Τρίτη, 14 Απριλίου 2009

ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009; ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΡΙΛΙΟ -ΤΙ ΔΙΑΨΕΥΔΕΤΑΙ ΤΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ;

Πέμπτη, 15 Ιανουάριος 2009

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ SOS για μικρόβιο στο «Αττικό»

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

Σοκ και δέος στο «Αττικό», καθώς για τρίτη φορά χτυπά το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πρωτεύουσας ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Πρόκειται για το μικρόβιο «κλεμπσιέλλα-kpc», το οποίο μετά τη λεγιονέλλα που είχε μολύνει το νερό πριν από δύο χρόνια και τον μύκητα μούκορ που είχε προκαλέσει και έναν θάνατο στο «Αττικό» είναι το τρίτο συμβάν που κάνει τους γιατρούς να ανησυχούν έντονα για τα συνεχιζόμενα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στο νοσοκομείο.

Ενας ασθενής έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου
Η κλεμπσιέλλα ορίζεται ως πολυανθεκτικό, παθογόνο, πολυμεταδοτικό μικρόβιο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη που είναι επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει ένας ασθενής που έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αττικού», ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον άλλα 20 περιστατικά όπου το μικρόβιο έχει απομονωθεί σε ούρα ασθενών που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ηδη ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός με έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 29451 και στάλθηκε στις 19 Δεκεμβρίου προς όλους τους διευθυντές των Κλινικών, των Εργαστηρίων, Τμημάτων και Μονάδων ζητά να εφαρμόζονται πιστά οι κανόνες υγιεινής. Μάλιστα, επισημαίνει στους διευθυντές ότι πρέπει εκείνοι να επιβλέπουν την πλήρη συμμόρφωση του προσωπικού των Τμημάτων ευθύνης τους στις υποδείξεις της Ομάδας Λοιμώξεων που έχει οριστεί από την Επιτροπή των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Το έγγραφο του διοικητή είναι περισσότερο αποκαλυπτικό όταν αναφέρεται το ίδιο στην αιτία της ύπαρξής του: «Προκειμένου να ελεγχθεί και να διακοπεί η διασπορά των πολυανθεκτικών νοσοκομειακών μικροβίων στους νοσηλευόμενους ασθενείς -γράφει επί λέξει- παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής». Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί του δήλωσε άγνοια του συγκεκριμένου περιστατικού και υπογράμμισε ότι στο «Αττικό» τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από την Επιτροπή Λοιμώξεων και ότι ορισμένα προβλήματα που υπήρχαν στην αποστείρωση έχουν πλέον εξαλειφθεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα (7 Ιανουαρίου) αναβλήθηκαν χειρουργεία της Ορθοπεδικής Κλινικής και ότι μέχρι πρόσφατα το «Αττικό» έστελνε τα σετ εργαλείων για αποστείρωση στο Θριάσιο και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι στο «Αττικό» -όπως δυστυχώς και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία- δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας όπως σαφέστατα ο νόμος ορίζει, που θα έπρεπε να αναλάβουν δράση σε παρόμοιες περιπτώσεις. Επίσης, στο «Αττικό» λόγω σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, μεταφέρονται από Κλινική σε Κλινική νοσηλευτές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά των μικροβίων.

Στο μεταξύ γιατροί ειδικοί των λοιμώξεων επισημαίνουν ότι η κλεμπσιέλλα είναι μικρόβιο που περιέχει ένα ένζυμο, το οποίο μπορεί να παραχθεί από μια σειρά μικροοργανισμούς και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, κεφαλοσπορίνη, πράγμα που καθιστά την αντιμετώπισή του ιδιαίτερα δύσκολη. Στην περίπτωση αυτή πολύ λίγα αντιβιοτικά φέρουν αποτέλεσμα και αρκετές φορες κατά τη θεραπεία εμφανίζονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τα ελληνικά νοσοκομεία, όπου ένας στους 15 ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παθαίνει λοίμωξη με προοπτική ένας στους δέκα από τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί να φτάσει μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: