Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Απειλή λουκέτου στα νοσοκομεία για τα ωράρια

11/05/2009 (ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«Λουκέτο» στα δημόσια νοσοκομεία απειλούν να βάλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν από σήμερα σε δεκαπενθήμερο κινητοποιήσεων.

Αύριο μάλιστα στις 11 το πρωί, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά «για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Διοικήσεων των Νοσοκομείων που παρανομούν με τα ωράρια εργασίας, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους και έτσι δεν διασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας».

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη «συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους» λόγω κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Ενδεικτικό είναι ότι κενή παραμένει μία στις τρεις οργανικές θέσεις νοσηλευτικού, διοικητικού, τεχνικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας όλης της χώρας.

Ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κατέθεσε εξώδικο κατά του υπουργείου Υγείας για την μη εφαρμογή του εθνικού και κοινοτικού δικαίου για το ωράριο εργασίας.

Συγκεντρώσεις
Σύμφωνα με το απεργιακό δελτίο, από σήμερα έως και τις 22 Μαΐου, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων, 7 π.μ. - 11 π.μ., αναστέλλοντας τη λειτουργία των χειρουργείων και άλλων τμημάτων.

Στις 14 Μαΐου συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, ενώ για τις 20 έχουν προγραμματίσει 5ωρη παναττική στάση εργασίας (10:00 π.μ. - 3:00 μ.μ.).

Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας, χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης με διασφάλιση των Συνταξιοδοτικών και Ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ygeianet

Δεν υπάρχουν σχόλια: