Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Οι νυχτερινές βάρδιες προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία


07/07/2009
(ΑΠΕ)

Οι νυχτερινές βάρδιες εκτός από το άγχος που προκαλούν είναι και αιτία για πολλά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία ή τα καρδιοαγγειακά προβλήματα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι αρχικά πιστεύετο, αποκαλύπτουν τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης.

Η έρευνα που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy στη διαδικτυακή της σελίδα, αποκαλύπτει τους μεγάλους κινδύνους για διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα που αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στις νυχτερινές βάρδιες.

Τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα μειώνονται, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για παχυσαρκία αναφέρεται στη μελέτη. Αλλά συμπτώματα είναι ότι αυξάνεται η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη καθώς και η αρτηριακή πίεση.

"Υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τους κινδύνους από καρδιοαγγειακά νοσήματα και επιπλοκές του μεταβολισμού που συνδέονται με την εργασία σε βάρδιες, αλλά ο βασικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος", δηλώνει ο Φρανκ Σιιρ, νευρολόγος που μετείχε στο πρόγραμμα.

Οι ερευνητές μελέτησαν πέντε γυναίκες και πέντε άνδρες που μετείχαν εθελοντικά και καταγράφηκαν τα δεδομένα τους μετά από τζετ λαγκ, φαγητό και ύπνο σε ένα πρόγραμμα διάρκειας 28 ωρών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τέσσερα ίδια γεύματα θερμομετρημένα με ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων έκαστο.


Πηγή: (Γερμ.πρακτ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: