Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Χρόνιες ανεπάρκειες δημιουργούν αυξημένες δυσκολίες

09/09/2009
(ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)





Η αδυναμία περιορισμού της διασποράς της πανδημίας επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναζήτηση 185 κρεβατιών ΜΕΘ πέραν των όσων ήδη λειτουργούν
Σε εφιαλτικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης» Η1Ν1 οδηγούν τους επιστήμονες οι χρόνιες ανεπάρκειες στις υποδομές του δημόσιου συστήματος Υγείας που κληροδότησαν με τις πολιτικές τους οι μονομάχοι του δικομματισμού.
Ετσι, η αδυναμία για τη λήψη μέτρων περιορισμού της διασποράς επικεντρώνει την όποια «αντιμετώπιση» στην περίοδο της έξαρσης με την αναζήτηση 185, πέραν των ήδη λειτουργούντων, κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ημερήσια βάση. Με την πρόβλεψη ότι η πανδημία μπορεί να διαρκέσει και ένα τρίμηνο τότε προκύπτει ότι στο διάστημα αυτό μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία 1.500 - 3.000 ασθενείς σε ΜΕΘ. Δηλαδή, σε καθημερινή βάση, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα χρειαστούν περισσότερα απ' τα ήδη 120-150 κρεβάτια ΜΕΘ, που μένουν μόνιμα κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Τα παραπάνω προκύπτουν από όσα παρουσιάστηκαν χτες, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου για την Πανδημία της Γρίπης, το οποίο οργανώνουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες έχουν ως βάση τη χειρότερη πρόβλεψη, ότι μπορεί να νοσήσει το 30% του πληθυσμού (ή 3.358.000 άτομα). Απ' αυτά:
  • Το 41% θα χρειαστεί υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και, καθώς η δημόσια ΠΦΥ είναι «γυμνή», οι άρρωστοι θα καταλήξουν στους ιδιώτες και τα διαγνωστικά κέντρα καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα και διεκδικώντας στη συνέχεια απ' το Ταμείο τους μέρος αυτών των χρημάτων.
  • Το 2,7% των ασθενών ή 90.666 άτομα θα χρειαστούν εισαγωγή στα νοσοκομεία και απ' αυτά το 10-15% θα είναι τα βαριά περιστατικά (δηλαδή 9.000-13.500 περιστατικά).
  • Αν η έξαρση της επιδημίας διαρκέσει 3 μήνες και με δεδομένο ότι κάθε ασθενής νοσεί περίπου για 7 μέρες, θα έχουμε κάθε μέρα 500.000 περιστατικά. Επίσης, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν 600-700 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, στα νοσοκομεία θα νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση (αθροιστικά δηλαδή) περίπου 4.500 ασθενείς με «νέα γρίπη».
Τα στοιχεία - αξιόλογα σε πολλές περιπτώσεις - που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, όπως και οι επιμέρους σχεδιασμοί καταδεικνύουν και με το δικό τους τρόπο τις χρόνιες ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος, καθώς αφήνουν εκτός των περιορισμένων σχεδιασμών τομείς, όπως τα επίγεια μέσα μεταφοράς. Δεν αντιμετωπίζουν με την απαραίτητη σοβαρότητα τους παιδικούς σταθμούς, κλείνουν τα μάτια μπροστά στα εκρηκτικά προβλήματα των μεταναστών και των Τσιγγάνων και, ενώ μιλούν για μέτρα στους χώρους εργασίας, αγνοούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του γιατρού Εργασίας.
Ειδικά όσον αφορά στα σχολεία αναφέρθηκε ότι σε αυτή τη φάση της πανδημίας δεν ωφελεί το κλείσιμο με σκοπό τη μείωση της μετάδοσης της πανδημίας στην κοινότητα. «Κλείσιμο των σχολείων μπορεί να χρειαστεί, αλλά μόνο για λειτουργικούς λόγους, όπως οι αυξημένες απουσίες και αυτό σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: