Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Όλοι εμείς, που ενεργά συμμετείχαμε στις ως τώρα κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας, που ξεκίνησαν από το Σεπτέμβρη του 2008 και αποτέλεσαν ελπίδα και πηγή έμπνευσης για πολλά νοσοκομεία, νιώθουμε έντονα την ανάγκη να απαντήσουμε στη συκοφαντική και αποπροσανατολιστική ανακοίνωση κάποιων μελών του Δ.Σ. του σωματείου μας.

Πριν από ενάμιση χρόνο, όλοι μας ψηφίσαμε τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου με σκοπό να μας εκπροσωπήσουν, να μας προστατεύσουν ως εργαζόμενους και να διεκδικήσουν για μας, όχι μόνο τα αυτονόητα δικαιώματά μας, που καταπατούνται καθημερινά, αλλά και αποτελεσματικές λύσεις στα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα του Νοσοκομείου και τις ελλείψεις του.

Από τότε όμως συνέβησαν πολλά, τα γεγονότα μας πρόλαβαν και οι εκπρόσωποί μας, κατά κοινή ομολογία, φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Και στην πιο μεγαλειώδη συγκυρία, όχι μόνο για το Νοσοκομείο μας αλλά και γενικά για το χώρο της υγείας, όπου νοσηλευτές, γιατροί και διοικητικοί βρέθηκαν ενωμένοι, με ισχυρή φωνή να διεκδικούν κοινούς στόχους, με τελικό σκοπό, τόσο τη βελτίωση της λειτουργίας του Νοσοκομείου, όσο και της ζωής των εργαζομένων σ' αυτό, τότε, λοιπόν τα περισσότερα από τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου αποφάσισαν, για τους δικούς τους λόγους, στην αρχή να σταθούν πίσω από τις εξελίξεις, στη συνέχεια να απέχουν εντελώς από τις κινητοποιήσεις και τέλος να αποτελέσουν τροχοπέδη σ' αυτές.

Τότε ήταν που εμείς η «ολιγάριθμη ομάδα εργαζομένων» αποφάσισε μέσα από τη Γενική Συνέλευση, που ήταν ανοικτή και κάθε φορά καλούσε όλους τους εργαζομένους να πάρουν αποφάσεις με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες, ότι το Δ.Σ. του σωματείου δεν ήταν άξιο να μας εκπροσωπεί πλέον και μέχρι την ανάδειξη νέων εκπροσώπων έπρεπε να αναλάβουμε μόνοι μας, οι εργαζόμενοι, τις διεκδικήσεις μας.

Δυστυχώς, όμως, αυτό που ξεκίνησε με τόσο πάθος στην αρχή, πολεμήθηκε και χτυπήθηκε τόσο πολύ και με τόσους πολλούς τρόπους, που στο τέλος κι εμείς, οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι κάθε φορά, παρ' όλη την πίστη και την αγωνία μας, νιώθαμε μεγάλη μοναξιά στο αμφιθέατρο.

Όλο αυτόν καιρό, αυτά τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, έδειχναν «ανοχή» και έκαναν «υπομονή», όπως αναφέρουν και θεωρούσαν «αναταραχή και αναρχία» τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μας και θεωρούσαν ότι είμαστε «απέναντι» στις δικές τους διεκδικήσεις.

Φαίνεται να μας κατηγορούν ότι έχουμε «πολιτικές σκοπιμότητες».

Φυσικά και έχουμε πολιτική σκοπιμότητα γιατί έχουμε πολιτική σκέψη και πολιτικό λόγο, αλλά χωρίς, όμως καμιά κομματική εξάρτηση. Και σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε την επαγγελματική μας ζωή και να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας.

Και επιλέγουμε τον πολιτικό δρόμο γι' αυτό, με τις δημοκρατικές διαδικασίες και κανενός είδους «πραξικόπημα».

Στο πιο κρίσιμο, όμως, σημείο αυτού του δρόμου, που ήταν ο έλεγχος και η δίκαιη κατανομή των υπερωριακών αμοιβών, αλλά και το τέλος της αναμονής για την υλοποίηση ή όχι των δεσμεύσεων της Διοίκησης για προσέλευση προσωπικού και ενίσχυση των κλινικών που ήδη λειτουργούν, το Δ.Σ. του σωματείου φάνηκε να παίρνει το μέρος της Διοίκησης (επιστρέφοντας τις καταστάσεις των υπερωριών, μην καλύπτοντας τους συναδέλφους μας απέναντι στις τρομοκρατικές διώξεις της Διοίκησης και κηρύσσοντας άκυρες τις τελευταίες συνελεύσεις που το ίδιο επικύρωνε).

Την ευθύνη για την αντιδημοκρατική ματαίωση της Γενικής Συνέλευσης της Πέμπτης 5 Φεβρουαρίου την φέρει εξ ολοκλήρου το ΔΣ του σωματείου.

Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου «η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του σωματείου και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το σωματείο».

Στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις αλλά και στις μελλοντικές, κινούμαστε με πίστη στις αμεσο-δημοκρατικές διαδικασίες. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποφασίζουν για το μέλλον τους και για το μέλλον του νοσοκομείου μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται από μία ολιγάριθμη ομάδα, όπως το ΔΣ του σωματείου με αδιαφανείς σκοπιμότητες, και πίσω από κλειστές πόρτες.

Επειδή πιστεύουμε ότι οι αγώνες δίνονται από τους ίδιους του εργαζόμενους συλλογικά μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και όχι από τα ΔΣ, δεσμευόμαστε ότι στο άμεσο μέλλον θα αγωνιστούμε και πάλι μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να συμμετάσχουν μαζικά και ενεργητικά σε αυτές.

Τέλος, δηλώνουμε ότι αυτή είναι η πρώτη και τελευταία απάντησή μας στις συκοφαντίες αυτών των μελών του Δ.Σ. του σωματείου και δεν πρόκειται να μπούμε σ' αυτό το «παιχνίδι» των αλληλοκατηγοριών.

Παπακώστα Αθανασία (Προϊσταμένη κλινικής 08)

Μανίκης Δημήτρης (Αναισθησιολόγος)

Πλαγιαννάκος Γιάννης (Τραυματιοφορέας)

Μαστρογιάννη Ελευθερία (Προϊσταμένη Βραχείας Νοσηλείας)

Δημουλά Κατερίνα (ειδικευόμενη Παθολόγος)

Καθεκλάκη Γιωργία (πρώην Τομεάρχης Ν.Υ.)

Λάγαρη Μίνα (Προϊσταμένη κλινικής 07)

Λαϊου Αμαλία (Προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου)

Λιβέρης Ιάσονας (ειδικευόμενος Ορθοπεδικός)

Βελονάκης Γιώργος (ειδικευόμενος Ακτινολόγος)

Τσομπανάκης Χρήστος (Β. Νοσηλευτής)

Μπούμπουρη Μαρία (Διοικητικός)

Αγγελόπουλος Κυριάκος (Τεχνολόγος Ακτινολογικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια: