Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης σε ολόκληρη την Ε.Ε. και διαπιστώνοντας ότι ο ενεργός πληθυσμός συρρικνώνεται σε πολλά κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε χθες τον εκσυγχρονισμό της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα, προτείνοντας μεταξύ άλλων την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ζήτηση για άτομα με υψηλή ειδίκευση έως το 2020 προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 16 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης. Για να μπορέσει, λοιπόν, η Ευρώπη να ανταποκριθεί στη ζήτηση αυτή, πρέπει να καλυφθούν οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό – για παράδειγμα μέσω μετακινούμενων επαγγελματιών υψηλής ειδίκευσης από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οι επαγγελματίες αυτοί μπορεί να αποτελέσουν βασική πηγή ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται εύκολα για την κάλυψη θέσεων απασχόλησης, όπου αυτές υπάρχουν.
Αυτό απαιτεί να μπορούν να αναγνωρίζονται τα προσόντα τους στην Ε.Ε. με γρήγορο, απλό και αξιόπιστο τρόπο. Η πρόταση εκσυγχρονισμού της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα προβλέπει:
1 Την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας. Η ταυτότητα αυτή θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες τη δυνατότητα ευκολότερης και ταχύτερης αναγνώρισης των προσόντων τους. Θα διευκολύνει επίσης την προσωρινή κινητικότητα και θα είναι διαθέσιμη ανάλογα με τις ανάγκες των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων (για παράδειγμα, οι νοσοκόμες έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χρήση μιας τέτοιας ταυτότητας).
Η εν λόγω ταυτότητα συνδέεται με τη βελτίωση της διαδικασίας αναγνώρισης και θα λάβει τη μορφή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες να παρέχουν υπηρεσίες ή να εγκαθίστανται σε άλλο κράτος-μέλος.
2Καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Για τους πολίτες που ζητούν αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων θα υπάρχει μία μόνο υπηρεσία, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται σε διαφορετικές υπηρεσίες. Ο ρόλος αυτός θα ανατεθεί στα Κέντρα Ενιαίας Εξυπηρέτησης.

Γιατροί, αρχιτέκτονες κ.ά.
3 Την επικαιροποίηση των ελάχιστων απαιτήσεων εκπαίδευσης. Το μέτρο αυτό αφορά τους γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές, μαίες, κτηνιάτρους και αρχιτέκτονες. Οι ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης για τα επαγγέλματα αυτά έχουν εναρμονιστεί εδώ και 20-30 χρόνια και επικαιροποιήθηκαν ώστε να αντανακλούν την εξέλιξη των επαγγελμάτων αυτών και της εκπαίδευσης στους αντίστοιχους τομείς. Για παράδειγμα, το επίπεδο που απαιτείται για τις σπουδές νοσηλευτικής και μαιευτικής έχει αναβαθμιστεί από 10 σε 12 έτη γενικής εκπαίδευσης.
4 Τη θέσπιση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας για τους οποίους προβλέπεται αυτόματη αναγνώριση. Οι αρμόδιες αρχές ενός κράτους-μέλους θα είναι υποχρεωμένες να ειδοποιούν έγκαιρα τις αρχές όλων των άλλων κρατών-μελών σχετικά με την απαγόρευση σε επαγγελματία του τομέα της υγείας της άσκησης των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, από δημόσια αρχή ή δικαστήριο.

Και αυτόματη αναγνώριση
5 Τη θέσπιση κοινών πλαισίων εκπαίδευσης και εξετάσεων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις κοινές βάσεις και θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επέκτασης του μηχανισμού αυτόματης αναγνώρισης σε νέα επαγγέλματα.
6 Την αμοιβαία αξιολόγηση για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΣ:
Η θα τους τις ρίξουμε κατακέφαλα, η θα τις ρίξουμε πίσω μας μαύρες

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ANONYMOUS ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


Με νέο τους μήνυμα, μέλη των Anonymous- υποστηρικτές του #OpGreece- απευθύνονται προς τους έλληνες πολίτες αναφορικά με την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται.
Μέσω μηνύματος στο Twitter, τα μέλη της παγκοσμίου φήμης χακτιβιστικής ομάδας (που έχει θέσει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού διεθνώς) εκθέτουν ερωτήματα-διαπιστώσεις.
Στο μήνυμα τους αναφέρουν:
“Γεια σου Ελλάδα, σου θυμίζουν κάτι;
• 40% αύξηση των αυτοκτονιών
• 60% αύξηση της μετανάστευσης στο εξωτερικό
• 18% επίσημη – 25% ανεπίσημη ανεργία
• Μισθοί και συντάξεις έγιναν φιλοδωρήματα
• Αντισυνταγματικά δάνεια και φόροι
• Πολιτικοί που ομολογούν την ανικανότητά τους αλλά δεν παραιτούνται
• Κυβέρνηση που δίνει λόγο μόνο στην τρόικα
• Κλέφτες πολιτικοί και το σινάφι τους ακόμα γυρνάνε ελεύθεροι
• Οι δημοκρατικές εκλογές τους φοβίζουν
• Όποιος είναι απλήρωτος, διαφωνεί και απεργεί, δαιμονοποιείται και καθυβρίζεται
• Το σχέδιό τους είναι: «διαίρει και βασίλευε»
• Τα μεγάλα ΜΜΕ παπαγαλίζουν την προπαγάνδα τους: «πλήρωνε, υποτάξου, αλλιώς θα
έρθει η καταστροφή»
• Τα ΜΑΤ κερνάνε δακρυγόνα και ανοίγουνε κεφάλια
• Η αξιοπρέπεια κατάντησε άλλη μια λέξη στο κουρελόχαρτο που λέγεται Σύνταγμα
• Σου είπαν και εξακολουθούν να σου λένε ψέμματα
• Σου κλέβουνε το μέλλον
• Σου ξεπουλάνε την χώρα
• Ποδοπατούν την δημοκρατία
• Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σου;
• Πάλι θα τους ψηφίσεις;
• Ακόμα να τους στείλεις στο διάολο;
Είμαστε οι Ανώνυμοι – Είσαστε οι Ανώνυμοι – Δεν συγχωρούμε ποτέ – Δεν ξεχνάμε ποτέ – Να μας περιμένετε

Ανίκανοι επίδοξοι εξουσίας



Οι κόποι μιας... θητείας


thumb
Του Δημήτρη Μυ
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στο πλαίσιο της διαφάνειας και της δημοκρατίας, μας επιτρέπεται να ρίξουμε μια ματιά από την κλειδαρότρυπα στην ευημερία την οποία απολαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας – πλην ελαχίστωνεξαιρέσεων. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» δηλαδή των 300 βουλευτών, των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, των ευρωβουλευτών, καθώς και των... τέως όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Έτσι είδαμε και φέτος πώς πρόκοψαν αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτόν τον τόπο. Νοικοκύρηδες πραγματικοί! Με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους, τα σπίτια τους, τα εξοχικά τους, τα αυτοκίνητά τους, τα σκάφη και τα φουσκωτά τους, τις μετοχές και τα ομόλογά τους.

Κοιτώντας τις περιουσίες που σχηματίζονται από τους μετόχους της εξουσίας, δημιουργείται σε κάθε καλοπροαίρετο η εύλογη απορία: Πώς είναι δυνατόν η οικονομία της χώρας να έχει τιναχτεί στον αέρα από τη στιγμή που ήταν στα χέρια τόσο άξιων ανθρώπων;
Με άλλα λόγια, αποδεχόμενοι (για την οικονομία της συζήτησης) τη λογική που θέλει το κράτος να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η απορία διατυπώνεται ως εξής: Πώς γίνεται το κράτος - επιχείρηση να χρεοκοπεί και οι πολιτικοί / Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης - χώρας να τρώνε με χρυσά κουτάλια;
Η απαίτηση απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, όσο η χώρα βυθίζεται στην κρίση και εκατομμύρια άνθρωποι στη φτώχεια, θα προβάλλει πιεστικά, καθώς το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ειδικά οιμεγαλομέτοχοι της μεταπολιτευτικής εξουσίας, δεν κατηγορούνται απλώς και μόνο για πολιτική ανικανότητα.
Καθώς, λοιπόν, σε δύσκολες εποχές σαν αυτές που ζούμε και τις ακόμη χειρότερες έρχονται, η επίδειξη του πλούτου είναι έτσι κι αλλιώς προκλητική, οι πολιτικοί ταγοί του τόπου καλό είναι να φροντίσουν να ρίξουν άπλετο φως όχι μόνο στο τι και πόσα έχουν, αλλά και στο πώς, πότε και από πού τα βρήκαν.
Και καλό θα είναι να το κάνουν... μόνοι τους, διότι, αν και όταν υποχρεωθούν από την ασυγκράτητη οργή του κόσμου, θα είναι πολύ αργά για δάκρυα – και μάλιστα κροκοδείλια...