14/06/2009
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)
Υπολειτουργούν το καλοκαίρι, καθώς οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Ο συνδυασμός ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών, η εφαρμογή του ορίου εφημεριών γιατρών από την 1η Ιουλίου και οι θερινές έκτακτες απαιτήσεις οδηγούν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία στο «κόκκινο», με τις μονάδες τουριστικών περιοχών να αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα. Οι προσλήψεις 2.000 γιατρών για τις οποίες είχε δεσμευθεί το υπουργείο Υγείας δεν αναμένονται πριν από το φθινόπωρο, και στην περίπτωση που τα νοσοκομεία δεν ενισχυθούν άμεσα με επικουρικούς γιατρούς, το υπάρχον προσωπικό θα κληθεί να περάσει στην κυριολεξία όλο το καλοκαίρι μέσα στα τμήματα.
Στα νησιά
Η ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται στις καταγραφές του υπουργείου Υγείας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος. Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προσλήψεων του υπ. Υγείας και της Ομοσπονδίας, αναπληρωτής διευθυντής της Β΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Τρικάλων, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στη νησιωτική χώρα καθώς και σε ειδικές μονάδες. Ειδικότερα:
- Σε οριακή κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή οι μονάδες Εντατικής των νοσοκομείων Κοζάνης (μόλις ένας γιατρός για να καλύψει τη μονάδα!), Κατερίνης, Καβάλας, Κορίνθου, Λαμίας, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Τρικάλων, Σάμου, Χανίων, και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Ρίου.
- Στη Ρόδο με δυσκολία υλοποιούνται τα προγράμματα εφημεριών και σοβαρότατες ελλείψεις παρατηρούνται στο καρδιολογικό τμήμα, το παθολογικό, το χειρουργικό, το αναισθησιολογικό, το ορθοπεδικό, το γυναικολογικό και το νεφρολογικό.
- Στην Κέρκυρα, ο παθολογικός τομέας, το παιδιατρικό τμήμα, το χειρουργικό, το ακτινολογικό, το βιοπαθολογικό, το γυναικολογικό και το πνευμονολογικό έχουν ελλείψεις.
- Στην Κω σχεδόν όλες οι κλινικές είναι σε οριακή λειτουργία.
- Στη Σύρο άμεση ενίσχυση χρειάζονται το καρδιολογικό, το παθολογικό, το χειρουργικό, το παιδιατρικό, το αναισθησιολογικό, το ακτινολογικό, το μικροβιολογικό, το νεφρολογικό και η αιμοδοσία.
- Αντίστοιχα προβλήματα σε μονάδες υγείας υπάρχουν σε: Λήμνο, Λευκάδα, Σάμο, Χίο, Λέρο, Σαμοθράκη, Κάλυμνο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Χανιά.
Αντιμετώπιση
Πώς αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις; «Εκ των ενόντων» απαντά ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο τα τμήματα μπορούν και εκτελούν τα προγράμματα εφημεριών είναι ο «πατριωτισμός» του Ελληνα γιατρού. Αλλωστε, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των τουριστικών περιοχών οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν παίρνουν άδεια. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Λημναίος, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείου Σύρου και προσθέτει «όταν δουλεύεις σε μία τέτοια υπηρεσία δεν μπορείς να πάρεις άδεια».
Αλλά στο φιλότιμο των γιατρών στηρίζονται -ειδικά εφέτος- και οι διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς από την 1η Ιουλίου 2009, ουδείς μπορεί να υποχρεώνει τους γιατρούς να πραγματοποιούν περισσότερες από επτά εφημερίες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι με την «πιστή εφαρμογή του νόμου» πολλά τμήματα νοσοκομείων της περιφέρειας δεν θα μπορούν να τηρούν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία «άτυπη» αναστολή της ισχύος της διάταξης από τους γιατρούς.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσλήψεων γιατρών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, αποφασίστηκε η κατανομή των 1.200 νέων γιατρών (από τις 2.000 προσλήψεις που προβλέπονται) στα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Εάν όλα κυλήσουν «γρήγορα», οι γιατροί θα βρίσκονται στα νοσοκομεία σε 4-5 μήνες.
Ελλείψεις
«Ουδέν νεώτερον» όμως για τις 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, ένα θέμα που «καίει» τα νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Σιώρας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, το κυριότερο πρόβλημα του συγκεκριμένου νοσοκομείου αφορά τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Προκειμένου να μπορεί να λάβει το προσωπικό άδεια και να γίνουν τεχνικές εργασίες, όπως η αποστείρωση, «κλείνουν» «τα μισά» χειρουργεία και μονάδες εντατικής. Και ενώ παλαιότερα το κλείσιμο χειρουργείων γινόταν για περίπου 15-20 ημέρες, την τελευταία δεκαετία ο χρόνος αυτός έχει διπλασιαστεί». Που σημαίνει ότι από την 20ή Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου το νοσοκομείο δουλεύει με τα μισά χειρουργικά τραπέζια και τις μισές κλίνες εντατικής. Σημειώνεται ότι στον Ευαγγελισμό 1.380 οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων είναι κενές.
«Αναγκαστικά, μεγάλο τμήμα του προσωπικού δεν θα πάρει άδεια τους μήνες του καλοκαιριού, και θα υπάρξει μείωση της τακτικής δραστηριότητας του νοσοκομείου», συμπληρώνει στην «Κ» ο κ. Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός και εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου