Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΕΘΝΟΣ:Νέα κρούσματα λοιμώξεων

«Συναγερμό» έχουν σημάνει στο νοσοκομείο «Αττικόν» νέα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Τουλάχιστον ένας ασθενής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Προσβλήθηκε από πολυανθεκτικό παθογόνο μικροοργανισμό «κλεμπσιέλα», το οποίο προκαλεί σοβαρή λοίμωξη, επικίνδυνη ακόμη και για τη ζωή.
Πηγές από το νοσοκομείο κάνουν λόγο για μία σειρά περιστατικών, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί και η διοίκηση. Στα τέλη του 2008, ο διοικητής κ. Χρήστος Ροϊλός, έστειλε έγγραφο προς τους διευθυντές κλινικών, εργαστηρίων, τμημάτων και μονάδων, με το οποίο τους ζητεί να εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Ο κ. Ροϊλός επισημαίνει ότι «...προκειμένου να ελεγχθεί και να διακοπεί η διασπορά των πολυανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων στους νοσηλευόμενους ασθενείς, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής...».

Ζητεί, δε, από τους διευθυντές να επιβλέπουν την πλήρη συμμόρφωση του προσωπικού των τμημάτων ευθύνης τους στις υποδείξεις της ομάδας λοιμώξεων που έχει οριστεί από την επιτροπή νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί ανησυχούν έντονα για τα συνεχόμενα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τα οποία έχουν κοστίσει ζωές ασθενών τα τελευταία χρόνια. Από τις ίδιες πηγές διευκρινίζεται ότι το μικρόβιο που έχει απομονωθεί είναι η «κλεμπσιέλα - kpc».

Το συγκεκριμένο μικρόβιο περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από μία σειρά μικροοργανισμών.

Είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και κεφαλοσπορίνη και η αντιμετώπισή του θεωρείται πολύ δύσκολη. Οι λοιμωξιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι πολύ λίγα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά, αλλά ορισμένα από αυτά είναι ακριβά και εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ σοβαρή την κατάσταση με τα πολυανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου ένας στους 15 ασθενείς υφίσταται λοίμωξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το ποσοστό των προσβληθέντων ασθενών μπορεί να φτάσει έως και 10% στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα κύρια αίτια της εμφάνισης πολυανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών, που γίνεται στην Ελλάδα, αλλά και η μη τήρηση των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής από το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: