ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό
Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.
Το Πανεπιστημιακό Γ.Ν «Αττικόν» στο Χαϊδάρι, ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας και το μεγαλύτερο μετά τον Ευαγγελισμό, σήμερα λειτουργεί με 40 Ιατρικά Τμήματα και έχει 623 κλίνες αναπτυγμένες από τις 700 που προβλέπονται .Παρέχει σημαντικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του λεκανοπεδίου και ειδικότερα της Δυτικής Αθήνας, αλλά αν και έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας του δεν κάνει 24ωρη γενική εφημερία, με συνέπεια τη συμφόρεση των άλλων Νοσοκομείων και την ταλαιπωρία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό που έχουν ως συνέπεια την απασχόληση του υφιστάμενου προσωπικού κάτω από συνθήκες πίεσης, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες του υπαλληλικού κώδικα και της εργατικής νομοθεσίας γενικότερα.
Με ερώτησή μας Α.Π. 3783/4-1-08, είχαμε επισημάνει όλα τα οξυμμένα προβλήματα που το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει. Στην απάντησή σας σημειώνατε ότι στη 15η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αττικού Νοσοκομείου 9/10/07, αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης του Νοσοκομείου, έχοντας μάλιστα αναγνωρίσει ως υπαρκτές και σοβαρές τις ελλείψεις που αυτό έχει. Παρότι πέρασε ένας χρόνος από τότε, η κατάσταση παραμένει η ίδια με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι δικαίως να έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, σήμερα το Νοσοκομείο λειτουργεί με ακάλυπτες 363 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 203 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, 10 οργανικές θέσεις στο τμήμα πληροφορικής, 40 οργανικές θέσεις στην τεχνική υπηρεσία και 36 οργανικές σε παραϊατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό. Επίσης υπάρχουν μια σειρά κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού που παραμένουν ακάλυπτες επί χρόνια χωρίς να υπολογίζονται και οι πρόσθετες θέσεις που χρειάζονται, για την αντιμετώπιση του ωραρίου των γιατρών, σε εφαρμογή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού, έχουν αναγκάσει το Τμήμα Αιμοδοσίας να αδυνατεί να συλλέξει μονάδες αίματος και παράγωγα. Η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών, αφού μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι είναι διαθέσιμο για την γενική εφημερία, ενώ σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο πέντε από τα δεκατέσσερα χειρουργικά τραπέζια.
Επίσης ο αριθμός των κλινικών που έχει τεθεί σε λειτουργία, απαιτεί την επιτάχυνση της αναμόρφωσης του οργανισμού και την αύξηση του προσωπικού.
Αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι εκτός των άλλων να μη δίδονται τα οφειλόμενα ρεπό στο προσωπικό και να μην τηρείται το ασφαλές χρονικό περιθώριο μεταξύ της μιας βάρδιας και της επόμενης. Σήμερα οφείλει το Νοσοκομείο 6.000 ρεπό στους εργαζόμενους. Επίσης οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για τις δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάιο του 2008 και το υπόλοιπο προσωπικό από τον Ιούνιο του 2008.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα πάρει άμεσα για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου;
- Για ποιους λόγους δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι τις δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάιο μήνα; Πότε προβλέπεται αυτές να καταβληθούν;
- Ποιοι λόγοι δεν επιτρέπουν στο Νοσοκομείο να εφημερεύει και πότε προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα εφημερίας;
- Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο για την αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε αυτό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, για παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου