΛΠΝΟ να επιστρέψει στο δημόσιο τομέα και να λειτουργήσει προς το συμφέρον της κοινωνίας.

ygeianet.gr