«Λουκέτο» μπαίνει στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θέλοντας να ελέγξει τους ειδικούς λογαριασμούς - μέσω ενός εξ αυτών των λογαριασμών λειτουργούν και τα απογευματινά ιατρεία - τους καταργεί, ενσωματώνοντάς τους στον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα σημάνει το κλείσιμο του συνόλου των απογευματινών ιατρείων, τα οποία όχι μόνο δεν επιβάρυναν στο ελάχιστο τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντιθέτως τη διευκόλυναν, αφού συνέβαλαν στον περιορισμό του χρόνου αναμονής των περιστατικών στα τακτικά πρωινά ιατρεία. Ηδη τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων «Ερυθρός» και «Παμμακάριστος» κατέβασαν τα ρολά, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γιατρών, το κλείσιμο των απογευματινών ιατρείων θα οδηγήσει σε επιμήκυνση της λίστας αναμονής σε όλα τα τακτικά πρωινά ιατρεία, μηχανήματα θα πάψουν να λειτουργούν τις απογευματινές ώρες, ενώ γιατροί και λοιποί εργαζόμενοι θα χάσουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.
Στον «Ευαγγελισμό» έκαναν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο 144 γιατροί και το ίδρυμα έβαζε στο ταμείο του 110.000 ευρώ κάθε μήνα
Την έντονη ανησυχία του για το θέμα της συνέχισης ή μη της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων εκφράζει με δηλώσεις του προς «Το Βήμα» και ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος. «Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες στα νοσοκομεία και εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων» δηλώνει ο υπουργός και εξηγεί ότι πρόκειται για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Νοσοκομείων με τους οποίους καλύπτονται ειδικές δράσεις των απογευματινών ιατρείων (ΜΕΘ-ΜΕΝ), καθώς και οι αμοιβές του προσωπικού που απασχολείται στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.
«Η διάταξη αυτή ύστερα από παράταση που δόθηκε για έναν μήνα» αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος «θα ισχύει κανονικά από 24.11.2008. Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομίας μια μεγαλύτερη παράταση ειδικά για τους λογαριασμούς των νοσοκομείων, που δεν έχει καμία σχέση με προμήθειες, αλλά όπως είπα και πριν με έκτακτες δράσεις και απογευματινές αμοιβές του προσωπικού. Είμαι βέβαιος» καταλήγει «ότι θα υπάρχει σωστή ανταπόκριση από το υπουργείο Οικονομίας, διότι μόνο με τον τρόπο αυτόν των ειδικών λογαριασμών μπορεί να υπάρχει ομαλή και γρήγορη καταβολή των αμοιβών, δίνοντας συγχρόνως και επαρκή κίνητρα στους γιατρούς για να παραμένουν αποκλειστικά στον χώρο των νοσοκομείων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον «Ευαγγελισμό» έκαναν απογευματινό ιατρείο μέσα στο νοσοκομείο 144 γιατροί. Οι μηνιαίες εισπράξεις του νοσοκομείου, μόνο από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ανέρχονταν στο ποσό των 312.000 ευρώ, εκ των οποίων 110.000 ευρώ έμπαιναν στο «ταμείο» του «Ευαγγελισμού».
«Με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να στερηθούν τη μοναδική κερδοφόρο υπηρεσία τους» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής Πυρηνικής Ιατρικής του «Ευαγγελισμού» κ. Ι. Ε. Δατσέρης.
Σε έγγραφό τους προς τον υπουργό Υγείας, με ημερομηνία 17.11.2008, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΕΣΥ που υπηρετούν τον θεσμό των απογευματινών ιατρείων προειδοποιούν ότι με την κατάργηση του θεσμού αυτού δημιουργούνται άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, που πλήττουν κυρίως τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς.
Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Ο θεσμός των απογευματινών ιατρείων (ΑΙ) στο ΕΣΥ εισήχθη με σκοπό την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς του δημόσιου τομέα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα ΑΙ και η προσωπική επιλογή του γιατρού εξυπηρετούν ασθενείς των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων που δεν είναι οικονομικώς εύρωστοι. Απευθύνονται στο ΕΣΥ ή επειδή το επιλέγουν ή επειδή αδυνατούν να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα, του υψηλού κόστους. Η αξιολόγηση της λειτουργίας των ΑΙ από το 2002 ως σήμερα απέδειξε την επιτυχία του θεσμού και οφείλεται στην ικανοποίηση των ασθενών, που με ελάχιστη ιατρική αμοιβή διασφαλίζουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση καθιστά τον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικό προνόμιο των ολίγων, οικονομικώς εύρωστων κοινωνικών τάξεων. Στην επιτυχία του θεσμού συνέβαλε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας που εξασφάλισε τη διαφάνεια διαχείρισης, τη δίκαιη συμμετοχή των εργαζομένων του νοσοκομείου, αλλά και τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής στο νοσοκομείο από τα έσοδα, προς όφελος όλων των ασφαλισμένων στο ελληνικό Δημόσιο, κυρίως αδυνάτων, απόρων, αλλοδαπών και όχι μόνον ασθενών των ΑΙ.
Πολλοί από εμάς, επώνυμοι γιατροί, επέλεξαν με την ελάχιστη αμοιβή επίσκεψης στα ΑΙ να περιθάλπουν τους ασθενείς του ΕΣΥ, να προάγουν την κοινωνική συνοχή των εργαζομένων στο νοσοκομείο, να αποδίδουν με διαφάνεια στο κράτος το μέγιστο μέρος των αμοιβών και να συνεισφέρουν στην υποδομή του νοσοκομείου, προς όφελος όλων των ασθενών, με δημοσιονομική διαφάνεια και κοινωνική ευθύνη. Κατανοείτε την έκπληξή μας όταν ενημερωθήκαμε ότι υπογράψατε μαζί με άλλους υπουργούς τον νόμο υπ' αρ. 3697 ΦΕΚ 194, 25.11.2008, που αν εφαρμοστεί καταργεί ουσιαστικά τον θεσμό των ΑΙ στο ΕΣΥ και όλα τα οφέλη που απορρέουν από τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του. Δημιουργούνται έτσι άνισες συνθήκες παροχής υπηρεσιών Υγείας ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα Υγείας, που πλήττουν κατ' εξοχήν τους οικονομικώς αδύνατους ασθενείς, και μάλιστα στις χαλεπές εποχές που ζούμε. Πλήττονται επίσης και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, πέραν των γιατρών, που στήριξαν τα ΑΙ της δημόσιας Υγείας με ανιδιοτέλεια, φορολογική και διαχειριστική διαφάνεια και σεβασμό στους θεσμούς, πολύ πριν από τον Ν. 3697. Η εφαρμογή του όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα παραπάνω, αλλά αντίθετα, αν εφαρμοστεί για τα ΑΙ, ουσιαστικά τα καταργεί και ευνοεί έτσι απροκάλυπτα την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, συρρικνώνοντας τον δημόσιο τομέα. Το αδιαχώρητο της πρωινής λειτουργίας του νοσοκομείου, με εύσχημο τρόπο, θα εκδιώξει ασθενείς αλλά και γιατρούς του ΕΣΥ, επώνυμους και μη, προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας».
Η κυρία Αννα Εφραιμίδου, πρώην αναπληρώτρια καθηγήτρια, διευθύντρια του Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, προειδοποιεί ότι η εξέλιξη αυτή «όχι μόνο θα οδηγήσει τα απογευματινά ιατρεία στο κλείσιμο, όχι μόνο τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν έσοδα, αλλά τα χρήματα αυτά του ελληνικού λαού θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου