Καμπάνα μέσω Βρυξελλών με αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης από 5 έως 15 έτη για 140.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, αναμένεται με την απόφαση που θα εκδώσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση θα προβλέπει την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, την οποία θα εκτελέσει η κυβέρνηση με πιθανότερο σενάριο η εξίσωση να γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αρχίζοντας το 2013. Η αναμενόμενη καταδικαστική απόφαση οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος για τις κατηγορίες γυναικών στο Δημόσιο που συνταξιοδοτούνται πρόωρα και προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το εγχώριο καθεστώς για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, αναζητώντας έτσι άλλοθι για νέο άνοιγμα του Ασφαλιστικού.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε τι περίοδο προσαρμογής μας δίνει». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει η προσαρμογή με σταδιακή αύξηση, από το 2013 και μετά, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που είναι μικρότερα των 65 ετών κατά το πρότυπο του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Πάντως, θα προκληθούν σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου καθώς υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα σπεύσουν να αποχωρήσουν υπό τον φόβο των ανατροπών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία Γ. Κουτρουμάνη, τουλάχιστον 100.000 γυναίκες (από τις περίπου 240.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο) έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα, αν σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν μόνο οι 50.000 από αυτές, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων θα χρειαστεί να δώσει εφάπαξ 2 δισ. ευρώ τα οποία δεν διαθέτει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση.
Ποιες θίγει η απόφαση
Στις 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο τις οποίες θίγει η απόφαση για σύνταξη στα 65 έτη, περιλαμβάνονται κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με τρία παιδιά όπως και ασφαλισμένες από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, από την εφαρμογή της απόφασης θα θιγούν:
● Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
● Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
● Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
● Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ οι 136.780 άνω των 45 ετών. Οι μισές και πλέον από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ασφαλισμένες που δεν θίγονται
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, η σύνταξη στα 65 έτη δεν θίγει περίπου 100.000 εργαζόμενες. Πρόκειται για:
● Όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
● Όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.
140.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ
από τις περίπου 240.000 που εργάζονται στο Δημόσιο θίγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Πράσινο φως για πρόωρες συντάξεις και στους άνδρες
ΑΠΟΦΑΣΗ της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανάβει πράσινο φως για την εξίσωση των συνταξιοδοτικών ορίων προς τα κάτω κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις που επιτρέπουν μόνο στις γυναίκες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα έναντι των ανδρών.
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 44/09 απόφασή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαίωσε άνδρα υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών που ζητούσε να συνταξιοδοτηθεί στο 60ό έτος της ηλικίας του επικαλούμενος ανάλογη ρύθμιση η οποία ισχύει για τις γυναίκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε ότι οι ρυθμίσεις του Π.Δ. 166/00 που καθιερώνουν μειωμένο όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών μόνο λόγω φύλου αντίκεινται στο Σύνταγμα. Έτσι, για την άρση της άδικης μεταχείρισης, έκανε δεκτές τις αιτιάσεις του ενδιαφερομένου.
Με την ίδια απόφαση, ωστόσο, κρίθηκε ότι οι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα με βάση τον χρόνο πρόσληψής τους, δεν κινδυνεύουν να θιγούν αναδρομικά από κάποια νέα νομοθετική ρύθμιση.
ΑΔΕΔΥ: Υπήρξε μεθόδευση για την απόφαση
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σκοπίμως δεν κατέθεσε τα απαραίτητα στοιχεία για να υποστηρίξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ισχύον καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων του Δημοσίου, με στόχο- όπως αναφέρει- να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την απόφαση και να ανοίξει θέμα Ασφαλιστικού. Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι θα εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητές της προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών με το πρόσχημα της ισότητας δεν στηρίζεται σε καμιά πραγματική βάση. Μάλιστα, όπως σημειώνει, η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χωρίς να έχει προηγηθεί προσφυγή ιδιώτη, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι υπήρξε συγκεκριμένη μεθόδευση για να οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου