Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ; Μείζον πρόβλημα η φθίνουσα χρηματοδότηση

Μείζον πρόβλημα η φθίνουσα χρηματοδότηση

Του Αρη Ανδρουλακη*

Μέχρι τώρα κανένας αρμόδιος δεν μπόρεσε να εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα και γιατί το ΕΣΥ δεν εκμεταλλεύτηκε τις στρατηγικές του για να γίνει ανταγωνιστικό. Αντ’ αυτού το Ιπποκράτειο δεν έχει αξονικό τομογράφο, καθώς οι εταιρείες προφασίζονταν νομικά ζητήματα και ο σχετικός διαγωνισμός «έχει κολλήσει». Γύρω από το νοσοκομείο, ιδιωτικοί αξονικοί χρηματοδοτούνται από τα ταμεία των νοσηλευομένων.

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι γιατί για την αγορά ακριβώς ίδιων υπηρεσιών ή υλικών, όπως ένας απινιδωτής ή πλειονότητα των ταμείων υγείας δέχεται να καταβάλει στους ίδιους προμηθευτές, διαφορετικές αποζημιώσεις;

Εάν η διαφορά τιμής είναι μεγάλη γιατί κανείς δεν ερευνά πού πάνε αυτά τα χρήματα;

Το ΕΣΥ υπήρξε ένας αξιόλογος θεσμός που βελτίωσε την παροχή υγείας στην Ελλάδα και η ενίσχυσή του, τώρα που απειλείται η βιωσιμότητά του, είναι περισσότερο από επιβεβλημένη. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η συνεχώς φθίνουσα χρηματοδότηση. Οι μισθοί είναι αναξιοπρεπείς και είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι το σύστημα κινείται νομοτελειακά. Δεν υπάρχουν κίνητρα. Εάν εισαχθεί στο σύστημα ο γιατρός, στην ουσία προάγεται με τα χρόνια.

Είμαστε όλοι ικανοί και άριστοι και η προαγωγή έχει άμεση επίπτωση μόνο στη μισθολογική μας κατάσταση... Ετσι αμβλύνεται με τα χρόνια η διάθεση πολλών γιατρών για συνεχή επιμόρφωση και παραγωγή επιστημονικού έργου.

Η έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο ανοίγει πλέον στην εφημερία τα βράδια για την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος, αλλά χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό. Αν χρειαστεί νοσηλεύτρια και την καλέσουμε η αμοιβή της θα είναι το ρεπό που θα πάρει την άλλη μέρα. Λόγω του μειωμένου προσωπικού, όμως, το πρωί θα λείπει από τη θέση της και θα έχουμε υπολειτουργία στα τακτικά περιστατικά. Επειτα δεν έχουμε τραυματιοφορείς.

Στο έμφραγμα όμως δεν μπορείς να περιμένεις, με αποτέλεσμα να κάνουμε πολλά πράγματα πέρα από τα ιατρικά μας καθήκοντα ακόμη και τους μεταφορείς. Εάν έρχονταν σε μια εφημερία γιατροί που εργάζονται σε οργανωμένα νοσοκομεία του εξωτερικού θα έκαναν ένα μήνα να συνέλθουν...

* Ο κ. Αρης Ανδρουλάκης είναι επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, στο Καρδιολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

(Σημείωση Ναυαρχίδας : Εμπρός στο δρόμο που ...χάραξε το Ιπποκράτειο)

Διαβάστε το δημσίευμα εδώ

1 σχόλιο:

Softart είπε...

Τον Κύριο Αβραμόπουλο των ρωτήσατε μήπως τυχαία γνωρίζει τα ανωτέρω?