Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΠΑΣΟΚ ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Προς τους Υπουργούς : 1. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , κ. Αβραμόπουλο
17 Ιουλίου 2008
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΠΑΣΟΚ
ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους Υπουργούς :
1. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , κ. Αβραμόπουλο
2. Οικονομίας και Οικονομικών , κ. Αλογοσκούφη
Θέμα: «Προβλήματα λειτουργίας του Αττικού Νοσοκομείου »
Οι πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της Ν.Δ. στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας προσβάλλουν καθημερινά τους πολίτες. Προσβάλλουν την νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια τους. Η απαξίωση του δημοσίου συστήματος Υγείας συνεχίζεται καθημερινά , με αποτέλεσμα του την διάλυση του Ε.Σ.Υ. προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και φορέων . Τα δημόσια νοσοκομεία καρκινοβατούν την ίδια στιγμή που τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μεγεθύνουν συνεχώς τα κέρδη τους . Υπονομεύεται η ικανότητα των πολιτών για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας και υποθηκεύεται η οικονομική τους δυνατότητα να πληρώσουν ένα υποτίθεται δημόσιο και δωρεάν αγαθό.
Δυστυχώς οι αριθμοί έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των επιλογών της Κυβέρνησης :
Στην Έκθεση «Πανόραμα Υγείας 2007» του ΟΟΣΑ η Ελλάδα κατέλαβε μόνο αρνητικές πρωτιές. Το 57,2% για ιδιωτικές δαπάνες Υγείας επί των συνολικών δαπανών, ποσοστό που μας φέρνει στην πρώτη θέση παγκοσμίως στο σχετικό πίνακα, ξεπερνώντας ακόμα και αυτές των ΗΠΑ, που μαζί με το Μεξικό κατέχουν τη δεύτερη θέση με 55% . Η δε δημόσια κατά κεφαλή δαπάνη – συμπεριλαμβανομένης και αυτής των ασφαλιστικών ταμείων – περιορίζεται μόλις σε 884 ευρώ, ποσό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση των χωρών του ΟΟΣΑ με 42,8% των δημοσίων επί των συνολικών δαπανών Υγείας. Η κατά κεφαλήν δαπάνη Υγείας στην Ελλάδα, εμφανίζεται ψηλότερη κατά 151 ευρώ από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που είναι 1.877 ευρώ. Η ελληνική οικογένεια πληρώνει για υπηρεσίες Υγείας κάθε μέλους της, το υπερδιπλάσιο ποσό από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση σχετικά με την αναλογία νοσηλευτών, έχοντας μόλις 3,8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 8,9.
Τα χρέη των νοσοκομείων τρία (3) μόλις χρόνια μετά τη ρύθμισή τους, υπολογίζονται σήμερα στα 3,8 δις. Ευρώ περίπου – σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - ενώ οι τιμές των αναλωσίμων αλλά και των ειδών ιατρικού εξοπλισμού στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 25% έως 50% υψηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, από τη στιγμή που συνεχίζουν να ορίζονται διοικητικά.
Τέλος , η ετήσια έρευνα για τα συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας για το 2007 κατέταξαν τις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες στην 22η θέση μεταξύ των 29 χωρών , από την 17η θέση που κατείχε το 2006 και την 13η το 2005.
Συχνά και από επίσημα χείλη λειτουργών της Κυβέρνησης ακούγονται οι ίδιες εξαγγελίες περί «νοικοκυρέματος του Ε.Σ.Υ» , περί χιλιάδων προσλήψεων νοσηλευτών και γιατρών , περί της θωράκιση της δημόσιας υγείας και περιορισμού της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης στο ΕΣΥ .Οι εξαγγελίες μένουν γράμμα κενό.
Όταν φύγουν οι κάμερες βλέπουμε ξανά τις ουρές, τα ράντζα , τα φακελάκια, την παραοικονομία και στη συμφόρηση στα νοσοκομεία που εφημερεύουν . Βλέπουμε την υπονόμευση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια με σαφή στόχευση την απαξίωση και την μετακύλιση των ασθενών ελέω πελατειοκρατικής λογικής στον ιδιωτικό τομέα.
Το «Αττικόν» , το σύγχρονο αυτό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την Δυτική Αττική , λειτουργεί αξιόπιστα λόγω της υπευθυνότητας και της εθελοντικής προσφοράς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του. Τόσο ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αττικής όσο και η ΕΙΝΑΠ έχουν επανειλημμένως επισημάνει τόσο στο Υπουργείο όσο και στην Δ/νση του Νοσοκομείου μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου , όπως το θέμα της έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού , στην λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών και στην περικοπή αμοιβών που αφορούν τις εφημερίες των ιατρών .
Οι γιατροί έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους από τον Φεβρουάριο του 2008 , ενώ η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζητά με επιστολή της προς τους Δ/ντες των κλινικών να «αναπροσαρμόσουν» προς τα κάτω τις ήδη δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών στο ήμισυ σχεδόν του οφειλόμενου ποσού. Η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Διοίκησης για την υπερωριακή απασχόληση των γιατρών ουσιαστικά δυναμιτίζει την πλήρη και ασφαλή λειτουργία των Κλινικών και Τμημάτων. Σας υπενθυμίζουμε ότι το 2003 που το «Αττικόν» ξεκίνησε να λειτουργεί με 350 κλίνες , δρομολογήθηκε και η εφημερία του σε 12 ώρες για κάθε ημέρα , συνεπικουρούμενο από το Γ.Ν. Νίκαιας . Έκτοτε , κάθε τρεις μήνες μας αναγγέλλετε ότι πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά η εφημερία αυτοτελώς. Διανύετε ήδη τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας και το Νοσοκομείο «Αττικόν» , ακόμη ,δεν μπορεί να εφημερεύσει παρά τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής της Δυτικής Αττικής.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα επειγόντων περιστατικών σύμφωνα και με τα Υπομνήματα της Προϊσταμένης του ΤΕΠ και της Πενταμελής Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ , που σας επισυνάπτουμε , αφορούν :
- Την έλλειψη μόνιμου και έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας , καθώς το μισό προσωπικό που τώρα καλύπτει το τμήμα είναι επικουρικό . Επίσης υπάρχει έλλειψη μόνιμων τραυματιοφορέων .
- Την έλλειψη ιατρικού προσωπικού κατά την διαδικασία διαλογής των περιστατικών .
- Τη λειτουργία μόνο μιας χειρουργικής αίθουσας κατά την διάρκεια της εφημερίας η οποία κρίνεται ανεπαρκής για την αντιμετώπιση των επειγόντων και αποτελεί μείζον πρόβλημα που σχετίζεται ευθέως με την ασφάλεια των ασθενών .
- Το γραφειοκρατικό σύστημα εγγραφής της εισαγωγής των ασθενών στο ΤΕΠ με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή και τον εκνευρισμό των ασθενών , καθώς και τις διαδικασίες παράδοσης των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.
- Την έως τώρα διαμόρφωση του χώρου ΤΕΠ , η οποία δεν είναι λειτουργική – ενώ εγείρονται και θέματα ασφάλειας στο χώρο. Ειδικά , θεωρείται πλήρως ακατάλληλο το καρδιολογικό ιατρείο ενώ προβλήματα υπάρχουν στο παιδιατρικό , χειρουργικό , γυναικολογικό και πνευμονολογικό ιατρείο.
Για όλα τα παραπάνω
Ερωτάστε κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα , άμεσα , πρόκειται να λάβετε για την στήριξη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» ; 2. Πόσοι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό πρόκειται να προσληφθούν στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο και πότε ; 3. Πόσες θέσεις ιατρικού προσωπικού και σε ποιες ειδικότητες έχετε δρομολογήσει για προκήρυξη και πότε ; 4. Σκοπεύετε να ενισχύσετε οικονομικά το Νοσοκομείο ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κάλύψη των δεδουλευμένων εφημερίων του ιατρικού προσωπικού όχι ευκαιριακά αλλά σε σταθερή βάση ; 5. Σκοπεύετε να ενισχύσετε οικονομικά το Νοσοκομείο με ποιο ποσό και πότε ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ; 6. Πότε σκοπεύετε να εφαρμόσετε την αυτοτελή και επί 24ώρου βάση εφημερία στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ;
Παράλληλα , καλείστε να καταθέσετε τη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία :
α) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού , επικουρικού προσωπικού και stage , που έχουν πραγματοποιηθεί στο «Αττικόν» νοσοκομείο από 07.03.2004 έως και σήμερα. β) Αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού (από συνταξιοδότηση , παραίτηση κ.α.) που έχουν πραγματοποιηθεί στο «Αττικόν» νοσοκομείο από 07.03.2004 έως και σήμερα. γ) Μετατάξεις , μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που έχουν πραγματοποιηθεί στο «Αττικόν» νοσοκομείο από 07.03.2004 έως και σήμερα. δ)Το ποσό των οφειλών (χρεών) του νοσηλευτικού ιδρύματος προς τους προμηθευτές και τις οφειλές των ασφαλιστικών οργανισμών προς αυτό , από 01.01.2005 έως και σήμερα. ε) Τον ισολογισμό – απολογισμό του νοσοκομείου για τα οικονομικά έτη 2005 , 2006 και 2007 καθώς και το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business plan) των ετών 2007 και 2008. στ) Τις επενδύσεις ιατροτεχνολογικού και ακτινολογικού εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκαν στο «Αττικόν» από 07.03.2004 έως και σήμερα , καθώς και τον μελλοντικό προγραμματισμό επενδύσεων.
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Ηλίας Καρανίκας
Μανώλης Σκουλάκης
Ηλίας Λαμπίρης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου